Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την εθνική θέση για το προσφυγικό ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγγ. Μέρκελ
  • [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τζεντιλόνι: Ούριος άνεμος στις ελληνοϊταλικές σχέσεις
  • [03] Με την Αγγ. Μέρκελ συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [04] Η συνεργασία στους τομείς ενέργειας,υποδομών και μεταφορών στο επίκεντρο των συζητήσεων Τζεντιλόνι με Σκουρλέτη και Σταθάκη
  • [05] Μ.Ντράγκι: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για την ΕΚΤ
  • [06] Μ. Σάλλας: Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο η πτώση των τραπεζικών μετοχών
  • [07] Φρ. Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης
  • [08] Το Podemos αίρει τους όρους που είχε θέσει για να διαπραγματευθεί με τους σοσιαλιστές
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία
  • [10] Στα 224 εκατ. ευρώ τα έσοδα της ΕΚΤ το 2015 από τόκους ελληνικών ομολόγων
  • [11] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ.Γκάμπριελ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Την εθνική θέση για το προσφυγικό ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγγ. Μέρκελ

    Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

    Η συνάντηση γνωριμίας, έγινε σε καλό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για την χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό. Η κ. Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον είπε εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

    Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά του ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα- και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

    Δήλωση Μητσοτάκη για προσφυγικό

    Στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το προσφυγικό επισκίασε το Brexit που ήταν το βασικό αντικείμενο, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες.

    Μετά την Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην Σύνοδο, τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στην δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

    [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τζεντιλόνι: Ούριος άνεμος στις ελληνοϊταλικές σχέσεις

    Σε νέα τροχιά εμβάθυνσης και διεύρυνσης μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας. Αυτό τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι βαθιές πολιτιστικές ρίζες και οι στενές σχέσεις των δύο χωρών, με τις οποίες δεν μπορεί να συγκριθεί καμία άλλη χώρα, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, επιτρέπουν σήμερα να υπάρχει μία κοινή φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο για όλα τα προβλήματα, από την συριακή κρίση και το προσφυγικό μέχρι τα σχέδια για την ενέργεια και το κοινό όραμα για κοινωνικό προσανατολισμό της Ευρώπης, με "ούριο άνεμο" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

    Πριν αναφερθούν στα συγκεκριμένα διμερή θέματα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τα βαθιά συλλυπητήρια τους προς τον λαό της Τουρκίας και την καταδίκη τους για τη δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

    Ειδικά γι? αυτό το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την συριακή κρίση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να οδηγηθεί η Τουρκία σε σκληρή αντιπαράθεση με τους Κούρδους εν γένει στο όνομα αυτού του χτυπήματος, αλλά να βαδίσει θαρραλέα ενάντια στους τρομοκράτες, για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη κατανόηση των προβλημάτων των εκατομμυρίων Κούρδων που υπάρχουν σε όλη την περιοχή». «Η Τουρκία», προσέθεσε, «είναι ένα μεγάλο έθνος, ένα μεγάλο κράτος και θα αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες όπως έχει επιλέξει, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει την τρομοκρατία να σταματήσει μια διαδικασία ειρήνευσης με το κουρδικό στοιχείο». Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι «η απουσία του Νταβούτογλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ασφαλώς δυσκολεύει τις συνεννοήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την προώθηση λύσεων για το προσφυγικό», και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν και θα δοθούν πολλαπλές ευκαιρίες συνεννόησης», ανακοινώνοντας τη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα για την προετοιμασία της διακυβερνητικής συνάντησης στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρ. Παυλόπουλος: Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος

    [03] Με την Αγγ. Μέρκελ συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην συνάντηση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα συζητήθηκε το προσφυγικό και εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα.Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

    [04] Η συνεργασία στους τομείς ενέργειας,υποδομών και μεταφορών στο επίκεντρο των συζητήσεων Τζεντιλόνι με Σκουρλέτη και Σταθάκη

    Οι προοπτικές συνεργασίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στους τομείς της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών άλλα και το ενδιαφέρον της Ιταλικής πλευράς για την αγορα του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ , ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Στάθηκε και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με τους οποίους είχε ξεχωριστές συναντήσεις.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ Σταθάκη ο Ιταλός αξιωματούχος επεσήμανε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, με τον οποίο συζητήσαμε τις προοπτικές που έχουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας για την οικονομία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ιταλός αξιωματούχος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχουμε ήδη πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως στην αγροδιατροφική βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υποδομές».

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του Ιταλού υπουργού με τον κ Σκουρλέτη βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε:«Είχα την ευκαιρία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών να κάνω μία σύντομη αλλά μεστή συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Διαπιστώσαμε και οι δύο πλευρές, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε κοινά σχέδια που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες.»

    [05] Μ.Ντράγκι: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για την ΕΚΤ

    Είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ντράγκι σημειώνει ότι από την πλευρά της ΕΚΤ αυτή «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας». Σημειώνει, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ όσον αφορά μία πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Ντράγκι αναφέρει: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ηγέτες της Ευρωζώνης σαφώς αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015. Εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μετά μία επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

    [06] Μ. Σάλλας: Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο η πτώση των τραπεζικών μετοχών

    «Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς πού οφείλεται η πτώση των μετοχών ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους.

    «Πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον όλης της αγοράς. Οι αγορές αυτή τη στιγμή παρακολουθούν ακόμα πιο επιφυλακτικά τη νομισματική πολιτική. Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο Dow Jones και ο Dax έχουν σημειώσει σαφώς απώλειες από την αρχή του έτους, κάτι που επηρέασε όλες τις τράπεζες- δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό φαινόμενο. Δικό μας έργο είναι η συνεπής εκτέλεση των εργασιών μας, η βελτίωση των αδύνατων σημείων μας και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής» επισημαίνει ο κ. Σάλλας.

    Ερωτηθείς ειδικότερα σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η μεσοπρόθεσμη στρατηγική ο κ. Σάλλας αναφέρει συγκεκριμένα: «Στη συνεχή περαιτέρω μείωση των εξόδων μας, στην άγρυπνη παρακολούθηση των πηγών κερδών μας και στην εστίαση στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δύναμή μας εδώ. Ωστόσο, επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι «σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί χρειάζονται και άλλες ενέσεις κεφαλαίου, ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς με ένα ποσοστό βασικού κεφαλαίου της τάξεως του 19,6% βρίσκεται προς το παρόν σε καλή θέση,

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ιδρύσει ήδη από το 2013 μια δική της μονάδα διακανονισμού για επισφαλή δάνεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο έργο της.

    Ερωτηθείς για το ποιες προσδοκίες έχει από τη Γερμανία, ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι η Γερμανία έχει κάνει πάρα πολλά για την Ελλάδα στο πλαίσιο της κρίσης. «Χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων βοήθειας. Εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι Fraport, Lidl, Hochtief, Tui και Beiersdorf, για να αναφέρω μερικές μόνο από αυτές. Αν μου επιτρέπεται να εκφράσω μια επιθυμία, αυτή θα ήταν η εξής: Επενδύστε στην Ελλάδα! Παρ' όλους τους επικριτές: Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

    [07] Φρ. Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης

    «Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

    «Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

    [08] Το Podemos αίρει τους όρους που είχε θέσει για να διαπραγματευθεί με τους σοσιαλιστές

    Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς ήρε σήμερα τους όρους που είχε θέσει για να διαπραγματευθεί με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς.

    Έως τώρα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, απαιτούσε να ταχθούν ανοικτά οι σοσιαλιστές εναντίον μιας συμμαχίας με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ζητούσε μια συνάντηση τετ-α-τετ με τον αρχηγό του PSOE Πέδρο Σάντσεθ μάλλον, παρά συνομιλίες ανάμεσα σε ομάδες διαπραγματευτών.

    Ο επικεφαλής του μικρού κόμματος οικολόγων και κομμουνιστών Izquierda Unida (IU, Ενωμένη Αριστερά) Αλμπέρτο Γκαρθόν πρότεινε "να συνεδριάσουν οι ομάδες διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική προοδευτική κυβέρνηση αυτής της χώρας, οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Podemos, της Izquierda Unida, του Συμβιβασμού (Compromis, περιφερειακό κόμμα της Βαλένθια) και του PSOE?, εξήγησε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

    «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "α λα καρτ"».

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Τσέχο πρωθυπουργό

    Για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα, ενημέρωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε διμερή συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

    Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

    [10] Στα 224 εκατ. ευρώ τα έσοδα της ΕΚΤ το 2015 από τόκους ελληνικών ομολόγων

    Έσοδα 224 εκατ. ευρώ είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2015 από τόκους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme - SMP) έναντι 298 εκατ. ευρώ το 2014, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της. Τα συνολικά έσοδα της ΕΚΤ από τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το οποίο ξεκίνησε το 2011 μετά τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των τίτλων χωρών της Ευρωζώνης, ανήλθαν σε 609 εκατ. ευρώ έναντι 728 εκατ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα από το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2014 ανήλθαν σε 161 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 2 εκατ. ευρώ το 2014.

    Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ ανήλθαν σε 1,082 δισεκ. ευρώ, από 989 εκατ. ευρώ το 2014. Στην αύξηση συνέβαλαν τα υψηλότερα πραγματοποιηθέντα κέρδη από την πώληση τίτλων το 2015. Επιπλέον, ενώ το 2014 η ΕΚΤ ανέκτησε τις δαπάνες που συνδέονται με τα εποπτικά της καθήκοντα μόνο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το 2015 ανέκτησε τις δαπάνες όλου του έτους.

    Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών ύψους 812 εκατ. ευρώ προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ στις 29 Ιανουαρίου 2016. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει τα εναπομένοντα κέρδη ύψους 270 εκατ. ευρώ στις ΕθνΚΤ της ευρωζώνης στις 19 Φεβρουαρίου 2016.

    [11] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ.Γκάμπριελ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ελάφρυνση του χρέους, «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις», ζητεί ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες περικοπές να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και να καταστήσουν τη χώρα μη-κυβερνήσιμη.

    Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung), ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις για κλείσιμο των συνόρων και αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν, κάνοντας λόγο για προτάσεις που «δηλητηριάζουν τον ευρωπαϊκό διάλογο». Χαρακτηρίζει δε «σχεδόν κυνικές» τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ενώ υπενθυμίζει ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στους διεθνείς δανειστές και όχι στην ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Γκάμπριελ επιχειρεί να υπενθυμίσει στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη θέση των χωρών τους σε αυτή τη διαδικασία, ενώ περιγράφει τα πλεονεκτήματα του «ευρωπαϊκού ονείρου» και τη σημασία της εμβάθυνσης της συνοχής της Ένωσης, της εξάλειψης των ανισοτήτων, αλλά και της από κοινού δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις.

    Αναφερόμενος ειδικά στην προσφυγική κρίση, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται τόσα δισεκατομμύρια προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, αλλά όχι για να σωθούν άνθρωποι και, απευθυνόμενος στη χώρα του, προειδοποιεί ότι «όσο η Γερμανία αυτοπεριορίζεται στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη στην υποδοχή των προσφύγων, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερο στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, κανείς δεν θα έρθει να μας βοηθήσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2016 - 17:32:43 UTC