Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά-Τζεντιλόνι: Ούριος άνεμος στις ελληνοϊταλικές σχέσεις
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία
  • [03] Μ.Ντράγκι :Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για την ΕΚΤ
  • [04] Διαδοχικές συναντήσεις του Ευ. Τσακαλώτου με τους πρεσβευτές της Βραζιλίας και της Ινδίας
  • [05] Mάνες έχασαν τα παιδιά τους στο δρόμο από την τουρκική ακτή προς το νησί
  • [06] ΠΟΕΣΥ: Ανησυχία για πιθανές απολύσεις εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς
  • [07] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο
  • [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στην ατζέντα Brexit και προσφυγική κρίση
  • [09] Tην Κούβα θα επισκεφθεί (21-22 Μαρτίου) ο πρόεδρος Ομπάμα
  • [10] Ο ΟΗΕ θα κάνει τις πρώτες ρίψεις τροφίμων στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ
  • [11] Προσφυγή του «Συλλόγου των Αθηναίων» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • [12] Ο σκηνοθέτης Β. Παπαβασιλείου, ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών από τους Γάλλους
  • [13] Σε εξέλιξη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ στο περιθώριο του ΕΛΚ
  • [14] Τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ρατσιστικό νησί η Κως, επισήμανε ο Ν. Τόσκας
  • [15] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τους διοργανωτές του «ATHENS DEMOCRACY FORUM»
  • [16] Παραμένει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο Μ. Σφακιανάκης
  • [17] Παράταση επικαιροποίησης αιτήσεων για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου «Κατσέλη»
  • [18] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ.Γκάμπριελ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά-Τζεντιλόνι: Ούριος άνεμος στις ελληνοϊταλικές σχέσεις

    Σε νέα τροχιά εμβάθυνσης και διεύρυνσης μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας. Αυτό τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι βαθιές πολιτιστικές ρίζες και οι στενές σχέσεις των δύο χωρών, με τις οποίες δεν μπορεί να συγκριθεί καμία άλλη χώρα, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, επιτρέπουν σήμερα να υπάρχει μία κοινή φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο για όλα τα προβλήματα, από την συριακή κρίση και το προσφυγικό μέχρι τα σχέδια για την ενέργεια και το κοινό όραμα για κοινωνικό προσανατολισμό της Ευρώπης, με "ούριο άνεμο" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

    Πριν αναφερθούν στα συγκεκριμένα διμερή θέματα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τα βαθιά συλλυπητήρια τους προς τον λαό της Τουρκίας και την καταδίκη τους για τη δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

    Ειδικά γι? αυτό το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την συριακή κρίση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να οδηγηθεί η Τουρκία σε σκληρή αντιπαράθεση με τους Κούρδους εν γένει στο όνομα αυτού του χτυπήματος, αλλά να βαδίσει θαρραλέα ενάντια στους τρομοκράτες, για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη κατανόηση των προβλημάτων των εκατομμυρίων Κούρδων που υπάρχουν σε όλη την περιοχή». «Η Τουρκία», προσέθεσε, «είναι ένα μεγάλο έθνος, ένα μεγάλο κράτος και θα αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες όπως έχει επιλέξει, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει την τρομοκρατία να σταματήσει μια διαδικασία ειρήνευσης με το κουρδικό στοιχείο». Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι «η απουσία του Νταβούτογλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ασφαλώς δυσκολεύει τις συνεννοήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την προώθηση λύσεων για το προσφυγικό», και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν και θα δοθούν πολλαπλές ευκαιρίες συνεννόησης», ανακοινώνοντας τη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα για την προετοιμασία της διακυβερνητικής συνάντησης στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

    «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "α λα καρτ"».

    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε για το προσφυγικό, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου πρωθυπουργού, ανέφεραν κυβερνητικές

    [03] Μ.Ντράγκι :Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για την ΕΚΤ

    Είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ντράγκι σημειώνει ότι από την πλευρά της ΕΚΤ αυτή «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας». Σημειώνει, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ όσον αφορά μία πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Ντράγκι αναφέρει: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ηγέτες της Ευρωζώνης σαφώς αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015. Εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μετά μία επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

    [04] Διαδοχικές συναντήσεις του Ευ. Τσακαλώτου με τους πρεσβευτές της Βραζιλίας και της Ινδίας

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές στην Ελλάδα της Βραζιλίας και της Ινδίας, Edgard A. Casciano και κυρία Μ. Manimekalai αντίστοιχα, είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους διπλωματικούς εκπροσώπους δύο χωρών, των οποίων οι οικονομίες έχουν σημαντικό ειδικό βάρος παγκοσμίως, ο κ. Τσακαλώτος ανέπτυξε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε τη δέσμευση τής κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και ενημέρωσε για την εξέλιξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    [05] Mάνες έχασαν τα παιδιά τους στο δρόμο από την τουρκική ακτή προς το νησί

    Ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσονται από το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρωταγωνιστές μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στο "δρόμο" από την απέναντι τουρκική ακτή προς το νησί.

    Όπως είπαν στις λιμενικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι δυο γυναίκες που περισυλλέχθηκαν από βουλγαρικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τους πήρε τα παιδιά. Συγκεκριμένα η μια έχασε και τα δυο της παιδιά η δε δεύτερη έχασε τα πέντε της παιδιά και τον αδελφό της.

    «Το σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφοντας τη δραματική πραγματικά ιστορία.

    Η μια από τις δυο μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, ταξίδευε με τα πέντε παιδιά της και τον αδελφό της με προορισμό να συναντήσει τον άντρα της στη Γερμανία. Απαρηγόρητη έκλαιγε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποία τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η ίδια όντας έγκυος, μαζί με τον άντρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    [06] ΠΟΕΣΥ: Ανησυχία για πιθανές απολύσεις εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς

    Ανησυχία σχετικά με πιθανές απολύσεις εργαζομένων με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς παράλληλα με τους τηλεοπτικούς, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

    Η ΠΟΕΣΥ, σε χθεσινή της ανακοίνωση ζητά την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των απωλειών θέσεων εργασίας και επισημαίνει ότι επιβάλλεται η νέα διαδικασία να περιλαμβάνει ρήτρες απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Τονίζει, επίσης, ότι η ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τηλεοπτικών σταθμών θεματικών (ειδησεογραφικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών) τοπικής και εθνικής εμβέλειας.

    Τέλος, η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που η κυβερνητική απόπειρα ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου αποβεί σε βάρος των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    [07] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο

    Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, αφού από την αρχή του 2014 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 1.075 δυστυχήματα που έγιναν σε όλη την Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1.158 άτομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, το 2014 σε 747 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 801 άτομα, εκ των οποίων το 67,5% ήταν οδηγοί, το 16,4% επιβάτες και το 16,1% πεζοί.

    Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,4%), η παραβίαση της προτεραιότητας (7%), η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (5,8%) και η υπερβολική ταχύτητα (5,5%). Παράλληλα, ένα ποσοστό 27,7% των τροχαίων δυστυχημάτων του 2014 οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, σε «λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς». Τα αίτια αυτά είναι, μεταξύ άλλων, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης, μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

    Παρότι πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι τα περισσότερα άτομα χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία που γίνονται σε εθνικές οδούς, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Το 2014 η πλειονότητα των δυστυχημάτων (32,7%) σημειώθηκε σε κατοικημένες περιοχές. Τα θανατηφόρα τροχαία που έγιναν στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης αποτελούν το 2,5% του συνόλου, ενώ στην Εγνατία οδό το 2,5% και στην Αττική οδό το 0,5%.

    [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στην ατζέντα Brexit και προσφυγική κρίση

    Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριοστις Βρυξέλλες.

    «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

    «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

    Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκετα από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, όπου έχει σειρά επαφών μεΕυρωπαίους αξιωματούχους.Το απόγευμα ο κ. Τσίπραςθασυμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριοΠαρασκευή,θα λάβει μέρος καιστη δεύτερη συνεδρίαση.

    Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό

    Ακυρώθηκε η σύνοδος των «11» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

    [09] Tην Κούβα θα επισκεφθεί (21-22 Μαρτίου) ο πρόεδρος Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα επισκεφθεί επίσημα την Κούβα την 21η και 22η Μαρτίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να υπάρξει «πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις και να προωθηθούν αλλαγές οι οποίες «θα βελτιώσει τη ζωή του λαού της Κούβας».

    Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως, αν και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να έχει διαφορές με την Αβάνα, έχει σημειωθεί ήδη αξιοσημείωτη πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα θίξει θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

    [10] Ο ΟΗΕ θα κάνει τις πρώτες ρίψεις τροφίμων στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ

    Την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά της Ακρόπολης, γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στα γραφεία του στην Πλάκα ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια λειτουργίας (1895-2015).

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο (μεταξύ των σκοπών του βάσει του Καταστατικού του περιλαμβάνεται και «η φροντίς διασώσεως και συντηρήσεως των με την ιστορία των Αθηνών συνδεομένων μνημείων, έργων τέχνης κ.λπ.».), η πρωτοβουλία για την προσφυγή πάρθηκε όταν το ΔΣ ενημερώθηκε για την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει σε διαδικασία διαμεσολαβήσεως, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως.

    [11] Προσφυγή του «Συλλόγου των Αθηναίων» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά της Ακρόπολης, γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στα γραφεία του στην Πλάκα ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια λειτουργίας (1895-2015).

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο (μεταξύ των σκοπών του βάσει του Καταστατικού του περιλαμβάνεται και «η φροντίς διασώσεως και συντηρήσεως των με την ιστορία των Αθηνών συνδεομένων μνημείων, έργων τέχνης κ.λπ.».), η πρωτοβουλία για την προσφυγή πάρθηκε όταν το ΔΣ ενημερώθηκε για την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει σε διαδικασία διαμεσολαβήσεως, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως.

    «Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας, οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας, όχι μόνο δεν απορρίφθηκε αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζει ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο», δήλωσε το μέλος του ΔΣ Στρατής Στρατήγης, στον οποίο ανατέθηκε, εκτός από την παρακολούθηση του νομικού μέρους, και ο συντονισμός των ενεργειών και επαφών που θα χρειασθούν εντός κι εκτός Ελλάδας. «Ο σύλλογός μας δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια να παρακολουθεί το θέμα. Όταν αντελήφθη τον Μάρτιο του 2015 ότι η τελευταία τελική άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει ακόμη και στη διαδικασία διαμεσολαβήσεως, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα προελεύσεως των, απεφάσισε ότι του δινόταν η ευκαιρία να προσφύγει εμπρόθεσμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, ως ιδιωτικό Σωματείο ανεξάρτητα από το Κράτος», ενημέρωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι από την προσφυγή δεν επηρεάζεται το δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας να προσφύγει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και σε Διεθνή ή εθνικά Δικαστήρια. «Εξάλλου το θέμα της ανάκτησης συληθέντων με απόσπαση λόγω κλοπής αρχιτεκτονικών στοιχείων από αναγνωρισμένα από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι υπό εξέλιξη. Συμφέρει συνεπώς την χώρα μας να κρατηθεί σε επίπεδο παγκόσμιας κοινής γνώμης το θέμα ζωντανό και η περιοδική του επικαιροποίηση με κατάλληλες ενέργειες», συμπλήρωσε.

    [12] Ο σκηνοθέτης Β. Παπαβασιλείου, ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών από τους Γάλλους

    Με την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, στον οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο του ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών, για την προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου αλλά και στη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας και Γαλλίας.

    Η απόδοση της τιμητικής αυτής διάκρισης στον σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης(17/2) με πολλούς Γάλλους προσκεκλημένους στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, όπου ο Βασίλης Παπαβασιλείου παρουσιάζει τον καυστικό μονόλογο του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Ειδικά για την περίσταση, η παράσταση είχε γαλλικούς υπέρτιτλους, ενώ αμέσως μετά ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Μικαέλ Οσάν, παρέδωσε στον τιμώμενο τα διάσημα του Τάγματος.

    Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο σκηνοθέτης συμμετείχε σε συνάντηση - συζήτηση με Γάλλους και Έλληνες δημιουργούς, με θέμα «Το θέατρο σήμερα: Τάσεις και προκλήσεις», που διοργανώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης.

    [13] Σε εξέλιξη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ στο περιθώριο του ΕΛΚ

    Σε εξέλιξη αυτή την ώρα συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγέλα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ.

    [14] Τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ρατσιστικό νησί η Κως, επισήμανε ο Ν. Τόσκας

    Την ανάγκη δημιουργίας hot spots στη Κω, υπεραμύνθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να δυσφημιστεί το νησί και να χαρακτηριστεί ρατσιστικό εξαιτίας κάποιων αντιδράσεων, ενώ σημείωσε ότι η πλειονότητα των κατοίκων του έχει καταλάβει πιο είναι το σωστό.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Τόσκας εμφανίστηκε ανοικτός «σε προτάσεις που θα συμβάλουν στη λύση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος».

    Παράλληλα, έκανε λόγο για συντηρητικές φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη, τις οποίες, όπως είπε, η χώρα μας προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει, αντιτείνοντας τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός μίλησε για την ανάγκη ψυχραιμίας σε ένα ζήτημα «εθνικό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί υπερκομματικά».

    «Και ο ανθρωπισμός και η τάξη μπορεί να συνδυαστούν», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη δημιουργία hot spots, σημείωσε, χαρακτηριστικά:

    «Θέλετε οι πρόσφυγες να μην έχουν κατάλυμα, να γυρίζουν μέσα στο λιμάνι και τη πόλη χωρίς να έχουνε μέρος να φάνε και να κοιμηθούν; Θέλετε να δυσφημείτε το νησί;»

    Παράλληλα αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι «ο τουρισμός στη Κω δεν μειώθηκε λόγω της προσέλευσης προσφύγων, αλλά από την άρνηση του δημάρχου και ορισμένων μόνο κατοίκων», με αποτέλεσμα «να κινδυνεύει το νησί να χαρακτηριστεί ρατσιστικό και να χάσει και τη φήμη και την ανθρωπιά του».

    [15] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τους διοργανωτές του «ATHENS DEMOCRACY FORUM»

    Τους διοργανωτές του Δ΄ Συνεδρίου του «ATHENS DEMOCRACY FORUM», το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι το Forum τίθεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο Forum ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο κάθε χρόνο να υπάρχει και ένα ζήτημα σχετικά με τις ρωγμές που δημιουργούνται σε συγκεκριμένους πυλώνες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η ονομασία του σε Forum «Αριστοτέλη» ταιριάζει και με βάση το γεγονός ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης δεν υπήρξε μόνον ο διανοητής του Ορθού Λόγου, αλλά είναι ουσιαστικά ο πρώτος θεωρητικός στοχαστής των θεσμών της Δημοκρατίας.

    «Υπό τις προϋποθέσεις, λοιπόν, αυτές, επαναλαμβάνω, τίθεται το Forum υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι χρέος της Προεδρίας να συνεχίσει και στο μέλλον τη στήριξη του θεσμού αυτού, που η ακτινοβολία του εύχομαι κι ελπίζω να είναι παγκόσμια. Η Αθήνα θα είναι το επίκεντρο το οποίο δείχνει πώς ξεκίνησε η Δημοκρατία, αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε πώς θα υπερασπιστούμε γενικώς την Δημοκρατία στο μέλλον», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    [16] Παραμένει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο Μ. Σφακιανάκης

    Ακυρώθηκε η μετακίνηση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, απο την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «έγινε δεκτή η προσφυγή του υποστρατήγου Σφακιανάκη Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α.» και επομένως παραμένει στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Στην θέση του προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., τοποθετήθηκε ο ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε στην Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

    Επίσης, από το Αρχηγείο ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των ταξίαρχων και αναμένονται οι τοποθετήσεις των αστυνομικών διευθυντών.

    [17] Παράταση επικαιροποίησης αιτήσεων για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου «Κατσέλη»

    Παρατείνεται έως τις 4 Μαΐου 2016 η προθεσμία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, η οποία έληγε στις 19 Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα το άρθρο τρίτο του Ν. 4366/2016 (ΦΕΚ Α' 18/15-2-2016).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, ηεν λόγω διάταξη αφορά στην υποχρέωση των δανειοληπτών των όποιων η κύρια αίτηση εκκρεμούσε στις 19 Αυγούστου του 2015 και δεν προσδιορίστηκε η συζήτηση της αίτησής τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

    Η παράταση αυτή δόθηκε λόγω του όγκου των αιτημάτων προς τα τραπεζικά ιδρύματα για χορήγηση των βεβαιώσεων οφειλών στους δανειολήπτες και της αδυναμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να τα διεκπεραιώσουν εγκαίρως.

    Επιπλέον, όσον αφορά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταγενέστερα, επειδή για τον ίδιο λόγο υπήρχε κίνδυνος να εκπνεύσει η επιπρόσθετη προθεσμία του ενός μηνός που μπορούν να χορηγήσουν τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για υποβολή τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών δυνάμει του γ΄ εδαφίου της παρ 4. του αρ. 4 του Ν. 3869/2010, η δυνάμενη να χορηγηθεί προθεσμία επιμηκύνθηκε σε δύο μήνες.

    [18] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ.Γκάμπριελ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ελάφρυνση του χρέους, «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις», ζητεί ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες περικοπές να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και να καταστήσουν τη χώρα μη-κυβερνήσιμη.

    Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung), ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις για κλείσιμο των συνόρων και αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν, κάνοντας λόγο για προτάσεις που «δηλητηριάζουν τον ευρωπαϊκό διάλογο». Χαρακτηρίζει δε «σχεδόν κυνικές» τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ενώ υπενθυμίζει ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στους διεθνείς δανειστές και όχι στην ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Γκάμπριελ επιχειρεί να υπενθυμίσει στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη θέση των χωρών τους σε αυτή τη διαδικασία, ενώ περιγράφει τα πλεονεκτήματα του «ευρωπαϊκού ονείρου» και τη σημασία της εμβάθυνσης της συνοχής της Ένωσης, της εξάλειψης των ανισοτήτων, αλλά και της από κοινού δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις.

    Αναφερόμενος ειδικά στην προσφυγική κρίση, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται τόσα δισεκατομμύρια προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, αλλά όχι για να σωθούν άνθρωποι και, απευθυνόμενος στη χώρα του, προειδοποιεί ότι «όσο η Γερμανία αυτοπεριορίζεται στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη στην υποδοχή των προσφύγων, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερο στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, κανείς δεν θα έρθει να μας βοηθήσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2016 - 15:32:44 UTC