Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
  • [02] Σε ικανοποιητικά επίπεδα θεωρεί η ΕΚΤ πως βρίσκεται η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών
  • [03] Πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας
  • [04] Παραμένουν στα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας οι αγρότες
  • [05] Π. Καμμένος: Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων
  • [06] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [07] Ντ. Τουσκ για «Brexit»: Ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ είναι αληθινός
  • [08] Γκ. Ιβάνοφ: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης
  • [09] Οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» τίμησαν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών
  • [10] Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [11] «Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά»

  • [01] «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

    «Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας» αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

    «Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών» επισημαίνει η απάντηση της κυβέρνησης αναφέροντας στη συνέχεια, ότι «παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ' αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

    "Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων" καταλήγει η κυβερνητική απάντηση στην ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

    «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία.

    Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

    Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

    Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

    Διαβάστε επίσης:

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία συζήτησαν Αλ. Τσίπρας - Σ. Ντεμιρτάς

    [02] Σε ικανοποιητικά επίπεδα θεωρεί η ΕΚΤ πως βρίσκεται η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

    Σε ικανοποιητικά επίπεδα θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πως βρίσκεται η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνουν στις σημερινές εκδόσεις τους βέλγικες εφημερίδες. Ως εκ τούτου, μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους δεν είναι αναγκαία, σημειώνει η De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ΕΚΤ έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες», ενώ ταυτόσημο ρεπορτάζ δημοσιεύει και η De Morgen.

    Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη επιπλέον κεφαλαιοποίησης, αναφέρει τέλος η L'Echo σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες σε καλή κατάσταση», αναπαράγοντας σχετικές δηλώσεις της Ντανιέλ Νουά, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

    [03] Πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

    Σε εφαρμογή τίθεται από την Τρίτη το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Λιανικό Εμπόριο, Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα). Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

    Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες:www.logistics-eede.gr,www.esee-emporio.gr,www.exagogiko-eede.gr,http://edu.sepe.gr

    Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους δυνητικά ωφελουμένους αρχίζει στις 16/2/2016 και ώρα 16:00 και λήγει στις 31/3/2016 και ώρα 23:59:59.

    [04] Παραμένουν στα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας οι αγρότες

    «Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου σχετικά με τι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών αλλά και λοιπών κοινωνικών ομάδων στην Αθήνα. Παράλληλα, οι αγρότες διαμηνύουν προς την κυβέρνηση και «σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν», ότι «με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν? αποχωρήσουμε».

    Την συνέχιση του αγώνα αποφάσισαν απόψε σε συνεδρίαση τους τα μέλη της γενικής συνέλευσης του μπλόκου της Νίκαιας, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.'Οπως αποφάσισαν, αύριο στις 4 το απόγευμα θα κλείσουν την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για ένα τρίωρο ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων και έπεται και συνέχεια.

    Ανακοίνωση σχετική με τις σημερινές εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα εξέδωσαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αλλά και την στάση τους.Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    «Μετά την αποστολή στην γραμματεία της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη (10-2-16), η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρας, από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση από το χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε «χαρούμενος» για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η κυβέρνηση.

    Παρ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα.

    Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

    Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές, γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας.

    Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

    Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο».

    [05] Π. Καμμένος: Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «στον ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ σχετικά με το θέμα της πρότασης της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό).

    Αναφορικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο κ. Καμμένος δήλωσε τα εξής:

    Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων.

    Τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Στην περιοχή ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής.

    Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

    Το ΝΑΤΟ ήλθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοήθαγε το πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα, τόνισε υπογραμμίζοντας

    πως τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές. Εξασφαλίζεται η αρμοδιότητα του ελληνικού ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης), πρόσθεσε.

    [06] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    O πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει και καλεί επειγόντως να ελαφρυνθεί το χρέος της με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων.

    Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι "ψευδολύση", η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες», γράφει Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε σημερινό του άρθρο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ενας τέτοιος αποκλεισμός της Ελλάδας επαπειλείται όμως, αν πραγματοποιούντο «ιδέες των συντηρητικών» και αν στα σύνορα με τη ΠΓΔ της Μακεδονίας κατασκευαστούν φράχτες.

    Ο υπουργός Οικονομίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βλέπει μάλιστα στην προσφυγική κρίση μια ευκαιρία για την ανανέωση της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά η κοινή προσφυγική κρίση και η κρίση ασύλου θα πρέπει επιπλέον να συνδεθεί με μια δίκαιη κατανομή του βάρους, με αναπτυξιακή πολιτική και με καταπολέμηση της ανεργίας. Ειδικά η Γερμανία, γράφει, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη και δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βοηθηθεί στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, αν δεν είναι διατεθειμένη, τώρα περισσότερο από πριν να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

    [07] Ντ. Τουσκ για «Brexit»: Ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ είναι αληθινός

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε από το Βουκουρέστι ότι ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

    «Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    «Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ' ό,τι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».

    Ο Τουσκ, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών μελών της ΕΕ για να προασπίσει τη συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του.

    «Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».

    [08] Γκ. Ιβάνοφ: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης

    Η ΠΓΔΜ ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

    Ο κ. Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.

    Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, "η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

    [09] Οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» τίμησαν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών

    Με μήνυμα ελπίδας "ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί" και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», τίμησαν τους εθελοντές δότες Μυελού των Οστών, που πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους, το δώρο της ζωής.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

    Στην ομιλία της, η πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

    Ο καρκίνος παραμένει να είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στα παιδιά, αν και τα πράγματα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το παρελθόν, και αυτό επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας: «Είναι θετικό, το ότι στην εποχή μας με τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα, το ποσοστό επιβίωσης το οποίο πριν από 50 χρόνια ήταν 10%, τώρα είναι 90%».

    Αυτό που θα θέλαμε να στείλουμε ως μήνυμα στους γονείς που πρωτοακουν τη διάγνωση ότι το παιδί τους πάσχει από καρκίνο, είναι πως όλοι όσοι αποτελούμε την οικογένεια της "Ελπίδας"είμαστε εδώ, κοντά τους, και διατηρούμε όσο γίνεται υψηλότερες σε επίπεδο τις υπηρεσίες που παρέχουμε, μέσα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο και στον Ξενώνα της "Ελπίδας"».

    Από τις δότριες που τιμήθηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη είναι μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα και θα πρέπει να μείνει ανώνυμη λόγω του κανονισμού που διέπει τη σχέση δότη και λήπτη, όταν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο νοσηλευτικό κέντρο.

    [10] Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ηλεία

    Μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Ηλεία, καταγράφονται, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.

    Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο νωρίς το πρωί θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία στους δήμοyς Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως.

    Επίσης, αύριο το πρωί, κλιμάκια μηχανικών αναμένεται να επισκεφθούν κοινότητες των δύο προαναφερόμενων δήμων, για να κάνουν ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια.

    [11] «Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά»

    «Το να εγείρουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν (κράτος) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για την σημασία της Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.

    «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η 'Αγγελα Μέρκελ ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung. Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

    Η κυρία Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 23:32:41 UTC