Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στον υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ
  • [02] Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ
  • [03] Διάλογο με τις Ενώσεις Ραδιοφώνου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης αρχίζει ο Χρ. Σπίρτζης
  • [04] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [06] Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη
  • [07] «Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά»
  • [08] Τρόπους συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συζήτησε ο Δ. Αβραμόπουλος με τον γ.γ. της Συμμαχίας
  • [09] Οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» τίμησαν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών
  • [10] Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας για την επιχορήγηση των δημόσιων δομών υγείας
  • [11] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό
  • [12] Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τα ρευματικά νοσήματα
  • [13] Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με θέμα το προσφυγικό
  • [14] «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου στο Εθνικό Θέατρο

  • [01] Απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στον υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ

    «Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας» αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

    «Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών» επισημαίνει η απάντηση της κυβέρνησης αναφέροντας στη συνέχεια, ότι «παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ' αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

    "Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων" καταλήγει η κυβερνητική απάντηση στην ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

    «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία.

    Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

    Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

    Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

    Διαβάστε επίσης:

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία συζήτησαν Αλ. Τσίπρας - Σ. Ντεμιρτάς

    [02] Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Συνάντηση μιάμισης ώρας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

    Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ασφαλιστικό με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά για μία ακόμα φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε σε δήλωσή του πως ο λογαριασμός του 1,8 δισ. εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό είναι προϊόν της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες και επεσήμανε πως «η υφιστάμενη πρόταση για το ασφαλιστικό είναι μία πρόταση άδικη η οποία φορτώνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές και επιβαρύνει πάρα πολύ την παραγωγική Ελλάδα και την Ελλάδα η οποία δημιουργεί και η Ελλάδα η οποία σήμερα δυστυχώς για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα είναι στους δρόμος και διαμαρτύρεται».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί καθώς δεν μπορεί ,όπως είπε να δώσει καμία λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης πως συνομιλεί μόνο με τους εργοδότες.

    [03] Διάλογο με τις Ενώσεις Ραδιοφώνου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης αρχίζει ο Χρ. Σπίρτζης

    Διάλογο, με τις Ενώσεις Ραδιοφώνου, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, ξεκινά ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, δηλώνοντας πως "καμία ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει ερήμην των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού με την Ένωση ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ).

    Μάλιστα, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο αυτό απευθύνει προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης από επιτήδειους, οι οποίοι τους προσεγγίζουν ενόψει της διαδικασίας αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της ραδιοφωνίας, εξυπηρετώντας σενάρια παραπληροφόρησης για ιδιοτελείς σκοπούς.

    "Η ειδοποίηση αυτή, κρίνεται αναγκαία, καθώς πληροφορούμαστε από πολλές πλευρές, ότι έχουν αναλάβει δράση επιτήδειοι, οι οποίοι προσεγγίζουν ιδιοκτήτες νομαρχιακών ραδιοφωνικών σταθμών, παραπληροφορώντας τους ότι το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ προσανατολίζεται στην έκδοση περιφερειακών αδειών ραδιοφωνικών σταθμών, προκειμένου με αυτή τη μέθοδο να τους εγκλωβίσουν και να αποσπάσουν συμβόλαια για σχετικές μελέτες" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

    [04] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

    H Νέα Δημοκρατία, ανοιχτά, χωρίς καμία αμηχανία και παρά τον διασυρμό της στη Βουλή, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργού Επικρατείας ως απάντηση στην ΝΔ για τον αριθμό των αδειών.

    «Επαναλαμβάνουμε, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

    Από το ίδιο το έγγραφο το οποίο αποσπασματικά αξιοποιούν τα δημοσιεύματα που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) τέτοιου τύπου κανάλια. Περιλαμβάνονται, μάλιστα, στο συνημμένο πίνακα του εγγράφου, τον οποίο αποκρύπτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση προφανώς γιατί δεν βολεύει στη ρητορική της. Στην Ελλάδα, μέχρι 31/12/2015, απολάμβαναν καθεστώς νόμιμης λειτουργίας οκτώ (8) τέτοιου τύπου κανάλια.

    Τα υπόλοιπα κανάλια είτε είναι δημόσια, είτε περιφερειακά, είτε συνδρομητικά, είτε ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τηλεπωλήσεις.

    Μάλιστα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- η οποία αναφέρει ότι στη Γερμανία λειτουργούν 6 τέτοιου είδους κανάλια.

    Ο καημός τους να μη γίνει διαγωνισμός είναι μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι μεγαλύτερος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Απάντηση της ΝΔ στηνανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας

    «Ο κ. Παππάς αντί να απολογείται στον ελληνικό λαό για τα συνεχόμενα ψεύδη του, κάνει την μια γκάφα μετά την άλλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας.

    «Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά ας αποφασίσει τελικά πόσα κανάλια έχει η Γερμανία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και στην προχθεσινή δήλωση του κ. Παππά, έλεγε ότι στην Γερμανία λειτουργούν έξι κανάλια και σήμερα σε δελτίο Τύπου λέει ότι λειτουργούν πέντε κανάλια.

    «Πότε λέει την αλήθεια; Σήμερα ή προχθές; Ο κ. Παππάς δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι εθισμένος στο ψέμα», προσθέτει η ΝΔ η οποία λέει πως η αλήθεια για τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στην Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι αυτή που περιλαμβάνεται στις απαντήσεις των ελληνικών πρεσβευτικών αρχών τις οποίες η Συγγρού κατηγορεί τον υπουργό Επικρατείας ότι συνειδητά αποκρύπτει.

    «Υπάρχει, όμως, τρόπος να αποδειχτεί ποιός λέει την αλήθεια; Τον προκαλούμε να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, ούτως ώστε να μη διασύρεται από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων που καθημερινά τον διαψεύδουν, όπως σήμερα έγινε με την Κύπρο», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απάντηση του υπουργού Επικρατείας στηνέα ανακοίνωση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

    «Και η Νέα Δημοκρατία το βιολί της. Επαναλαμβάνουμε για όποιον δεν κατάλαβε. Από το έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) κανάλια ανάλογα με αυτά που δημοπρατούνται στην Ελλάδα» αναφέρει απάντηση του υπουργού Επικρατείας στην νέα ανακοίνωση της ΝΔ για τον αριθμό των αδειών.

    «Τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- αναφέρουν ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι (6) τέτοιου είδους κανάλια. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Πιο επίσημα δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ας επιλέξουν. Σε μια χώρα με πληθυσμό 8 φορές όσο η Ελλάδα, είτε θέλουν να είναι 5, είτε να είναι 6? δεν είναι πάντως 56» καταλήγει η απάντηση του υπουργού Επικρατείας.

    [05] Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ηλεία

    Μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε απόψε στην Ηλεία, καταγράφονται, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.

    Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο νωρίς το πρωί θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία στους δήμοyς Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως.

    Επίσης, αύριο το πρωί, κλιμάκια μηχανικών αναμένεται να επισκεφθούν κοινότητες των δύο προαναφερόμενων δήμων, για να κάνουν ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια.

    [06] Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη

    Έξι τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν διαδοχικά σήμερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και παραβίασαν 22 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Καταγράφηκαν 2 παραβάσεις των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

    Τις 19 από τις 22 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έκανε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, περνώντας ανάμεσα από νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

    Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 14:09 μ.μ. μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, και εξήλθε στις 16:21 μ.μ. ανατολικά της Ρόδου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία). Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    [07] «Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά»

    «Το να εγείρουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν (κράτος) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για την σημασία της Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.

    «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η 'Αγγελα Μέρκελ ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung. Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

    Η κυρία Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.

    [08] Τρόπους συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συζήτησε ο Δ. Αβραμόπουλος με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γ.Στόλτενμπεργκ

    Θέματα που αφορούν τον συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συζήτησαν σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της ΕΕ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο ζήτημα αυτό. Οι λεπτομέρειες σε σχέση με την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων και το πλαίσιο της συνεργασίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

    Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο σκοπός της συμμετοχής του ΝΑΤΟ δεν είναι η απώθηση μεταναστών, αλλά η εποπτεία και η παροχή σημαντικών πληροφοριών για να βοηθήσει τους Συμμάχους και την ΕΕ στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μεταναστών και στην εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων.

    [09] Οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» τίμησαν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών

    Με μήνυμα ελπίδας "ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί" και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», τίμησαν σήμερα τους εθελοντές δότες Μυελού των Οστών, που πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους, το δώρο της ζωής.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

    Στην ομιλία της, η πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

    Ο καρκίνος παραμένει να είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στα παιδιά, αν και τα πράγματα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το παρελθόν, και αυτό επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας: «Είναι θετικό, το ότι στην εποχή μας με τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα, το ποσοστό επιβίωσης το οποίο πριν από 50 χρόνια ήταν 10%, τώρα είναι 90%».

    Αυτό που θα θέλαμε να στείλουμε ως μήνυμα στους γονείς που πρωτοακουν τη διάγνωση ότι το παιδί τους πάσχει από καρκίνο, είναι πως όλοι όσοι αποτελούμε την οικογένεια της "Ελπίδας"είμαστε εδώ, κοντά τους, και διατηρούμε όσο γίνεται υψηλότερες σε επίπεδο τις υπηρεσίες που παρέχουμε, μέσα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο και στον Ξενώνα της "Ελπίδας"».

    Από τις δότριες που τιμήθηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη είναι μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα και θα πρέπει να μείνει ανώνυμη λόγω του κανονισμού που διέπει τη σχέση δότη και λήπτη, όταν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο νοσηλευτικό κέντρο.

    [10] Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας για την επιχορήγηση των δημόσιων δομών υγείας

    Την έντονη αντίδραση υγειονομικών φορέων έχει προκαλέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» για επιχορήγηση των δημόσιων δομών υγείας από την αυτοδιοίκηση, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

    Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι του υπουργείου Εσωτερικών (σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας) και έρχεται να καλύψει «το αίτημα πολλών φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους».

    Η εν λόγω τροπολογία, προσθέτει το υπουργείο Υγείας, «σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος της υγείας των πολιτών της χώρας» και ζητά την άμεση απόσυρση, επισημαίνοντας ότι « η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει στους Δήμους και στις Διοικητικές Περιφέρειες μέρος του κόστους λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας».

    [11] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό

    Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

    Η γρίπη είναι...

    Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

    Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

    Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

    Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

    Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

    Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Πότε πρέπει να γίνεται αντιγριπικός εμβολιασμός;

    Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ' όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.

    Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

    Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

    Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

    Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

    Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain - Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

    [12] Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τα ρευματικά νοσήματα

    Εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος, αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι τα συχνότερα ζητήματα που κινητοποιούν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα να χρησιμοποιήσουν την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης -210 8237302- την οποία λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

    Η τηλεφωνική γραμμή το 2015, δέχθηκε 329 κλήσεις, μέσης διάρκειας 22 λεπτών και με κύριο τόπο προέλευσης την Αθήνα (69%). Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) γυναίκες, κατά μέσο όρο 52 ετών και καλούσαν κατά 71% για πρώτη φορά, ενώ περίπου το 29% είχε ξανακαλέσει. Επίσης, το 78% των κλήσεων πραγματοποιήθηκαν από τις ίδιες τις πάσχουσες ενώ το 22%, από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

    Από το σύνολο των κλήσεων το μεγαλύτερο ποσοστό (23%) έγινε από άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Ακολουθούσαν ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης, κλήσεις ατόμων με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (10%), με Ψωριασική Αρθρίτιδα (10%), με Οστεοαρθρίτιδα (6%), με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (4%) και με Ινομυαλγία (3%).

    Οι μισές περίπου κλήσεις αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις). Κατά δεύτερο λόγο (23%) η γραμμή δεχόταν κλήσεις για ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, παρατηρείται αύξηση των κλήσεων που έγιναν από την περιφέρεια σε σχέση με τα στοιχεία του 2014, αλλά και των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν προ διάγνωσης.

    Η Τηλεφωνική Γραμμή, που λειτουργεί από το 2007 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. ? 16.00, στοχεύει αφενός στην πρόληψη διαταραχών της ψυχικής υγείας και αφετέρου στη διάγνωσή τους και την κατάλληλη παραπομπή του ατόμου σε φορείς που μπορούν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη φροντίδα, αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ.

    [13] Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με θέμα το προσφυγικό

    Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» φιλοξενεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσα στο Μάρτιο. Ανάμεσα τους η ομαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο «New Era Eaudesea» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκθέσεων στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην έκθεση, δεκαέξι Έλληνες ζωγράφοι, εικαστικοί και γλύπτες (Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης) επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσα από διαφορετικές φόρμες της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού τόπου.

    Η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, γράφει στο κείμενό της «?Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφόσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού».

    Ακόμη, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» τη Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου . Στην συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Μουζάλας (αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης (καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού), πρέσβυς Στέλιος Περράκης (καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ως συντονιστής.

    [14] «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου στο Εθνικό Θέατρο

    Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, επέλεξε να μεταφέρει στη σκηνή Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου ο Θανάσης Παπαγεωργίου από τις 23 Φεβρουαρίου. Η υπόθεση του «Πανηγυριού» αφορά τον Στρατηλάτη (παπλωματά στο επάγγελμα, παλιό στρατιώτης της Μικρασιατικής Εκστρατείας) και την οικογένειά του, που ζουν και εργάζονται στο θεσσαλικό κάμπο, κάνοντας κυρίως δουλειές του ποδαριού. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια, αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή τους, αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας. Ο αφύσικος γάμος της μικρής κόρης, προσωρινή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας, επιδεινώνει την κατάσταση και η οικογένεια σταδιακά αποξενώνεται μέχρι που φτάνει στον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση.

    «Από τότε που γράφτηκε το Πανηγύρι μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στ? αυλάκι. Όταν ο Κεχαΐδης το έγραφε το 1964, σε μια εποχή που το ελληνικό έργο κατείχε μια δυσάρεστη θέση στο ρεπερτόριο των ελληνικών θιάσων και μιας συμπαθητικής ανοχής στις επιλογές των θεατρόφιλων, δεν θα φανταζότανε πως, πενήντα δύο χρόνια μετά, θα απευθυνότανε σε ένα κοινό, που τώρα πλέον αγκαλιάζει με πάθος ένα καλό ελληνικό έργο και το κατατάσσει μέσα στις μεγάλες επιτυχίες μιας θεατρικής χρονιάς» σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου. «Κανείς, ούτε ο πιο αισιόδοξος, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τότε, πως οι απόπειρες κάποιων ονειροπόλων νεαρών εκείνης της εποχής θα έστρωναν το χαλί για μια λαμπερή πορεία του νεοελληνικού έργου, τέτοια που σήμερα πλέον να μην υπάρχει θεατρική περίοδος χωρίς να περιλαμβάνει μια μεγάλη εμπορική επιτυχία ενός ελληνικού έργου, που τότε αποκαλούντο δύσκολα, αντιεμπορικά και ?βαριά?, ονομασίες που αντικαταστάθηκαν από τον ειρωνικό τίτλο "κουλτουριάρικα", δηλαδή έργα για λίγους. Δυσνόητα και βαρετά. Ο Έλληνας θεατρόφιλος κατανόησε πως δεν υπάρχει ελπίδα προόδου του ελληνικού θεάτρου δίχως την ύπαρξη του ελληνικού έργου. Και το αγκάλιασε και το τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή των επιλογών του και το δόξασε, κατά πώς αξίζει να δοξάζονται τα πνευματικά προϊόντα της γης του» προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 21:32:42 UTC