Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μίλησε ο Θ. Παφίλης
  • [02] Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο προβλέπει η «Διακήρυξη των Αθηνών»
  • [03] Περιορισμένος ο αριθμός των προσφύγων λόγω καιρού και κινητοποιήσεων
  • [04] Ανοιχτά τα Τέμπη έως και τις 12 το μεσημέρι
  • [05] Κύπρος: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις
  • [06] Να τεθούν αυστηροί κανόνες και να μην κλείσουν κανάλια ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης
  • [07] Έκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

  • [01] Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μίλησε ο Θ. Παφίλης

    Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους».

    Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».

    Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

    [02] Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο προβλέπει η «Διακήρυξη των Αθηνών»

    Τη δέσμευσή τους για κοινές προσπάθειες στην αντιμετώπιση των υφισταμένων και αναδυόμενων φυσικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στην περιοχή της Μεσογείου, με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Μεσογείου, μέσω της «Διακήρυξης των Αθηνών», που υπεγράφη την Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα από τις αντιπροσωπείες των 22 χωρών, στο πλαίσιο της «19ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης» του UNEP/MAP του ΟΗΕ.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανθρωπιστική διάσταση που δόθηκε σε αυτή τη Σύνοδο και αφορά τις προσφυγικές ροές, αλλά και τη δέσμευσή μας να ενσκήψουμε στο τεράστιο αυτό πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την υπογραφή της διακήρυξης ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

    «Είναι η πρώτη φορά που αυτή η Σύνοδος δεν εξαντλείται σε στενά περιβαλλοντικά πλαίσια, αλλά επεκτείνεται και κοινωνικά προβλήματα των λαών της Μεσογείου, με στόχο να δοθεί στη Μεσόγειο η πραγματική της διάσταση» σημείωσε.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών των αντιπροσωπειών των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο της 19ης ιστορικής συνάντησης, 40 χρόνια μετά τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και λίγους μήνες μετά την παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι, αλλά και την υιοθέτηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποφασίστηκε σε επίπεδο υπουργών η από κοινού καταγραφή των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η μόλυνση των ακτογραμμών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας των χωρών της Μεσογείου και η επιτάχυνση των δράσεών για την αντιμετώπισή τους σε συνάφεια με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της περιοχής.

    [03] Περιορισμένος ο αριθμός των προσφύγων λόγω καιρού και κινητοποιήσεων

    Μειωμένος εμφανίζεται αυτές τις ημέρες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, αλλά και όσων φτάνουν στην Ειδομένη. Κακές καιρικές συνθήκες και αγροτικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως οδήγησαν σε περιορισμό των αφίξεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, που ωστόσο δεν διατηρήθηκε και τις επόμενες ημέρες.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στις 4 Φεβρουαρίου, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ανέρχονταν σε 565, μία ημέρα μετά σε 38 και στις 6 Φεβρουαρίου οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν μόλις επτά. Οι ροές άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα από την επομένη με την άφιξη 608 ατόμων για να εκτιναχθούν, στις 8 Φεβρουαρίου, στις 2.418 και στις 9/2 στις 3.676.

    «Θεωρώ ότι η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες. Οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγροτών, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ροές, γιατί οι πρόσφυγες είτε δεν τις γνωρίζουν είτε δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους» σχολιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Δράσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Κονστάνς Τίσεν.

    Ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης, «Αλληλεγγύη Πειραιά», Κώστας Καρράς, αποδίδει, από την πλευρά του, τη μείωση των αφίξεων και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στον περιορισμό των διελεύσεων από την Ειδομένη, πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των προσφύγων και είναι πιθανό να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.

    [04] Ανοιχτά τα Τέμπη έως και τις 12 το μεσημέρι

    Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα μέχρι και τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Η κοιλάδα αναμένεται να κλείσει και πάλι από τις 12 και μετά.

    [05] Κύπρος: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις

    Για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες την Βουλή για την μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα τους.

    Αναφέρθηκε σε όλα τα κεφάλαια (περιουσιακό, εδαφικό, εγγυήσεις, διακυβέρνηση κλπ) των συνομιλιών και δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών». Είπε ότι σε κάποιασυγκεκριμένα ζητήματα επήλθε συναντίληψη στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε άλλα υπάρχουν μικρές διαφορές, ή ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, τόνισεότι «απαιτείται χρόνος προκειμένου η συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς κενά ή ασάφειες».

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ισχύει η απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια ανέλυσε τις πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που αποτελούν τη βάση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, δεδομένης και της συμφωνίας σε αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας,υπενθύμισε επίσης τη σαφή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως «δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων». Επίσης, απέρριψετη θέση ότι η βάση της επιδιωκόμενης λύσης οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] Να τεθούν αυστηροί κανόνες και να μην κλείσουν κανάλια ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

    Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

    Ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.

    «Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», είπε.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.

    Τέλος, ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αναγνώρισε «γενναιότητα» επειδή «επέλεξε να παραιτηθεί ενώ είχε τη δεδηλωμένη».

    [07] Έκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.

    Οι δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη. Αυτήν την ώρα, μπροστά από το υπουργείο καίγονται πλαστικό κάδοι απορριμμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Στην Αθήνα έφτασαν αγρότες από την Κρήτη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2016 - 9:32:23 UTC