Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να ακούσουμε τις αντιπροτάσεις των αγροτών
  • [02] Β. Πολύδωρας: Με το «νομοσχέδιο Παππά», μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων»
  • [03] Η ΝΔ δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής, τονίζει η κυβέρνηση
  • [04] Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] EE: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Η κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα
  • [07] ΠΓΔΜ: Δεν μας συμφέρει να γίνει η Ελλάδα ένα πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών
  • [08] Έκκληση Αναστασιάδη-Ακιντζί για αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους αγνοουμένους
  • [09] Ο Γιαν Φαμπρ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • [10] Πρόοδο της Ελλάδας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να ακούσουμε τις αντιπροτάσεις των αγροτών

    Με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργο Βερνίκο, συναντήθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μία μέρα μετά την αποστολή του προσχεδίου νόμου για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση στην ΟΚΕ, προκειμένου να διατυπώσει γνώμη επ' αυτού.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η βασική υποχρέωση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι να βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με την κοινωνία.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Επιχειρούμε αυτόν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός κάλεσε ξανά, για παράδειγμα, τους αγρότες να συζητήσουν μαζί μας, για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα δικαιότερες τις σκέψεις και τις προτάσεις που εμπεριέχονται στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Θεωρούμε ότι εξυπηρετούν την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη οι προτάσεις αυτές. Θέλουμε, όμως, να ακούσουμε και τις αντιπροτάσεις των αγροτών για κάθε πιθανή βελτίωση που μπορούν να έχουν».

    Ο κ. Βερνίκος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το ασφαλιστικό τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ΟΚΕ είναι συνταγματικός θεσμός και είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε διάλογο ανάμεσα στα μέλη μας, σε όσους θέλουν να συμμετέχουν, και θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη συνταγματική υποχρέωση. Θέλω να διευκρινίσω ότι είναι άλλο ο κοινωνικός διάλογος που γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς και άλλο η συζήτηση που γίνεται στην ΟΚΕ ανάμεσα στα μέλη μας» σημείωσε ο κ. Βερνίκος.

    [02] Β. Πολύδωρας: Με το «νομοσχέδιο Παππά», μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων»

    Με το «νομοσχέδιο Παππά», τίθενται κανόνες εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας και μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων», όπως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής, τόνισε σε δηλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    «Είναι ωραίο να καταγγέλλεται ανέξοδα η «διαπλοκή» καναλαρχών-τραπεζιτών και συστημικών κομμάτων, καθώς και προστατευομένων προσώπων, που «κοσμούν» κατ? επάγγελμα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σαλόνια. Νόμιζαν, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι μπορούν να τα πράττουν δημοκοπούντες και αβλαβώς. Αλλά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Αυτή είναι τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υφυπουργός Προεδρίας-Τύπου.

    «Όσοι και όποιοι προβάλλουν ωρυόμενοι, με δουλόφρονα φανατισμό μάλιστα, διάφορα «προσχήματα» δικονομικού τύπου για αναρμοδιότητα της Βουλής και άλλα κούφια παρόμοια, που αποσκοπούν στη διαιώνιση του καθεστώτος των βαρόνων της «διαπλοκής», απλά, όχι μόνον αποκαλύπτονταιαλλά και εκτίθενται αυτοεξευτελιζόμενοι» τόνισε ο κ Πολύδωρας .

    [03] Η ΝΔ δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής, τονίζει η κυβέρνηση

    «Η Νέα Δημοκρατία δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής», τονίζει η κυβέρνηση σε απάντησή της προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «είτε το θέλουν είτε όχι, το καθεστώς αυτό τελειώνει», «ο τόπος γυρίζει, επιτέλους, σελίδα».

    Ειδικότερα στην απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με την οποία ασκείται δριμεία κριτική προς την ΝΔ, αναφέρεται ότι η ΝΔ:

    - Δίνει αυτή τη μάχη παριστάνοντας τον υπερασπιστή των αγροτικών συμφερόντων και υποκινώντας την αδιαλλαξία των πιο ακραίων στοιχείων.

    - Δίνει αυτή τη μάχη παριστάνοντας τον φίλο της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών και κρύβοντας, όσο τουλάχιστον μπορεί, τον αληθινό θατσερικό της εαυτό.

    - Δίνει αυτή τη μάχη ελπίζοντας να αποβεί η μάχη της διαπραγμάτευσης εις βάρος της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

    Σημειώνεται, επιπλέον, ότι «στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η απεγνωσμένη προσπάθειά τους, να κρατηθεί όρθιο το αμαρτωλό καθεστώς της ανομίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, αναφέρει η ΝΔ

    [04] Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Με μικρή πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση που έφθανε το 3%, ξεθώριασε προς το τέλος των συναλλαγών.

    Η αγορά δεν κατόρθωσε να δώσει μια σοβαρή αντίδραση, μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 19,08%.

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη, μετά από τη μεγάλη πτώση 46,27% των έξι τελευταίων συνεδριάσεων, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη έως και 10,57%. Με άνοδο 3,57% στα 1,16 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,23% στα 0,090 ευρώ, η Εθνική έκλεισε με πτώση 2,31% στα 0,127 ευρώ και η Eurobank υποχώρησε 1,76% στα 0,335 ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 450 μονάδων, στις 449,37 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,32%.

    [05] EE: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα

    Η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, οφείλει μέσα στο διάστημα ενός μήνα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο. Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Η κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα

    Την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα, εξέφρασε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού (hotspots, δακτυλοσκόπηση, μετεγκατάσταση, χώροι υποδοχής, επιστροφές μεταναστών κτλ), από την Ελλάδα, την Ιταλία και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις που όντως υπήρξαν, σήμερα τα πράγματα προχωράνε πολύ γρήγορα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να καταστούν λειτουργικά τα hotspots στα ελληνικά νησιά και τα κέντρα υποδοχής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των προσφύγων και των μεταναστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, κάτι το οποίο «δείχνει ότι το σύστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί».

    Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δέχεται μεγάλη βοήθεια απο την ΕΕ σε ό,τι αφορά την οργάνωση της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων , όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως είπε η συνολική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 475 εκατ ευρώ. Ήδη 16 προγράμματα έχουν κατατεθεί από τις Ελληνικές Αρχές και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, αλλά πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να αρχίσει η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

    Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα της ΠΓΔΜ, αλλά και να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας ? Τουρκίας.

    [07] ΠΓΔΜ: Δεν μας συμφέρει να γίνει η Ελλάδα ένα πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών

    Η ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Τσεχίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ.

    Ο κ. Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με την ενίσχυση των ελέγχων σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα με την Ελλάδα και με την ανθρώπινη αντιμετώπιση προς τους πρόσφυγες κατά τη διέλευσή τους μέσω της ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί μία συνολική λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέρος της οποίας πρέπει να αποτελέσει και η Ελλάδα και προσέθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς λύσεις.

    [08] Έκκληση Αναστασιάδη-Ακιντζί για αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους αγνοουμένους

    Κοινή έκκληση σε όσους γνωρίζουν ή έχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής, να ενημερώσουν την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους απηύθυναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί με αναρτήσεις τους στο Facebook.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός για τους συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, φεύγουν, ένας-ένας από τη ζωή, χωρίς να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα του πρόσωπα.

    «Απευθύνω έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μη διστάσει να τη δώσει, ακόμα και με πλήρη ανωνυμία», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.

    [09] Ο Γιαν Φαμπρ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ

    Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο διακεκριμένος Φλαμανδός, εικαστικός, σκηνοθέτης, χορογράφοςΓιαν Φάμπρ, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    Οι προτάσεις του κ. Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως συζητήθηκαν με τον υπουργό, θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου, κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Φαμπρ στην Αθήνα.

    [10] Πρόοδο της Ελλάδας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού

    Πρόοδο καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει ότι η δημιουργία των hot spots στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) καθυστέρησε, διότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι εγκαταστάσεις έπρεπε να χτιστούν από την αρχή. Σημειώνεται ότι το μόνο λειτουργικό hot spot βρίσκεται στη Λέσβο, ενώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στα υπόλοιπα νησιά, συνεχίζονται οι εργασίες. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας των hot spots έως τις 15 Φεβρουαρίου, ο ελληνικός στρατός έχει αναλάβει την ανοικοδόμησή τους.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hot spots και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής. Παράλληλα, η Frontex έχει αρχίσει τις παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που έχουν φέρει αποτελέσματα.

    Εξάλλου, επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη αύξηση» όσον αφορά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα (από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016). Σημειώνεται, ότι από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα, τα κέντρα πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, αναμένεται να φθάσουν σε συνολική ικανότητα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων της τάξης των 11.000 ατόμων ημερησίως, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους αριθμούς αφίξεων τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ειδικοί εμπειρογνώμονες ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τον εντοπισμό πλαστών και παραποιημένων εγγράφων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2016 - 17:32:30 UTC