Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ
  • [02] Αν. Πετρόπουλος:Παράλογο ότι οι αγρότες δεν δέχονται να πληρώνουν 25 ευρώ το μήνα για την εθνική σύνταξη
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Απαραίτητη ουτοπία για τη διάσωση της Ευρώπης το DiEM25
  • [04] Κ. Μητσοτάκης: Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και ουσιαστικός διάλογος από την αρχή
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης:Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα δημοσιεύματα για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες
  • [06] Την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, εξέφρασε ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [07] Σε επίπεδα του Δεκέμβριου του 1989 επέστρεψε η χρηματιστηριακή αγορά
  • [08] Κως: Δημοψήφισμα για το hot spot στο νησί, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο
  • [09] Ένταση τη νύχτα στο τελωνείο του Προμαχώνα
  • [10] Τουλάχιστον 8 νεκροί από τη σύγκρουση των τρένων στη Γερμανία
  • [11] «Ο δημιουργός οφείλει να παίρνει θέση απέναντι στα γεγονότα»
  • [12] «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»
  • [13] Με το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» η Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • [14] Κλειστό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τις 12 το μεσημέρι
  • [15] Οι αγρότες των Τεμπών θα μεταβούν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό δηλώνει εκπρόσωπός τους
  • [16] Σύγκρουση τρένων με 4 νεκρούς και 150 τραυματίες στη Γερμανία
  • [17] Στην πρώτη τετράδα ο Πανιώνιος, «βλέπει» play off
  • [18] Γερμανικό τετρακίνητο SUV με βενζινοκινητήρα μικρού κυβισμού
  • [19] Στη Λόκερεν επιστρέφει ο Γκαλίτσιος
  • [20] Οριστικά ο Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό
  • [21] Ο Σπανούλης γλίτωσε τον Ολυμπιακό από το «έμφραγμα»

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ

    Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία.

    Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

    Η όλη διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα,τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη

    «Σταθερή μας θέση είναι ότι η όλη διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για τις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    «Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν, η μπάλα, πλέον, είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [02] Αν. Πετρόπουλος:Παράλογο ότι οι αγρότες δεν δέχονται να πληρώνουν 25 ευρώ το μήνα για την εθνική σύνταξη

    Ανόητο και παράλογο χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, το γεγονός ότι -όπως επισημαίνει- οι αγρότες αρνούνται, όπως είπε, να καταβάλλουν 25 ευρώ το μήνα επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν και αυτοί εθνική σύνταξη.

    Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα, οι αγρότες με τις υπάρχουσες διατάξεις στην 5η ασφαλιστική κατηγορία πληρώνουν 1239 ευρώ και με βάση την κυβερνητική πρόταση θα πληρώνουν παραπάνω 25 ευρώ το μήνα.

    "Γιατί θα πρέπει αυτή η λογική της αντίρρησης να διατηρείται; Δεν έχει καμία εξήγηση. Μάλλον ή δεν το ξέρουν -και κάποιοι δεν το ξέρουν- ή οι άλλοι θα πρέπει να μας πουν πώς αντιλαμβάνονται το συμφέρον των αγροτών" είπε ο κ. Πετρόπουλος, αναφερόμενος έμμεσα στις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Απαραίτητη ουτοπία για τη διάσωση της Ευρώπης το DiEM25

    Ως μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης, αλλά και ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί, περιέγραψε την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην Bolksb?hne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου.

    Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος απόψε το βράδυ θα παρουσιάσει επίσημα το Κίνημά του, ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία». Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

    [04] Κ. Μητσοτάκης: Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και ουσιαστικός διάλογος από την αρχή

    Παρέμβαση για το ασφαλιστικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,ο οποίος, σε δήλωσή του, καλεί τον πρωθυπουργό να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως είναι φανερό σε όλους ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καθώς πλήττεται η οικονομία και η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.

    «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του

    [05] Τρ. Αλεξιάδης:Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα δημοσιεύματα για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες

    Ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα στείλει έως τα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο κάνει διασταυρώσεις για να εντοπιστούν αυτές οι δύο κατηγορίες οχημάτων, τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα». Ειδοποιήσεις θα σταλούν, επίσης, όπως είπε ο υπουργός, στους 800.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν καταθέσει πινακίδες. Ανέφερε εμμέσως ότι εξετάζεται αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων, λέγοντας ότι «τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα».

    Σχετικά με τις φορολογικές κλίμακες σημείωσε πως για τους άνεργους και τους φοιτητές θα έρθει σύντομα διάταξη στην οποία θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης, λόγω τεκμηρίων, ενώ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τις αλλαγές στιςφορολογικές κλίμακες, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    [06] Την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, εξέφρασε ο Ευ. Τσακαλώτος

    Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που παραταθούν οι συζητήσεις μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο.

    Αφορμή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων.

    Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε περισσότερος αισιόδοξος τώρα, από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως είπε, «συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

    Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

    [07] Σε επίπεδα του Δεκέμβριου του 1989 επέστρεψε η χρηματιστηριακή αγορά

    Σε νέα χαμηλά 26 και πλέον ετών, και συγκεκριμένα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989, επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρεάζουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, για τρίτη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει το σενάριο της ανάκαμψης.

    Την ίδια ώρα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνει και το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών.

    Η αγορά διέσπασε καθοδικά την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου του 2012, όταν υπήρχε το σενάριο του Grexit.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2016 σημειώνει πτώση κατά 26,47%, σχεδόν διπλάσια από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, o τραπεζικός δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

    [08] Κως: Δημοψήφισμα για το hot spot στο νησί, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή hot spot στο νησί της Κω, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κω κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του και δόθηκε σχετική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

    Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του hot spot, έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του hotspot που πάει να γίνει».

    Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 7.000 υπογραφές πολιτών του νησιού, οι οποίοι τάσσονται κατά του hot spot.

    [09] Ένταση τη νύχτα στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Ένταση επικράτησε στις 2.30 τα ξημερώματα στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην περιοχή, πέρασαν τα αγροτικό μπλόκο και παραβιάζοντας τις μπάρες εισήλθαν στο βουλγαρικό έδαφος.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις οδηγοί, αναπτύσσοντας ταχύτητα, «γκρέμισαν» τις μπάρες του τελωνείου και πέρασαν στη γείτονα χώρα, όπου όμως ακινητοποιήθηκαν από τις βουλγαρικές Αρχές. Ένας άλλος οδηγός δεν πρόλαβε να περάσει στο γειτονικό έδαφος και συνελήφθη από Έλληνες αστυνομικούς.

    Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά το επεισόδιο ακούστηκαν πυροβολισμοί, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Αστυνομία.

    Να σημειωθεί ότι το τελωνείο του Προμαχώνα είναι κλειστό για τα φορτηγά, ενώ από τις 7.30 το πρωί οι αγρότες άνοιξαν στο σημείο το μπλόκο τους για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

    [10] Τουλάχιστον 8 νεκροί από τη σύγκρουση των τρένων στη Γερμανία

    Τους οκτώ έφθασαν οι νεκροί από τη σύγκρουση των τρένων στη διαδρομή ανάμεσα στο Ρόζενχάιμ και το Χόλτσκίρχεν, 60 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά του Μονάχου.

    Δεκαπέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 40 έχουν τραυματισθεί σοβαρά, επί συνόλου 100 τραυματιών, ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία.

    [11] «Ο δημιουργός οφείλει να παίρνει θέση απέναντι στα γεγονότα»

    Στην Αθήνα βρίσκεται, αυτές τις ημέρες, ο Καταλανός συγγραφέαςΣέρτζι Μπελμπέλ, με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα του έργου του «Οφσάιντ» απόψε (9/2) στο Από Μηχανής Θέατρο, όπου ο ίδιος μετά τη λήξη της παράστασης, θα συζητήσει με το κοινό. Η παρουσία τού διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα στην ελληνική σκηνή είναι φέτος διπλή, αφού τον Μάρτιο ανεβαίνει και το έργο του «Ξένοι» στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

    Στην περίπτωση του «Οφσάιντ», ο Μπελμπέλ δημιουργεί μια μαύρη κωμωδία με αφορμή την κρίση. Θέμα του έργου του είναι το ποδόσφαιρο, ως ανάγκη ψευδαίσθησης να κρατηθούν οι άνθρωποι. Και στο βάθος, οι σχέσεις τους μέσα στην οικογένεια.

    Πρόκειται για το προτελευταίο έργο του Σέρτζι Μπελμπέλ, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ελληνες δημοσιογράφους, έγραψε πριν επτά χρόνια με αφορμή την οικονομική -κοινωνική κρίση.

    Ποιοι ήρωες του έργου του είναι οφσάιντ; Ο Σέρτζι Μπελμπέλ θεωρεί εκτός και τους πέντε ήρωες, καθώς και οι πέντε βρίσκονται στο περιθώριο. Αγωνίζονται να ορίσουν τη ζωή τους ως μέρος μιας πραγματικότητας που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ή να αντιμετωπίσουν και ως εκ τούτου αναγκάζονται να την «μπερδέψουν» με τη φαντασία και το όνειρο, στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα και να ισορροπήσουν σε έναν κόσμο που περιστρέφεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έτσι όπως μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου μπορεί. Πάντως, από πολέμιος του ποδοσφαίρου, με αυτό το έργο ο συγγραφέας εξελίχθηκε σε φανατικό οπαδό της Μπαρτσελόνα.

    [12] «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

    Πρόσφυγες, προσφυγιά, ανθρωπιστική κρίση, πόλεμος, εκπατρισμός.

    Πρόσφυγες από την Αφρική, από τη Γιουγκοσλαβία, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία...

    Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Δανία, στην Αυστρία, στον Λίβανο, στη Λαμπεντούζα και την Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ευρώπη...

    Η λέξη "πρόσφυγας", γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

    Και μπορεί τα "highlights" του επικείμενου 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 20 του ερχόμενου Μαρτίου να "ζουμάρουν" σε ντοκιμαντέρ - υποψήφια για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, που επανέρχονται τραυματικά, σε ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το "μάτι της Κωνσταντινούπολης", τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών αλλά και των ιδεών, το προσφυγικό όμως ζήτημα που "τεκμηριώνεται" καθημερινά στην Ελλάδα (από την Κω και τη Μυτιλήνη ως τον Πειραιά και την Ειδομένη) και το 18ο Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης επέλεξε να το "εντάξει" -εκτός απ την καθημερινότητα και στις οθόνες του.

    Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που επέλεξε για τη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνεται σειρά ταινιών που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται επίσης συζήτηση με θέμα "Καταγράφοντας την προσφυγική κρίση: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία". Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη.

    [13] Με το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    H Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» με ένα αφιέρωμα που ξεκινάει τη δεκαετία του 1930 και έχει τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες». Τα μέλη της «μικρής λέσχης» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς από τη συλλογή της Ταινιοθήκης εντελώς δωρεάν.

    Αφετηρία του αφιερώματος είναι η δεκαετία του 1930 και ταινία έναρξης το αριστούργημα «Ο κανόνας του παιχνιδιού» (La r?gle du jeu), που σκηνοθέτησε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους δημιουργούς, ο Ζαν Ρενουάρ, και θα προβληθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου. Συνολικά θα προβληθούν 9 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η Αστέρω στην ψηφιακή της αποκατάσταση σε DCP.

    Το γαλλικό κίνημα του ποιητικού ρεαλισμού, εκτός από τον Ρενουάρ, εκπροσωπείται από τον ιδιοφυή Ζαν Βιγκό (Jean Vigo) και τη μοναδική του ταινία μυθοπλασίας, «Αταλάντη» (L' Atalante), την οποία μόλις που πρόλαβε να ολοκληρώσει το 1934, λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του στα 29 του χρόνια. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με μια ταινία του Δανού δημιουργού Καρλ Τέοντορ Ντράγερ (Carl Theodor Dreyer) που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για το αυστηρό και υπερβατικό του ύφος αλλά και για τους αισθητικούς του πειραματισμούς με επιδράσεις από το σοβιετικό μοντάζ, τον σουρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό. Θα προβληθεί το «στοιχειωμένο» Βαμπίρ (Vampyr), στη γερμανική βερσιόν.

    [14] Κλειστό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τις 12 το μεσημέρι

    Αποφασισμένοι να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, δηλώνουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με αρκετούς από αυτούς να προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα, την Παρασκευή. Την Πέμπτη (11/2) πάντως, με τη συμμετοχή και των συναδέρφων του από τα Τέμπη θα συναντηθούν εκ νέου, στον Προμαχώνα (13:00).

    Όπως σημειώνουν αγρότες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμα και εκείνοι που έχουν ταχθεί υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, περιμένουν εναγωνίως τη σημερινή συνάντηση στο τελωνείο του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία- όπου αναμένεται να γίνουν αντιπροτάσεις για την περαιτέρω μορφή της κινητοποίησης, προκειμένου αυτή να έχει αποτέλεσμα. Άλλωστε -όπως αναφέρουν- «το ζήτημα είναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ανά την Ελλάδα και όχι η μορφή της».

    Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων. Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας και κάποια τρίτη μερίδα αγροτών υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλάκ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας».

    [15] Οι αγρότες των Τεμπών θα μεταβούν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό δηλώνει εκπρόσωπός τους

    Διαφωνούν με τη δυναμική κινητοποίηση στο Σύνταγμα οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών, οι οποίοι, όπως είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο εκπρόσωπός τους Τριαντάφυλλος Τσινούλης, θα μεταβούν στην Αθήνα όχι για να διαδηλώσουν αλλά για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    "Διαφωνούμε να πάμε να κάνουμε τη διαμαρτυρία στην Αθήνα και να κάνουμε σκηνάκια", είπε ο κ. Τσινούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά" με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη και πρόσθεσε: "στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθήσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό".

    Σε ερώτηση, αν έχει δημιουργηθεί ρήγμα στο αγροτικό μέτωπο με δεδομένο ότι οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών δεν συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στη Νίκαια, ο κ. Τσινούλης απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι κοινά.

    [16] Σύγκρουση τρένων με 4 νεκρούς και 150 τραυματίες στη Γερμανία

    "Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι" σκοτώθηκαν και περίπου εκατό τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους 15 σοβαρά, κατά τη σύγκρουση δύο τρένων το πρωί στη λουτρόπολη της Βαυαρίας Μπαντ 'Αιμπλινγκ.

    "Αυτή τη στιγμή , υπάρχουν τέσσερις νεκροί" και "δεκαπέντε σοβαρά τραυματισμένοι", δήλωσε ο Μάρτιν Βίνκλερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρόζενχαϊμ, μιλώντας για εκατό τραυματίες συνολικά.

    Το δυστύχημα συνέβη "λίγο μετά τις 07.00 τοπική ώρα", στη γραμμή ανάμεσα στο Ρόζενχάιμ και το Χόλτσκίρχεν, 60 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά του Μονάχου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρένα συγκρούσθηκαν μετωπικά και ένα από αυτά εκτροχιάσθηκε.

    Συλλυπητήρια του ΥΠΕΞ για τη σιδηροδρομική τραγωδία στη Γερμανία

    Τα συλλυπητήρια του στον γερμανικό λαό για τη σιδηροδρομική τραγωδία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο twitter.

    «Οι σκέψεις μας είναι στους τραυματίες και τους νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στο BadAibling. Τα ειλικρινή μας συλληπτήρια στον γερμανικό λαό» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών

    [17] Στην πρώτη τετράδα ο Πανιώνιος, «βλέπει» play off

    Μεγάλες στιγμές ζουν οι φίλοι του Πανιωνίου. Ο «Ιστορικός» νίκησε 2-0 τον Παναιτωλικό στη Νέα Σμύρνη και βρίσκεται μαζί με τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας της Super League μετά από 21 αγωνιστικές. Τα γκολ πέτυχαν ο Ανσαριφάρντ στο 64΄ και ο Καραμάνος στο 70΄. Οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με αριθμητικό μειονέκτημα από το 52΄ λόγω αποβολής του Ρουσκουγέδα.

    Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη συνεχίζει να εκπλήσσει και πλέον στοχεύει ξεκάθαρα στην πεντάδα, ενώ διεκδικεί και πρόκριση στους ημιτελικούς κυπέλλου. Στην αντίπερα όχθη, η αττική... τραγωδία συνεχίζεται για τον Παναιτωλικό, καθώς σε 32 επισκέψεις της σε Αθήνα και Πειραιά η ομάδα του Αγρινίου έχει 26 ήττες και 5 ισοπαλίες!

    [18] Γερμανικό τετρακίνητο SUV με βενζινοκινητήρα μικρού κυβισμού

    Η νέα τάση στην Ευρώπη που θέλει την αύξηση του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά οι βενζινοκινητήρες μικρού κυβισμού αλλάζει τις ισορροπίες. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αλλάζουν την στρατηγική τους για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μειώνουν τις δαπάνες για την εξέλιξη των μονάδων που καταναλώνουν ντίζελ και επενδύουν στην ανάπτυξη μοτέρ βενζίνης. Οι νέες μονάδες παραγωγής ισχύος που καταναλώνουν βενζίνη έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά, στην πλειονότητα τους είναι τρικύλινδροι και μικρού κυβισμού.

    Σχετικά με την απόδοση τους, δεν υπάρχει καμία ανησυχία, γιατί η νέα τεχνολογία εξασφαλίζει υψηλά ποσά ισχύος ακόμη και από μονάδες 1.000 κ.εκ. Η νέα προσθήκη στην οικογένεια των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων είναι το ανανεωμένο Opel Mokka Χ, το οποίο πλέον εξοπλίζεται με νέο μοτέρ 1.400 κ.εκ.

    Η νέα γενιά του κινητήρα 1.400 κ.εκ. Direct Injection Turbo αποδίδει 152 ίππους. Συνδυάζεται με εξάρι αυτόματο κιβώτιο, Start/Stop και προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης AWD. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 6,6 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές CO2 154 γραμ./χλμ.

    Η τεχνολογία τετρακίνησης με ηλεκτρομαγνητικό, πολύδισκο συμπλέκτη αυξάνει την ικανότητα του αυτοκινήτου να κινείται σε δρόμους με περιορισμένη πρόσφυση (χιόνι, λάσπη κ.α.). Όταν το οδόστρωμα είναι στεγνό, η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς (εκτός εάν έχει επιλεγεί τετρακίνηση), οπότε η κατανάλωση παραμένει χαμηλή. Ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, η κατανομή ροπής μεταβάλλεται συνεχώς από 100% στο μπροστινό άξονα σε στεγνό οδόστρωμα προς όφελος της κατανάλωσης μέχρι μάξιμουμ 50% στον εμπρός και πίσω άξονα, σε πολύ ολισθηρούς δρόμους.

    Η καμπίνα είναι ανανεωμένη. Το νέο ταμπλό οργάνων, εμπνευσμένο από το νέο Astra, υιοθετεί οριζόντια διάταξη στοιχείων με κύριο χαρακτηριστικό την πρακτικότητα. Η κεντρική κονσόλα είναι ανασχεδιασμένη γύρω από τις οθόνες αφής 7 και 8 ιντσών. Επίσης ανάλογα με την έκδοση διαθέτει προσαρμοζόμενους προβολείς LED, νέας γενιάς εμπρός κάμερα Opel Eye, νέο σύστημα infotainment με ενσωμάτωση smartphone και υπηρεσίες OnStar.

    Το ανανεωμένο Mokka X είναι το πρώτο μοντέλο που λανσάρει το διακριτικό X στα μελλοντικά SUV και crossover της Opel. Η παγκόσμια πρεμιέρα του θα γίνει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (3 ? 13 Μαρτίου). Οι πωλήσεις ξεκινούν το φθινόπωρο.

    Σπύρος Ρέκκας

    [19] Στη Λόκερεν επιστρέφει ο Γκαλίτσιος

    Ο Γιώργος Γκαλίτσιος επιστρέφει στο Βέλγιο για να φορέσει ξανά τη φανέλα της Λόκερεν. Ο 29χρονος δεξιός αμυντικός βρέθηκε κοντά σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε και, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Βελγίου, συμφώνησε να επιστρέψει στη Λόκερεν, στην οποία αγωνίστηκε από το 2011 μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

    [20] Οριστικά ο Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό

    Ο Έλιοτ Ουίλιαμς θα φορέσει τελικά τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος σκόρερ του NBDL και πρωταθλητής της αναπτυξιακής λίγκας του ΝΒΑ με τους Σάντα Κρουζ Γουόριορς επιβεβαίωσε ρεπορτάζ ΜΜΕ στις ΗΠΑ, πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ο 27χρονος γκαρντ είναι αυτό που έψαχνε ο Τζόρτζεβιτς για ενίσχυση της περιφερειακής του γραμμής με έναν «καθαρόαιμο» σκόρερ, ενόψει της δύσκολης συνέχειας στον β' γύρο της φάσης των «16» της Euroleague, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Ο Ουίλιαμς έγινε το 2010 ντραφτ στο Νο22 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, αλλά έχασε τη σεζόν 2010-11 λόγω τραυματισμού, το 2013 υπέγραψε στους Φιλαδέλφεια 76ers, ενώ από το 2014 ακολούθησαν κάποια μικρής διάρκειας συμβόλαια στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ, Νιού Ορλίνς Πέλεκανς και Μέμφις Γκρίζλις.

    [21] Ο Σπανούλης γλίτωσε τον Ολυμπιακό από το «έμφραγμα»

    Με τον Σπανούλη να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης (8 διαδοχικοί πόντοι), ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών στο ΣΕΦ και παρέμεινε στη θέση του οδηγού... Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 83-76 του μαχητικότατου -παρά την απουσία δύο βασικών μονάδων του (σ.σ. Σχορτσανίτη, Βασιλειάδη)- ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να «πέφτουν» στην 6η θέση της κατάταξης, όπου ισοβαθμούν πλέον με τον Απόλλωνα Πατρών.

    Πρώτος σκόρερ των νικητών, με πολύτιμο μπλοκ στον Ντούβνιακ στα 27΄΄ για την λήξη, ήταν ο Ματ Λοτζέσκι με 17 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Γιώργος Πρίντεζης με 16. Από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι «πλήρωσαν» την επιθετική... ανομβρία των τελευταίων 2.5 λεπτών (σ.σ. έμειναν στους 2 πόντους), ξεχώρισε ο Ούρος Ντούβνιακ με 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 23-21, 41-41, 58-59, 83-76


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2016 - 11:32:45 UTC