Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός για Συρία - προσφυγικό
  • [02] Συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
  • [03] Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει για την αντιβαλλιστική ικανότητα των ΗΠΑ
  • [04] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων
  • [05] Ματαιώνονται δύο παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [06] Ύμνος στην «τελευταία Ελληνίδα θεά» Μ. Μερκούρη η θεατρική παράσταση «Το τελευταίο μου ταξίδι» στη Βιέννη
  • [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή
  • [08] Συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στην απεργία
  • [09] Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air
  • [10] Μπλούμπεργκ: Η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα και η πιστοληπτική ικανότητα αυξήθηκε

  • [01] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός για Συρία - προσφυγικό

    ΣτηΔιάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region», που διεξάγεται σήμεραστο Λονδίνο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Η συμμετοχή της Ελλάδας στηδιάσκεψη του Λονδίνου, γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος των προσφύγων. Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την στήριξη, σε επίπεδο εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, των ανθρώπων που δοκιμάζονται, τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές με την Συρία χώρες και την Ευρώπη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Τον πρωθυπουργόσυνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης.

    [02] Συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

    Το πρωί της Τετάρτηςθα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια.

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με θέμα την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.

    Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

    [03] Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει για την αντιβαλλιστική ικανότητα των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις τόσο στο βαλλιστικό, όσο και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ αναβαθμίζουν συνεχώς την αμυντική τους ικανότητα, κατά μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την Πιονγκγιάνγκ.

    Ο Κάρτερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαδικασία επέκτασης-αύξησης του αριθμού των επίγειων πυραυλικών αντιβαλλιστικών βάσεων τους στην Αλάσκα και στη Χαβάη, από 30 σε 44, προκειμένου ν' αναβαθμιστούν οι αναχαιτιστικές τους δυνατότητες, κατά πυραυλικών επιθέσεων. Ωστόσο, καμία παραπάνω αμυντική αναβάθμιση, δεν προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

    [04] Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν και τις συστάσεις προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων

    Μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν την περασμένη Παρασκευή, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, καθώς και ένα πακέτο συστάσεων, σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων που επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης, όσον αφορά την εφαρμογή από την Ελλάδα των κανόνων Σένγκεν, στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι συστάσεις αφορούν διάφορους τομείς, όπως, την βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

    Επιπλέον, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων.

    Τέλος, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κάλεσε την Ελλάδα «να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης που θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Όπως ανέφερε, αυτή η δράση μπορεί να υποστηριχθεί από θαλάσσιες περιπολίες με τη χρήση πλοίων και ελικοπτέρων, καθώς και ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά. «Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να εντοπίζονται ακόμα και μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

    [05] Ματαιώνονται δύο παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Δεν θα πραγματοποιηθούν σήμεραΠέμπτη οι θεατρικές παραστάσεις «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και «Ο γάμος του Φίγκαρο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, όσοι θεατές έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τον «Γάμο του Φίγκαρο» για τις 4/2 μπορούν να παίρνουν θέσεις στην ίδια τιμή στην οποία είχαν αγοράσει το εισιτήριό τους, για οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία επιθυμούν έως το τέλος των παραστάσεων (Κυριακή 7/2/2016).

    [06] Ύμνος στην «τελευταία Ελληνίδα θεά» Μ. Μερκούρη η θεατρική παράσταση «Το τελευταίο μου ταξίδι» στη Βιέννη

    Έναν ύμνο στη μεγάλη Ελληνίδα του 20ου αιώνα, την «αξέχαστη τελευταία Ελληνίδα θεά» όπως την έχουν αποκαλέσει, Μελίνα Μερκούρη, αποτελεί το θεατρικό έργο του Αυστριακού, Ρενέ Ρούμπολντ, «Το τελευταίο μου ταξίδι», που ανέβηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα και ολοκλήρωσε τώρα τον πρώτο κύκλο δώδεκα επιτυχημένων παραστάσεων του στο βιεννέζικο θέατρο «Φράιε Μπιούνε Βίντεν».

    «Το τελευταίο μου ταξίδι» αποτελεί μια «μουσική βιογραφία» και παρουσιάζει ως κεντρική σκηνή του την καμπίνα του αεροπλάνου με το οποίο η Μελίνα μεταβαίνει από την Αθήνα για τελευταία φορά για θεραπεία στη Νέα Υόρκη, έχοντας δίπλα της έναν δημοσιογράφο στον οποίο αφηγείται τις σημαντικές στιγμές της ζωής της, οι οποίες εκτυλίσσονται στην παράσταση ως επί μέρους επεισόδια-αναδρομές της Μελίνας στο παρελθόν.

    Πρωταγωνιστές στο θεατρικό έργο είναι η ίδια η Μελίνα, την οποία υποδύεται η ταλαντούχα Αυστριακή ηθοποιός και διευθύντρια του θεάτρου «Φράιε Μπιούνε Βίντεν» από το 2010, Μιχαέλα ΄Ερενσταιν και ο Ρενέ Ρούμπολντ, ο οποίος υποδύεται τον δημοσιογράφο και ερμηνεύει ακόμη εννέα ρόλους στη διάρκεια της παράστασης - από τον παππού της Μελίνας, Σπύρο Μερκούρη, μέχρι τον σύζυγό της, Ζυλ Ντασέν.

    Η παράσταση ξεκινά με τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το σκοπό του ταξιδιού της στη Νέα Υόρκη, από όπου, όπως η ίδια δηλώνει, «είμαι σίγουρη πως θα είμαι πίσω στην Αθήνα σύντομα» και συνεχίζει με την αναδρομή από την ίδια στο παρελθόν της, που παρουσιάζεται ως σειρά επεισοδίων στο πλαίσιο της παράστασης.

    Αυτά τα επεισόδια αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα παιδικά χρόνια με τον παππού Σπύρο Μερκούρη, στην πρώτη ακρόαση για το θέατρο, στην αντίσταση με τον αδελφό της Σπύρο κατά του γερμανικού ναζισμού, στην απελευθέρωση της Αθήνας, την επιτυχία της στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, τη γνωριμία στις Κάννες με τον Ζύλ Ντασέν, τον παγκόσμιο θρίαμβο της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», τις παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ με το «Ιλία Ντάρλινγκ».

    Συνεχίζονται με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και την αντίσταση της Μελίνας με την έναρξη της πολυετούς διεθνούς αντιστασιακής εκστρατείας της από το «Κοντσέρτχαους» της Βιέννης στις 31 Μαρτίου του 1968, μέχρι την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, την επιστροφή της στην Ελλάδα, την είσοδό της στην πολιτική με τον Ανδρέα Παπανδρέου, έως την κορύφωση του πολιτικού και του πολιτιστικού της έργου, ως υπουργού του Πολιτισμού.

    Η παράσταση πλαισιώνεται με τραγούδια της Μελίνας, που ερμηνεύει στα γαλλικά και στα ελληνικά η Μιχαέλα Έρενσταιν, με κορυφαίο «Τα παιδιά του Πειραιά», συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Μπέλα Φίσερ - ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βέρα Μπέρνχαουζερ.

    [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή

    «Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκηςσε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ δεν θα βάλει πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

    Για τα εσωκομματικά του κόμματός του υπογράμμισε πως «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτιτης παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι. Η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της. Εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο», υπογράμμισε.

    «Θα ήταν καταστροφή για τη χώρααν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας, «που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκεπιο παλιός κι από τους παλιούς, αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσειτο πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» ανέφερε, τονίζοντας πως «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό». «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιομε δικές μας μεταρρυθμίσεις. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ»,ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών επισήμανε πως έχει διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Πουλ Τόμσεν προσωπικά, αναφέροντας πως ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ.«Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές», τόνισε.

    Για το προσφυγικό ανέφερε πως η κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα και παρατήρησε πως η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Όμως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα», ανέφερε. Υπογράμμισε πως το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα,και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό», είπε.

    [08] Συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στην απεργία

    Συμμετοχή στη απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

    Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, την παράνομη διακίνηση καυσίμων και την καθετοποίηση της αγοράς.

    [09] Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air

    Δεκαέξι πτήσεις της Olympic Air ακυρώνονται σήμερα, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

    Ο σύλλογος των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ, συμμετέχει στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με 4ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από 8:00 έως 12:00. Αναλυτικότερα, ακυρώνονται τα σκέλη πτήσεων, ως κάτωθι: ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος, ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα, OA 040 Αθήνα - Μήλος, ΟΑ 041 Μήλος - Αθήνα, ΟΑ 012 Αθήνα - Κάλυμνος, ΟΑ 013 Κάλυμνος - Αθήνα, ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος, ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα, ΟΑ 036 Κως - Κάλυμνος, OA 036 Κάλυμνος - Λέρος, ΟΑ 036 Λέρος - Αστυπάλαια, ΟΑ 021 Αστυπάλαια - Αθήνα, ΟΑ 016 Αθήνα - Ικαρία, ΟΑ 017 Ικαρία - Αθήνα, ΟΑ 054 Αθήνα - Κύθηρα, ΟΑ 055 Κύθηρα - Αθήνα.

    [10] Μπλούμπεργκ: Η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα και η πιστοληπτική ικανότητα αυξήθηκε

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε άρθρο του την Τρίτη.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο ? την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0.7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1.9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

    Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 5:32:28 UTC