Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακά φθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, για την ανακοίνωση των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ
  • [04] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή για την συμπλήρωση ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
  • [05] Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α.
  • [06] Ένας νεκρός στις Σέρρες από το κύμα κακοκαιρίας
  • [07] Το κύμα κακοκαιρίας ανέκοψε τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο
  • [08] Διαμαρτυρία εργαζομένων της Softex έξω από το υπουργείο Εργασίας
  • [09] Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Τρίτη έως Πέμπτη
  • [10] "Η κατάσταση χειροτερεύει", προειδοποίησε ο Αβραμόπουλος για το προσφυγικό
  • [11] To Erasmus αυξάνει τις επαγγελματικές δεξιότητες
  • [12] Ροτόντα, το πολυπολιτισμικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης
  • [13] Μνημείο χαρακτηρίστηκε η Σεβαστοπούλειος Εργατική Σχολή
  • [14] Λάρισα: Κλοπή πίνακα από τη Δημοτική Πινακοθήκη
  • [15] Η παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» του Μάριου Ιορδάνου ταξιδεύει στο Παρίσι
  • [16] Έκκληση του Πρ. Παυλόπουλου για το χρέος και τον τερματισμό της λιτότητας
  • [17] Φοιτητές συμμετέχουν στο διάλογο για την Παιδεία και προτείνουν ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο
  • [18] Τα τάμπλετ στο εδώλιο. Σωστή ή λάθος η χρήση τους στα σχολεία;
  • [19] Στο ΟΑΚΑ ο τελικός του κυπέλλου στις 6 Μαρτίου

  • [01] Σταδιακά φθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

    Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής.

    Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν θα συλλέγουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί, κυρίως όσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016- 2018. Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση, την περασμένη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης».

    Εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας αναμένεται να συμπεριληφθούν, οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή- βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, για την ανακοίνωση των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ

    Για «εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς», και «"νέο" ξεκίνημα με τα πιο παλιά και φθαρμένα υλικά», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

    «Η τοποθέτηση του ακροδεξιού ¶δωνι Γεωργιάδη και του νεοφιλελεύθερου Κωστή Χατζηδάκη στις θέσεις των αντιπροέδρων της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, η μακρόχρονη διαδρομή του στην πολιτική, από την εποχή του ΛΑΟΣ ως την ένταξη του στη Ν.Δ. επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, έχει δώσει άπειρα δείγματα γραφής που μόνο αποδομούν το μετριοπαθές και ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί διακαώς να χτίσει η νέα ηγεσία της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, η ανάθεση στον Κ. Χατζηδάκη της ευθύνης για το πρόγραμμα της ΝΔ, αποτελεί εγγύηση για την προσήλωση στις πιο ακραίες επιταγές της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, που έχουν ως προμετωπίδα την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και την εξόντωση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στις οποίες ομνύει με το δικό του ακροδεξιό στυλ και ο έτερος αντιπρόεδρος», προστίθεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζεται:

    «Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, που συμβολίζει το "νέο" ξεκίνημα της ΝΔ, φτιαγμένο με τα πιο παλιά και φθαρμένα υλικά».

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βέμπερ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ, που, όπως σημείωσε, σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας νέας εποχής.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης.

    [04] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή για την συμπλήρωση ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

    Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση, η οποία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξή τού ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα παρουσιάσει με συγκέντρωση και ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ερχόμενη Κυριακή, όλα όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες, τα βήματα για την έξοδο από την κρίση, την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν.

    Στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα και την πρωτοβουλία να προκαλέσει στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στόχος είναι να κληθεί η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν τις δικές τους θέσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αίτημα που διαρκώς επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, να πει, δηλαδή, αν συντάσσεται με την πρόταση των δανειστών για μειώσεις συντάξεων.

    Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί επίσης, «να λάβει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και ξεκάθαρη θέση απέναντι στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που παρουσίασε η κυβέρνηση για την αποκαμματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης ή αν θα επιλέξει τη διατήρηση του πελατειακού κράτους που έλαβε χώρα επί των ημερών του».

    [05] Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α.

    Σε αρνητικό κλίμα συνεχίζονται οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:40, διαμορφώνεται στις 539,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,45%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 532,10 μονάδες (-4,72%).

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 54,35 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,71%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 10,92%.

    [06] Ένας νεκρός στις Σέρρες από το κύμα κακοκαιρίας

    Νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ έναν άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, ενώ οι εξονυχιστικές έρευνες στην παράκτια περιοχή δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου. Το όχημα έχει ανασυρθεί με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες.

    Tα ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο, ενώ τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ.

    Στα Τρίκαλα, κατέρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας από τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

    Εκτεταμένα είναι τα προβλήματακαι στα δυτικά του νομού Ροδόπης.Στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

    Ο λόγος είναι ότι παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη υπερχείλισε και μετέτρεψεσε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσειςκαι να «έκοψε» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.

    ΣτηνΉπειρο, δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα ,το Ζαγόρι , τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της ¶ρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων, τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

    [07] Το κύμα κακοκαιρίας ανέκοψε τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο

    Μόλις 17 άτομα καταγράφηκαν στο Κέντρο Πιστοποίησης και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, το τελευταίο 24ωρο, από τις 9:00 χθες έως τις 9:00 σήμερα. Το γεγονός δείχνει ότι το κύμα της κακοκαιρίας ανέκοψε τη ροή, τουλάχιστον, προς τη Λέσβο.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων αλλά και με αεροπλάνα, χθες αναχώρησαν από τη Λέσβο 2.854 άτομα και θεωρείται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένοι στο νησί και θα αναχωρήσουν 346 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Εν τω μεταξύ, στη Χίο, το γύρισμα του καιρού από νοτιά σε βοριά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έδωσε την ευκαιρία να αποβιβαστούν περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους έχουν καταγραφεί και αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί με το πρώτο πλοίο της γραμμής.

    [08] Διαμαρτυρία εργαζομένων της Softex έξω από το υπουργείο Εργασίας

    Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Softex, κατά του κλεισίματος του εργοστασίου και κατά της απόλυσής τους. Η μητρική εταιρεία Bolton Group, με έδρα την Ιταλία, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη το τεράστιο οικονομικό βάρος που προέκυψε από την πυρκαγιά που ξέσπασε, στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, στις αρχές Ιουλίου.

    Αυτή την ώρα, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας και εκπρόσωποι τους συναντώνται με την πολιτική ηγεσία του. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο.

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη χαθούν οι περίπου 200 θέσεις εργασίας.

    «Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [09] Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Τρίτη έως Πέμπτη

    Λόγω των τρίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν και αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο θα σημειωθούν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως.

    Υπενθυμίζεται, πως οι στάσεις εργασίας ξεκινούν από αύριο Τρίτη έως και την ερχόμενη Πέμπτη τις ώρες 05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00. Τις παραπάνω ώρες και ημέρες των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Κανονικά θα πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια από την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

    [10] "Η κατάσταση χειροτερεύει", προειδοποίησε ο Αβραμόπουλος για το προσφυγικό

    Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει". Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το ΕΚ στήριξε δύο προτάσεις έκτακτης ανάγκης για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, από τις χώρες εισόδου της ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν μετεγκατατασταθεί μόλις 272 άνθρωποι, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης να δηλώνει ότι "όλα τα κράτη μέλη πρέπει να παίξουν το παιχνίδι" και να μην γίνονται αιχμάλωτοι της εθνικής πολιτικής τους ατζέντας. Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες προέρχονται από τους κανόνες του "Δουβλίνου", που μεταξύ άλλων προβλέπουν την διαχείριση όλων των αιτημάτων ασύλου από την χώρα εισόδου. Στη συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται βαθιά αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενώ ο αρμόδιος για Επίτροπος για το μεταναστευτικό, θα προτείνει νέα μέτρα τον Μάρτιο. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Μεταρρυθμιστών Timothy Kirkhope, προειδοποίησε πως "δεν χρειαζόμαστε κινητοποιήσεις που θα έχουν το περίβλημα των πολιτικών. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα αποτελέσει στέρεη κριτική". Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Anna Maria Corazza Bildt (ΕΛΚ), τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα για διεθνή προστασία και εκείνων που δεν έχουν" και το ΕΚ εργάζεται τώρα για τη δημιουργία καταλόγου με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, από όπου οι αιτήσεις για άσυλο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθούν αλλά και για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Η Nathalie Griesbeck (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ "πρέπει να φυλάσσονται κατάλληλα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Σένγκεν". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει να μετατραπεί η Frontex σε ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, πρόταση για την οποία το ΕΚ έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του. Ωστόσο, με τον κ. Αβραμόπουλο να προειδοποιεί ότι "αν δεν εμπλακούν και οι τρίτες χώρες, δεν υπάρχει ελπίδα", η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Birgit Sippel, των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε αν αυτή η συνεργασία αποσκοπούσε στο να επιτρέψει την ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ή απλά για τους "κρατήσει εκεί". Στο ίδιο πνεύμα η Ska Keller (Πράσινοι), είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές, η Τουρκία "στέλνει ήδη τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία", ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την ΕΕ. Ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και τρομοκρατών, που εκμεταλλεύονται την συριακή τραγωδία και προσπαθούν να γλιστρήσουν στην Ευρώπη, δε θα ήταν ποτέ εύκολος. Για αυτό δημιουργούνται κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να εγγράφονται οι πρόσφυγες και εκεί πραγματοποιείται "λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών και έγκαιρη επιλογή και μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο". Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς και η Laura Ferrara (Ευρώπη τηςΕλευθερίας, Ιταλία), δήλωσε ότι "στην Ιταλία τα κέντρα υποδοχής δεν λειτουργούν και η διαδικασία ταυτοποίησης είναι πολύ αργή", ενώ για όσους δεν παίρνουν άσυλο δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή συνοδεία πίσω στα σύνορα. Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι τα κέντρα υποδοχής, είναι πράγματι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και που ο ίδιος παρακολουθεί στενά και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από κάθε άλλη πολιτική επιλογή "όλα τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη να υποδεχθούν με αξιοπρεπή τρόπο τους πρόσφυγες". Επίσης, στη συζήτηση αναφέρθηκαν και οι πρόσφατες τραγωδίες, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τα γεγονότα γύρω από τους εορτασμούς της πρωτοχρονιάς στην Κολονία και αλλού. Ο κ. Αβραμόπουλος, επέμεινε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους τρομοκράτες, ενώ η ευρωβουλευτής Vicky Maeijer (Ευρώπη των Εθνών, Ολλανδία), χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές πολιτικές "πολύ επικίνδυνες" και είπε ότι "πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα". Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει νωρίς. Γνωρίζοντας αυτό η ΕΕ διαμορφώνει μια μεγάλη λίστα με "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να εφαρμόσει στο μέλλον ένα πιο βιώσιμο σύστημα", όπως είπε ο Επίτροπος, που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, το νομοθετικό πακέτο για τα σύνορα, αναθεώρηση του συστήματος της μπλε κάρτας, νέο σύστημα για την επανεγκατάσταση και την πρόταση για τα "'έξυπνα σύνορα", που αναμένεται τον Μάρτιο

    [11] To Erasmus αυξάνει τις επαγγελματικές δεξιότητες

    Σύμφωνα με το tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 92% των εργοδοτών ψάχνουν για εργαζόμενους με "πολλαπλής χρήσης" δεξιότητες όπως η περιέργεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ανοχή, ηεμπιστοσύνη. Το 62% πιστεύουν ότι η διεθνής εμπειρία είναι σημαντική και το 64% ότι οι πτυχιούχοι με διεθνείς σπουδές είναι πιο υπεύθυνοι επαγγελματικά.

    [12] Ροτόντα, το πολυπολιτισμικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης

    Οι Έλληνες αρχαιολόγοι εκφράζουν, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «η Ροτόντα, το παγκόσμιας ακτινοβολίας αυτό μνημείο, αποδίδεται στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για κάθε χρήση που συνάδει με τον μουσειακό του χαρακτήρα» και διαφωνούν «με οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να επισκιάσει τη διαχρονική αξία του μνημείου».

    Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τονίζεται ότι η Ροτόντα «ήταν, είναι και θα παραμείνει επισκέψιμο μνημείο-μουσείο, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν απρόσκοπτα αυτό το ύψιστο πολιτισμικό παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης, όπως επικυρώθηκε, άλλωστε, και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ το 1999. Πέρα από τη θεσμοθετημένη από το 1999 τέλεση της θείας λειτουργίας εντός του μνημείου μία φορά τον μήνα, ο ΣΕΑ θεωρεί ότι τώρα ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου θα μπορέσει να αναδειχθεί με όλες τις προβλεπόμενες μουσειακές και εκπαιδευτικές δράσεις που καθιστούν ένα μνημείο ζωντανό και προσιτό σε όλους τους πολίτες».

    [13] Μνημείο χαρακτηρίστηκε η Σεβαστοπούλειος Εργατική Σχολή

    Ένα τοπόσημο της περιοχής των Αμπελοκήπων, η Σεβαστοπούλειος Εργατική Σχολή, που αποτυπώνει την ιστορία της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    ¶ξιες διατήρησης και χαρακτηρισμού κρίθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου οι δύο κάθετες στην οδό Π. Κυριακού εγκάρσιες πτέρυγες του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, η κατοικία του επόπτη και το γυμναστήριο χωρίς τις νεωτερικές επεμβάσεις του (χώροι υγιεινής), καθώς διαθέτουν αξιολόγα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία.

    Αντίθετα, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείων της ημιδιώροφης πτέρυγας του κεντρικού κτιρίου, που χτίστηκε το 1950 επί της οδού Κοτυαίου, καθώς κρίθηκε ότι υπέστη μη αναστρέψιμες βλάβες λόγω εργασιών κατεδάφισης, καθώς και το τριώροφο τμήμα του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Τιμ. Φιλήμονος, προσθήκες του 1950, του 1960 και του 1967, καθώς δεν διαθέτουν αξιόλογα χαρακτηριστικά και επιπλέον έχουν αλλοιωθεί λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων που έχουν δεχθεί.

    [14] Λάρισα: Κλοπή πίνακα από τη Δημοτική Πινακοθήκη

    «Φτερά» έκανε πίνακας, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλοπή έγινε αντιληπτή κατά τη διάρκεια ξενάγησης σε χώρο όπου και φιλοξενούνται έργα του εικαστικού Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη στον οποίο και ανήκει το έργο, με τον τίτλο «Γυναίκες στην Αυλή» και είναι διαστάσεων 21 επί 16 εκατοστά.

    Ο πίνακας, έως και την Παρασκευή βρισκόταν στη θέση του ενώ το Σάββατο στους χώρους της Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση όπου και συμμετείχε πλήθος κόσμου.

    Παρότι η Πινακοθήκη διαθέτει κάμερες ασφαλείας και φύλακα σε 24ωρη βάση αλλά και περιμετρικό συναγερμό, η αφαίρεση του πίνακα δεν έγινε αντιληπτή παρά μόνον χθες, στη διάρκεια της προαναφερόμενης ξενάγησης.

    Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε αναστάτωση, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης κατήγγειλε το γεγονός στην ΕΛ.ΑΣ και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, η οποία ερευνά την υπόθεση εξετάζοντας και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου το έργο «Γυναίκες στην αυλή» που εκλάπη περιλαμβανόταν σε έκθεση με τίτλο«Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης και η εποχή του» που φιλοξενείται σε χώρο της Πινακοθήκης

    [15] Η παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» του Μάριου Ιορδάνου ταξιδεύει στο Παρίσι

    Ολόγος του Νίκου Καζαντζάκη ταξιδεύει στο Παρίσι μέσα από την παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» που επιμελείται σκηνοθετικά ο Μάριος Ιορδάνου.

    Η παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα και φιλοσόφου θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα Rossini του δημαρχείου του Παρισιού υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και σε διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.

    «Σε μία εποχή που βιώνει όχι μόνο την οικονομική αλλά κυρίως την ηθικοπνευματική κρίση, είναι τουλάχιστον σπουδαίο να υπάρχουν ιδέες, λόγια και ψυχές σαν του Νίκου Καζαντζάκη, που φωτίζουν το δρόμο προς την προσωπική αλλά και συλλογική μας ανάταση» αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μάριος Ιορδάνου.

    «Στόχος της παράστασης», όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, είναι «είτε γνωρίζει κάποιος το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε βάθος είτε όχι, να μπορέσει να ταξιδέψει στον κόσμο της ζωής και των αριστουργημάτων του, μέσα από μία σκηνική σύνθεση θεάτρου, μουσικής, χορού και φιλοσοφίας».

    [16] Έκκληση του Πρ. Παυλόπουλου για το χρέος και τον τερματισμό της λιτότητας

    Στην ανάγκη και οι εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, «ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ο.Δ. της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

    Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, προκειμένου να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Όμως» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στην πορεία, [..] οφείλουν και οι Εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε στον κ. Γκάουκ ότι η Ελλάδα, «δεν διανοείται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική» αλλά και η ΕΕ «δεν είναι νοητή [..] δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο τμήμα της.

    Αναφερόμενος στην «πρωτόγνωρη» κρίση που ου αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, Ζήτησε, δε, από τους ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπόψιν τους την πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει την ελληνικό λαό «ώστε, παρά τα όποια αρχικά λάθη, τις εμμονές και τις παρανοήσεις, να εδραιωθούν η αμοιβαία κατανόηση και η αδογμάτιστη προσέγγιση και από τις δύο πλευρές».

    Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό προσφύγων αλλά και παράνομων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα από την Μέση Ανατολή είπε ότι (η Αθήνα) «κάνει ό,τι μπορεί, μ? απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας καθενός, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δοθέντος ότι τα σύνορα της τελευταίας είναι, κατά το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και σύνορα των Κρατών-Μελών της, όπως αυτά κυριάρχως καθορίζονται και προστατεύονται από τα ίδια τα Κράτη-Μέλη. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως, μπορεί ν? αντιμετωπισθεί μόνον εφόσον θεωρηθεί ως κοινό, πρώτιστης δε σημασίας, πρόβλημα όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τέλος, για το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας είπε ότι «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, μ? απόλυτη αποφασιστικότητα, ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Γι? αυτό η αποφασιστικότητα ως προς την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υπόθεση, η οποία αφορά όλη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα και απαιτεί την συνεργασία όλων των Κρατών που την συγκροτούν».

    Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στο ανάκτορο Bellevue λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), όπου υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών.

    Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν ωστόσο να πραγματοποιηθεί η υποδοχή με στρατιωτικές τιμές, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ, στην Καγκελαρία.

    Κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος στο προεδρικό ανάκτορο, ο Έλληνας πρόξενος στο Αμβούργο Γεώργιος Αρναούτης θα καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Χέλμουτ Σμιτ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Γερμανο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν και με τον καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη, διακεκριμένο επιστήμονα στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικογένειας και της ανάπτυξης των παιδιών. Αύριο ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    [17] Φοιτητές συμμετέχουν στο διάλογο για την Παιδεία και προτείνουν ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο

    Έξι πρωτοετείς φοιτητές σε ΑΕΙ συμβάλλουν με τις δικές τους προτάσεις στο νέο Εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Η ομάδα Reform Education Now (REN), καταθέτει τη γνώμη της για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προβάλλει την ανάγκη δόμησης ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου. Πρόκειται για τους Κλεάνθη Αβραμίδη, Παναγιώτη Αντωνίου, Κλεόβουλο Ιωάννου, Στέλιο Κασουρίδη, Έλενα Κροκίδη και Αλέξανδρο Μπαρμπέρη, των οποίων οι σπουδές ποικίλουν, τους συναντά κανείς από το Πολυτεχνείο μέχρι τη Νομική.

    Είναι φίλοι που πέρασαν από τα θρανία του ελληνικού σχολείου και γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες του, «τα κενά σε καθηγητές, το άγχος των μαθητών για τις εξετάσεις, το ενδιαφέρον για τη βαθμολογία και όχι για τη μάθηση, η έλλειψη δραστηριοτήτων». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κλεάνθης Αβραμίδης, η συγκέντρωση προτάσεων για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ξεκίνησε από τον ίδιο το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια σχηματίσθηκε άτυπα η ομάδα REΝ. "Για την έρευνά μας ψάξαμε στο διαδίκτυο πολλά θέματα με βάση και τις προσωπικές μας θέσεις. Βρήκαμε ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό και στοιχεία τα οποία έχουν δυστυχώς μείνει αναξιοποίητα από την Πολιτεία. Διαβάσαμε βιβλία, εκθέσεις κ.α. ώστε να έχουμε συνεχώς νέες ιδέες και όσες από αυτές τύχουν κοινής αποδοχής να συμπεριλαμβάνονται στο κείμενό μας. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στο περιβόητο φινλανδικό μοντέλο. Και αυτό, γιατί δημιουργήθηκε μέσα σε συνθήκες κρίσης, δεν αποτελεί πρωτοβουλία κάποιας κυβέρνησης αλλά η διαδικασία ξεκίνησε από την ίδια την κοινωνία» αναφέρει και συμπληρώνει: «Πρόσφατα καταλήξαμε σε ένα βασικό πλέγμα προτάσεων ούτως ώστε αυτό να μπορεί να δημοσιευθεί. Η επεξεργασία είναι όμως συνεχής».

    [18] Τα τάμπλετ στο εδώλιο. Σωστή ή λάθος η χρήση τους στα σχολεία;

    Πριν από τρεις ημέρες οι καθηγητές Πληροφορικής εξέδωσαν μία ανακοίνωση για να υπερασπιστούν τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αφορμή ήταν ένα παλαιότερο άρθρο του επικεφαλής του τομέα Παιδείας του ΟΟΣΑ στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC. Στην παρέμβασή του ο κ. Αντρέας Σλέιτσερ υποστήριζε ότι η χρήση τάμπλετς και ηλεκτρονικών υπολογιστών στην τάξη όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στις επιδόσεις των μαθητών.

    Το στέλεχος του ΟΟΣΑ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τη διεθνή μαθητική αξιολόγηση PISA του Οργανισμού, που γίνεται κάθε τρία χρόνια σε 15χρονους μαθητές. Ανάλογο είναι και το συμπέρασμα του Μπενεντέτο Βερτέκι, ενός από τους πιο γνωστούς παιδαγωγούς στην Ιταλία. Ο κ. Βερτέκι, καθηγητής Πειραματικής Εκπαίδευσης στο ιταλικό πανεπιστήμιο Roma 3, δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ότι η εκτεταμένη χρήση υπολογιστών και διαδικτύου στο σχολείο δεν εξασφαλίζει καλύτερες επιδόσεις των μαθητών. Αντίθετα, διαπιστώνεται ότι η τεχνολογία συμβάλλει αρνητικά στην ικανότητα των παιδιών να γράφουν σωστά, να γράφουν ορθογραφημένα, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιούν το ψαλίδι. Συνέπειες υπάρχουν και στην απομνημόνευση, αφού «η τεχνολογία οδηγεί τα παιδιά να σκέπτονται ότι μπορούν να βρουν την απάντηση έξω από τις αποθήκες μνήμης του εγκεφάλου τους».

    Είναι, λοιπόν, το τάμπλετ στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Και θα έπρεπε να εξοριστεί από τις σχολικές τάξεις πριν γίνει αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι σήμερα το βιβλίο, το τετράδιο, το μολύβι και ο χάρακας; Εκτός από την αρνητική απάντηση των καθηγητών Πληροφορικής, αρνητική είναι και η απάντηση που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Οικονόμου, υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής στα «Εκπαιδευτήρια Δούκα» και εμπνευστής του προγράμματος «Μαθαίνοντας με το iPad» με πλήθος δημοσιεύσεων και διακρίσεων διεθνώς. «Αντί άλλης απάντησης θα σας πω τι μου είχε πει κάποτε ένας μαθητής: " Όταν μπαίνω στην αίθουσα για μάθημα, αισθάνομαι σα να μπαίνω σε αεροπλάνο. Εκεί μου ζητούν να κλείσω οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχω μαζί μου. Όσο διαρκεί το ταξίδι αισθάνομαι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο". Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν πρέπει να στερήσουμε αυτήν την επαφή με τον έξω κόσμο από τον μαθητή» υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου.

    [19] Στο ΟΑΚΑ ο τελικός του κυπέλλου στις 6 Μαρτίου

    Ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας ανδρών ανάμεσα στον Φάρο Κερατσινίου και τον Παναθηναϊκό θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ, μετά από συμφωνία των δύο σωματείων, όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδία μπάσκετ. Ο τελικός θα αρχίσει στις 17.30.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2016 - 13:32:29 UTC