Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιβολή διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση
  • [02] Π.Καμμένος: Με την κυβερνητική πρόταση δίνεται για πρώτη φορά λύση στα ασφαλιστικά ταμεία
  • [03] Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τζακάρτα
  • [04] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, αναφέρει το Bloomberg
  • [05] Μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Σόιμπλε-Τσακαλώτου
  • [06] Τρία πλοία με μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Για παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθη και ο πατέρας του φερόμενου ως συζυγοκτόνου, στο Βελβεντό
  • [08] Συνάντηση Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου με εκπροσώπους του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς
  • [09] ΗΠΑ: Τρεις οι νικητές του Powerball, που μοιράζονται σχεδόν 1,6 δισεκ. δολάρια
  • [10] Το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι Αλ Τζαζίρα θα καταργηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου
  • [11] Πολλαπλές εκρήξεις στην Τζακάρτα με τουλάχιστον επτά νεκρούς
  • [12] «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους», ένα αφήγημα του Ανδρέα Ζούλα
  • [13] Η Οδύσσεια της «ζωής» σε ένα παγκόσμιο χαρτογραφικό μνημείο, τον Άτλαντα του Άνθιμου Γαζή
  • [14] Ο «Νοτιάς» είναι κομμάτι της ζωής μου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Τ. Μπουλμέτης
  • [15] Τουρκία: Πέντε νεκροί και 39 τραυματίες σε επίθεση κούρδων ανταρτών στο Ντιγιάρμπακιρ

  • [01] Ν. Φίλης: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιβολή διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση

    «Προσωπικές θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φιλης, τις απόψεις περί επιβολής διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση, όπως διατυπώθηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη σε άρθρο του.

    Εξάλλου, ο κ. Φίλης, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, καθώς και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

    [02] Π.Καμμένος: Με την κυβερνητική πρόταση δίνεται για πρώτη φορά λύση στα ασφαλιστικά ταμεία

    Το ασφαλιστικό είναι το προτελευταίο νομοσχέδιο που, πριν από το αγροτικό, δημιουργεί προβλήματα» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι επί του ασφαλιστικού εξελίσσεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος με τον κ. Κατρούγκαλο να είναι ανοιχτός σε προτάσεις.

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι με την κυβερνητική πρόταση δίνεται για πρώτη φορά λύση στα ασφαλιστικά ταμεία, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνουν αλλαγές, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο, λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο ότι οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.

    Πρόσθεσε ότι η μάχη της κυβέρνησης δίνεται ώστε να "μην υπάρχει αίμα στις κύριες συντάξεις", ενώ θεωρεί πολύ σημαντική την αποδοχή, εκ μέρους εργοδοτικών οργανώσεων, της αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

    Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι στους δανειστές δίνεται μια πρόταση τεκμηριωμένη και βιώσιμη, σημειώνοντας ότι αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κυβερνούσαν οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις "που είχαν ως φάρο το πρώτο Μνημόνιο", τότε οι συντάξεις θα είχαν οδηγηθεί στα 200-250 ευρώ.

    [03] Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τζακάρτα

    Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην καρδιά της Τζακάρτας.

    «Εκφράζουμε» αναφέρει σχετική ανακοίνωση «τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

    [04] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, αναφέρει το Bloomberg

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του στην Ελλάδα, δήλωσε η ίδια πηγή. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα είναι επίσης πιθανότατα στην ατζέντα των συζητήσεων.

    Η συνάντηση προγραμματίζεται για την επόμενη Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου στο Νταβός της Ελβετίας (World Economic Forum), αν και τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν, σημείωσε η πηγή. Θα είναι, αναφέρει το Bloomberg, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από το ζενίθ της κρίσης χρέους της Ελλάδας στα μέσα του 2015.

    [05] Μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Σόιμπλε-Τσακαλώτου

    Σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Έλληνα υπουργού σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η εξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν το ασφαλιστικό, αλλά και το προσφυγικό και οι δημοσιονομικές συνέπειές του για την Ελλάδα.

    Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, προκειμένου η χώρα να εξέλθει το ταχύτερο δυνατό από τον φαύλο κύκλο και να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, σημείο στο οποίο η γερμανική αντιπροσωπεία ανταποκρίθηκε θετικά. Κατανόηση επέδειξε η γερμανική πλευρά και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη στα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2015.

    Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κομβικό στοιχείο της αξιολόγησης και απασχόλησε σημαντικά και την σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της πρότασης της κυβέρνησης, καθώς και το γεγονός ότι κάποιες συντάξεις δεν συντηρούν πλέον μόνο τον δικαιούχο, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς του, λόγω της ανεργίας κλπ, ενώ επισημάνθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις - κύριες και επικουρικές.

    Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ' ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, η κυρία Φον Τισενχάουζεν τόνισε νωρίτερα ότι η γερμανική θέση παραμένει ίδια και παρέπεμψε στην σχετική απόφαση του Eurogroup του Αυγούστου. Κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών κατέστη σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα εξευρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα.

    Θετικό ήταν το κλίμα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού Ταμείου για Αποκρατικοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Βερολίνο καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ολιγωρία. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την εξέλιξη στο θέμα και ανέλυσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευθετηθούν τα περίπλοκα νομικά ζητήματα, αλλά και να διασφαλισθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας.

    Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Eurogroup, είχε ακόμη συναντήσεις με εκπροσώπους γερμανικών συνδικάτων και με αντιπροσωπεία της Αριστεράς (Die Linke).

    [06] Τρία πλοία με μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε τα ξημερώματα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" μεταφέροντας 1036 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 135 από τη Χίο.

    Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσουν άλλα δύο πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες.

    Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» που μεταφέρει 118 πρόσφυγες από την Κω και για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που ξεκίνησε χθες βράδυ από τη Μυτιλήνη και θα αποβιβάσει στο λιμάνι του Πειραιά 910 άτομα.

    [07] Για παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθη και ο πατέρας του φερόμενου ως συζυγοκτόνου, στο Βελβεντό

    Για παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθη χθες και ο πατέρας του 40χρονου, ο οποίος φέρεται να σκότωσε και να έθαψε σε χωράφι τη σύζυγό του, στο Βελβεντό Κοζάνης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν για την εξιχνίαση του εγκλήματος, βρέθηκαν στο σπίτι του 67χρονου πατέρα του δράστη, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, τις οποίες κατείχε χωρίς άδεια.

    Η 37χρονη, η εξαφάνιση της οποίας είχε δηλωθεί στην αστυνομία από την περασμένη Κυριακή (10 Ιανουαρίου), βρέθηκε θαμμένη σε χωράφι, ιδιοκτησίας του συζύγου της, ο οποίος συνελήφθη και φέρεται να έχει ομολογήσει το έγκλημα.

    [08] Συνάντηση Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου με εκπροσώπους του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς

    Με τους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς) συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης.

    Κατά τη διάρκειά της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εταιρείες πολιτικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. Η επικείμενη ρύθμιση θα λειτουργεί σε διπλή κατεύθυνση: από τη μία να περιοριστούν τα φαινόμενα παραπλάνησης της κοινής γνώμης και από την άλλη να ενισχυθεί η εμπεριστατωμένη έρευνα ως εργαλείο διαλόγου και άσκησης πολιτικής. Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούσαν στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και στο ρόλο των ιντερνετικών ερευνών της κοινής γνώμης. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο της μελλοντικής αξιοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως δημόσιου φορέα παροχής χρήσιμων πληροφοριών και αξιόπιστης δειγματοληψίας προς τα πιστοποιημένα μέλη του ΣΕΔΕΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και πλέον αναμένονται εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής έρευνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων από την πλευρά του, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, δεσμεύτηκε να εκφράσει συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη άποψη με στόχο τη διασφάλιση των Αρχών της επιστήμης, της διαφάνειας και της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

    [09] ΗΠΑ: Τρεις οι νικητές του Powerball, που μοιράζονται σχεδόν 1,6 δισεκ. δολάρια

    Τρία τυχερά δελτία Powerball πωλήθηκαν στις ΗΠΑ, το τζακ ποτ του οποίου είχε φτάσει στο αστρονομικό ποσό των σχεδόν 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ παγκοσμίως σε τυχερό παιχνίδι.

    "Είναι επίσημο! Υπάρχουν τρία τυχερά δελτία του τζακ ποτ του Powerball: Καλιφόρνια, Φλόριντα και Τενεσί", ανακοίνωσε ο οργανισμός του Powerball Καλιφόρνιας στο Twitter.

    Αργά χθες το βράδυ είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον ένα τυχερό δελτίο πωλήθηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, στο Τσάινο Χιλς, ένα προάστιο του Λος Άντζελες.

    Οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μηδαμινές, μια στα 292,2 εκατομμύρια, αλλά το ποσό τεράστιο. Πολλοί παίξανε οικογενειακά, άλλοι με φίλους ή συναδέλφους. Ορισμένοι ήρθαν ειδικά από τον γειτονικό Καναδά ή το Μεξικό για να αγοράσουν ένα δελτίο που θα τους έδινε μια ευκαιρία στο όνειρο.

    Οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής: 4, 8, 19, 27, 34 και Powerball ο αριθμός 10.

    [10] Το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι Αλ Τζαζίρα θα καταργηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου

    Η αμερικανική θυγατρική του ομίλου ειδήσεων Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στο Κάταρ (Al Jazeera America) πρόκειται να κλείσει μετα από τρία χρόνια λειτουργίας και από εγκαίνια το 2013 που έτυχαν μεγάλης προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το καλωδιακό δίκτυο των ΗΠΑ θα πάψει να λειτουργεί μέχρι τις 30 Απριλίου, είπε ο όμιλος, αναφερόμενο σε οικονομικές προκλήσεις στην αμερικανική αγορά μέσων.

    Η Αλ Τζαζίρα αγόρασε την εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης Current TV από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και τον συνεργάτη του Τζόελ Χάιατ, ανοίγοντας το αμερικανικό παράρτημά της με 500 εκατομμύρια δολάρια (459 εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές). Οι δυσκολίες όμως άρχισαν αμέσως, καθώς οι διανομείς της νέας εταιρείας, όπως οι Time Warner και η AT&T, ισχυρίστηκαν ότι τα συμβόλαιά τους είχαν υπογραφεί με την Current TV και όχι την Αλ Τζαζίρα.

    [11] Πολλαπλές εκρήξεις στην Τζακάρτα με τουλάχιστον επτά νεκρούς

    Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με όπλα και βόμβες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας.Δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες νεκροί είναι ο απολογισμός της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός πολίτης εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.

    Οι πολλαπλές επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

    Έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση.

    Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

    Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

    Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα.

    Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ.

    Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

    Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

    Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

    Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

    [12] «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους», ένα αφήγημα του Ανδρέα Ζούλα

    Μια περιδιάβαση στις μνήμες των δρόμων του παιδικού του κόσμου στο Παγκράτι, των χρόνων 1950 έως 1960, είναι το αφήγημα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους» του Ανδρέα Ζούλα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Κοράλι".

    Ο απόμαχος της δημοσιογραφίας, αλλά ενεργός μεταφραστής των πενήντα σωζόμενων έργων της αρχαίας δραματουργίας, επιστρέφει στη γειτονιά του ανεβάζοντας στη σκηνή των αναμνήσεων τούς πρωταγωνιστές αντιήρωες της γειτονιάς με τις αρχαιοελληνικές ονοματοδοσίες».

    «Η παρέα μας μαζευόταν στο σπίτι του Τέλη, ένα διώροφο , στην Δικαιάρχου και Κυνίσκας, στο Παγκράτι, με υπόγειο και ανώγειο. Και αυλή από πίσω. Παίζαμε, μικροί, κι αργότερα κουβεντιάζαμε, αστειευόμασταν, κανονίζαμε εξόδους, κάναμε φάρσες».

    Με ύφος απλό, με παραστατικές εικόνες και με μια διακριτική μελαγχολία για την φθορά του χρόνου, ξετυλίγει τις μικροϊστορίες του όπως σε ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

    [13] Η Οδύσσεια της «ζωής» σε ένα παγκόσμιο χαρτογραφικό μνημείο, τον Άτλαντα του Άνθιμου Γαζή

    Ήταν κάποτε ένας χάρτης. Παγκόσμιος! Άτλαντας. "Περιέχων Καθολικούς Γεωγραφικούς Πίνακες της Υδρογείου Σφαίρας.... (ο τίτλος περιλαμβάνει 75 λέξεις!).

    Ο Άτλας του πηλειορίτη Άνθιμου Γαζή (Μηλιές 1764 - Σύρος 1828). Εκδοθείς στα 1800, στη Βιέννη! Τρία μόλις χρόνια μετά την έκδοση της Χάρτας του Ρήγα... Τετράπτυχος, με διαστάσεις 1?0,8 μ., που ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση των παγκόσμιων χαρτών που απεικονίζουν τα δύο ημισφαίρια της υδρογείου.

    Αφιερωμένος στον φαναριώτη ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρο Μουρούζη, με τις εκδοτικές δαπάνες του ελληνομαθούς Ρουμάνου λογίου Γεωργίου Γολε?σκου, έργο του διάσημου Αυστριακού χαράκτη Karl Robert Schindelmayer, γνωστού και δημοφιλούς μέχρι σήμερα, για τα έργα του, στον γερμανόφωνο καλλιτεχνικό κόσμο.

    Σπάνιος. Μόνο τέσσερα αντίτυπά του είναι μέχρι τώρα εντοπισμένα παγκοσμίως. Το ένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας, το δεύτερο στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, το τρίτο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το τέταρτο στη ...Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

    Άγνωστο πώς, βρέθηκε στην Κοζάνη και τη Δημοτική Χαρτοθήκη της πόλης το Μάιο του 2008. Πιθανόν προέρχεται από το κληροδότημα του 1853, τού Κοζανίτη λόγιου Eυφρονίου Pαφαήλ Πόποβιτς, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Χάρτα του Ρήγα)...

    Ο χάρτης -θησαυρός της ιστορίας της ελληνικής χαρτογραφίας της περιόδου της Παλιγγενεσίας, βρέθηκε ... κολλημένος σε ύφασμα,κορνιζαρισμένος και επί χρόνια κρεμασμένος πάνω από μια ...σόμπα! Με κηλίδες από νερό και χρώματα και ...κόλλες και σκόνη που επικάθησαν στο "σώμα" του τα208(!) χρόνια της ζωής του! Έτοιμος να ...αποσυντεθεί εις ...χούν!

    [14] Ο «Νοτιάς» είναι κομμάτι της ζωής μου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Τ. Μπουλμέτης

    Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, με ήρωα έναν ονειροπόλο νέο που μεγαλώνει με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του '60 μέχρι και τις αρχές του '80, με εφόδια την ιστορία και τους μύθους μιας ολόκληρης χώρας είναι ο «Νοτιάς», η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, που επιστρέφει 12 χρόνια μετά την τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας».

    Ο σκηνοθέτης έπρεπε για χρόνια να διαχειριστεί όλη αυτή την υπέρμετρη προσδοκία της «επόμενης ταινίας». «Η αποδοχή της Πολίτικης Κουζίνας συνέβαλε στο να καθυστερήσω να καταπιαστώ με κάτι νέο. Μόλις τελείωσε η ταινία, στράφηκα λίγο στον εαυτό μου για να κατανοήσω τι μου είχε συμβεί. Ηταν καλοδεχούμενη όλη αυτή η επιτυχία αλλά ήταν και επικίνδυνη και δύσκολη να τη διαχειριστώ. Περίμενα λοιπόν να καταλαγιάσει όλο αυτό, για να ξεκινήσω να γράφω την καινούρια μου ιστορία. Στο ενδιάμεσο «έμπλεξα» (με την καλή έννοια) με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και εκεί αφιέρωσα όλη μου την ενέργεια για να στηθεί θεσμός» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Μπουλμέτης .

    Τον «Νοτιά», που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, τον δούλευε 5 χρόνια. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός επινοητικού μυαλού καθώς αναζητά την ταυτότητα του μέσα από τη φαντασία, τους μύθους και την τέχνη. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του '60,'70 και '80 πυροδοτούν την φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

    [15] Τουρκία: Πέντε νεκροί και 39 τραυματίες σε επίθεση κούρδων ανταρτών στο Ντιγιάρμπακιρ

    Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα βρέφος, και 39 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης κούρδων ανταρτών με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον αστυνομικού τμήματος στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) μπροστά σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σινάρ της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ κατέστρεψε επίσης την πρόσοψη του κτιρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Αξιωματούχοι κατηγορούν για την επίθεση αντάρτες του ΡΚΚ. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2016 - 9:32:27 UTC