Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και το μεταναστευτικό ζήτημα
  • [02] Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν
  • [03] Επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων κέρδισαν μέσα σε λίγες μέρες περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό
  • [04] Επιστροφή χρημάτων σε σπουδαστή ΙΕΚ, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή
  • [05] Σ. Αραβία: Αποκατάσταση σχέσεων με το Ιράν όταν «σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών»
  • [06] Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε περιοχή όπου βρίσκονται τα προξενεία Ινδίας, Πακιστάν και Ιράν
  • [07] Στάινμαϊερ: Το Ριάντ και η Τεχεράνη να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους
  • [08] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τα ηνία του κοινοβουλίου
  • [09] Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [10] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα
  • [11] Συνάντηση Κοτζιά - Άιντα, για το Κυπριακό
  • [12] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές
  • [13] Πρωτοβουλία Ομπάμα για το θέμα των πυροβόλων όπλων

  • [01] Σύσκεψη για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και το μεταναστευτικό ζήτημα

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Τσίπρας έχει συνεργασία με τους υπουργούς για τρέχοντα ζητήματα, ενώ αντικείμενο της σύσκεψης είναι και το μεταναστευτικό.

    Στο Μαξίμου, εκτός που από τους υπουργούς που συνήθως μετέχουν στη σύσκεψη για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, βρίσκονται και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

    [02] Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν

    «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είναι πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele.

    «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση του», τόνισε ο Μοσκοβισί .

    [03] Επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων κέρδισαν μέσα σε λίγες μέρες περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό

    Οι επικεφαλής των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων θα έχουν ήδη συγκεντρώσει για φέτος σήμερα το βράδυ περισσότερα χρήματα απ' όσα θα συγκεντρώσει ο μέσος εργαζόμενος ολόκληρο το έτος 2016, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης High Pay Centre.Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, οι γενικοί διευθυντές των 100 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE-100 των κύριων μετοχών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα έχουν κερδίσει απόψε, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα δουλειάς μετά την Πρωτοχρονιά, περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό στη Βρετανία, που ανέρχεται σε 27.645 στερλίνες (37.600 ευρώ).

    Η σημερινή ημέρα, η οποία αποκαλείται «η Τρίτη των μεγιστάνων», «φέρνει ξανά στο φως το μόνιμο πρόβλημα των μισθολογικών διαφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει ο διευθυντής του High Pay Center, ο Στέφαν Στερν.Τα μεγάλα αφεντικά κέρδισαν το 2014 κατά μέσο όρο 4,96 εκατ. στερλίνες (6,75 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το κέντρο μελετών, αυτό ισοδυναμεί με ωρομίσθιο άνω των 1.200 στερλινών (1.600 ευρώ).

    [04] Επιστροφή χρημάτων σε σπουδαστή ΙΕΚ, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή

    Σπουδαστής υπέβαλε αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» σε βάρος ιδιωτικού Ι.Ε.Κ., το οποίο ηρνείτο να του επιστρέψει δίδακτρα που είχαν προκαταβληθεί έναντι μελλοντικής παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Συγκεκριμένα, ο σπουδαστής γράφτηκε στο πρώτο εξάμηνο εκπαιδευτικού προγράμματος στο Ι.Ε.Κ., αλλά του ζητήθηκε η προεξόφληση των διδάκτρων που αντιστοιχούσαν σε ολόκληρο το πρώτο έτος των σπουδών (δύο εξάμηνα). Στα μισά του πρώτου εξαμήνου, όμως, αναγκάστηκε, για προσωπικούς λόγους, να διακόψει τις σπουδές του και, ως εκ τούτου, ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχε καταβάλει για το 2ο εξάμηνο, αφού δεν επρόκειτο να το παρακολουθήσει. Το Ι.Ε.Κ. αντιπρότεινε είτε την αναστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος, είτε τη συνέχισή του εξ αποστάσεως, γεγονός που δεν ικανοποιούσε τον σπουδαστή, δεδομένου ότι η διακοπή των σπουδών του είχε οριστικό χαρακτήρα.

    Η Αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη παρενέβη, επισημαίνοντας προς το Ι.Ε.Κ. ότι η πρακτική που ακολούθησε, εγγράφοντας τον σπουδαστή για ολόκληρο το διδακτικό έτος και ζητώντας από αυτόν την προεξόφληση του συνολικού ποσού των αντίστοιχων διδάκτρων δεν είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό Λειτουργίας Ι.Ε.Κ. (Υ.Α. 5954/2014 Β' 1807) και του συνέστησε την ικανοποίηση του αιτήματος του καταναλωτή.

    Το Ι.Ε.Κ. ανταποκρίθηκε θετικά στη σύσταση της Αρχής και προχώρησε άμεσα στην επιστροφή του χρηματικού ποσού, που αχρεωστήτως είχε καταβάλει ο σπουδαστής.

    [05] Σ. Αραβία: Αποκατάσταση σχέσεων με το Ιράν όταν «σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών»

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών, και υποσχέθηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

    Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

    Όταν ερωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, είπε στους δημοσιογράφους, «Πολύ απλά - το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας». Πρόσθεσε δε, «Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

    Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου - το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν - δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

    Διαβάστε επίσης:ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σ. Αραβίας στο Ιράν

    [06] Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε περιοχή όπου βρίσκονται τα προξενεία Ινδίας, Πακιστάν και Ιράν

    Επίθεση σημειώθηκε σε συνοικία της πόλης Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται το ινδικό προξενείο, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, ανακοίνωσαν οι αρχές, έπειτα από την επίθεση της Κυριακής κατά ινδικού προξενείου στο βόρειο Αφγανιστάν.

    «Δεν είμαστε βέβαιοι για τον στόχο, αλλά μία αστυνομική περίπολος περνούσε από εκεί όταν σημειώθηκε η έκρηξη» δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Τζαλαλαμπάντ, ενώ εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι «το ινδικό προξενείο δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης».Στη συνοικία αυτή βρίσκονται επίσης τα προξενεία του Πακιστάν και του Ιράν.

    [07] Στάινμαϊερ: Το Ριάντ και η Τεχεράνη να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους

    Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν στη διεθνή κοινότητα να παραμερίσουν τις διαφορές τους στη Μέση Ανατολή και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στην εφημερίδα Bild o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ.Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν ως απάντηση στην εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη, σε μια κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο αυτών αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή αναφορικά με την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου.

    Ο Στάινμαϊερ κάλεσε αμφότερες τις χώρες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθουν στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κινημα στο οποίο αναφέρθηκε με τα αρχικά ISIS.«Ελπίζω ότι η αναταραχή θα τερματισθεί σύντομα, η λογική θα επικρατήσει και το Ριάντ και η Τεχεράνη θα επικεντρωθούν σ' αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό - να εκτονώσουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις, να προωθήσουν πολιτικές λύσεις στη Συρία, την Υεμένη και αλλού και έτσι να τραβήξουν το χαλί κάτω από το ISIS», δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την Bild.

    [08] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τα ηνία του κοινοβουλίου

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίρνει σήμερα τα ηνία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, σε κλίμα πλήρους σύγκρουσης με την τσαβιστική κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες της, παρά τις εγγυήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

    Σ' ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στην τσαβιστική εξουσία (από το όνομα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, πού βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2013) και την αντιπολίτευση, οι 167 βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Δεκεμβρίου αναλαμβάνουν σήμερα τα καθήκοντά τους. Για πρώτη φορά από το 1999, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η οποία ενώθηκε υπό την ονομασία «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), θα έχει την πλειοψηφία, καθώς κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών (112) στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

    Το κλίμα πολιτικής αστάθειας ενισχύθηκε το Σαββατοκύριακο με τις εκκλήσεις και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις, κάτι που δημιουργεί φόβους για βιαιότητες.

    [09] Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016. Οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, ωστόσο, απλώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, όπως έκανε γνωστό σήμερα η διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, κατά την παρουσίαση ενός εντυπωσιακού πανοράματος για το 2016, αλλά και των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

    Μεταξύ των ειδήσεων που ξεχώρισαν ήταν και η ανακήρυξή του, στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), ως τιμώμενου μουσείου για το 2016 από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στον πολιτισμό, όσο και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

    Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από νέες και παλιές δράσεις που εξελίσσονται, όπως το Αθέατο Μουσείο, που σήμερα εγκαινίασε ένα ακόμα συναρπαστικό έκθεμά του, το οποίο και θα παραμείνει στη γνωστή προθήκη, στην Αίθουσα του Βωμού, για δυο μήνες. Πρόκειται για τον αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα, ένα κατεξοχήν συμποσιακό αγγείο, που χρονολογείται μεταξύ 390 και 385 π. Χ. και απεικονίζει πλάι στον Διόνυσο τη Νίκη, μια ασυνήθιστη παρουσία που πιθανόν να συμβολίζει την ευτυχισμένη ζωή και τη νίκη εναντίον του θανάτου.

    [10] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα

    Το χρυσό παλάτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, τα μεσαιωνικά τείχει της Σιένα και τα θεμέλια της Βενετίας θα λάβουν απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις, καθώς η Ιταλία ενέκρινε ένα σχέδιο χθες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά.Η φροντίδα μνημείων τέχνης και αρχιτεκτονικής χιλιάδων ετών είναι ένα συνεχές πρόβλημα στην Ιταλία, και πολλοί ιστορικοί χώροι έχουν μείνει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό και κακής διαχείρησης.

    Τα τείχη που προστάτευαν τη Σιένα κατά τον Μεσαίωνα είναι μεταξύ των χώρων που θα αποκατασταθούν, συγκεκριμένα με 2,2 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, είπε το υπουργείο Πολιτισμού.Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε αμέσως αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες για τον πολιτισμό.

    [11] Συνάντηση Κοτζιά - Άιντα, για το Κυπριακό

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ 'Αιντα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 3:00 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στο επίκεντρό της θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των δύο ανδρών τόσο κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. 'Αιντα στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, όσο και σε αυτή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Κοτζιάς, έθεσε ρητά, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια θέση γύρω από αυτό το θέμα έχει εκφράσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιμένει στη διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων.

    [12] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές

    Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στο δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι'αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά».

    Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά «πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

    Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

    Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ - θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο». Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

    Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

    Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα» και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπαραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

    Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

    [13] Πρωτοβουλία Ομπάμα για το θέμα των πυροβόλων όπλων

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Παρουσιάζει σήμερα μια σειρά μέτρων για να πλαισιώσει καλύτερα τη χρήση τους, διαβεβαιώνοντας πως έχει με το μέρος του το δίκιο και τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών.Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο διατάγματα και προτάσεις που ενώ θα σέβονται, όπως υπόσχεται, την ιερή και απαραβίαστη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, θα επιτρέψουν ωστόσο να δοθεί μάχη εναντίον της «μάστιγας» της ένοπλης βίας.

    Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.

    Η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από μια πώληση όπλου βρίσκεται στο κέντρο της δέσμης μέτρων, τις μεγάλες γραμμές των οποίων αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η κυβέρνηση.Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά «δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκληματα, όλα τα τουφεκίδια (...) Αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ' αυτή τη χώρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 9:32:41 UTC