Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα θα τοποθετηθεί για τον β΄ γύρο των εκλογών στη ΝΔ ο Απ. Τζιτζικώστας
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές
  • [03] Δοξασίες και παραδόσεις των Θεοφανίων στην Αν. Μακεδονία
  • [04] Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου
  • [05] Ο Ομπάμα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των πυροβόλων όπλων
  • [06] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τα ηνία του κοινοβουλίου
  • [07] Έκθεση ΟΗΕ: Ενδείξεις έκθεσης στο αέριο σαρίν στη Συρία

  • [01] Σήμερα θα τοποθετηθεί για τον β΄ γύρο των εκλογών στη ΝΔ ο Απ. Τζιτζικώστας

    Σήμερα αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του» ο Απόστολος Τζιτζικώστας σχετικά με τη στάση του στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου με διεκδικητές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Ο κ. Τζιτζικώστας έχει καλέσει τους δημοσιογράφους στη 1:30 το μεσημέρι στο γραφείο του, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα προβεί σε σχετική δήλωση.

    Νωρίτερα, στις 11.30 π.μ., ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace) όπου βρίσκεται από χθες για επαφές με στελέχη και μέλη του κόμματος.

    Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει σήμερα και ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με στελέχη και μέλη του κόμματος και την Τετάρτη θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές

    Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στο δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι'αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά».

    Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά «πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

    Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

    Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ - θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο». Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

    Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

    Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα» και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπαραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

    Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

    [03] Δοξασίες και παραδόσεις των Θεοφανίων στην Αν. Μακεδονία

    Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων, στο τέλος του Δωδεκαημέρου, ποικίλες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν τις ρίζες τους σε διονυσιακά δρώμενα.Σε αυτές τις εκδηλώσεις κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, τα κουδούνια, τα τραγούδια, οι χοροί και οι αναπαραστάσεις. Όλα τα στοιχεία δείχνουν τον πρωτογενή σκοπό αυτών των εκδηλώσεων, που δεν είναι άλλος από την ευημερία και την καλοχρονιά, πάντα όμως με την ευρύτερη διάσταση της καλής υγείας και της πλούσιας σοδειάς.

    Ανήμερα των Θεοφανίων, στη Νικήσιανη Καβάλας του Δήμου Παγγαίου, στο Μοναστηράκι, στον Ξηροπόταμο και στο Βώλακα της Δράμας, τελείται με διάφορες παραλλαγές ένα δρώμενο γνωστό ως «Αράπηδες», επειδή στην μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κυριαρχεί το μαύρο χρώμα: μαύρες φλοκωτές κάπες και εντυπωσιακές υψικόρυφες προσωπίδες, κεφαλοστολές από γιδοπροβιές.

    Όλες οι ομάδες των «Αράπηδων» κάνουν κοινή παρέλαση στους δρόμους, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους. Δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολούθως, γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ιδιόρρυθμο ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί.

    [04] Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου

    Οι σοροί του Γιάννη Κορδώση και του Βασίλη Γρατσάνη, 40 και 35 ετών αντίστοιχα, που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, βρέθηκαν λίγο μετά τις 12:00 μέσα στο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε νωρίτερα, σε αρδευτικό κανάλι, στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου.

    Πυροσβέστες της 6ης ΕΜΑΚ επιχειρούν, προκειμένου να ανασύρουν τις σορούς των δύο ανδρών από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ αναμένεται να φθάσει στην Κατοχή και ιατροδικαστής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ανασυρθούν οι σοροί θα γίνει η πρώτη μακροσκοπική εξέταση και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 40χρονου και του 35χρονου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ολοκληρώσουν το έργο τους οι άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, οι αστυνομικοί αναμένεται να κάνουν νέες έρευνες στην περιοχή.

    Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του ενός από τα δύο θύματα

    Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του Βασίλη Γρατσάνη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής μαζί με τον Γιάννη Κορδώση και βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωί σε αρδευτικό κανάλι, στην Κατοχή Μεσολογγίου.

    Ειδικότερα, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα πραγματοποίησε απόψε νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Βασίλη Γρατσάνη και διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό, ενώ έφερε μικρές εκχυμώσεις στις κνήμες.

    Επίσης, απόψε πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή και στη σορό του Γιάννη Κορδώση.

    Στο μεταξύ αύριο στη 1:00 μετά το μεσημέρι θα γίνει στα Πηγάδια Παλαιομάνινας η κηδεία του Βασίλη Γρατσάνη, ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 3:00 το μεσημέρι, θα γίνει στην Πεντάλοφο, η κηδεία του Γιάννη Κορδώση.

    Όσον αφορά στις έρευνες, για το πώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άνδρες κατέληξε στο αρδευτικό κανάλι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έσκασε το λάστιχο της αριστερής μπροστινής ρόδας.

    [05] Ο Ομπάμα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των πυροβόλων όπλων

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Παρουσιάζει σήμερα μια σειρά μέτρων για να πλαισιώσει καλύτερα τη χρήση τους, διαβεβαιώνοντας πως έχει με το μέρος του το δίκιο και τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών.Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο διατάγματα και προτάσεις που ενώ θα σέβονται, όπως υπόσχεται, την ιερή και απαραβίαστη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, θα επιτρέψουν ωστόσο να δοθεί μάχη εναντίον της «μάστιγας» της ένοπλης βίας.

    Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.

    Η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από μια πώληση όπλου βρίσκεται στο κέντρο της δέσμης μέτρων, τις μεγάλες γραμμές των οποίων αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η κυβέρνηση.Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά «δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκληματα, όλα τα τουφεκίδια (...) Αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ' αυτή τη χώρα».

    [06] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τα ηνία του κοινοβουλίου

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίρνει σήμερα τα ηνία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, σε κλίμα πλήρους σύγκρουσης με την τσαβιστική κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες της, παρά τις εγγυήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

    Σ' ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στην τσαβιστική εξουσία (από το όνομα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, πού βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2013) και την αντιπολίτευση, οι 167 βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Δεκεμβρίου αναλαμβάνουν σήμερα τα καθήκοντά τους. Για πρώτη φορά από το 1999, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η οποία ενώθηκε υπό την ονομασία «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), θα έχει την πλειοψηφία, καθώς κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών (112) στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

    Το κλίμα πολιτικής αστάθειας ενισχύθηκε το Σαββατοκύριακο με τις εκκλήσεις και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις, κάτι που δημιουργεί φόβους για βιαιότητες.

    [07] Έκθεση ΟΗΕ: Ενδείξεις έκθεσης στο αέριο σαρίν στη Συρία

    Η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) βρήκε ενδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

    Ο Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας [σ.σ. των ειδικών] στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 7:32:24 UTC