Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aργά το απόγευμα το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ
  • [02] «Μη εποικοδομητική η προσέγγιση του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά θέματα»
  • [03] Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Ο κόσμος συγχώρεσε τις αμαρτίες της ΝΔ
  • [04] Θ. Καράογλου: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα πάνε «πακέτο» όπου τους υποδείξουν Τζιτζικώστας-Γεωργίαδης
  • [05] Από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο νέος φόρος στο κρασί
  • [06] Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αδυνατεί να «διαβάσει» το μαύρο κουτί του Su-24
  • [07] Παρέμβαση δεκαπέντε κατόχων του Νόμπελ υπέρ της Ελλάδος
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Δίνουμε νέα ώθηση στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος
  • [09] Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

  • [01] Aργά το απόγευμα το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ

    Αργά το απόγευμα αναμένεται το επίσημο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, σύμφωνα με δήλωση του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ, Γιάννη Τραγάκη.

    «Όπως γνωρίζετε, περάσαμε μία πολύ εξαντλητική νύχτα, η οποία συνεχίζεται βέβαια», ανέφερε ο κ. Τραγάκης και υπενθύμισε: «Χθες το βράδυ σάς τόνισα ότι βάσει του καταστατικού μας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βγαίνει από τις τηλεομοιοτυπίες - fax που μας στέλνουν οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές. Η ροή των fax συνεχίζεται ακόμα και τώρα και θα συνεχίζεται. Επομένως, επίσημο αποτέλεσμα θα έχουμε αργά σήμερα το απόγευμα».

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην αποστολή των fax, ο κ. Τραγάκης απάντησε: «Όχι. Ήταν μία μικρή, λογική, όχι καθυστέρηση, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές που οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν fax. Τους παρακαλέσαμε, λοιπόν, να πάνε στο πλησιέστερο fax για να μπορέσουν να μας στείλουν. Το αποτέλεσμα, για να ξέρετε, θα είναι βεβαιωμένο και υπογεγραμμένο από όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Αργά το απόγευμα θα σας έχω οριστικό αποτέλεσμα».

    Όταν ρωτήθηκε για την πρώτη δεύτερη θέση, ο κ. Τραγάκης απάντησε: «Ε, αυτά έχουνε βγει».

    Διαβάστε επίσης:

    Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης στον β' γύρο των εκλογών της ΝΔ

    [02] «Μη εποικοδομητική η προσέγγιση του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά θέματα»

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να μείνει το ΔΝΤ εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αφήνοντας την Ευρωζώνη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, γράφουν οι Financial Times, που φιλοξενούν συνέντευξη του πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «μη εποικοδομητική την προσέγγιση του Ταμείου για θέματα δημοσιονομικά και οικονομικά», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν στις αρχές του επόμενου έτους κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετέχει σε αυτό.

    «Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να ανακτήσει την κυριαρχία της και να απαλλαγεί από την επονομαζόμενη τρόικα των δανειστών.

    «Πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο καλύτερο για τη χώρα μας», είπε ο Τσίπρας. «Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

    Ο Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα άρει τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα αρχίσει εκ νέου να δανείζεται από τις αγορές «πριν από το τέλος του 2016».

    [03] Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Ο κόσμος συγχώρεσε τις αμαρτίες της ΝΔ

    «Το βασικό κίνητρο του κόσμου δεν ήταν να πάνε να εκλέξουν αρχηγό, αλλά να δείξουν την αντίθεσή τους με την πολιτική ΤσίπραΒ· αυτό τους οδήγησε, τσίμπησαν τα παλαιά νεοδημοκρατικά τους αισθήματα, συγχώρεσαν αμαρτίες της παρατάξεως και πήγαν, για να δείξουν την αντίθεσή τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ έστειλε μήνυμα στο κόμμα ότι «μπορεί να διεκδικήσει νικηφόρα πορεία, αν η όποια ηγεσία ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της λαϊκής βάσης».

    [04] Θ. Καράογλου: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα πάνε «πακέτο» όπου τους υποδείξουν Τζιτζικώστας-Γεωργίαδης

    «Οι φιλελεύθεροι πολίτες, αυτοί οι οποίοι ανήκουν ιδεολογικά και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, ψηφίζοντάς την και μετέχοντας στα κοινά, δεν είναι πρόβατα να ομαδοποιούνται και να πηγαίνουν όπου θέλει ο εκάστοτε επικεφαλής τους» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, εκτιμώντας ότι εκείνοι που ψήφισαν τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών «δεν σημαίνει ότι με μια τοποθέτησή τους θα πάνε πακέτο σε αυτόν, που θα τους προτείνουν και θα υποδείξουν».

    Ο βουλευτής σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο τριών μηνών επικράτησε ήρεμο πολιτισμένο κλίμα και οι γρατσουνιές δεν ήταν μαχαιρώματα μεταξύ των συνυποψηφίων» και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχιστεί το καλό κλίμα τις επόμενες εβδομάδες» και «το πνεύμα των ημερών να επικρατήσει και μεταξύ των υποψηφίων, που διακρίνονται για το πολιτικό τους ήθος».

    [05] Από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο νέος φόρος στο κρασί

    Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

    Η απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και θα επιβληθεί η αύξηση κατά 20 το λίτρο (ή κατά 15 λεπτά ανά φιάλη 750 ml).

    Το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή στο πλαίσιο του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Από το φόρο εξαιρούνται τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

    [06] Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αδυνατεί να «διαβάσει» το μαύρο κουτί του Su-24

    Η ανάκτηση δεδομένων από το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία είναι αδύνατη με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα, καθώς έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά οι κάρτες μνήμης και θα χρειαστεί η βοήθεια επιστημονικών ινστιτούτων που διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία ανάκτησης και αποκωδικοποίησης δεδομένων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το θέμα, ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας πτήσεων του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η βοήθεια εξειδικευμένων ρωσικών ινστιτούτων που έχουν τα μέσα για να «διαβάσουν» τα δεδομένα.

    «Δυστυχώς, η δουλειά αυτή θα πάρει πολύ καιρό όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ολοκληρώσουμε», πρόσθεσε.

    [07] Παρέμβαση δεκαπέντε κατόχων του Νόμπελ υπέρ της Ελλάδος

    Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση. Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

    Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

    Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο για την παραγωγική τους έρευνα, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση με ελλείψεις, τόσο σε κονδύλια όσο και σε υποδομές, γεγονός που αναγκάζει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού.

    Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:

    1. Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953

    2. Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996

    3. Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009

    4. Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999

    5. Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992

    6. Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011

    7. Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001

    8. Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001

    9. Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986

    10. Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996

    11. Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006

    12. Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993

    13. Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978

    14. Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002

    15. Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007

    [08] Αλ. Τσίπρας: Δίνουμε νέα ώθηση στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος

    «Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δύσκολες στιγμές της ευρύτερης περιοχής, πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, η άνοδος τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό» και «η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με θύματα αμάχους». Υπογράμμισε ότι «σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ενίσχυση των σχέσεων μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ». Τόνισε επίσης τη σημασία «που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού στάτους κβο των ιερών τόπων».

    Είπε ότι παράλληλα είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

    Ακόμη, είπε ότι τόνισαν στο πλαίσιο αυτό «και τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξή μας στο πρόσωπο του παλαιστίνου προέδρου Αμπάς, ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία». Υπογράμμισαν παράλληλα τη σημασία που έχει για την περιοχή μας η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    Είπε ότι συζητούν και την απόφαση που ελήφθη από την Ελλάδα για χρήση του όρου «Παλαιστίνη» από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κάνοντας λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ψήφισμα που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Τέλος, αναφέρθηκαν και στις επιμέρους δυνατότητες της διμερούς τους συνεργασίας.

    [09] Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

    Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. «Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 December 2015 - 15:32:29 UTC