Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το hotspot της Χίου επισκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων
  • [03] Η ΕΚΤ θα δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας
  • [04] Ο Πρ. Παυλόπουλος τίμησε τους παλαίμαχους δημοσιογράφους Χ. Πασαλάρη και Ι. Διακογιάννη
  • [05] Δ. Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται
  • [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης

  • [01] Το hotspot της Χίου επισκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας

    Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου θα διαπιστώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στη συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λέρο όπου, ομοίως, θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.

    Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι. Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [02] Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων

    Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση των επιτοκίων ? την πρώτη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία - μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

    [03] Η ΕΚΤ θα δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας

    Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με θετική διάθεση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015.

    Πρόκειται για το περίφημο waiver, ήτοι την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δις ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν τόκους, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ρευστότητα χορηγείται από τον ELA με υψηλότερα επιτόκια.

    [04] Ο Πρ. Παυλόπουλος τίμησε τους παλαίμαχους δημοσιογράφους Χ. Πασαλάρη και Ι. Διακογιάννη

    Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, στους δημοσιογράφους Χρήστο Πασαλάρη και Ιωάννη Διακογιάννη, σε τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Χρήστο Πασαλάρη επισήμανε την «μεγάλη και συνεπή προσφορά» του στη δημοσιογραφία, που «εμπνέεται πάντοτε από τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Χρήστος Πασαλάρης υπηρέτησε αυτές τις αρχές και αξίες «εμπράκτως δια της συμμετοχής στην Εθνική Αντίσταση».

    Ο Χρήστος Πασαλάρης παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι είναι «ο πρώτος Αρχηγός Κράτους που τιμά την ελληνική δημοσιογραφία, στο πρόσωπο δύο παλαίμαχων δημοσιογράφων».

    Ο κύριος Παυλόπουλος τιμώντας τον Ιωάννη Διακογιάννη τόνισε ότι η προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία «εμπνέεται πάντοτε από το ολυμπιακό πνεύμα και όχι μόνον, αλλά από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα γενικώς, μέσα από τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

    Ο Ιωάννης Διακογιάννης εκφράζοντας ευχαριστίες για την βράβευσή του από τον κύριο Παυλόπουλο, επισήμανε ότι έγινε από τον εκπρόσωπο της Δημοκρατίας. «Και είμαι πολύ πιστός στη λέξη Δημοκρατία στην Ελλάδα που χρειάζεται τη Δημοκρατία, γιατί από εδώ ξεκίνησε η Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Διακογιάννης.

    [05] Δ. Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται

    «Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή καιη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

    «Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

    Οσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, «ο μελλοντικός Οργανισμός θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα Ευρωπαϊκά.»

    [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης

    Έφυγε από τη ζωή, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 61 ετών, ο Γιάννης Κασπίρης, σκηνοθέτης και παραγωγόςντοκιμαντέρ και στέλεχος του Ποταμιού. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο από το Α' νεκροταφείο στις 13:00και θα είναι πολιτική.

    Ο Γιάννης Κασπίρης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου. Σαν ντοκιμαντερίστας έχει σκηνοθετήσει δεκάδες προγράμματα για την ελληνική και διεθνή τηλεοπτική αγορά και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάποιεςαπό τις δουλειές του ήταν: «Στην άλλη όχθη», «Το κύκλωμα», «Στα μονοπάτια τηςσκέψης (σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσουκαλά ) και της επιστήμης(με τονΓιώργο Γραμματικάκη), «'Ανθρωποι απλοί, απλοί σαν παιδιά» (βραβείο ντοκιμαντέρ 2007), «Οι μεγάλοι Έλληνες», «Με λένε Στέλιο» κ.α. Το 2008-9 πραγματοποίησετην παραγωγή της σειράς «Οι μεγάλοι Έλληνες » για τον σταθμό ΣΚΑΙ και το BBC. Διετέλεσεμέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΣΑΠΟΕ.ΟΓιάννης Κασπίρης εκτός από το πλούσιο έργο του ήταν και υποψήφιος του Ποταμιού στις βουλευτικές εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2015 - 13:32:27 UTC