Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βουκουρέστι ο Δ. Μάρδας για την 33η Υπουργική Σύνοδο του ΟΣΕΠ
  • [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης
  • [03] Στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό
  • [04] Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση των εκπροσώπων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους
  • [05] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [06] Σε 24ωρη απεργία οι υπάλληλοι των Περιφερειών
  • [07] Ένταση μεταξύ μεταναστών, που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου
  • [08] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [09] Την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ζητά η ΕΕ
  • [10] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM

  • [01] Στο Βουκουρέστι ο Δ. Μάρδας για την 33η Υπουργική Σύνοδο του ΟΣΕΠ

    Tο Βουκουρέστι επισκέπτεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της 33ης Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιείται στη ρουμανική πρωτεύουσα.

    Αύριο Σάββατοο κ. Μάρδας θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της υπό εκκαθάριση επιχείρησης ΑΓΝΟ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, με θέμα «Πολιτική προώθησης εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών και νέοι τρόποι συνεργασίας με τα Βαλκάνια». Στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υφυπουργός θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τις προοπτικές απασχόλησης των νέων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την Κυριακή ο υφυπουργός θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 17ο Capital Link Forum, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 14-15 Δεκεμβρίου, με θέμα την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αργότερα, θα συναντηθεί και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

    Στη συνέχεια ο κ. Μάρδας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, Κάθριν Νοβέλι. Ο κ. Μάρδας θα συμμετάσχει, επίσης, ως ομιλητής σε εκδηλώσεις στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (US Chamber of Commerce) και στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

    [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης

    Το ΠΑΣΟΚ καλωσορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να προωθήσει είτε αυτοτελώς είτε στο πλαίσιο του αναμορφωμένου οικογενειακού Δικαίου την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε στείρα αντιπολίτευση».

    Ωστόσο εκτιμά ότι η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισής του «θα είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει προοδευτική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσει από τη γενική εικόνα της συνεργασίας του με την ακροδεξιά του Πάνου και των άλλων Καμμένων».

    [03] Στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό

    Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στη Βουλή σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Προσφυγικό.

    Ο κ. Τσίπρας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, θα απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για τα Κέντρα Ταυτοποίησης Προσφύγων.

    [04] Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση των εκπροσώπων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους

    Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους. Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

    -Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

    -Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

    -Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    [05] Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

    Το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα Παρασκευή σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα. Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρίσουν σήμερα απο την Αθήνα αντί για χθες το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης οτι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

    Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

    [06] Σε 24ωρη απεργία οι υπάλληλοι των Περιφερειών

    Με κεντρικό αίτημα την συνέχιση της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό οι περιφερειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους ΟΣΥΑΠΕ.

    Ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη τροπολογία για την καταβολή της μισθοδοσία τους από ίδιους πόρους των Περιφερειών (από 1η Ιανουαρίου 2016) και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στην καταβολή των μισθών άλλα ούτε να μείνουν στον αέρα.

    Η κινητοποίηση, περιλαμβάνει συγκέντρωση στην πλ. Κλαθμώνος και συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Εσωτερικών.

    [07] Ένταση μεταξύ μεταναστών, που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου

    Διαπληκτισμοί μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο του Παλαιού Φαλήρου, σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα, τα οποία διακομίστηκαν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Παράλληλα, στο κλειστό γήπεδο του Π.Φαλήρου μπήκε και μια διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει.

    [08] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας. Αν και οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κουράκη στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι γνωστές από το Μάιο, εκκρεμούσε παρά ταύτα ο ακριβής αλγόριθμος, με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν φέτος τα μόριά τους.

    Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, «ξεχωρίζει» η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι «ενδοσχολικοί» βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν προσμετρώνται μαζί μ? εκείνους των εξετάσεων. Ακόμη, τα δύο μαθήματα βαρύτητας του κάθε επιστημονικού πεδίου, φαίνεται να «πριμοδοτούνται» επιπλέον, αφού η βαθμολογία τους προσμετράται και δεύτερη φορά μέσα στον αλγόριθμο, πέραν του υπολογισμού με τον συντελεστή βαρύτητας.

    [09] Την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ζητά η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία να υλοποιήσουν πλήρως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά την εφαρμογή Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

    Ειδικότερα κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία να εφαρμόσουν ορθά τον κανονισμό Eurodac, ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών. Η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού Eurodac είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου και τα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή σημειώνοντας, ότι τον Οκτώβριο απηύθυνε διοικητικές επιστολές προς την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurostat: Πάνω από 410.000 νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το γ' τρίμηνο του 2015

    [10] WSJ: Μέτρα ελάφρυνσης της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους κατά 52,5% προβλέπει έγγραφο του ESM

    Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο έγγραφο - το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο και δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group -, αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

    «Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν τα στελέχη του ESM.

    Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της ΕλλάδαςΒ· τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώραςΒ· και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων. Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2015 - 5:32:19 UTC