Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ την προσεχή Δευτέρα για τα προσφυγόπουλα
  • [02] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [03] Εως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το Φάληρο οι 1.200 μετανάστες
  • [04] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [05] Παρουσίαση βιβλίου Γεράσιμου Αρσένη
  • [06] Πικρό το φινάλε για τον Αστέρα, που έχασε 4-0 από τη Σάλκε
  • [07] Με τον... αέρα του 1ου ο Ολυμπιακός 76-67 στη Λιμόζ

  • [01] Τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ την προσεχή Δευτέρα για τα προσφυγόπουλα

    Τηλεμαραθώνιο με θεματικό τίτλο «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα», διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

    O τηλεμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ και θα ξεκινήσει στις 18:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την παροχή ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και προστασίας των παιδιών και των μητέρων.

    Μηνύματα συμπαράστασης θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

    Στο στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές και συγγραφείς. Σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ πολλά σχολεία - δημόσια και ιδιωτικά - θα δραστηριοποιηθούν και φέτος για το μεγάλο σκοπό.

    Το μήνυμα του τηλεμαραθωνίου θα μεταφέρει σε όλη τη χώρα η Ελληνική Ραδιοφωνία από τους σταθμούς της ΕΡΤ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, καθώς και στους απανταχού Έλληνες από τη «Φωνή της Ελλάδας».

    [02] Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας. Αν και οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κουράκη στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι γνωστές από το Μάιο, εκκρεμούσε παρά ταύτα ο ακριβής αλγόριθμος, με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν φέτος τα μόριά τους.

    Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, «ξεχωρίζει» η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι «ενδοσχολικοί» βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν προσμετρώνται μαζί μ? εκείνους των εξετάσεων. Ακόμη, τα δύο μαθήματα βαρύτητας του κάθε επιστημονικού πεδίου, φαίνεται να «πριμοδοτούνται» επιπλέον, αφού η βαθμολογία τους προσμετράται και δεύτερη φορά μέσα στον αλγόριθμο, πέραν του υπολογισμού με τον συντελεστή βαρύτητας.

    [03] Εως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το Φάληρο οι 1.200 μετανάστες

    Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν σταδιακά από τη βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας την Πέμπτη το πρωί από το χώρο του γηπέδου.

    Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους. Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή.

    Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

    [04] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

    Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, έργα που παρέμειναν ξεχασμένα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ατελιέ του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, συνθέτουν έκθεση που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η πλειονότητα των έργων από τα λησμονημένα ρολά, αφορά στην επταετία της Χούντας, η οποία αποτελεί και ζωγραφικά για τον Κοκκινίδη μια ξεχωριστή περίοδο.

    «Μα τι άλλο να ζωγράφιζα; Νεκρές φύσεις για να μην ενοχλούνται;» λέει ο ζωγράφος, εξιστορώντας το περιστατικό, όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χούντας Τσάκωνας, επισκέφθηκε τη γκαλερί Ζουμπουλάκη που φιλοξενούσε έκθεση του: «Γιατί ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει φυλακισμένους;», ρώτησε, και η Ζουμπουλάκη απάντησε: «Βγάλτε τους φυλακισμένους από τη φυλακή και ο Κοκκινίδης θα ζωγραφίσει νεκρές φύσεις».

    «Πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας εναντίον κάθε ολοκληρωτικής συμπεριφοράς από επίσημες κυβερνήσεις» τονίζει ο καλλιτέχνης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ζωγραφικά έργα της περιόδου 1952-1974 και ανήκουν σε διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 έργα από τις «Συνοικίες», ένα από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση ως προς το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης, αποτελεί ένα έργο του 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια».

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον συντονισμό της έκθεσης η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - και τον σχεδιασμό της έκθεσης, η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

    [05] Παρουσίαση βιβλίου Γεράσιμου Αρσένη

    «Έγραψα αυτό το βιβλίο 15 χρόνια μετά, με το μυαλό μου στα παιδιά της εποχής εκείνης. Αυτά τα παιδιά τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούργιου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά», ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, απαντώντας στο σύνθημα των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων την περίοδο 1996-2000 για την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση. Το βιβλίο αυτό επιδιώκει, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «να ανοίξει επιτέλους ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει, εάν τελικά αποφασίσουμε να επιχειρήσουμε πάλι μια βασική τομή στην εκπαίδευση».

    Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς». «Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να έχουμε μελετήσει την Ιστορία μας και να έχουμε βγάλει και τα σωστά συμπεράσματα» επισήμανε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του βιβλίου: Να συζητήσουμε τι πήγε λάθος, γιατί πήγε λάθος, τι μπορούμε άλλο να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

    Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον εν εξελίξει εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις στον τόπο μας για έναν εθνικό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση». Δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε, διότι η κουλτούρα μας δεν είναι κουλτούρα συνεννόησης αλλά σύγκρουσης, και διευκρίνισε: «Όταν μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο για μια αλλαγή σε ένα σύστημα, για μια μεταρρύθμιση, μιλάμε για μια νέα κατάσταση που ξεβολεύονται όλοι. Άρα τι ζητάς από τον εθνικό διάλογο; Ζητάς να γίνει η υπέρβαση. Αυτή την υπέρβαση που είναι θέμα παιδείας, δεν την έχουμε αναπτύξει».

    Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η Επιτροπή Παιδείας να συμφωνήσει σε ορισμένες βασικές αρχές, όπως σε μια παιδεία ανοικτών οριζόντων, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές επιλογές, συνθήκες κινητικότητας σε όλες τις τάξεις, τις σχολές και τα πεδία, καθιέρωση της διά βίου εκπαίδευσης και αξιοποίηση των ικανοτήτων των νέων δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ύφος και στην κριτική σκέψη.

    Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάνης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζησιμόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

    [Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ. Μπαρμπαρούσης]

    [06] Πικρό το φινάλε για τον Αστέρα, που έχασε 4-0 από τη Σάλκε

    Βαριά ήττα με 4-0 γνώρισε από την Σάλκε ο Αστέρας μέσα στην Τρίπολη, στο τελευταίο του παιχνίδι στο Europa League κι έτσι αποχαιρέτησε τη διοργάνωση ως 3ος στον 11ο όμιλο. Δύο γκολ πέτυχε ο Τσούπο Μότινγκ (37?, 78?) κι από ένα οι Ντι Σάντο (29?) και Μάιερ (86?).

    Στο άλλο ματς του ομίλου, ο ΑΠΟΕΛ έχασε στην Κύπρο 3-1 από τη Σπάρτα Πράγας και έμεινε στην τελευταία θέση.

    [07] Με τον... αέρα του 1ου ο Ολυμπιακός 76-67 στη Λιμόζ

    «Κλείδωσε» την 1η θέση του 2ου ομίλου στην α΄ φάση της Euroleague ο Ολυμπιακός, νικώντας χωρίς να... ιδρώσει, 76-67, τη Λιμόζ για πρώτη φορά μέσα στην έδρα της, για την προτελευταία αγωνιστική (9η) και περιμένει χωρίς άγχος την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ.

    Οι απουσίες των Σπανούλη, Λοτζέσκι δεν εμπόδισαν τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να αυξήσουν σε 8 τις νίκες τους, με τους Πρίντεζη, Μάντζαρη και Παπαπέτρου να σημειώνουν διψήφιο νούμερο πόντων.

    Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-46, 48-65, 67-76


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2015 - 23:32:24 UTC