Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός θα αισθανθεί δικαιωμένος που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης
  • [03] Νέες συναντήσεις των θεσμών με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κατρούγκαλο
  • [04] Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Σταθάκη-Τσακαλώτου
  • [05] Α. Ξανθός: Δεν έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος
  • [06] Eπιθετική πολιτική κατά του καπνίσματος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Μπεχράκης
  • [07] Αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [09] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ
  • [10] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έρχεται στην Αθήνα
  • [11] Ο ΣΕΑ για την προσφυγή φορέων κατά της ΥΠΑ σχετικά με τις αρχαιότητες του σταθμού του Μετρό «Βενιζέλου»
  • [12] Σε αυξητική πορεία η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα
  • [13] Γεννήθηκαν τα πρώτα επτά «κουτάβια του σωλήνα»

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός θα αισθανθεί δικαιωμένος που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι «να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», τόνισε η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash"

    Σημείωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον τελικό στόχο», για να προσθέσει πως «με μαγικό κουμπί, προφανώς, δεν λύνονται τα ζητήματα σε μια χώρα που τα οικονομικά της τα γνωρίζουμε όλοι». «Θέλει χρόνο, θέλει κόπο και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε.

    Η κ. Γεροβασίλη μίλησε και για το πώς χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης την κατάσταση, αναφέροντας ότι μεγαλοποιούνται πράγματα, «τρομοκρατείται ο κόσμος», «καθημερινά στήνονται παραμύθια με δράκους τα οποία διαψεύδονται, αλλά οι διαψεύσεις τους δεν έχουν και την αντίστοιχη διάχυση επικοινωνιακά». Είπε ότι το αίσθημα της δικαιοσύνης θα αποκατασταθεί και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός θα αισθανθεί δικαιωμένος από την επιλογή του: Να επιλέξει, δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγει από αυτόν τον κυκεώνα. Να βγει ο λαός όρθιος». «Και σ' αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι», υπογράμμισε. «Υπάρχουν αδυναμίες», επισήμανε, «υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως, ο τελικός στόχος είμαι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί. Και τότε θα διαψευστούν και όλες αυτές οι Κασσάνδρες». Είπε ότι η στήριξη του κόσμου είναι η δύναμη της κυβέρνησης «παρόλα όσα συμβαίνουν και όσους μας αντιπαλεύονται και προσπαθούν να ανακόψουν αυτή την πορεία». «Η σύγκρουση των συμφερόντων είναι μεγάλη, υπάρχουν μικρά συμφέροντα, μεσαία και μεγάλα», είπε, για να τονίσει: «Συγκρουόμαστε με όλα όσα είναι ενάντια στο συμφέρον των πολλών».

    [02] Θετικό το ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης

    Το ΠΑΣΟΚ καλωσορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να προωθήσει είτε αυτοτελώς είτε στο πλαίσιο του αναμορφωμένου οικογενειακού Δικαίου την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε στείρα αντιπολίτευση».

    Ωστόσο εκτιμά ότι η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισής του «θα είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει προοδευτική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσει από τη γενική εικόνα της συνεργασίας του με την ακροδεξιά του Πάνου και των άλλων Καμμένων».

    [03] Νέες συναντήσεις των θεσμών με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κατρούγκαλο

    Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Ήδη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο υπουργός σε δηλώσεις του, τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για προστασία των συντάξεων από μειώσεις. «Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «τον άκουσαν χωρίς να τον απορρίψουν».

    Σημειώνεται πως προσερχόμενος στον χώρο της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος είχε υπογραμμίσει ότι στη συζήτηση δεν θα τεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

    Στη χθεσινή συνάντηση των θεσμών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας, ενώ έγινε και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ως γνωστόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Σταθάκη-Τσακαλώτου

    [04] Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Σταθάκη-Τσακαλώτου

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι το διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Οικονομίας Γίωργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες ή funds, το οποίο είναι ένα από τα 13 προαιπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες στηριζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίον είχε αναθεωρήσει πρόσφατα η ΤτΕ.

    [05] Α. Ξανθός: Δεν έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος

    «Μια αυτονόητη πολιτική διαδικασία αλλαγής διοικήσεως σε κρίσιμους τομείς πάει να αναχθεί σε μείζον πολιτικό γεγονός και να πληγεί σε αυτό ακριβώς που ξέρει η κοινωνία ότι είναι το ηθικό μας και το πολιτικό πλεονέκτημα. Ότι δηλαδή δεν είχαμε σχέση με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τη φαυλότητα των προηγούμενων περιόδων?»

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην διαδικασία αλλαγής διοικήσεων στα Νοσοκομεία, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των διοικητών, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός είπε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σοβαρή διαδικασία επιλογής, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε κομματικό στρατό έχουμε να περιμένει, για να καταλάβει αυτές τις θέσεις, ούτε έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος το οποίο μας έχει οδηγήσει σαν χώρα σε αυτό το σημείο. Σε αυτές τις καρέκλες βρεθήκαμε επειδή ακριβώς δεν είμαστε μέρος αυτού του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά. Για κυκλώματα και συμφέροντα, που πρέπει να σπάσουν και για ψευδεπίγραφη επίκληση της αξιοκρατίας σε σχέση με τους διοικητές, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

    Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «σύστημα το οποίο αντιδρά με λυσσώδη τρόπο», ανέφερε ότι υπάρχουν διοικητές οι οποίοι αυτές τις ημέρες αρχίζουν και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της αντιπολίτευσης για «σταλινικά πογκρόμ και σφαγές». «Πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που αφήσαμε επί 11 μήνες τις ίδιες διοικήσεις στα νοσοκομεία» και στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχει στέλεχος της αντιπολίτευσης.

    [06] Eπιθετική πολιτική κατά του καπνίσματος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Μπεχράκης

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επιστημονικά εύκολος και «μαγικός» τρόπος μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για να μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα το κάπνισμα, έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

    «Οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος, συνδυαζόμενο με αυστηρές πολιτικές που εφαρμόζονται με την επιτήρηση της Πολιτείας» εξηγεί και αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκαν αρχικά ως πολύ αυστηροί, αλλά στην πορεία απέδωσαν και συνοδεύτηκαν με μεγάλη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Δείτε επίσης το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των τσιγάρων και η φορολογία τους που είναι ανταποδοτική για το σύστημα Υγείας. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι οι επιθετικές πολιτικές και η εφαρμογή τους αποδίδουν» συνεχίζει ο κ. Μπεχράκης.

    [07] Αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

    «Η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και συνιστά σήμερα ένα βαρύτατο κοινωνικό φορτίο». Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νεφρολογίας Ιωάννης Στεφανίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας 2015, το οποίο ξεκινά αύριο τις εργασίες του στη Λάρισα. Παρόλο που ο επιπολασμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι σε σύγκριση μικρότερος από ότι στις Η.Π.Α. φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι και εδώ ο συνολικός αριθμός των αρρώστων με Χ.Ν.Α. τελικού σταδίου αυξάνεται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα επέχουν στις νεφροπάθειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος 2015 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, καταλήγει ο ίδιος.

    Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να παρουσιαστούν σύγχρονες εξελίξεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νεφρικών παθήσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή και περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια. Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο έργο στη Νεφρολογία και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η νοσηλευτική ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της επίλεκτης θεματολογίας του. Παράλληλα, θα δοθεί βήμα σε νεότερους, ταλαντούχους επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

    [08] Τα λησμονημένα ρολά του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη

    Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, έργα που παρέμειναν ξεχασμένα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο ατελιέ του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, συνθέτουν έκθεση που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η πλειονότητα των έργων από τα λησμονημένα ρολά, αφορά στην επταετία της Χούντας, η οποία αποτελεί και ζωγραφικά για τον Κοκκινίδη μια ξεχωριστή περίοδο.

    «Μα τι άλλο να ζωγράφιζα; Νεκρές φύσεις για να μην ενοχλούνται;» λέει ο ζωγράφος, εξιστορώντας το περιστατικό, όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χούντας Τσάκωνας, επισκέφθηκε τη γκαλερί Ζουμπουλάκη που φιλοξενούσε έκθεση του: «Γιατί ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει φυλακισμένους;», ρώτησε, και η Ζουμπουλάκη απάντησε: «Βγάλτε τους φυλακισμένους από τη φυλακή και ο Κοκκινίδης θα ζωγραφίσει νεκρές φύσεις».

    «Πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας εναντίον κάθε ολοκληρωτικής συμπεριφοράς από επίσημες κυβερνήσεις» τονίζει ο καλλιτέχνης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ζωγραφικά έργα της περιόδου 1952-1974 και ανήκουν σε διαφορετικές θεματικές ενότητες του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 έργα από τις «Συνοικίες», ένα από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση ως προς το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης, αποτελεί ένα έργο του 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια».

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον συντονισμό της έκθεσης η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - και τον σχεδιασμό της έκθεσης, η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

    [09] Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, περιλαμβάνει απόφαση του ΟΗΕ

    Με επιτυχία στέφτηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς χθες υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για δύο διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σήμερα, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες.

    [10] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έρχεται στην Αθήνα

    Oι βραβευμένες ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 15ης Camera Zizanio, καθώς και επιλεγμένες ταινίες από όλα τα προγράμματα της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, προβάλλονται από τις 10/12 στον αθηναϊκό κινηματογράφο Αλκυονίδα.

    Μικροί και μεγάλοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία, έως τις 16/12, να παρακολουθήσουν συγκεντρωμένες κάποιες από τις πιο συναρπαστικές (και πολυβραβευμένες σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου) ταινίες όλων των ειδών για παιδιά και νέους -επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου.

    Σημειώνεται πως το ερχόμενο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της -προεπιλεγμένης για όσκαρ- ταινίας «Το αγόρι και ο κόσμος» του Βραζιλιάνου Αλε Αμπρέου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είναι ανοιχτή σε κοινό και εκπαιδευτικούς (με ελεύθερη είσοδο), θα παρουσιαστoύν οι εκπαιδευτικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν για την ταινία από το Νεανικό Πλάνο και επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί συνεργάτες Χαράλαμπος Μπαλτάς, Αθηνά Καρανάση, Έλενα Μολασιώτη και Κερασία Μιχαλοπούλου.

    [11] Ο ΣΕΑ για την προσφυγή φορέων κατά της ΥΠΑ σχετικά με τις αρχαιότητες του σταθμού του Μετρό «Βενιζέλου»

    Έκκληση στους φορείς της Θεσσαλονίκης (ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΒΕΘ, ΓΕΘ/ΠΚΜ, ΔΣΘ, ΕΣΘ) να αποσύρουν την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην Υπουργική Απόφαση Μπαλτά σχετικά με τις αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

    «Παρά τις αντιξοότητες, η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης, η συνεργασία των φορέων της πόλης (Δήμος, Πανεπιστήμιο) και η ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών και επιστημονικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα Υπουργική Απόφαση Μπαλτά, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, η οποία βάζει τις βάσεις για να προχωρήσουν μελέτες που θα προστατεύουν τις αρχαιότητες στη θέση τους, ενταγμένες στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο ΣΕΑ.

    [12] Σε αυξητική πορεία η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα

    Σταθερά αυξητική πορεία, παρουσιάζει η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα και από το 12,6% το 2010, άγγιξε το 2013, το 23% (15,9% το 2011, 18,8% το 2012), και έτσι εξηγείται και το «φαινομενικά παράλογο» της τελευταίας πενταετίας, η επίσημη αγορά τσιγάρων και καπνού να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 45% περίπου, αλλά συνολικά η κατανάλωση να παραμείνει σταθερή.

    Οι απώλειες του προϋπολογισμού από το λαθρεμπόριο καπνού σταδιακά αυξάνονται και αυτές, και σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζονται φέτος περίπου σε 650 εκατ. ευρώ. Το κράτος εισέπραξε 4 δισ. ευρώ περίπου από τη φορολογία καπνού το 2009 και κάτω από 2,5 δισ. ευρώ το 2014.

    Το τσιγάρο να επιβαρύνεται με περίπου 85% της τιμής του σε φόρους, περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα καύσιμα, πράγμα που συντελεί στην αύξηση του παραεμπορίου καπνού, και κατά συνέπεια και στη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια, όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Αντώνιος Αλαπάντας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Δρ Νομικής ΕΚΠΑ, LM Πανεπιστημίου Αμβούργου, τακτικός καθηγητής Ποινικού Δικαίου Σχολής Αστυνομίας.

    [13] Γεννήθηκαν τα πρώτα επτά «κουτάβια του σωλήνα»

    Για πρώτη φορά γεννήθηκαν επτά σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για να διατηρηθούν σπάνιες ράτσες σκύλων ή όσες απειλούνται με εξαφάνιση.

    Οι ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας 'Αλεξ Τράβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πέτυχαν την εξωσωματική γονιμοποίηση 19 εμβρύων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μια σκύλα, η οποία τελικά γέννησε επτά υγιή σκυλάκια.

    Οι επιστήμονες προσπαθούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να πετύχουν κάτι τέτοιο στα σκυλιά, αλλά χωρίς επιτυχία έως τώρα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, ώστε να παραχθεί ένα έμβρυο. Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου.

    Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν επιτυχία της τάξης του 80% έως 90%, όσον αφορά τη γονιμοποίηση των σκυλίσιων ωαρίων.

    Τα σκυλιά έχουν κοινές με τους ανθρώπους πάνω από 350 κληρονομικές παθήσεις, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες ρέπουν σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να αποτελούν παρελθόν. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση των γενετικών τεχνικών, στο μέλλον θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την αφαίρεση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2015 - 17:32:25 UTC