Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι προβλέπει το σχέδιο για το περιουσιολόγιο
  • [02] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων
  • [03] Λ. Κατσέλη: Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [04] Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη βόμβας μολότοφ σε εστιατόριο του Καΐρου
  • [05] ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Σήμερα είναι η μέρα των αποτελεσμάτων και των αποφάσεων
  • [07] Στις επόμενες πέντε ημέρες θα αξιολογήσει η Frontex το αίτημα της Ελλάδας
  • [08] Εμπρηστική επίθεση έξω από το υπ. Πολιτισμού, αλλά και στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο K. Λαλιώτης
  • [09] Ακόμη 1.775 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [10] Ανοιχτή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μικροεπεισόδια το πρωί
  • [11] Έκθεση με έργα της Κούλας Μαραγκοπούλου, στο Μουσείο Μπουζιάνη
  • [12] Στη δημοσιότητα σήμερα η Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική
  • [13] Αίγυπτος: 18 νεκροί από έκρηξη βόμβας μολότοφ σε εστιατόριο του Καΐρου
  • [14] Καμπανάκι κινδύνου για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη
  • [15] Οι τραυματισμοί κάθε είδους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο παγκοσμίως, σε σχέση με το 1990

  • [01] Τι προβλέπει το σχέδιο για το περιουσιολόγιο

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες (χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά. Το περιουσιολόγιο, όπως διευκρινίζεται απο το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου.

    Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.

    Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

    Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί απο τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

    Απο το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

    Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

    Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

    - Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ).

    - Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.

    - Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), δρόμωνες ίππους,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.

    Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Οολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

    Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

    [02] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων

    Ως τις 11 Δεκεμβρίου οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει. Όπως εξήγησε, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «τα καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα». Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

    [03] Λ. Κατσέλη: Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Στα άμεσα επόμενα βήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχημα για την επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

    Η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση και όχι μέσω του ακριβότερου Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), είναι το πρώτο βήμα των ελληνικών τραπεζών. είπε η κ. Κατσέλη. ενώ η άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα και θα επαναφέρει συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας στις συναλλαγές. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία τόσο η σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας, όσο και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και η παροχή πιστώσεων προς ΜΜΕ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσθεσε,

    Η μεγάλη πρόκληση όμως που έχουν μπροστά τους πλέον οι τράπεζες - όντας ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές - είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, της οποίας οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, επισήμανε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι, η πρόκληση αυτή ούτε εύκολη είναι, ούτε μπορεί να ικανοποιηθεί αυτόματα.

    Από την πλευρά των Τραπεζών, χρειάζονται καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία για μείωση του ρίσκου και του κόστους της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζεται η εκπόνηση αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων και η βελτίωση της ενδο-επιχειρησιακής τους οργάνωσης, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές τους .

    Στο πλαίσιο αυτό, και κάτω από τις σημερινές συνθήκες ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην χάραξη και υλοποίηση μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜΜΕ που μπορεί να υποστηριχθεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα με τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, τα οποία και ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΤ αναλυτικά.

    [04] Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη βόμβας μολότοφ σε εστιατόριο του Καΐρου

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μολότοφ σήμερα, σε εστιατόριο του Καΐρου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι δράστης της επίθεσης είναι ένας εργαζόμενος που είχε απολυθεί από το εστιατόριο που βρίσκεται στη συνοικία Αγκούζα, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    Από την επίθεση προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο κτίριο, απ΄όπου αναδύεται ακόμη ένα πυκνό σύννεφο καπνού.Τα θύματα κάηκαν ζωντανά ή πέθαναν από την εισπνοή καπνών μέσα στο κτίριο. Το εστιατόριο, που είναι και ντισκοτέκ, βρίσκεται σε υπόγειο το οποίο δεν έχει έξοδο διαφυγής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ντισκοτέκ. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή για τον εντοπισμό τους. Αιτία της επίθεσης ήταν πιθανόν ένας διαπληκτισμός μεταξύ εργαζομένων στη ντισκοτέκ και ομάδας νεαρών, δήλωσε άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Σπάνια σημειώνεται επίθεση σε νυκτερινό κέντρο στην Αίγυπτο, μια χώρα που πλήττεται από τη βία εξτρεμιστικών οργανώσεων κυρίως εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ισλαμιστές μαχητές έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με βόμβες και πυροβολισμούς στην Αίγυπτο, οι περισσότερες έχουν σημειωθεί εναντίον μελών των υπηρεσιών ασφαλείας από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την άσκηση της εξουσίας του.

    [05] ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο

    Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των 14 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τον συνάδελφό τους Σάγεντ Φαρούκ και τη σύζυγό του Τασφίν Μαλίκ στην επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο. Πρόκειται για έξι γυναίκες και οκτώ άνδρες.

    Η Ορόρα Γκοντόι, 26 ετών, είναι το νεότερο θύμα και ο 'Αιζακ Αμάνιος, 60 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Σήμερα είναι η μέρα των αποτελεσμάτων και των αποφάσεων

    Την ιδιαίτερη κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό και την τρομοκρατία, τόνισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο χρόνος τελειώνει. Σήμερα είναι η ώρα των αποτελεσμάτων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε ο Έλληνας επίτροπος προσερχόμενος στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως στόχος της συνάντησης είναι «να δεσμευθούν τα κράτη μέλη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στα ζητήματα: PNR, τρομοκρατία, hotspots, μετεγκατάσταση, Europol».

    «Υπολογίζω πολύ στο πνεύμα υπευθυνότητας και δεσμευτικότητας, καθώς και στην επικράτηση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος κατά την διάρκεια των σημερινών μας συζητήσεων» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «είναι η στιγμή των αποφάσεων. Είχαμε όλο αυτό τον καιρό πολλές συναντήσεις για τα ζητήματα αυτά. Η σημερινή όμως είναι η πιο κρίσιμη».

    [07] Στις επόμενες πέντε ημέρες θα αξιολογήσει η Frontex το αίτημα της Ελλάδας

    Σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα αποφασίσει η Frontex την αποδοχή ή όχι του χτεσινού αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT.Όπως ανακοινώθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιβεβαιώνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Frontex, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας 'Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παρέχει ταχεία επιχειρησιακή συνδρομή σε ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει επείγουσες και ειδικές μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα.Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, εάν η Frontex αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα, τότε ο οργανισμός θα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν την παροχή συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού για την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κανονισμό RABIT, τα κράτη έχουν υποχρέωση να συμβάλουν με τα παραπάνω, εκτός αν και τα ίδια αντιμετωπίζουν μια ειδική κατάσταση που επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση των εθνικών καθηκόντων τους.

    [08] Εμπρηστική επίθεση έξω από το υπ. Πολιτισμού, αλλά και στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο K. Λαλιώτης

    Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια από αγνώστους σημειώθηκε, στις 04:25 τα ξημερώματα, στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διαμένει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, στον Λυκαβηττό. Από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και στο σταθμευμένο Ι.Χ του Κ.Λαλιώτη.

    Νωρίτερα, στις 01:15, άγνωστοι έριξαν μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στην είσοδο του κτιρίου.Η Αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

    [09] Ακόμη 1.775 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Ακόμη 1775 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από το πλοίο «Αριάδνη».

    Από αυτούς, οι 985 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 790 στη Χίο.

    [10] Ανοιχτή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μικροεπεισόδια το πρωί

    Ανοιχτή είναι αυτή την ώρα, για τους πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Ωστόσο, νωρίτερα το πρωί, υπήρξε ένταση και πετροπόλεμος από μετανάστες στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση, με αποτέλεσμα να σταματήσει για λίγη ώρα η ροή.

    Από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, έχουν περάσει στη γειτονική χώρα περίπου 1.100 άτομα. Πάντως, επειδή ο καταυλισμός και ο χώρος δίπλα στην ουδέτερη ζώνη είναι ασφυκτικά γεμάτος, οι αρχές έχουν ακινητοποιήσει στο Πολύκαστρο 25 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να αποσυμφορηθεί η περιοχή.

    [11] Έκθεση με έργα της Κούλας Μαραγκοπούλου, στο Μουσείο Μπουζιάνη

    Το Μουσείο Μπουζιάνη ανοίγει για το κοινό, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 με τα εγκαίνια της έκθεσης «Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική», τιμώντας την πιο σημαντική μαθήτρια του μεγάλου ζωγράφου, με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.Η Κούλα Μαραγκοπούλου (Κυπαρισσία 1913- Αθήνα 1997) σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π. Μαθιόπουλο, παρακολούθησε μαθήματα με τον Π. Βυζάντιο, καθοριστική όμως στη διαμόρφωση του έργου της, υπήρξε η μαθητεία της δίπλα στον Γ. Μπουζιάνη.

    Η συμβολή του αποτυπώνεται εμφανώς στις εξπρεσιονιστικές της συνθέσεις, των οποίων η θεματογραφία περιλαμβάνει ηθογραφικές σκηνές και τοπία, νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες.Στο σπίτι του Μπουζιάνη εκτίθενται έργα της Μαραγκοπούλου σε τρεις ενότητες: λάδια, ακουαρέλες με θέμα την Αθήνα και ακουαρέλες απ' όλη την Ελλάδα ενώ στο διπλανό κτίριο παρουσιάζονται φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες της οικογένειας καθώς και αυτοπροσωπογραφίες από όλα τα στάδια της ζωής της.

    [12] Στη δημοσιότητα σήμερα η Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική

    Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία θα καταθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΤτΕ θα απευθύνει έκκληση για συναίνεση στον πολιτικό κόσμο προκειμένου να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

    Η ΤτΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η σταδιακή ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας θα υπογραμμίζεται ότι είναι η αποδοχή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης, προϋπόθεση προκειμένου το ΑΕΠ να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, αποτελεί και η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους.

    [13] Αίγυπτος: 18 νεκροί από έκρηξη βόμβας μολότοφ σε εστιατόριο του Καΐρου

    Έκρηξη βόμβας μολότοφ προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων σε εστιατόριο του Καΐρου, ανακοίνωσε πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    [14] Καμπανάκι κινδύνου για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Πάνω από το 90% των μεταναστευτικών πουλιών του πλανήτη δεν προστατεύονται επαρκώς στη διάρκεια του «μαραθώνιου» ταξιδιού τους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία απευθύνει έκκληση να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα.Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να αναπαραχθούν. Οι επιστήμονες ζητούν να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα προστατευόμενες περιοχές προστασίας κατά μήκος των κυριότερων μεταναστευτικών οδών των πουλιών.

    Περισσότερα από τα μισά είδη μεταναστευτικών πουλιών εμφανίζουν μείωση πληθυσμών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, λόγω απειλών όπως το κυνήγι και η καταστροφή των οικοσυστημάτων.Ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή, καθώς στη διάρκεια της ζωής τους πετάνε τρεις φορές την απόσταση Γης-Σελήνης και πίσω. Ορισμένα ταξιδεύουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα χωρίς ούτε μία στάση.

    [15] Οι τραυματισμοί κάθε είδους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο παγκοσμίως, σε σχέση με το 1990

    Ο κόσμος γίνεται σταδιακά ένα ασφαλέστερο μέρος, όσον αφορά τουλάχιστον τον κίνδυνο να τραυματισθεί ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, οι κάθε είδους τραυματισμοί έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 1990.

    Η έρευνα «Παγκόσμιο Βάρος Ασθενειών και Τραυματισμών» (Global Burden of Diseases and Injuries), με επικεφαλής τη δρα Χουανίτα Χάαγκσμα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Injury Prevention" (Πρόληψη Τραυματισμών), ανέλυσε τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με 26 αιτίες και 47 διαφορετικά είδη τραυματισμών σε 188 χώρες.

    Η μελέτη αξιολόγησε τον αριθμό των τραυματισμών, τον αριθμό των θανάτων λόγω τραυματισμών και τον αριθμό των λεγόμενων «ετών DALY» (Disability Adjusted Life Years), τα οποία υπολογίζονται, αν προστεθούν τα χαμένα έτη λόγω θανατηφόρων τραυματισμών με τα έτη που ζει κανείς με αναπηρία λόγω τραυματισμού.

    Οι περισσότεροι τραυματισμοί παγκοσμίως προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα (το 29% του συνόλου) και ακολουθούν οι απόπειρες αυτοκτονίας (17,5%), οι πτώσεις (11,6%) και οι πράξεις βίας (8,5%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 December 2015 - 9:32:35 UTC