Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EuroWorking Group: «Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων
  • [02] Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μ. Μουρ θέλει να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του
  • [03] Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφηκαν στη Λιβερία
  • [04] Άδεια πατρότητας σκοπεύει να πάρει ο δημιουργός του Facebook, Μ. Ζούκερμπεργκ
  • [05] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε μάχη εναντίον του ΙΚ
  • [06] Στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, ο Ι. Μουζάλας
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού
  • [08] Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαλί και τριήμερο πένθος μετά την επίθεση σε ξενοδοχείο

  • [01] EuroWorking Group: «Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων

    «Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του χθεσινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.Οι ίδιες πηγές βεβαίωναν ότι ως σήμερα το απόγευμα θα έχουν διευκρινιστεί και κάποιες λεπτομέρειες που απέμειναν.

    Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.Στη συνέχεια, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

    [02] Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μ. Μουρ θέλει να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του

    Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι επιθυμεί να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του κυβερνήτη της πολιτείας αυτής να δεχθεί πρόσφυγες.Σε μια ανοικτή επιστολή του που ανήρτησε στο Facebook ο Μάικλ Μουρ, γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις, επιτέθηκε στον κυβερνήτη του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ κατηγορώντας τον για «αντι-αμερικανική» συμπεριφορά.

    Ο Σνάιντερ είναι ένας από τους κυβερνήτες, περισσότεροι από 25 σε σύνολο 50, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν Σύρους πρόσφυγες στις πολιτείες τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ελέγχει το Κογκρέσο, υποστηρίζει αυτή τη θέση, όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ότι οι πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ και κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους ότι υπερβάλουν.

    [03] Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφηκαν στη Λιβερία

    Τρία νέα κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν επιβεβαιωθεί στη Λιβερία, η οποία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).Ο πρώτος ασθενής είναι ένα αγόρι 10 ετών που αρρώστησε στις 14 Νοεμβρίου και διακομίστηκε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο της Μονρόβια, διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γιατρός Μπρους Έιλαρντ αρμόδιος στον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού.

    «Το παιδί δεν είχε καμία γνωστή επαφή με κάποιον επιζώντα ούτε παρέστη σε κηδείες», πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας ανοικτό τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε ο δεκάχρονος, ο οποίος ζει στο Πέινσβιλ, ένα προάστιο της λιβεριανής πρωτεύουσας.Δύο από τους αδελφούς του παρουσίασαν επίσης σημάδια της ασθένειας τις τελευταίες δύο ημέρες, επεσήμανε ο Έιλαρντ. Αργότερα ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι έχουν επίσης μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα.

    Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας της Λιβερίας Μπέρνις Νταν επεσήμανε ότι έξι μέλη της οικογένειας του αγοριού καθώς και άλλοι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή έχουν διακομιστεί στη Μονάδα Θεραπείας Έμπολα στο Πέινσβιλ.Η Λιβερία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία για πρώτη φορά τον Μάιο, όμως έξι εβδομάδες αργότερα η ασθένεια επανεμφανίστηκε.

    [04] Άδεια πατρότητας σκοπεύει να πάρει ο δημιουργός του Facebook, Μ. Ζούκερμπεργκ

    Ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ένας από τους πιο πολυάσχολους και ισχυρότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα πάρει δύο μήνες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση της κόρης του.Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι περιμένει ένα κοριτσάκι με τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν.

    «Η Πρισίλα και εγώ αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για την άφιξη της κόρης μας (...) Σκεφτόμαστε επίσης και πώς θα πάρουμε άδεια στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής της. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική απόφαση και αποφάσισα να πάρω δύο μήνες άδεια πατρότητας όταν έρθει η κόρη μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στη σελίδα του στο Facebook. Μαζί με την ανακοίνωση ανήρτησε και τη φωτογραφία ενός καροτσιού δίπλα στον σκύλο του ζευγαριού.Ο Ζούκερμπεργκ, 31 ετών, δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα διοικεί την εταιρεία στη διάρκεια της απουσίας του.

    Η απόφαση του Ζούκερμπεργκ είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών πληροφορικής, και κυρίως των ανδρών.

    [05] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε μάχη εναντίον του ΙΚ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού, που έχουν την ικανότητα, να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης.

    Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

    Παράλληλα καλούνται «όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν την ικανότητα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα...στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ...στη Συρία και το Ιράκ». Επιπρόσθετα ζητείται από τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να περιορίσουν το ρεύμα των ξένων που επιδιώκουν να πολεμήσουν με την οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, να αποτρέψουν και να εμποδίσουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    [06] Στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, ο Ι. Μουζάλας

    Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας επισκέπτεται σήμερα τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, όπου έχει δημιουργηθεί «ασφυξία», μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από προχθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

    Τελικά, τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στη γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι χθες στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

    «Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» ανέφερε ο κ.Βούλγαρης προσθέτοντας ότι «ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης».

    [07] Αλ. Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος το βράδυ της Παραασκευής στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις ασφυκτικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η κυβέρνηση τους πρώτους 7 μήνες διακυβέρνησης όταν «κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού και να υλοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο σε σύγκρουση με τις πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ της Ευρώπης αλλά και σε σύγκρουση με την εγχώρια ολιγαρχία».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είχε απέναντί της «αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει».

    Επισήμανε ότι η χώρα βρέθηκε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχόμενη πυρά πανταχόθεν, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει «για πρώτη φορά το ελληνικό ζήτημα και την ελληνική κρίση στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και του κόσμου, ως αυτό που είναι: Ως μια προσπάθεια των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών κύκλων της Ευρώπης να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, να αποδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας, να ολοκληρώσουν μια τεράστια επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και ισχύος σε βάρος των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας».

    «Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής μας, στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, το δίκιο των ανθρώπων που επί μια πενταετία χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση: Από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα, κάναμε ότι κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η απάντηση των δανειστών με τον έλεγχο κεφαλαίων συνιστά ωμό εκβιασμό.

    Σε ότι αφορά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του προγράμματος προσαρμογής «το οποίο αν και σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα», είπε ότι συνιστούν συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προσχώρηση στην λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

    «Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως είπε «η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

    [08] Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαλί και τριήμερο πένθος μετά την επίθεση σε ξενοδοχείο

    Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν 19 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μαλί προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

    Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM).

    Η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 November 2015 - 7:32:20 UTC