Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Μεϊμαράκη προς τους νεοδημοκράτες ενόψει των εσωκομματικών εκλογών
  • [02] Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία
  • [03] Κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ευσεβείς πόθοι» συγκεκριμένων κέντρων τα περί «οικουμενικής»
  • [04] Η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται και πάλι στην επίλυση της κρίσης στη Συρία
  • [05] Έκτακτα μέτρα ασφαλείας ισχύουν από σήμερα στις Βρυξέλλες
  • [06] Τουρκία: Συνελήφθη Βέλγος, ύποπτος για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
  • [07] Κλειστοί σήμερα όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες
  • [08] Εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη
  • [09] Στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, ο Ι. Μουζάλας
  • [10] Αφιερωμένο στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού το 6ο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»
  • [11] Ν. Παππάς: Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις
  • [12] «Πάγιες οι θέσεις του ΠτΔ για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας»

  • [01] Μήνυμα Μεϊμαράκη προς τους νεοδημοκράτες ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

    Σε μήνυμά του προς τους νεοδημοκράτες ενόψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρει ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία μόνη αξιόπιστη δύναμη σιγουριάς, σταθερότητας και ελπίδας είναι η ΝΔ.

    «Την Κυριακή όλοι μαζί κάνουμε πιο μεγάλη και πιο δυνατή τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

    Διαβάστε επίσης:Στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών η ΝΔ

    [02] Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία

    Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, την Παρασκευή, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές , κατά την σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν ειδικότερα , το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία με στόχο την εγγραφή νέων μελών και η προετοιμασία των Θέσεων. Η κομματική ηγεσία σκοπεύει να ανοίξει μεγάλο διάλογο γύρω από τις Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις μελλοντικές προοπτικές του κόμματος και την Αριστερά. Στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η καταρχήν συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία και μετά από περίπου είκοσι ημέρες, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή , προκειμένου να καταλήξει στις συνεδριακές διαδικασίες.

    [03] Κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ευσεβείς πόθοι» συγκεκριμένων κέντρων τα περί «οικουμενικής»

    «Η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας την πολιτική σταθερότητα και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης».

    Τα σενάρια αυτά, για την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ευσεβείς πόθοι» «συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς».

    Η κυβέρνηση προσηλώνεται τώρα στον επόμενο στόχο: την πρώτη αξιολόγηση, με την οποία τονίζει ότι ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη φάση της συμφωνίας και μετά την οποία, όπως σημειώνει, θα αρχίσει να χαλαρώνει η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς επίσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. Προαναγγέλλει ότι παράλληλα θα επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε τομείς που δεν συναρτώνται με την συμφωνία, και στο οποίο περιλαμβάνεται και η έναρξη -τις αμέσως επόμενες ημέρες- προγράμματος που αφορά 12.800 θέσεις απασχόλησης (σ.σ. από τον συνολικό σχεδιασμό για 100.000 το επόμενο εξάμηνο).

    Η ατζέντα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων

    Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένας βασικός στόχος της κυβέρνησης. Ο επόμενος στόχος της είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.

    Μετά την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην πρώτη αξιολόγηση, με την οποία, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη φάση της συμφωνίας». Τονίζουν ότι αυτή η προσπάθεια έχει συγκεκριμένο και άμεσο χρονικό όριο, μετά από το οποίο η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία θα αρχίσει να χαλαρώνει. «Προς την κατεύθυνση αυτή», υπογραμμίζουν, «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή και συνεκτική, προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης».

    Προαναγγέλλουν ότι παράλληλα θα επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε τομείς που δεν συναρτώνται με την συμφωνία. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες:

    - θα ξεκινήσει να «τρέχει» το Πρόγραμμα Ρευστότητας και Απασχόλησης που αφορά 12.800 θέσεις απασχόλησης, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για 100.000 θέσεις, το επόμενο εξάμηνο.

    -Παράλληλα, θα κατατεθούν: το νομοσχέδιο για την Έρευνα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου,μεταξύ άλλων,θεσπίζεται η Κάρτα Υγείας για τους ανασφάλιστους.

    -Επίσης, θα ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων Δραπετσώνας και την απόδοσή τους στους κατοίκους της περιοχής.

    Η ματαίωση των υπαρκτών σεναρίων που επιδίωκαν καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης και η υλοποίηση των δεσμεύσεων

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ματαίωσε τα υπαρκτά σενάρια που επεδίωκαν να καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση, με τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, και να καταργηθεί η προστασία στην πρώτη κατοικία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως η δραστηριότητα της κυβέρνησης προς κάθε κατεύθυνση (Ολάντ, Ντομπρόβσκις, Στάινμάγιερ, Μοσκοβισί, Σουλτς) «ήταν το προηγούμενο διάστημα συνεχής και απέτρεψε αυτά τα ενδεχόμενα», τα οποία, όπως αναφέρουν, παρέμεναν ανοικτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

    Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζουν δεσμεύσεις της που τήρησε, μέσα σε ένα δύσκολο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επισημαίνουν συγκεκριμένα την υλοποίηση της δέσμευσής της για κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ο συντελεστής παραμένει μηδενικός), καθώς επίσης και την εξαίρεση των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.

    «Ευσεβείς πόθοι συγκεκριμένων κέντρων τα σενάρια περί "οικουμενικής"»

    Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να υπάρξει πολιτική συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στα σημαντικά Εθνικά Θέματα, το Προσφυγικό, καθώς επίσης και τις κρίσιμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και την Παιδεία. Όπως υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η επιδίωξη συνεννόησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από την αντίληψη διαλόγου και επικοινωνίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα».

    Τονίζουν πως «τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης» δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν πως το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αφήνεται πλέον ελεύθερη να επιτελέσει τον ρόλο της, και υποθέσεις που παρέμεναν επί χρόνια στα συρτάρια μπαίνουν τώρα σε διαδικασία διερεύνησης, «είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχίες σε κάποιους.

    «Η κυβέρνηση», τονίζουν, «διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις».

    [04] Η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται και πάλι στην επίλυση της κρίσης στη Συρία

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η διεθνής διπλωματία έχει επικεντρωθεί και πάλι στην κρίση στη Συρία με απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αν και τα συμφέροντα των διάφορων πλευρών εξακολουθούν να είναι διαφορετικά και οι προοπτικές προόδου εύθραυστες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Τεχεράνη, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα την Τρίτη και την Πέμπτη, ενώ οι μεγάλοι διπλωματικοί ελιγμοί θα κορυφωθούν στη διάσκεψη για τη Συρία την επόμενη εβδομάδα.

    Αφού περιήλθαν σε τέλμα για μήνες, οι συζητήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση ξεκίνησαν και πάλι τον Σεπτέμβριο μετά την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, οδηγώντας σε δύο διεθνείς διασκέψεις στη Βιέννη, οι οποίες είχαν στόχο να επανακινήσουν την πολιτική διαδικασία στη χώρα.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και η παραδοχή της Μόσχας ότι μια επίθεση ενδέχεται να προκάλεσε τη συντριβή ενός ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά έδωσαν νέα ώθηση στη διπλωματία και άλλαξαν τη στρατηγική όλων των πλευρών.Η Γαλλία, που μέχρι τώρα κρατούσε τη στάση «ούτε- ούτε» (ούτε ο Σύρος προέδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ούτε το Ισλαμικό Κράτος), άλλαξε στρατηγική: η μάχη κατά των τζιχαντιστών κατέστη απόλυτη προτεραιότητα για το Παρίσι και ο Ολάντ ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των γαλλικών πληγμάτων στη Συρία και το Ιράκ.

    [05] Έκτακτα μέτρα ασφαλείας ισχύουν από σήμερα στις Βρυξέλλες

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας ισχύουν απο σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Οι σταθμοί του μέτρο είναι κλειστοί , ενώ εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης.

    Οι μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

    Οι αρχές της περιφέρειας των Βρυξελλών κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο «άμεσης απειλής», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο». Το επίπεδο συναγερμού είναι στο ανώτατο επίπεδο, όπως ειχε συμβεί αμέσως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό μουσείο, στο κέντρο των Βρυξελλών.

    [06] Τουρκία: Συνελήφθη Βέλγος, ύποπτος για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

    Ητουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan. Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του.

    Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

    Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων.Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

    [07] Κλειστοί σήμερα όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες

    Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), αφού στην πόλη αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας «επικείμενης» απειλής.«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (...) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.

    «Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν, όμως κάποια τραμ επηρεάζονται από το μέτρο αυτό», εξηγεί η Stib, η οποία θα αποφασίζει «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την αστυνομία μέρα με την ημέρα αν θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί».

    Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM, κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

    Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α? και της Β? κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

    [08] Εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη

    Επίθεση εμπρηστών σημειώθηκε την 00.15 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βουλγαροκτόνου 74 στα Εξάρχεια.

    'Αγνωστοι τοποθέτησαν στην είσοδο του σπιτιού ένα πλαστικό μπιτόνι βενζίνης, με προσανάμματα τζακιού, μέσα σε μια νάιλον σακούλα και έβαλαν φωτιά. Απο τις φλόγες προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές στην ξύλινη πόρτα, ενώ μαύρισε απο τους καπνούς ένα μπαλκόνι.

    [09] Στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, ο Ι. Μουζάλας

    Στην Ειδομένη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί δίπλα στη ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, βρίσκονται περίπου 4.500 άτομα, 1.300 από τα οποία, δεν είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακικών διαβατηρίων στα οποία οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν τη διέλευση.

    Από το πρωί έχει επιτραπεί η διέλευση σε περίπου 600 άτομα, ενώ αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς να έχουν σημειωθεί εντάσεις.

    [10] Αφιερωμένο στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού το 6ο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο»

    Αφιερωμένο εξολοκλήρου στο αιματηρό χτύπημα του Παρισιού είναι το 6ο τεύχος του«Πρακτορείου»,που κυκλοφορεί σήμερα.

    Ο Μιχάλης Ψύλος φωτίζει τη γεωστρατηγική εξέλιξη των γεγονότων και χαρακτηρίζει τη 13η Νοεμβρίου του Παρισιού 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

    Από την πλευρά της, η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παρίσι, Ολυμπία Τσίπιρα, μεταδίδει τον σφυγμό ενός έθνους που κινδυνεύει να γλιστρήσει στην ψύχωση.

    Ο Μιχάλης Ψύλος γράφει:

    Από τις 13 Νοεμβρίου η Γαλλία βιώνει εφιαλτικές ώρες. Η φρικαλέα τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστώνπου έπνιξε το Παρίσι στο αίμα ,έφερε με βίαιο τρόποστις μνήμεςτης ανθρωπότηταςτην 11ηΣεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική. Η Γαλλία ,ηκαρδιά της Ευρώπης ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Τότε ήταν η Αλ Κάιντα σήμερα οι«τζιχαντιστές»του«Ισλαμικού Κράτους».Εξτρεμιστέςισλαμιστές πουσφαγιάζουνμαζικά αθώους πολίτες, αποκεφαλίζουν δημοσιογράφους μπροστά στην κάμερα. Στόχος τους;Να δείξουντη δύναμή της και να ενσταλάξουν το φόβο στους αντιπάλους τους. Δυστυχώς ,εμείς στη Δύσητρομάζουμε με αυτέςτις αγριότητες μόνο ότανγίνονταιστουςδικούς μαςδρόμους. Είμαστε απλοί παρατηρητέςόταν οι«τζιχαντιστές»δολοφόνησαν μαζικά 43 ανθρώπους στη Βηρυτό στις 12 Νοεμβρίου καιάλλους 26 στη Βαγδάτη στις 13 Νοεμβρίου.

    Ποιοι είναι αυτοί οι«τζιχαντιστές»;Πρωτοεμφανίστηκαν ως μισθοφόροι στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη το 2011. Στη συνέχεια-όπως αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς- μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφηαπό το Ομάν στην Τουρκία . Η ηγεσία τους έχονταςεξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις πετρομοναρχίες του Κόλπου ώστε να μπορεί να μετακινεί τους νεαρούς μισθοφόρους όπου τους χρειάζεται,τους οδήγησετο 2011στη Συρία για να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Οταν απέτυχαν να υλοποιήσουν το αμερικανικό σχέδιο ανατροπής του Ασαντ, τότε ξαφνικά οι υποστηρικτές τους στηΔύση τούς βάφτισαν δήθεν«εχθρούς»!Στάλθηκαν στη συνέχειαστο Ιράκόπου και εκεί έπνιξαν στο αίμα αθώους πολίτες. Ήδη οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει το δικό τους κράτος στο δυτικό Ιράκ και την ανατολική Συρία. Το τελευταίο διάστημα όμως οι τζιχανιστές χάνουν συνεχώς έδαφοςλόγω τωνρωσικών αεροπορικών επιδρομών αλλά και της δράσης των Κούρδων μαχητών.Για αυτό και προσπαθούν να μεταφέρουν με«θεαματικό»τρόποτον πόλεμο στους δρόμους τηςΕυρώπης.

    Γιατί επέλεξαν να αιματοκυλήσουν τη Γαλλία;

    Γιατίστο Παρίσι; Γιατίη Γαλλία -λόγω και ιστορικών σχέσεων με τηνπεριοχή του Λεβάντε - αρχίζει να διαδραματίζει και πάλι σημαντικό πολιτικό ρόλο τόσοστη Συρία όσο και στο Λίβανο, αλλά και στη βόρεια Αφρική. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν οικονομικάτις περισσότερες χώρεςτης περιοχής από το Ιράκ ως τη Λιβύη, η Γαλλία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει πολιτικά αξιοποιώντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της με τις κατά χώρες οικονομικές ελίτ. Καιόπως φαίνεται αυτό δεν αρέσει στους τζιχαντιστές . Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσειςστο Παρίσι άλλωστε, θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με τονΑραβικό κόσμο και -δυστυχώς-κάθε Αραβαςστη Γαλλία θα θεωρείται εν δυνάμει τζιχαντιστής, ενισχύοντας έτσι και τον ρατσισμό. Από πολιτικής σκοπιάς μάλιστα η τρομοκρατική αυτή επίθεση αντικειμενικά θα ενισχύσει την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν , η οποία -σε συνδυασμό με την αντι-ευρώ στάση της- φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία

    Η Ολυμπία Τσίπιρα μεταδίδει:

    Έξω από την Παναγία των Παρισίων την Κυριακή, δεύτερη μέρα του πένθους των Γάλλων, ο θόρυβος κροτίδας που μιμήθηκε με το στόμα νεαρός, έκανε ναπεταχτεί τρομοκρατημένη , μια ολόκληρη παρέα.

    -«Ηρεμία, να μη γλιστρήσουμε στην ψύχωση, τους καθησύχασε ο ίδιος».

    Οι Παριζιάνοι έχουν κλονισθεί. Για την«πόλη του φωτός»ένα νέο κεφάλαιο πιο σκοτεινό, ξεκινάει στο εξής.

    Στο πεζούλι έξω από την Παναγία, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να αποχαιρετίσω το Παρίσι της ανεμελιάς, στο Παρίσι των εφηβικών μου χρόνων, της δεκαετίας του 70.

    Τότε, δεν είχα νιώσει ποτέ κίνδυνο στη πόλη αυτή. Ηταν βέβαια μια εποχή φοιτητικών διεκδικήσεων σαν απόρροια του Μάη 68, αλλά τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν ελευθερία, ανεξαρτησία, διεκδίκηση. Ο φόβος ήταν ανύπαρκτος, το αίσθημα της ασφάλειας δυνατό. Η πόλη προστάτευε, οι νύχτες ρομαντικές.

    Τότε η πρωτεύουσα έμοιαζε να ζει απομονωμένη από τα προάστιά της. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 όμως το δίκτυο των περιφερειακών γραμμών ( RER) άρχισε να ενώνει τα προάστια με την καρδιά της πόλης και το ζήσαμε ως μεγάλη πρόοδο. Τα παιδιά των προαστίων, όπου στοιβάζονται οι οικογένειες από τις πρώην αποικίες, άρχισαν να κυκλοφορούν,με τη δίψα του νεοφώτιστου, στη Λεωφόρο Ηλυσίων και να συνειδητοποιούν ότι η δική τους ζωή δεν είναι ο,τι καλύτερο.

    Το 2005 είχαμε το πρώτο ξέσπασμα της νεολαίας των προαστίων.Μιας νεολαίας που μετατράπηκε σε πολύτιμο φυτώριο για τους τζιχαντιστές.Η Γαλλία είναι άλαλη, γιατί είναι τα παιδιά της.

    Τα υπόλοιπα θέματα του 6ου τεύχους του«Πρακτορείου»μπορείτε να τα διαβάσετε στην έντυπη έκδοση, που κυκλοφορεί σήμερα και μπορείτε να βρείτε σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα και την περιφέρεια.

    Ξεφυλλίστε ηλεκτρονικά το "Πρακτορείο" εδώ

    [11] Ν. Παππάς: Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο, εγκεκριμένο πρόσφατα από τον λαό. Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει σταθερότητα, ανακάμπτει και προχωρά σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται βέβαια διάλογο και συναινέσεις».

    Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι «στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων είναι ακόμα ζωντανή» η θεωρία της αριστερής παρένθεσης, ασκώντας κριτική στη ΝΔ ότι πόνταρε στο ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικού ατυχήματος και στην καταστροφή για να δικαιώσει αυτή την «κοντόθωρη και επικίνδυνη για την κοινωνία σύλληψη». Επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταθεροποίηση της χώρας, «αυτό το αφήγημα εξαντλεί εκ των πραγμάτων την όποια του χρησιμότητα». «Συνεπώς», αναφέρει ο κ. Παππάς, «η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως τρόπο να κάνει αντιπολίτευση».

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος. Αναφέρει ειδικότερα, ότι με το να έχει καταρρεύσει το παλιό αφήγημα και με το γεγονός πως δεν μπορούν να πουν ότι θα έφερναν καλύτερη συμφωνία, «τους μένει λοιπόν μια σκανδαλολογία». «Συνιστώ απλώς προσοχή, γιατί όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα της διαπλοκής, τον τρώνε οι κότες των συμφερόντων», υπογραμμίζει. Επιπλέον, σχετικά με τα πυρά της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ που συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του, ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η προέλευση ορισμένων εκ των επιθέσεων είναι σαφές ότι συνδέεται με τις επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης». Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι η κριτική επί της ουσίας των πεπραγμένων της κυβέρνησης είναι απαραίτητη, καλοδεχούμενη και τη βοηθάει πολλές φορές να βελτιώνεται. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η λάσπη, η συκοφαντία και τα ψεύδη χαρακτηρίζουν όσους τα λένε αλλά κυρίως αφήνουν γυμνή τη σκοπιμότητα και την κατάστασή τους». Δηλώνει δε εκ νέου ότι οι διαδικασίες ελέγχου και αδειοδοτήσεων θα προχωρήσουν κανονικά και εύχεται επίσης ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να συμβάλει ώστε άμεσα να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει φόβος για ενδεχόμενες νέες «παγίδες» από μερίδα των εταίρων και των δανειστών στα επόμενα θέματα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Παππάς αναφέρει πως «κανείς δεν αμφιβάλλει για το ότι διάφορα πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη θα θέλανε να δουν την κυβέρνησή μας να αποτυγχάνει. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι εργάζονται γι' αυτό». «Το θέμα είναι», τονίζει, «η Ελλάδα να αναπτύξει όλες τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες, να εξαντλήσει τα περιθώρια συμμαχιών, να ασκήσει και αυτή με τη σειρά της τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει, για να ευοδωθούν λύσεις που θα μειώνουν τις ανισότητες και θα μας ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης».

    Ο κ. Παππάς υπεραμύνεται της συμφωνίας της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφερόμενος αναλυτικά στο τι επετεύχθη με αυτή τη διαπραγμάτευση, και σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς προστατεύουμε τα χαμηλά εισοδήματα» και πως «όσοι έχουν μπει στον νόμο Κατσέλη παραμένουν». Καταλογίζει στη ΝΔ πως προσπαθεί να πείσει ότι υπήρχε στην Ελλάδα πλήρης προστασία και ότι η κυβέρνηση την έκανε μερική, για να συμπληρώσει πως «θα έπρεπε να ντρέπονται» και πως «οι οπαδοί και προπαγανδιστές των τρισχειρότερων μέτρων θα έπρεπε να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους».

    [12] «Πάγιες οι θέσεις του ΠτΔ για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας»

    Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφερόμενοι στα όσα λέγονται και ακούγονται σε μέσα ενημέρωσης τόνισαν σήμερα το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας είναι πάγιες από την επομένη των εκλογών. Εχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 November 2015 - 9:32:38 UTC