Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: «Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές»
  • [02] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: «Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές»

    «Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αιτιών της δημιουργίας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την ευθύνη που έχει ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος, αναδεικνύοντας τη θέση ότι δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών εάν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην μεγάλη ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, οχι μόνο στο ?από πού' έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο ?γιατί' φεύγουν απο τα σπίτια και τις χώρες τους». «Φεύγουν», τόνισε, «εξ αιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης».

    «Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιουν νερό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας». Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει:

    1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

    2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.

    3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

    4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

    Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα για τη Μετανάστευση με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειράς χωρών της Αφρικής συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θέμα της συνάντησης τους θα είναι το προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

    Επιπλέον, αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

    Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.

    [02] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»

    Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν αναφέρει στο μήνυμά του προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του σε φυλάκιο στη Χίο .

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού«.

    Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας:

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι κοντά σας. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θέλω να στείλω τα ακόλουθα μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα αφορά τον ρόλο σας υπό τις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνει ο Τόπος μας, η Ευρώπη, ολόκληρη η Δύση. Είσθε φρουροί όχι μόνο συνόρων, αλλά φρουροί του Ανθρώπου, υπερασπιστές της αξίας του. Υπερασπιστές του πολιτισμού της Δύσης, υπερασπιστές των αρχών της Χριστιανοσύνης, της αγάπης της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς.

    Είστε όμως και ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και αυτό το γνωρίζει καλά η Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές ?και το κάνω για πολλοστή φορά, για να εμπεδωθεί- είναι ότι με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης ως εξής: Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη μέλη. Είστε φρουροί των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα καθορίζει η Ελλάδα κυριάρχως και όπως εσείς τα υπερασπίζεσθε με βάση τους κανόνες της ελληνικής κυριαρχίας.

    Κατά τα λοιπά, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω τούτο, προς την γείτονα Τουρκία, την οποία βλέπουμε απέναντι. Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν. Αλλά με μια διευκρίνηση: Σ΄ αυτή την ειρηνική συνύπαρξη που την θέλουμε, την επιδιώκουμε, την χτίζουμε εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

    Όπως επίσης προσβλέπουμε στο μέλλον για την ειρήνη. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού.

    Ξέρω πως για εσάς είναι αυτονόητα πράγματα. Με την πορεία σας, με την στάση σας, με το ήθος σας και το φρόνημά σας γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι έχετε να κάνετε. Αν τα λέω είναι για να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία, εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, όλα τα δημοκρατικά Κόμματα, είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην αποστολή σας. Και θέλω να σας τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δυνάμεις σας, και ιδίως στο ήθος και το φρόνημά σας. Να είναι ο Θεός μαζί σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με έχετε σήμερα κοντά σας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 November 2015 - 3:32:19 UTC