Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά
  • [03] Σεισμός 6,6 βαθμών δυτικά της Χιλής
  • [04] Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν και σήμερα το πρωί στον Πειραιά
  • [05] Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [06] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα - Δεμένα τα πλοία αύριο
  • [07] Η documenta 14 παρουσίασε το πρώτο τεύχος του περιοδικού, της έκθεσης στο Κασέλ το 2017
  • [08] Οι χάρτες της Google θα λειτουργούν πλέον ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο
  • [09] Δίκτυο αρχαίων ποταμών μήκους άνω των 500 χλμ αποκαλύφθηκε κάτω από τη δυτική Σαχάρα

  • [01] Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Τη Χίο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

    Αμέσως μετά την άφιξη του ο κ. Παυλόπουλος θα κατευθυνθεί στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας θα του απονεμηθεί από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκο, ο Σταυρός του Πρωτομάρτυρος Χίου Αγίου Ισιδώρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων και παρακολούθηση της παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

    Στη συνέχεια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη Xίου και θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

    Το απόγευμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο της Χίου.

    [02] Π. Κουρουμπλής: Τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά

    Τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα έχουν σταλεί και θα καταβληθούν κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1, εκτίμησε πως υπάρχει πεδίο συμφωνίας με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την πρώτη κατοικία.

    Υποστήριξε ότι θα πρεπει να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις και στο ιντερνετικό στοίχημα, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει έκθεση με 190 οδηγούς που χρέωναν σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραπάνω σχεδόν 500 χιλιόμετρα την ημέρα.

    [03] Σεισμός 6,6 βαθμών δυτικά της Χιλής

    Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών σημειώθηκε χθες βράδυ (τοπική ώρα) στη βόρεια Χιλή, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή υλικές ζημιές και χωρίς να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, ανέφερε το Εθνικό Γραφείων Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi).Η σεισμική δόνηση, που ανακοινώθηκε επίσης από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), σημειώθηκε στις 22:54 τοπική ώρα της Τρίτης (01:54 της Τετάρτης, ώρα Γκρίνουιτς).

    Σύμφωνα με το εθνικό σεισμολογικό κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 89 χλμ. δυτικά της πόλης λιμάνι Λα Χιγκέρα, στην περιοχή Κοκίμπο, περίπου 400 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο, και είχε εστιακό βάθος 32,7 χλμ.Το Onemi είχε κηρύξει αρχικά "κατάσταση επιφυλακής" λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα ενός «μικρού τσουνάμι», στη συνέχεια όμως η προειδοποίηση αυτή ακυρώθηκε.

    Από την πλευρά του, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε πως η σεισμική δόνηση δεν προκάλεσε κίνδυνο για τσουνάμι.Σύμφωνα με το Onemi ο σεισμός δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

    [04] Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν και σήμερα το πρωί στον Πειραιά

    Σχεδόν 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, με επιβάτες 1480 πρόσφυγες, κατέπλευσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, όπου επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες, ενώ το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε στον Πειραιά, από την Μυτιλήνη και τη Χίο 943 πρόσφυγες.

    Μέχρι το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο «Τέρα Τζέτ» που μεταφέρει πρόσφυγες, ενώ 731 μετέφερε και το πλοίο «Τσάμπιονς Τζετ», από τη Μυτιλήνη, στην Καβάλα.

    [05] Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο Πέμπτη οι συρμοί του μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

    Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας.

    Ειδικότερα, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 π.μ. και από 4 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

    Τα λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κινούνται από τις 5:00 π.μ. έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

    [06] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα - Δεμένα τα πλοία αύριο

    Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.Εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοϊας για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ(τμήμα πόρων και εισφορών), με αποτέλεσμα από σήμερα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.

    Το συγκεκριμένο έγγραφο προμηθεύονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όλα τα πλοία κάθε μήνα από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ και αφού προηγηθεί έλεγχος, ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των εργαζομένων και του πληρώματος και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν οφείλει.Αρχικά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας στο να δοθεί εξαίρεση για κάποια πλοία, ωστόσο οι νομικοί του ΝΑΤ αλλά και του αρμόδιου υπουργείου, διαπίστωσαν ότι για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ο έλεγχος των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το αρμόδιο τμήμα εισφορών κάτι που δεν μπορεί να γίνει έως σήμερα λόγω της απεργίας.

    Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες παρότι δεν έχουν καμία οφειλή, δεν έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και έτσι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σημερινά δρομολόγια. Ηδη, έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο με τη σειρά του έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Ανάλογη κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στα υπόλοιπα λιμεναρχείο της χώρας καθώς πολλές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το σχετικό πιστοποιητικό. Σοβαρό πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αναμένεται να έχει η Αίγινα αλλά και οι δυτικές Κυκλάδες.Ηδη όπως έγινε γνωστό, το «Αδαμάντιος Κοραής» δεν πρόκειται σήμερα να πραγματοποιήσει από σήμερα τα δρομολόγια του για τις δυτικές Κυκλάδες όπως και το «Διονύσιος Σολωμός» που εκτελεί τη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

    Σημειώνεται ότι αύριο δεν θα έχει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. 'Ετσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα και αύριο από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως στις 12 τα μεσάνυχτα.

    - Ακαρπη η συνάντηση των εργαζόμενων του ΝΑΤ με τον υπ.Εργασίας-

    Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εργασίας κ.Γ. Κατρούγκαλο χωρίς να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του ΝΑΤ.Σε ανακοίνωση των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ότι «από την συνάντηση το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η εμμονή του Υπουργού να υπαχθεί το ΝΑΤ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τέτοια συνένωση.»

    Οι εργαζόμενοι πρότειναν στον υπουργό να βάλει τέλος στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που υπάρχει στο πλοία, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα επιστροφή του ΝΑΤ στο Υπουργείο Ναυτιλίας αφού είναι άρρηκτα δεμένο με αυτό.

    'Αλλωστε όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι το υπουργείο διατηρεί το μητρώο ασφαλισμένων και παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στα οικονομικά του Ταμείου.

    Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία ενώ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αύριο. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤ προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    [07] Η documenta 14 παρουσίασε το πρώτο τεύχος του περιοδικού, της έκθεσης στο Κασέλ το 2017

    H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού South as a State of Mind, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

    Στο πρώτο, από τα τέσσερα ειδικά τεύχη του South as a State of Mind, που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, εξετάζονται μορφές και σχήματα εκτοπισμού, διωγμού και αποστέρησης, καθώς και μέθοδοι διεξόδου και αντίστασης σ' αυτά -αισθητικής, πολιτικής, φιλολογικής, και βιολογικής. Νέα δοκίμια εξερευνούν την έννοια του εκτοπισμού τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονή του διάσταση, υπό το πρίσμα της αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, του αποικιοκρατισμού, του χρέους και του ιμπεριαλισμού, της προέλευσης και του επαναπατρισμού, του φεμινισμού και της διαμαρτυρίας. Περιλαμβάνονται επίσης ιστορικά ντοκουμέντα χρέους και εκτοπισμού, καθώς και ένα φωτογραφικό δοκίμιο με θέμα το χτίσιμο και το κάψιμο της γνώσης, το οποίο επικεντρώνει στις βιβλιοθήκες και τους ναούς, ως κτήρια μάθησης αλλά και εξουσίας, ως σύμβολα ηγεμονίας αλλά και καταφύγια ιδεών.

    Για την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του South d14, η documenta 14, επέλεξε το αναγνωστήριο της Εθνικής βιβλιοθήκης, κρίνοντας ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο. Σημειώνεται ότι η πρώτη documenta διοργανώθηκε από τον Arnold Bode το 1955, στο ρημαγμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο του μουσείου Fridericianum, το οποίο λειτουργούσε ως κρατική βιβλιοθήκη στην πόλη του Κάσελ.

    [08] Οι χάρτες της Google θα λειτουργούν πλέον ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο

    Η Google αναβάθμισε τη δωρεάν υπηρεσία ψηφιακών χαρτών της, έτσι ώστε οι χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών Android να μην χρειάζεται να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να τη χρησιμοποιήσουν. Η εφαρμογή Google Maps θα κατευθύνει πλέον κάποιον στον προορισμό του ακόμη και offline. Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση του Google Maps για offline χρήστες κινητών και ταμπλετών της Apple, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάζουν» στη συσκευή τους, μέσω διαδικτύου, τους χάρτες μιας περιοχής του κόσμου και στη συνέχεια, ακόμη κι αν δεν έχουν πια σύνδεση, π.χ. σε έναν απομονωμένο επαρχιακό δρόμο ή σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, το Google Maps θα συνεχίζει να λειτουργεί και να προσανατολίζει τον χρήστη.

    [09] Δίκτυο αρχαίων ποταμών μήκους άνω των 500 χλμ αποκαλύφθηκε κάτω από τη δυτική Σαχάρα

    Ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων ποταμών, που κάποτε μετέφεραν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες νερού σε αποστάσεις άνω των 500 χιλιομέτρων, εντόπισαν οι επιστήμονες κάτω από τους σημερινούς άμμους της δυτικής Σαχάρας. Η αποκάλυψη έγινε μέσω εικόνων ραντάρ, που τράβηξε ένας ιαπωνικός δορυφόρος πάνω από τη Μαυριτανία.

    Η ανακάλυψη από Γάλλους ερευνητές, με επικεφαλής τον Φ.Γκρουσέ του Πανεπιστημίου του Μπορντό, η οποία παρουσιάσθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», επιβεβαιώνει ότι η Σαχάρα στο παρελθόν δεν έμοιαζε καθόλου με τη σημερινή άγονη και άνυδρη έρημο. Μια πλούσια πανίδα και χλωρίδα φιλοξενείτο κάποτε -και όχι πολύ παλιά- σε μια περιοχή γεμάτη νερά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 7:32:25 UTC