Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να αφαιρεθούν σημεία κριτικής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ζήτησε ο Β. Μεϊμαράκης στο συνέδριο του ΕΛΚ
  • [02] Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μίτοφ
  • [03] Την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [04] Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του ν/σ για τα ΜΜΕ
  • [05] Άρση των τραπεζικών περιορισμών στο πρώτο εξάμηνο του 2016 προβλέπει ο Γιώργος Χουλιαράκης
  • [06] Η VW σταματά τις πωλήσεις νέων οχημάτων εξοπλισμένων με παράνομο λογισμικό στις χώρες της ΕΕ
  • [07] Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [08] Δίκη ΧΑ: Δεχόμουν απειλές μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, κατέθεσε φίλος του θύματος
  • [09] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις αύριο
  • [10] «Πράσινο φως» στη μελέτη συντήρησης και στερέωσης των δύο Κούρων από την Κλένια Κορινθίας
  • [11] Νέα μόνιμη έκθεση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
  • [12] Στην «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή το 1ο Βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας
  • [13] Σ. Αναγνωστοπούλου: Σε «συνθήκες πολέμου» τα ελληνικά πανεπιστήμια
  • [14] Προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις για τους αγρότες, δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου
  • [15] Μπάγεβιτς: «Ξένος ο νέος προπονητής»
  • [16] Ιαπωνικό SUV για εξορμήσεις
  • [17] Χρήστος Αφρουδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καλή παρακαταθήκη η τρίτη θέση στο Καζάν, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε»
  • [18] Παλικάρι και στο Ζάγκρεμπ ο Ολυμπιακός, 1-0 την Ντιναμό
  • [19] «Τέλος» ο Δέλλας για την ΑΕΚ

  • [01] Να αφαιρεθούν σημεία κριτικής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ζήτησε ο Β. Μεϊμαράκης στο συνέδριο του ΕΛΚ

    Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη, προκαλεί το κείμενο του προσχεδίου για το μεταναστευτικό, όπου ασκείται κριτική στη χώρα μας.

    Με εντολή του κ. Μεϊμαράκη, ζητείται διαπραγμάτευση προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του κειμένου.

    [02] Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μίτοφ

    Τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης των δύο χωρών τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Νίκος Κοτζιάς και Ντάνιελ Μίτοφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που διαδέχτηκε την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Αιχμή του δόρατος η συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στον κάθετο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και δυτικά, μέσω της Σερβίας, με τη Δυτική Ευρώπη. Ένα έργο τεράστιας σημασίας και για τις δύο χώρες, που, όπως τόνισαν αμφότεροι οι υπουργοί, θα εξασφαλίσει φθηνότερο φυσικό αέριο, καθώς αυτό θα προέρχεται από διάφορες πηγές καταργώντας την εξάρτηση από μία, προσδίδοντας ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα στις δύο χώρες, ενώ θα είναι, μεταξύ άλλων, και προς το συμφέρον της Ευρώπης.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα της πολιτικής επίλυσης στη Συρία, αφού από αυτό εξαρτάται και το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο συμφωνήθηκε η κοινή δράση και αντιμετώπισή του, ως χώρες-πύλες διόδου.

    [03] Την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Υπέρ της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τάχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Η απαντητική επιστολή του κ. Μοσκοβισί στους βουλευτές μαςΜ. Σπυράκη και Θ. Φορτσάκη ξεσκεπάζει την Κυβέρνηση και αποκαλύπτει ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Ουδέποτε επιβλήθηκε από τους πιστωτές και καταδεικνύει ότι αυτή η εμμονή στη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια ιδεολογική προσέγγιση, την οποία δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει συνολικά στα ζήτημα της Παιδείας».

    «Σε περίπτωση που εγώ εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ., δεσμεύομαι ότι θα κάνω το παν ώστε το ΦΠΑ αυτό να καταργηθεί πλήρως. Και αν χρειάζεται να αντικατασταθεί από κάποιο ισοδύναμο μέτρο - επειδή είναι εύκολο να μιλάμε σήμερα για κατάργηση φόρων αλλά πρέπει να μπορούμε να προτείνουμε και ισοδύναμα - προτιμώ χίλιες φορές από το να επιβάλλω ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να έχουμε μια μικρή αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών, η οποία θα μπορεί να έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

    [04] Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του ν/σ για τα ΜΜΕ

    Με αντιπαράθεση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ η οποία αφορά την ακρόαση φορέων.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης παίρνοντας τον λόγο είπε προς τον υπουργό: «Πρωτάκουστο κύριε Παππά να κάνετε χθες στο Μαξίμου συναντήσεις με τους φορείς που έχουμε να ακούσουμε σήμερα. Συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο. Ακόμα και το ΕΣΡ τον αμφισβητεί, ακόμα και η ΕΕΤΤ έχει ενστάσεις. Ακόμα και η Κομισιόν έστειλε επιστολή την οποία ακόμα δεν έχετε καταθέσει. Θα θέλαμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ να λάβουμε υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Κύριε Παππά δεν φανταζόμουν ότι είχατε όσο υψηλούς στόχους, να γίνετε υπουργός καναλάρχης».

    Ο βουλευτής Γ. Αμυράς από το Ποτάμι, δήλωσε ότι ήρθαν δύο επιστολές του ΕΣΡ στις οποίες η Αρχή τοποθετείται αρνητικά προς το νομοσχέδιο. Το Ποτάμι ζήτησε εκπρόσωπο του ΕΣΡ, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή η ίδια η Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος της Αρχής), καθώς το ποιος θα αποφασίσει τις άδειες πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ο υπουργός κ. Παππάς.

    Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το Προεδρείο αναφορικά με τις επιστολές της Κομισιόν που ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεωδώρου δήλωσε ότι είχε ζητήσει να προσέλθει η ΕΕΤΤ ,ενώ και αυτός έκανε αναφορά στις επιστολές του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ. Αναφερόμενος προς τον κ. Σπίρτζη δήλωσε ότι του ζητήθηκε από αυτόν και τον κ. Λοβέρδο, όπως και από τον κ. Παππά η αλληλογραφία με την Κομισιόν.

    Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι γνωστή η διαδικασία με την Κομισιόν και τα έγγραφα καταγγελιών προς αυτήν. Επίσης δήλωσε ότι απάντηση στην Κομισιόν θα δοθεί τις επόμενες μέρες, κατόπιν συννενόησης με τις ευρωπαικές Αρχές. Για την ΕΕΤΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να έρθουν συγκεκριμένα άτομα ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, καθώς ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο. Προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι για να δώσει το ελληνικό Δημόσιο την καταγγελία, πρέπει να πάρει έγκριση από την Digicom, ενώ ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ψεύδεται.

    Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους δημοσιογράφους για τη σημερινή διαδικασία και δήλωσε ότι όποιος θέλει έγγραφα κάνει αίτηση. Το να ζητάει κάποιος αλληλογραφία δεν βοηθά τη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αριστερή τεχνολογία, δεν υπάρχει ιδεολογικό θέμα σε αυτό που δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

    Ο κ. Καρράς από τους Κεντρώους ζήτησε και αυτός την αλληλογραφία από την ΕΕ, καθώς συζητείται νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ακρόαση φορέων

    Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ -ΝΕΤ Α.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας.

    Η Πέρσα Λαμπροπούλου νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα.

    Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στ η μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της ΕΕ.

    Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ. Τσαλαπάτης μέλος του Δ.Σ. είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία.

    [05] Άρση των τραπεζικών περιορισμών στο πρώτο εξάμηνο του 2016 προβλέπει ο Γιώργος Χουλιαράκης

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μιλώντας επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.

    [06] Η VW σταματά τις πωλήσεις νέων οχημάτων εξοπλισμένων με παράνομο λογισμικό στις χώρες της ΕΕ

    Η εταιρεία Volkswagen σταμάτησε τις πωλήσεις νέων οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με το επίμαχο λογισμικό που μπορεί να παραποιήσει τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Η απόφαση αυτή αφορά περιορισμένο αριθμό ντιζελοκίνητων οχημάτων που διαθέτουν κινητήρες τύπου EA 189 και βρίσκονται ήδη στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Τα οχήματα αυτά θα αναβαθμιστούν και κατόπιν θα προωθηθούν στην αγορά. Την είδηση είχε μεταδώσει πρώτο το γερμανικό περιοδικό για το αυτοκίνητο Automobilwoche.

    Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση 8,5 εκατομμυρίων οχημάτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ενδέχεται να είναι εξοπλισμένα με το παράνομο λογισμικό.

    [07] Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στο Μέγαρο Μαξίμου

    Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα και να συζητήσουν σχετικά με την περικοπή του επιδόματος τους.

    Προηγουμένως, μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή μέσα στη Βουλή, όπου συνομίλησαν με βουλευτές και υπουργούς.

    [08] Δίκη ΧΑ: Δεχόμουν απειλές μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, κατέθεσε φίλος του θύματος

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο φίλος του Παύλου Φύσσα, Δημήτρης Μελαχροινόπουλος, κατέθεσε ότι τρεις με τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του μουσικού και σε διάστημα δύο-τριών μηνών δέχθηκε περισσότερες από πέντε φορές τηλεφωνήματα, με απόκρυψη, και του έλεγαν: «Εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε».

    Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε περιστατικό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου έξω από το εκλογικό τμήμα που πήγε να ψηφίσει με την κοπέλα του, ομάδα 15 Χρυσαυγητών φώναξαν σε αυτόν «αντι-φασίστα» και έβρισαν την κοπέλα του. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μελαχροινόπουλο, η δολοφονία του φίλου του ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, από τον τρόπο που κινήθηκε το τάγμα εφόδου το επίμαχο βράδυ.

    «Μας έκαναν επιθέσεις για να μας αποδυναμώσουν και να απομονώσουν τον Παύλο. Ο Ρουπακιάς ήξερε πού πάει και τι θα κάνει, οι άλλοι τού έκαναν χώρο» τόνισε.

    [09] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις αύριο

    Σε 24ωρη απεργία, προχωρούν αύριο εργαζόμενοι σε όλα στα λιμάνια, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Τις κινητοποιήσεις, κατά της πώλησης του ΟΛΠ συνεχίζει αύριο και ο δήμος Κερατσινίου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές, όλες οι υπηρεσίες του, ενώ στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στην πλατεία Κύπρου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα συναντηθεί με την πορεία των λιμενεργατών.

    Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και ο δήμος Περάματος ο οποίος επίσης δεν θα λειτουργήσει αύριο, ενώ έχει καλέσει τους δημότες του σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 09:30 της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συντονισμένη πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, μαζί με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την Περιφέρεια Αττικής, λιμενεργάτες κ.λπ.

    [10] «Πράσινο φως» στη μελέτη συντήρησης και στερέωσης των δύο Κούρων από την Κλένια Κορινθίας

    Η ιστορία τους θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για αστυνομικό μυθιστόρημα. Η κατάσχεση των δύο δίδυμων αρχαϊκών Κούρων στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 και η υπόδειξη της θέσης εύρεσής τους στην Κλένια Κορινθίας, που οδήγησε στον εντοπισμό όχι μόνο του νεκροταφείου όπου ανήκαν, αλλά και τμημάτων των ίδιων των αγαλμάτων, είναι μερικές μόνο πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.

    Οι δίδυμοι Κούροι, οι οποίοι χρονολογούνται στον 6ο αι. πΧ, βρέθηκαν σε κομμάτια, όπως δυστυχώς επιτάσσει η εγκληματική συνήθεια των αρχαιοκαπήλων, καθώς σπασμένα τα έργα μεταφέρονται και κρύβονται ευκολότερα. Σε φυσικό ύψος, κάτι παραπάνω από 1,80 και με μικρή διαφορά ύψους, τα δύο αγάλματα σώζονται σήμερα σε 12 συγκολλούμενα τμήματα το πρώτο (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης) και σε 14 το δεύτερο. Ο εντοπισμός τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη (ανήκουν σε περίοδο και περιοχή από τις οποίες δεν υπάρχουν πολλά παρόμοια δείγματα), ενώ βοήθησε στην ανεύρεση ενός εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. πΧ. Εντός του βρέθηκαν και οι μοναδικοί σε αυτό το νεκροταφείο δίδυμοι σαρκοφάγοι, πάνω από τους οποίους έστεκαν ως επιτάφια σήματα οι δύο κούροι.

    Χθες, το θέμα απασχόλησε έντονα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε η μελέτη συντήρησης και στατικής επάρκειας των δύο αγαλμάτων. Και τα δύο σκέλη της μελέτης πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ με οριακή πλειοψηφία, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόταση για τη στατική επάρκεια των μνημείων. Η συζήτηση αφορούσε, κυρίως, τη μεθοδολογία, όπως η χρήση ενιαίων ράβδων τιτανίου στο εσωτερικό των ποδιών των δύο Κούρων και, κυρίως, οι διατρήσεις που μοιραία θα ανοιχτούν για τη στερέωσή τους στην αντισεισμική βάση, που ως επέμβαση είναι μη αναστρέψιμη.

    [11] Νέα μόνιμη έκθεση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

    Με νέα μόνιμη έκθεση υποδέχεται από τις 18 Οκτωβρίου τους επισκέπτες του το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, που έχει έδρα το Ναύπλιο. Η έκθεση "Οι συλλογές: ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο" είναι αφιερωμένη στις συλλογές του Ιδρύματος, που αριθμούν σήμερα περίπου 45.000 αντικείμενα. Σε μια ελεύθερη και τολμηρή εγκατάσταση, στην οποία διαγράφεται η πορεία από τον 19ο στον 21ο αιώνα, επιλεγμένα αντικείμενα σε θεματικές ενότητες μας ταξιδεύουν στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ελληνικού ιστορικού χώρου και χρόνου.

    Το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Το 1981 βραβεύτηκε με το European Museum of the Year main Award (EMYA) για την έκθεση του «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή φυσικών υφαντικών υλών», αλλά και για την προσφορά του στη μελέτη του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, το μέγεθος και την ποιότητα των συλλογών του, την εκπαιδευτική και καινοτόμο -από αισθητικής πλευράς- έκθεση και την πρωτοτυπία των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο που του έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο μέχρι σήμερα.

    [12] Στην «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή το 1ο Βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας

    Εκατοντάδες θεατές και μαθητές σχολείων παρακολούθησαν μαζί με το κινηματογραφόφιλο κοινό το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, που έριξε την αυλαία του στις 18 Οκτωβρίου.

    Το καθιερωμένο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου, απένειμε το 1ο βραβείο μεγάλου μήκους στο ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, το 2ο βραβείο στην ταινία «Un Condor» του Γιάννη Κολόζη, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το 3ο βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «A polis» της Κατερίνας Τζόβα, ταινία που κέρδισε και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

    Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 85 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος και σε παράλληλο πρόγραμμα προβλήθηκαν αφιερώματα, όπως στο σύγχρονο Αργεντίνικο ντοκιμαντέρ, ενώ το Φεστιβάλ τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, τους σκηνοθέτες Τάκη Βενετσανάκο, Νίκο Αναγνωστόπουλο, τον ζωγράφο γιγαντοαφίσας Βασίλη Δημητρίου, ενώ υπήρξαν και παράλληλες εκδηλώσεις με εκθέσεις ημερίδες, συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

    [13] Σ. Αναγνωστοπούλου: Σε «συνθήκες πολέμου» τα ελληνικά πανεπιστήμια

    «Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή του Κώστα Μπλιάτκα «Δεύτερη Ανάγνωση», η κα Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

    «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές", η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

    Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

    Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς,προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» τόνισε.

    [14] Προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις για τους αγρότες, δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου

    «Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις για τους αγρότες», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους για το φορολογικό των αγροτών θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου, βασικό εργαλείο στη διαπραγμάτευση θα αποτελέσει και το γεγονός ότι κάποια από τα προαπαιτούμενα των δανειστών προσκρούουν στην αναπτυξιακή στρατηγική του τομέα, που επίσης αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα.

    Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον νέο ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, έτσι ώστε να επιδιωχθεί να παραμείνει ο φορολογικός συντελεστής γι' αυτούς σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα ποσοστό των κοινοτικών επιδοτήσεων που θα παραμείνουν εκτός φορολογητέας ύλης, αλλά και να εξαιρεθούν εντελώς από τη φορολόγηση οι εξισωτικές ενισχύσεις που δίνονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ σημείο κλειδί είναι και το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται, π.χ. η οικογενειακή εργασία.

    [15] Μπάγεβιτς: «Ξένος ο νέος προπονητής»

    Αλλάζει γραμμή πλεύσης η ΑΕΚ και θα εμπιστευτεί ξένο προπονητή για διάδοχο του Τραϊανού Δέλλα. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε δηλώσεις του στα Σπάτα, αποκάλυψε ότι «... ο προπονητής θα είναι ξένος. Δεν θέλω να λέμε ονόματα. Θα είναι σοβαρός, δυνατός, όσο γίνεται πιο καλός. Που γνωρίζει και την ΑΕΚ και τον πιστεύουμε όλοι. Πρέπει να κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πότε θα το καταφέρουμε, θα δούμε». Ωστόσο, δεν έδωσε διευκρινίσεις τι εννοούσε με τη φράση «που γνωρίζει την ΑΕΚ». Η σκέψη πάει στον Μανόλο Χιμένεθ, το όνομα του οποίου «κυκλοφόρησε», όμως ο Μπάγεβιτς ίσως απλώς μιλούσε για προπονητή που έχει επίγνωση των δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων τόσο της ομάδας όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος.

    [16] Ιαπωνικό SUV για εξορμήσεις

    Το Nissan X-Trail προσφέρει νέα τεχνολογία, δυναμικό στυλ και πρακτικότητα. Ενισχύεται με μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όπως οι νέοι τολμηρού σχεδιασμού, εμπρόσθιοι προβολείς ημέρας LED κ.α. Στο εσωτερικό, προσφέρει ένα premium περιβάλλον. Με άνετους χώρους, καλή εργονομία και μια σειρά από πολυτελή χαρακτηριστικά, συμβάλει στην αναβάθμιση της κατηγορίας των SUV.

    Φιλοξενεί έως και επτά επιβάτες. Η κεκλιμένου τύπου διάταξη των καθισμάτων εξασφαλίζει σε κάθε επιβάτη ανεμπόδιστη θέα προς τα έξω. Οι επιβάτες της δεύτερης σειράς καθισμάτων απολαμβάνουν τον καλύτερο χώρο για τα πόδια τους στην κατηγορία. Ο νέος σχεδιασμός διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών στα πίσω καθίσματα. Εξοπλίζεται με την τελευταία γενιά του συστήματος Nissan Connect για πλήρη συνδεσιμότητα με Smartphones και δυνατότητα πρόσβασης σε μουσική, κοινωνική δικτύωση, ψυχαγωγία κ.α.

    Ο πετρελαιοκινητήρας 1.600 κ.εκ. dCi 130 εξασφαλίζει οικονομία καυσίμου με απόδοση 130 ίππων. Επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 10,5΄΄ (έκδοση 2WD με χειροκίνητο κιβώτιο), τελική ταχύτητα 188 χλμ./ώρα. Τα 32,6 χλγμ. ροπής διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ.

    Διαθέσιμο με κίνηση στους δύο και στους τέσσερις τροχούς με το τελευταίας γενιάς ALL MODE 4x4 ?i. Το προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα τετρακίνησης ελέγχεται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιλογής κίνησης μεταξύ των δύο τροχών, αυτόματης λειτουργίας ή λειτουργίας Lock, για μόνιμη τετρακίνηση.

    Διαθέτει τέσσερα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδήγησή πιο άνετη και ακόμη πιο ασφαλή:

    -Active Ride Control: παρακολουθεί την ταχύτητα του τροχού και ανιχνεύει κραδασμούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο αμάξωμα, εφαρμόζοντας αυτόματη υποβοήθηση στην πέδηση, προκειμένου να τους αποσβέσει.

    -Active Engine Breaking: στην περίπτωση του κιβωτίου Xtronic, o έλεγχος σε οδήγηση με στροφές γίνεται ακόμα πιο ευχάριστος, καθώς το εν λόγω κιβώτιο παράγει επιπρόσθετο φρενάρισμα, ώστε να χρειάζεται λιγότερη δύναμη στο πεντάλ του φρένου.

    -Active Trace Control: ελέγχει τη συμπεριφορά και την τροχιά του αυτοκινήτου και εφαρμόζει πίεση πέδησης, δίνοντας την αίσθηση του διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα συντελεί στην διατήρηση της πορείας στις στροφές, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις τάσεις υποστροφής.

    -Hill Start Assist: Ενεργεί κατά την εκκίνηση του οχήματος προς τα εμπρός σε ανηφόρα και προς τα πίσω σε κατηφόρα.

    Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 27.440 ευρώ(1.6 ντίζελ 4Χ2).

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] Χρήστος Αφρουδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καλή παρακαταθήκη η τρίτη θέση στο Καζάν, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε»

    Την αισιοδοξία του για το μέλλον της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών κατέθεσε ο Χρήστος Αφρουδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το επιβλητικό 17-3 της ελληνικής ομάδας επί της Ρουμανίας, στην πρεμιέρα των προκριματικών του World League. «Δεν είμαστε ομάδα με πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για παίκτες που είναι σχετικά μικροί» τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που χαρακτήρισε «καλή παρακαταθήκη» το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, αλλά επισήμανε ότι η εθνική δεν πρέπει να επαναπαυθεί σε αυτή την επιτυχία. «Στον αθλητισμό διακρίνεται αυτός που έχει διάρκεια και συνεχίζει να φέρνει επιτυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 31χρονος περιφερειακός, ο οποίος μίλησε και για τις διαφορές της τωρινής ομάδας με αυτή που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ, το 2005. «Η εθνική ανέκαθεν έθετε υψηλούς στόχους. Το καλύτερο δυνατό είναι να πλασαριζόμαστε στις τέσσερις πρώτες θέσεις κάθε διοργάνωσης» κατέληξε ο έμπειρος άσος της Βουλιαγμένης.

    [18] Παλικάρι και στο Ζάγκρεμπ ο Ολυμπιακός, 1-0 την Ντιναμό

    Μία ακόμη μαγική νύχτα για τον ευρωπαίο Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων του Champions League. Μετά το Εμιρέιτς, οι «ερυθρόλευκοι» άλωσαν και το Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ και πλέον κρατάνε στα χέρια τους την υπόθεση πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, με τον Ιντέγε να σκοράρει στο 79ο λεπτό, επικράτησαν 1-0 της Ντιναμό στην Κροατία, έφτασαν τους έξι βαθμούς και πλέον ισοβαθμούν με την Μπάγερν Μονάχου στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στον 6ο όμιλο. Επόμενη ευρωπαϊκή στάση για τον Ολυμπιακό, θα είναι το ματς της 4ης Νοεμβρίου με την Ντιναμό στο «Γ. Καραϊσκάκης», εκεί όπου ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    [19] «Τέλος» ο Δέλλας για την ΑΕΚ

    Ο Τραϊανός Δέλλας παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και αποχαιρετά την ομάδα μετά από θητεία 2,5 χρόνων. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τον 39χρονο προπονητή και ενημέρωσε ότι χρέη υπηρεσιακού θα αναλάβει ο Στέλιος Μανωλάς, τεχνικός της Κ-20.

    «Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει ότι ο προπονητής της ομάδας, Τραϊανός Δέλλας, υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο κ. Δέλλας θα προπονήσει αύριο για τελευταία φορά τους ποδοσφαιριστές. Η διοίκηση της ΑΕΚ τον ευχαριστεί για την προσφορά του στην ομάδα επί δυόμιση χρόνια και για τη συμβολή του στην επιστροφή της στη Super League», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2015 - 12:32:27 UTC