Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα έχει ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [02] Αναβάλλεται η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα
  • [03] Ηπιότερη προβλέπει την ύφεση για το 2015 ο Γιώργος Χουλιαράκης
  • [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»
  • [05] Ν. Καραμούζης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας
  • [06] Τρ. Αλεξιάδης: «Σεισάχθεια» στα χρέη της εφορίας, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τους
  • [07] Τουρκία: Αποπέμφθηκαν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, μετά την πολύνεκρη επίθεση
  • [08] Η πλειονότητα των Γερμανών δεν επιθυμεί η χώρα να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [09] Πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον και Μπ. Σάντερς
  • [10] Απομακρύνονται οι μαθητές από τη μεσογειακή διατροφή
  • [11] Πρόγραμμα Engage - Μάθημα πρώτον: βιοηθική και άλλα «καινά δαιμόνια»
  • [12] Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker 2015
  • [13] Αυξάνονται τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους
  • [14] Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί, το απόγευμα
  • [15] Στις 25 Νοεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ
  • [16] Τουρκία: Αποπέμφθηκαν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, μετά την πολύνεκρη επίθεση
  • [17] Η ΕΕ υπόσχεται να δώσει χρήματα για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το κάνει, αποκαλύπτει η Welt
  • [18] Ο Τουσκ προειδοποιεί την Τουρκία να ανακόψει τη ροή μεταναστών

  • [01] Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα έχει ο Δ. Αβραμόπουλος

    Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων με την Άγκυρα για το ζήτημα των προσφύγων, θα έχει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

    Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

    [02] Αναβάλλεται η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα

    Η επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο (14-15/10), αναβάλλεται λόγω του θανάτου της μητέρας του επιτρόπου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, ο επίτροπος θα επαναπροσδιορίσει πολύ σύντομα τη νέα ημερομηνία επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    [03] Ηπιότερη προβλέπει την ύφεση για το 2015 ο Γιώργος Χουλιαράκης

    «Πληθώρα νέων δεδομένων δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ηπιότερη ύφεση το 2015 από ότι προβλεπόταν κι αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την δευτερολογία του στις συναρμόδιες επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτήρισε δε, «σκόπιμη ασάφεια» τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι το ύψος της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες στην ελληνική οικονομία το 2015. Αναφέρθηκε -είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 25 δισ. ευρώ, ενώ η δανειακή σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπει χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ. «Με το ποσό των 25 δισ. στηρίζεται στην υπόθεση παραγωγής πλεονασμάτων για το 2015 της τάξης του 3% και για το 2016, 2017 και 2018 της τάξης του 4,5% και στην υπόθεση ότι ένα μεγάλο μερίδιο του εθνικού πλούτου περιλαμβανομένου και της ΔΕΗ και των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο και του ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιούνταν» απάντησε για να προσθέσει, πως «καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ισχύει σήμερα». Εξήγησε πως αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 έως 2018 δεν ήταν 3% και 4,5%, αλλά ήταν 7,4% οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ήταν μηδενικές. «Ας τελειώσουμε λοιπόν με αυτό το παραμύθι», κατέληξε.

    Όπως μάλιστα τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ακριβώς η επιδίωξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμών το διάστημα 2010 - 2015 είναι η αιτία της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής που παγιδεύτηκε η χώρα για πέντε χρόνια, «είναι η αιτία που στην ελληνική οικονομία υπήρξε μεγάλη διάρρηξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού ιστού».

    «Η σημερινή συμφωνία ανατρέπει αυτή τη λογική. Γι? αυτό το λόγο αυτή η συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες» υπογράμμισε και παρατήρησε πως: Στηρίζεται σε χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η ανάγκη προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής να είναι μηδενική ή εξαιρετικά ήπια και ακόμη -όπως είπε- πέτυχε την αναχρηματοδότηση του υπαρκτού στοκ του δημόσιου χρέους 53 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και πολύ μεγαλύτερες ωριμάνσεις. «Αυτό σημαίνει πρακτικά επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους» εξήγησε και πέραν αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως πέτυχε να βάλει ξανά στο κέντρο της διαπραγμάτευσης την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των επιτοκίων και της διάρκειας των ωριμάνσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τους επόμενους δηλαδή μήνες ενδεχομένως τον επόμενο Δεκέμβριο.

    «Έβαλε ξανά στο τραπέζι θέματα που ήταν στο καλάθι των αχρήστων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, μετά από ένα - δύο χρόνια το θέμα του κατώτατου μισθού» συμπλήρωσε επίσης.

    Ηπιότερο το πρόγραμμα

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν και θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας βραχυχρόνια, αλλά και για την επόμενη την τριετία. Θα επιτρέψει επίσης την σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) σε τρεις δεκαετίες, καθώς και την μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές συντάξεις, όπως και τον σταδιακό τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    Τέλος, ανέφερε επίσης ότι, η σταδιακή ενοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μην ξαναβρεθεί στη θέση να μην έχει πόρους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις κάτω από συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

    [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»

    «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την τύχη των "κόκκινων δανείων". Πρόκειται αποκλειστικά για φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κατά συνέπεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξαγγελιών. Έχουμε θέσει ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου και έχουμε αποτρέψει λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες».

    Ο υπουργός Οικονομίας προσέθεσε ότι «το καλοκαίρι τροποποιήθηκε ο "νόμος Κατσέλη", ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία, και έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια ένταξης και για ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά το πλαίσιο έχει εξορθολογιστεί. Επιπλέον θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα εταιρικά δάνεια, τόσο σε επίπεδο δικαστικής διευθέτησης όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικών συμβιβασμών. Θα συσταθεί ακόμη, ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων».

    Ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης ότι «μετά την εκπόνηση μελετών και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπό προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά εργαλεία».

    [05] Ν. Καραμούζης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας

    Σε μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη ομιλία όπου «σκιαγράφησε την σημερινή εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, έδωσε το «στίγμα» των ενεργειών που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστριότητας.

    Συνοψίζοντας τις προτάσεις του σε τρεις κομβικές αλλαγές που θεωρεί ότι θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, ο Νίκος Καραμούζης απευθύνθηκε στο εξειδικευμένο κοινό που συμμετέχει στο Global Annual Conference της Grant Thornton International, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.

    Σε ότι αφορά τις θεμελιώδεις αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη πρόκειται για τις εξής:

    - Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία»

    - Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των επενδύσεων

    - Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και αναβάθμιση των θεσμών.

    «Μέσα από αυτή την κρίση εκτιμώ ότι γίναμε όλοι σοφότεροι, πιο ρεαλιστές, μάθαμε από τα λάθη μας και οπλιστήκαμε με δύναμη για να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές του χθες» τόνισε ο κ. Καραμούζης.

    Επισήμανε δε, σε όλους τους τόνους, πως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.

    «Θέλουμε επικράτηση ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών, ελπίδα και δουλειές για τη νέα γενιά, χαράζοντας μία νέα εθνική στρατηγική μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, ανταγωνιστικής και ανοικτής οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής σε στέρεες βάσεις», υπογράμμισε στην ομιλία του.

    Σημείωσε δε πως είναι πεπεισμένος ότι: «ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία όλων μας και κυρίως των εργαζομένων, τα τελευταία πέντε χρόνια, με πειραματισμούς, άρνηση της πραγματικότητας και του προβλήματος, με διαρκή αναζήτηση της εύκολης λύσης, εκατέρωθεν πολιτικές τροφοδότησης της αβεβαιότητας, ανασφάλειας και των κινδύνων, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με συγκρουσιακές συνθήκες με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και εκτιμώ ότι γυρίζουμε σελίδα προς καλύτερες μέρες. Τα χειρότερα είναι πίσω μας».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν οριστική απάντηση στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, συνεργασία, κοινή πορεία ή σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

    «Η επιλογή των πολιτών ήταν ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους μας. Η χώρα έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σταδιακά στην ομαλότητα και την ηρεμία» επισήμανε ο κ. Καραμούζης.

    Όπως τόνισε: «η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις της μεγάλης ανεργίας, της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, του υψηλού Δημόσιου χρέους, της υπερφορολόγησης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

    [06] Τρ. Αλεξιάδης: «Σεισάχθεια» στα χρέη της εφορίας, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τους

    Θα ξεκινήσει η σεισάχθεια στα χρέη της εφορίας, εφόσον δεν υπάρχει αποδεδειγμένα η δυνατότητα πληρωμής τους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί με την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να γίνουν αναλήψεις ολόκληρου του μισθού ή της σύνταξης σε μετρητά και ένα τμήμα του να δαπανατάται με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

    Στόχος μας είναι δώσουμε κίνητρα και να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, είπε ο κ. Αλεξιάδης. Ανέφερε πως θα δημιουργηθεί επιχειρηματικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ταμεία με στόχο την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Στις σκέψεις είναι και η σύνδεση της έναρξης επιχείρησης από το 2016 με την εγκατάσταση μηχανήματος κάρτας, διευκρινίζοντας ότι για συγκεκριμένους κλάδους θα είναι υποχρεωτικό.

    Προανήγγειλε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λέγοντας ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τα πάνω και να τη μειώσουμε προς τα κάτω», ενώ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι το αργότερο μεθαύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Επίσης, ανέφερε ότι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το 2016 με απώτερο στόχο την εξομείωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

    Διεμήνυσε ότι «καμιά λίστα δεν θα οδηγηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε παραγραφή», ενώ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει την παράταση της μη παραγραφής για τη λίστα Λαγκάρντ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η παράταση της παραγραφής». Εξέφρασε πάντως, την ελπίδα, ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα.

    [07] Τουρκία: Αποπέμφθηκαν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, μετά την πολύνεκρη επίθεση

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέπεμψε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα στον απόηχο της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη προκαλώντας τον θάνατο 97 ανθρώπων.Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

    Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον τόπο της διπλής επίθεσης για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

    [08] Η πλειονότητα των Γερμανών δεν επιθυμεί η χώρα να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Σαφή στροφή στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες δείχνει νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί η χώρα να δεχθεί άλλους αιτούντες άσυλο.

    Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν πιστεύουν πια στο σύνθημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ «θα τα καταφέρουμε», ενώ το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον σε θέση να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, αποκαλύπτει η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος, την ώρα που στα μέσα Σεπτεμβρίου αυτή την άποψη συμμεριζόταν το 46%.

    Αντίθετα μόλις το 19% εκτιμά ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να δεχθεί νέους πρόσφυγες, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό έφτανε το 28%.

    Μάλιστα την άποψη της Μέρκελ ότι «θα τα καταφέρουμε» συμμερίζεται πλέον μόλις το 32% των ερωτηθέντων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό ήταν 43%.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του κόμματος της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία.

    Βάσει της δημοσκόπησης του INSA, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild, το CDU και το CSU έχουν πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό τους μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

    [09] Πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον και Μπ. Σάντερς

    Η Χίλαρι Κλίντον και ο κύριος αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς βρέθηκαν χθες στο ίδιο πλατό για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, το οποίο άρχισε με μια σχεδόν ομόφωνη από τους υποψηφίους που συμμετείχαν καταγγελία των ανισοτήτων που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία.

    «Οι πλούσιοι πληρώνουν πάρα πολύ λίγο και η μεσαία τάξη πληρώνει πάρα πολύ», δήλωσε από την αρχή η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που καταφέρνει να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.Η Κλίντον, η οποία βρισκόταν στο κέντρο του πλατό, λόγω της θέσης της στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για να περιοριστούν οι ανισότητες όλων των ειδών, ώστε οι πατέρες να μπορούν επιτέλους να πουν στην κόρη τους: «Και εσύ θα μπορείς να γίνεις Πρόεδρος όταν θα μεγαλώσεις».

    Στα δεξιά της ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς απαρίθμησε τη «σειρά των κρίσεων άνευ προηγουμένου» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

    [10] Απομακρύνονται οι μαθητές από τη μεσογειακή διατροφή

    Μεγάλη μείωση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα που ακολουθεί «ικανοποιητικές» διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες δηλαδή με το μεσογειακό πρότυπο δίαιτας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 25% των παιδιών δεν τρώνε πρωινό, ενώ η διατροφή τους υποβαθμίζεται με το πέρασμα στην εφηβεία, όπως δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ έπειτα από τρία χρόνια υλοποίησής του.

    Πρόκειται για πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών.Το έτος 2014-2015 το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνεται στο 25,4%, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 35% σε σχέση με το 2012-2013, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 43,4%, ενώ το 2013-2014 σε 36,4%.

    «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στις 16 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας, αξιολογώντας την ποιότητα των διατροφικών τους επιλογών και εντοπίζοντας τις κυριότερες «λανθασμένες» διατροφικές πρακτικές τους. Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την τρίτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος (2014-15), η διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα φαίνεται να απέχει σημαντικά από τις διεθνείς συστάσεις, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ανάπτυξη και την υγεία τους» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ.

    [11] Πρόγραμμα Engage - Μάθημα πρώτον: βιοηθική και άλλα «καινά δαιμόνια»

    Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε τι λέει ένας σκύλος; Πρέπει να απαγορευτούν τα ζαχαρώδη αναψυκτικά σε άτομα κάτω των 18 ετών; Θα μπορούσε να αφανίσει ένας ιός 30.000 ετών το ανθρώπινο γένος; Είναι πάντα μια ιατρική εξέταση η καλύτερη επιλογή; Θα τρώγατε χάμπουργκερ από έντομα; Είναι σωστό να έχει ένα παιδί τρεις γονείς; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που εγκιβωτίζονται σε ένα ευρύτερο ερώτημα: τι ρόλο παίζει η επιστήμη στην καθημερινότητα των μαθητών, και ιδιαίτερα ο κλάδος της βιοηθικής, και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα ηθικά διλήμματα που τίθενται πολλές φορές;

    «Η σύνδεση της διδακτέας ύλης με την καθημερινότητα των μαθητών είναι πλέον απαραίτητη» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Κατερίνα Κική - Παπαδάκη, επικεφαλής της Ομάδας Ερευνας και Αξιολόγησης του ΙΤΕ και υπεύθυνη του προγράμματος Engage, στόχος του οποίου είναι να προσφέρει ένα βοήθημα στους εκπαιδευτικούς που με τη σειρά τους καλούνται να θωρακίσουν τους μαθητές τους απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. «Η ένταξη κοινωνικο-επιστημονικών θεμάτων στην τάξη είναι πρόκληση για πολλούς εκπαιδευτικούς στη χώρα μας - όπου εφαρμόζεται ένα σχετικά ανελαστικό και απαιτητικό από εύρος ύλης πρόγραμμα σπουδών» προσθέτει η ίδια.

    Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλων των online μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς φυσικών επιστημών (φυσικούς, χημικούς και βιολόγους).

    [12] Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker 2015

    Ο Τζαμαϊκανός μυθιστοριογράφος Μάρλον Τζέιμς, για το βιβλίο του «Σύντομη ιστορία επτά φονικών» (A Brief History of Seven Killings), είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Booker.

    Το βιβλίο επελέγη μεταξύ 156 τίτλων που εξέτασε η κριτική επιτροπή και έχει ως θέμα του την ένοπλη επίθεση την οποία δέχτηκε πριν από σαράντα χρόνια ο θρύλος της ρέγκε μουσικής Μπομπ Μάρλεϊ.

    Ο 44χρονος Τζέιμς δήλωσε ότι ελπίζει μετά τη βράβευσή του, να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στους συγγραφείς της Καραϊβικής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να γράψει το μυθιστόρημά του αν δεν βρισκόταν μακριά από την Τζαμάικα: «Χρειαζόμουν απόσταση για να το γράψω και από αυτή την άποψη είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα της εξορίας: ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο. Θα ήμουν ευτυχής αν είχε αρέσει έστω και σε δύο μόνο ανθρώπους».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ, πρόκειται για «το πιο συναρπαστικό» βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, και ότι τα βιβλία τα οποία κρίθηκαν αντιπροσωπεύουν τις πιο διαφορετικές μορφές της αγγλικής γλώσσας ανά τον κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ) και απονέμεται φέτος για 47η χρονιά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Βρετανοί, κάτοικοι των πρώην βρετανικών αποικιών και συγγραφείς του Νέου Κόσμου.

    [13] Αυξάνονται τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους

    Τις αυξήσεις στις τιμές των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών, ενέκριναν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Το θέμα του εξορθολογισμού των τιμών, όπως χαρακτήρισαν τις αυξήσεις τα μέλη του ΚΑΣ, απασχόλησε την Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής, η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων, από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη.

    Από τις αυξήσεις ξεχωρίζουν οι νέες τιμές στην Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο είναι σήμερα 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού), ενώ με την αύξηση φτάνει τα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο). Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλιτύ της, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου της, όπως και κανενός άλλου μνημείου.

    Σε «ακριβή» κατηγορία ανήκει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ένας κατεξοχήν χώρος με αυξημένη προσέλευση, όπου το εισιτήριο θα ανέλθει στα 15 ευρώ (8 το μειωμένο) από 6 ευρώ (3 το μειωμένο) που ισχύει σήμερα.

    Στην επόμενη κατηγορία «τιμολόγησης» ανήκουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου (6 ευρώ σήμερα) ή στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Μυκηνών (8 ευρώ σήμερα), όπου η τιμή τους διαμορφώνεται στα 12 ευρώ (6 το μειωμένο).

    Η επόμενη κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης (κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου, ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αρχαίας Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 ευρώ το μειωμένο. Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή περιορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

    Για τα μουσεία, η πρώτη κατηγορία αφορά τα εμβληματικά μουσεία, που εκτός από μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και όλες τις υποδομές, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ (5 το μειωμένο), από 7 που είναι στο πρώτο και 6 στο δεύτερο σήμερα (3 το μειωμένο). Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σήμερα 4 ευρώ η είσοδός του, ανεβαίνει στα 8 ευρώ, ενώ στα 6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών (όταν ανοίξει), το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Από τις τιμές που προτάθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, τα μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν τη μετατροπή σε επτά περιπτώσεις: αύξηση στις τιμές του εισιτηρίου στο Ευπαλίνειο Όρυγμα (από 6 σε 8 ευρώ), το ίδιο και στη Σπιναλόγκα, ενώ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου θα κοστίζει 8 ευρώ (και όχι 6, όπως προτάθηκε), στη Ζάκρο, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης και στη Ρωμαϊκή Οικία στην Κω 6 ευρώ (και όχι 4).

    Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα των ενιαίων εισιτηρίων, που θα έλθει σε επόμενο ΚΑΣ εντός 15 ημερών, οι δε καινούργιες τιμές θα έχουν ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016. Μια παράμετρος που επίσης συζητήθηκε (και πήρε το πράσινο φως), ήταν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο (δηλαδή από Απρίλιο ως Οκτώβριο), ενώ τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει μείωση κατά 50%, «ώστε να μπορούν όλοι, κυρίως οι Έλληνες, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε χαμηλή τιμή», όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη.

    «Το ΤΑΠ έπρεπε ως εισπρακτικός μηχανισμός να σκεφτεί ποιοι είναι οι χώροι που «αντέχουν» μια αύξηση. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν βασισμένο στη λογική ότι όλα αλλάζουν, όχι μόνον οι τιμές», ανέφερε στη συνεδρίαση η Ασπασία Λούβη, που έκανε λόγο για την εγκατάσταση ως τις αρχές του έτους, αρχικά στη Ακρόπολη και στη συνέχεια σε άλλους 38 αρχαιολογικούς χώρους, του μηχανισμού e-ticketing (ηλεκτρονικό εισιτήριο), καθώς κι ενός ακόμα μηχανισμού στο ΤΑΠ, που θα μπορεί να ελέγχει όλα τα σημεία πωλήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Για άμεση ανταποδοτικότητα ως προς την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων μέσα από τις αυξήσεις στα εισιτήρια, έκανε λόγο ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που μαζί με άλλα μέλη επισήμαναν την παράμετρο του «συμμαζέματος» των χώρων αυτών, κάτι που ακόμα και οι επισκέπτες τους επισημαίνουν στα "βιβλία των επισκεπτών", ζητώντας οι ίδιοι αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

    Τέλος, όπως επισημάνθηκε, διατηρείται η δωρεάν είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα για τους χειμερινούς μήνες, όπως ισχύει και σήμερα.

    [14] Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί, το απόγευμα

    Στις πέντε το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

    Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [15] Στις 25 Νοεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ

    Το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 25 Νοεμβρίου 2015, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από σήμερα, σημειώνει η ΕΚΤ, θα αρχίσει η αποστολή πληροφοριακού υλικού σε φορείς που κατ'επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά στη ζώνη του ευρώ, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με την εμφάνιση του νέου χαρτονομίσματος και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του και να μπορούν να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές στους πελάτες τους.

    Το ευρωσύστημα θα στείλει ενημερωτικά φυλλάδια σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Το ενημερωτικό φυλλάδιο υπενθυμίζει στους φορείς, που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, αφενός τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν για την προσαρμογή του εξοπλισμού τους, ώστε να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, και αφετέρου το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του.

    [16] Τουρκία: Αποπέμφθηκαν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, μετά την πολύνεκρη επίθεση

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέπεμψε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα στον απόηχο της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη προκαλώντας τον θάνατο 97 ανθρώπων.Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

    Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον τόπο της διπλής επίθεσης για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

    [17] Η ΕΕ υπόσχεται να δώσει χρήματα για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το κάνει, αποκαλύπτει η Welt

    Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευθεί τα ποσά αυτά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    «Τα συμπεφωνημένα ποσά κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη», αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Από το 1,8 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.

    [18] Ο Τουσκ προειδοποιεί την Τουρκία να ανακόψει τη ροή μεταναστών

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Τουρκία χθες ότι αν καταφέρει να μειώσει τη ροή των προσφύγων για την Ευρώπη, το μόνο που θα κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι παραχωρήσεις όπως ευκολώτερη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

    Σε μια επιστολή στους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

    «Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ, τη παραμονή μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να καθορίσει «ασφαλείς ζώνες» στον Βορρά.

    «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη» είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

    «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» είπε ο Τουσκ. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

    Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2015 - 8:32:25 UTC