Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Προσφυγικό
  • [02] Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  • [03] Η Volkswagen θα περικόψει κατά ένα δισ. ευρώ τις επενδύσεις
  • [04] Το Ισλαμικό Κράτος καλεί σε ιερό πόλεμο εναντίον των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων
  • [05] Καταργείται η Ομάδα Δέλτα
  • [06] Μυτιλήνη: Σύρια πρόσφυγας γέννησε δίπλα στη βάρκα που τη μετέφερε στην Ελλάδα
  • [07] Ο πάπυρος του Δερβενίου πρώτη ελληνική εγγραφή στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου»

  • [01] Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Προσφυγικό

    Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η διυπουργική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την επιχειρησιακή διαχείριση του Προσφυγικού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Επίσης συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

    Τέλος, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

    Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ

    Πολύ σημαντική θα είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσει την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο ΚΥΣΟΙΠ πρόκειται να συζητηθούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα γίνει στις 15.00 υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

    [02] Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

    Οι βιαιοπραγίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εισήλθαν σε ένα νέο στάδιο σήμερα μετά τον θάνατο τριών Ισραηλινών σε δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα περισσότερα θύματα, ενώ κανείς δεν μοιάζει να μπορεί να ανακόψει αυτήν την κλιμάκωση της βίας.

    Για πρώτη φορά, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εντός ενός λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι σε μια πόλη όπου οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις Ιντιφάντα του 1987 και του 2000, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονταν συχνά στόχος.

    Η ένταση παραμένει στα ύψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια «ημέρα οργής» και νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ εκατοντάδων νεαρών που πέταγαν πέτρες και Ισραηλινών αστυνομικών στο Μπετ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, την Καλαντίγια και τη Βηθλεέμ. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στα επεισόδια, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Δύο από τους τρεις Παλαιστίνιους που διέπραξαν τις επιθέσεις της Τρίτης σκοτώθηκαν, άλλος ένας έχει τραυματιστεί από σφαίρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

    Ηλικίας περίπου 20 ετών, οι δύο από τους τρεις, προέρχονταν από τη συνοικία Τζαμπάλ Μουκάμπαρ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η αστυνομία.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας οπλισμένος με ένα πιστόλι, ο άλλος με δύο μαχαίρια έσπειραν τον τρόμο σε λεωφορείο της γραμμής 78 στην εβραϊκή συνοικία Αρμόν Χανατζίβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε ο Ρόζενφελντ που έκανε λόγο για 2 νεκρούς, ανάμεσά τους έναν άνδρα ηλικίας 60 ετών. Άλλοι τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους τραυματιοφορείς. Ο ένας εκ των δύο δραστών έχασε επίσης την ζωή του, ο δεύτερος έχει τραυματιστεί από τις σφαίρες αστυνομικών.

    «Άκουσα 20 ή 30 πυροβολισμούς να πέφτουν μεταξύ αστυνομίας και τρομοκρατών» περιέγραψε ένας περαστικός.

    Λίγα λεπτά αργότερα, ένας Παλαιστίνιος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πολιτών που περίμενε σε μια στάση λεωφορείου σε μια συνοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά άλλον ένα.

    Σε βίντεο που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας και έχουν ευρέως κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο διακρίνεται ο οδηγός να βγαίνει από το όχημά του και να μαχαιρώνει τουλάχιστον έναν άνθρωπο, προτού δεχθεί τα πυρά αστυνομικών και τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Συνολικά, 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

    Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε «τις επιχειρήσεις των ηρώων» και διακρίνει ενδείξεις ότι η «Ιντιφάντα κλιμακώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Σάμι Άμπου Ζούχρι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [03] Η Volkswagen θα περικόψει κατά ένα δισ. ευρώ τις επενδύσεις

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, βυθισμένη στο σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων κινητήρων της που μπορεί να της κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα μια μείωση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο των επενδύσεών της στα αυτοκίνητα Volkswagen, παράλληλα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επιταχύνει την περικοπή των εξόδων στο τμήμα της VW, που είναι το μεγαλύτερο από άποψη εσόδων, και ότι θα τοποθετεί μόνο την πιο πρόσφατη και «καλύτερη περιβαλλοντκή τεχνολογία» στα ντιζελοκίνητα οχήματα.

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση στην 78χρονη ιστορία της μετά την παραδοχή της τον περασμένο μήνα ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό στα ντιζελοκίνητα οχήματα προκειμένου να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πραγματικό επίπεδο των τοξικών εκπομπών τους.

    Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αγοραίας αξίας της, ανάγκασε τον επί μακρόν εκτελεστικό διευθυντή της να παραιτηθεί και προκάλεσε κλυδωνισμούς τόσο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στη γερμανική οικονομία.

    [04] Το Ισλαμικό Κράτος καλεί σε ιερό πόλεμο εναντίον των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους Μουσουλμάνους να εξαπολύσουν «ιερό πόλεμο» εναντίον τόσο των Ρώσων, όσο και των Αμερικανών, για την ? αποκαλούμενη από την οργάνωση ? «σταυροφορία» που διεξάγουν οι δύο δυνάμεις στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ένα ηχητικό μήνυμα που διανεμήθηκε σήμερα από τους υποστηρικτές της οργάνωσης.

    «Νέοι μουσουλμάνοι, όπου και αν είστε, εξαπολύστε τζιχάντ εναντίον των Ρώσων και των Αμερικανών για την σταυροφορία τους ενάντια στους Μουσουλμάνους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνάνι.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το κέντρο παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστότοπων SITE, ο Αντνάνι επιβεβαίωσε στο ηχητικό του μήνυμα πως ο Αμπού Μουτάζ Κουράσι, γνωστός και ως Φαντίλ Αχμάντ αλ Χαβάλι σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επίθεση των στο Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τον θάνατο του Χαβάλι στις 21 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας τον ως τον δεύτερο στην διοικητική ιεραρχία της οργάνωσης.

    [05] Καταργείται η Ομάδα Δέλτα

    Την κατάργηση της Ομάδας Δέλτα καθώς και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και αναδιάταξης της αστυνομίας η Ομάδα Δέλτα θα διαλυθεί σε τρία μέρη χωρίς όμως να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη μονάδα, ενώ μικρά τμήματα κυρίως της περιφέρειας θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανάλογες κινήσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας θα γίνουν και στην Πυροσβεστική.

    Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Χρυσή Αυγή και τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις όπως είπε ότι δεν θα ανεχθεί να υποκαταστήσει κανείς το ρόλο της Αστυνομίας και τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και απειθαρχίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

    [06] Μυτιλήνη: Σύρια πρόσφυγας γέννησε δίπλα στη βάρκα που τη μετέφερε στην Ελλάδα

    [07] Ο πάπυρος του Δερβενίου πρώτη ελληνική εγγραφή στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου»

    Ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Μουσείου, ο πάπυρος του Δερβενίου, αποτελεί εδώ και λίγες μέρες την πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World).

    Την ένταξη αποφάσισε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος, που συνεδρίασε στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου.

    Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, με βάση πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου», πρόεδρος της οποίας είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Νικολόπουλος.

    Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Επιτροπή συνεργάστηκε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διευθύντριά του, Πολυξένη-Αδάμ Βελένη.

    Το Πρόγραμμα της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» θέτει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (δηλαδή των χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κλπ.).

    Ο πάπυρος του Δερβενίου, ο μοναδικός αναγνώσιμος πάπυρος που διασώθηκε στον ελλαδικό χώρο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί αποτελεί το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης.

    Ο κατακερματισμένος κύλινδρος παπύρου ήρθε στο φως το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα υπολείμματα της νεκρικής πυράς ενός πλούσια κτερισμένου τάφου των ύστερων κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ). Η διάσωσή του οφείλεται στο γεγονός της ημιτελούς καύσης του, γιατί το κλίμα της Ελλάδος δεν ευνοεί τη διατήρηση παπύρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2015 - 20:32:12 UTC