Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς - Φ. Σινιρλίογλου: Διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
  • [02] Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ΥΦΥΠΕΞ Ι. Αμανατίδη, στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [04] Τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ
  • [05] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο
  • [06] Με προϊόντα μεσογειακής διατροφής συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ΕΧΡΟ MILANO
  • [07] Μόσχα: Οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν «τρεις ή τέσσερις μήνες»
  • [08] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική
  • [09] Η Τουρκία και οι εταίροι της καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
  • [10] Μητέρα Π. Φύσσα: Ο Λαγός έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον γιο μου
  • [11] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στη Μυτιλήνη
  • [12] Μια ιστορική έκθεση για την επέτειο των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας
  • [13] Αποκλειστική προδημοσίευση από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Α. Καμιλλέρι
  • [14] Συγκαλείται αύριο η νέα Βουλή
  • [15] Αισιόδοξος ο Αδ. Γεωργιάδης ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του

  • [01] Ν. Κοτζιάς - Φ. Σινιρλίογλου: Διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομολογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συζήτησαν τρόπους βελτίωσής τους, και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας γα την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

    Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός, σε πρώτη φάση, ανταλλαγών επισκέψεων στο επίπεδο των γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για εκατέρωθεν επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας.

    [02] Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ΥΦΥΠΕΞ Ι. Αμανατίδη, στη Θεσσαλονίκη

    Με τη δέουσα επισημότητα υποδέχθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, παρουσία της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και εκπροσώπων των εκκλησιαστικών και τοπικών Αρχών.

    Ο κ. Αμανατίδης μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ από πλευράς του ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε ο πρωθυπουργός να φέρει καλά νέα από την επίσκεψή του στην Αμερική.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Αμανατίδη αλλά και την κυβέρνηση συνολικά για την επανεκλογή της και αναφέρθηκε εκτενώς στη Διεθνή Διάσκεψη για το θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 18-20 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική πρωτοβουλία τη διοργάνωσή της.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε τις διεθνείς προσπάθειες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τη στήριξη της πατρίδας μας και, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπογράμμισε, ότι η παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη δεν θα αποτελέσει μόνον τιμή αλλά, επιπλέον, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του διεθνούς διάλογου για την εμπέδωση της ανάγκης σεβασμού του θρησκευτικού πλουραλισμού.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση επιλέγει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που μετείχαν και κομματικά στελέχη, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού σκληραίνοντας την στάση του και προμηνύοντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, έθεσε δύο όρους για να ψηφίσει τον Νίκο Βούτση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι θα ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση,ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Κάλεσε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τηρήσουν την ίδια στάση.

    «Κάποιοι για να δώσουν μια ελπίδα στον κόσμο, διαδίδουν ότι ο Τσίπρας έχει εναλλακτικές. Υπάρχει το Ποτάμι,υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Ας μας προσπεράσουν λοιπόν εμάς. Και ας πάνε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ ,που έχει και κυβερνητική εμπειρία, στην άλωση του κράτους. Εμάς, ο ρόλος μας στη Βουλή θα είναι άλλος. Αντιπολίτευση - προτάσεις, αντιπολίτευση - προτάσεις. Αν και εφόσον υπάρχει κάτι σωστό θα το ψηφίσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, καθιστώντας σαφές ότι «νέους φόρους το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει».

    [04] Τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ

    Στις 11:00 κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις απαιτούμενες 50 υπογραφές για να είναι και επισήμως υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι υπογραφές πρέπει να είναι ακριβώς 50, διότι σε διαφορετική περίπτωση η υποψηφιότητα θα είναι άκυρη και διότι εάν είναι περισσότερες θα δεσμεύουν άλλους ενδιαφερόμενους.Αναφερόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη σημείωσε ότι θα στενοχωρηθεί «εάν δεν μαζέψει τις υπογραφές, πρέπει να μαζέψει τις υπογραφές».

    Σχετικά με τον χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ημερομηνία εκλογής του νέου προέδρου πρότεινε η ψηφοφορία να γίνει στις 15 Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος να εμπλακεί η κοινωνία.

    «Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι στηλιτεύσαμε το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της διεξαγωγής του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τις «φωνές» περί γρήγορης διαδικασίας.

    Επίσης, χαρακτήρισε πολιτική την υποψηφιότητά του, ενώ τόνισε εκ νέου ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος για το όνομά του, αλλά δεν πολιτεύεται ως ο διάδοχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Σημειώνεται πως στις 12:30 θα ακολουθήσει η κατάθεση της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Καταληκτική προθεσμία είναι η 6η απογευματινή και άγνωστο παραμένει αν τελικά θα είναι υποψήφιος και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Χθες πάντως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης καταθέτοντας τη δική του υποψηφιότητα παρουσίασε τις θέσεις του για τη Νέα Δημοκρατία προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας αλλά και ριζικών αλλαγών.

    Διαβάστε επίσης:Αισιόδοξος ο Αδ. Γεωργιάδης ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του

    Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης

    [05] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

    Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012. Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις :

    -της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)

    -του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)

    -του ομίλου Κοντομηνά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 12.500.000 ευρώ

    -του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)

    -και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ

    Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι :

    -Δημ. Κοντομηνάς (απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Άγγελος Φιλιππίδης (απάτη κατά του Δημοσίου και απιστία)

    -Μάριος Βαρότσης (απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης (απάτη κατά του Δημοσίου)

    -Παναγιώτα Μπέζα (απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου (απιστία από κοινού)

    -Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς (απιστία από κοινού κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας)

    -Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Περικλής Λίβας (άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος (άμεση συνέργεια σε απιστία)

    Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

    Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:

    -Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).

    -Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    -Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis, Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.

    -Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».

    -Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .

    -Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.

    -Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).

    -Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους 17 εκατ.).

    -Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

    [06] Με προϊόντα μεσογειακής διατροφής συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ΕΧΡΟ MILANO

    «Σιτίζοντας τον πλανήτη, ενέργεια για ζωή» είναι ο θεματικός πυρήνας της παγκόσμιας έκθεσης «Expo Μιλάνο 2015» στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής με περίπτερο αφιερωμένο στη Μεσογειακή διατροφική ποιότητα.

    Εκεί, από 25 έως 28 Οκτωβρίου, επισήμανε ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Θεόδωρος Αγγελόπουλος «η Περιφέρεια θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική της ιδιαίτερη χαρακτηριστική ταυτότητα: Την ιστορία, τον πολιτισμό, το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον, τα πανέμορφα νησιά της, τον ήρεμο Σαρωνικό της κόλπο και την αξεπέραστη παραγωγή της σε προϊόντα όπως λάδι, μέλι, κρασί, φιστίκι, βότανα κλπ.»

    Ο κ. Αγγελόπουλος, χαρακτήρισε την έκθεση ως το «σπουδαιότερο εμπορικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο». Επισήμανε ότι το καίριο θέμα της, για την σίτιση του πλανήτη στο οποίο περιστρέφονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις εντός και εκτός του επίσημου εκθεσιακού κέντρου, «παρέχει μια ευκαιρία να συλλογιστούμε και να αναζητήσουμε λύσεις για τις αντιφάσεις του κόσμου μας.»

    [07] Μόσχα: Οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν «τρεις ή τέσσερις μήνες»

    Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν «τρεις ή τέσσερις μήνες» και θα ενισχυθούν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ.

    «Υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού, αλλά στη Μόσχα μιλούμε για επιχειρήσεις τριών ή τεσσάρων μηνών», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Πουσκόφ. Ενώ, όταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, απάντησε : «Οπωσδήποτε».

    [08] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική

    Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη, μιλώντας για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

    «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα!» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

    Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

    [09] Η Τουρκία και οι εταίροι της καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

    Η Τουρκία και οι εταίροι της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των τζιχαντιστών εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ανησυχία» για τα ρωσικά πλήγματα.

    Σε κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις συμμαχικές αραβικές χώρες του Κόλπου, η Τουρκία αναφέρει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν «περαιτέρω κλιμάκωση» της σύγκρουσης και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πυροδοτήσουν περισσότερο τον εξτρεμισμό.

    Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες για δεύτερη μέρα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τα οποία, όπως ανακοίνωσε, είχαν στόχο τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συζήτησαν για τους τρόπους αποφυγής οποιουδήποτε επεισοδίου στον συριακό εναέριο χώρο.

    [10] Μητέρα Π. Φύσσα: Ο Λαγός έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον γιο μου

    «Ο Λαγός έδωσε την εντολή για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ» κατέθεσε στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα, που βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα από το πρωί για να περιγράψει όσα ξέρει για τη δολοφονία του γιου της.

    Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων για την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Όπως είπε η κ. Φύσσα, ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος, που βρισκόταν στην καφετέρια όταν ο γιος της και η παρέα του πήγαν στο "Κοράλλι" για να δουν τον αγώνα του Ολυμπιακού, τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου. Εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη Νίκαιας, κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ειδοποίησε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Μετά, όπως είπε η μάρτυρας, αρχίζει η αποστολή SMS και μαζεύεται το τάγμα εφόδου απέναντι από την καφετέρια.

    [11] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στη Μυτιλήνη

    Φωτιά με εύφλεκτη ύλη έβαλαν άγνωστοι, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Το πολιτικό γραφείο στεγάζεται σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου στη συμβολή των οδών Ναυάρχου Αποστόλη και Καβέτσου στη Μυτιλήνη.

    H πυρκαγιά κατασβέστηκε, έπειτα από παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Καταστράφηκε ολοσχερώς η είσοδος του πολιτικού γραφείου του κ. Αθανασίου, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στις εισόδους διπλανών διαμερισμάτων.

    «Η Δημοκρατία δεν πτοείται από τρομοκρατικές ενέργειες. Πολύ περισσότερο δεν τρομοκρατούμεθα όσοι υπηρετούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα συμφέροντα των πολιτών» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Χαρ. Αθανασίου, με αφορμή την επίθεση.

    [12] Μια ιστορική έκθεση για την επέτειο των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας

    «Η πιο όμορφη, η πιο γλυκειά μέρα του κόσμου» έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης για την ημέρα της Απελευθέρωσης που ξημέρωσε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, μετά από τρεισήμισι χρόνια γερμανικής κατοχής. Είναι πασίγνωστες οι εικόνες από την ξέφρενη γιορτή χαράς των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, με πανό και πλακάτ να πανηγυρίζουν στη θέα της αποχώρησης των στρατιωτών της Βέρμαχτ με αίσθημα λύτρωσης, πολίτες μιας χώρας βυθισμένης σε βαθιά φτώχεια και καταστροφή, που είχε επιδείξει μεγαλειώδη Αντίσταση αλλά και διχασμό. Ενάμισι μόλις μήνα αργότερα, η Αθήνα της Απελευθέρωσης οδηγήθηκε στη σύγκρουση των Δεκεμβριανών κι αργότερα στον Εμφύλιο, εξέλιξη που εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Εφέτος, η επέτειος των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, θα γιορταστεί εμβληματικά τόσο λόγω της διάρκειας του εορτασμού -σχεδόν ένα μήνα- όσο και από το εύρος των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμοι δημόσιοι φορείς. Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με μια ιστορική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και θα επεκταθούν έως τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την πόλη.

    [13] Αποκλειστική προδημοσίευση από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Α. Καμιλλέρι

    Από τo νέο βιβλίο του πολυδιαβασμένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αντρέα Καμιλλέρι «Μια φωνή τη νύχτα», που θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Οκτωβρίου στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη, το ΑΠΕ- ΜΠΕ εξασφάλισε προδημοσίευση του πρώτου κεφαλαίου.

    Ο 90 χρονος συγγραφέας , πρώην σκηνοθέτης , δεδηλωμένος αριστερός, που ξεκίνησε τη συγγραφή σε μεγάλη ηλικία, καθιέρωσε ένα τύπο αστυνόμου ερευνητή ο οποίος αντιστοιχεί στο ήπιο ταμπεραμέντο της Νότιας Ευρώπης μακριά από το ομιχλώδες και σκληρό πρώτυπο των Σκανδιναυών.

    Ο ήρωας του Καμιλλιέρι είναι ο Σάλβο Μονταλμπάνο, ένας ευσυνείδητος , παθιασμένος και αφιερωμένος στο καθήκον του ερευνητής, ανεπηρέαστος από το χρήμα, τα βραβεία και την εξουσία. Η μόνη ακρότητα που επιτρέπει στον εαυτό του είναι να αποτελειώνει με δαγκώματα τους γόνους χταποδιών, γεγονός που είχε προκάλεσε μια ευγενική επιστολή διαμαρτυρίας της πρώην Ελληνίδας Επιτρόπου για την αλιεία Μαρίας Δαμανάκη προς τον (αδιόρθωτο, πάντως) συγγραφέα...

    [14] Συγκαλείται αύριο η νέα Βουλή

    Αύριο, Σάββατο, συγκαλείται η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και κηρύσσεται η έναρξη της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος).Σύμφωνα με την ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας, στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα ορκιστούν οι βουλευτές και την Κυριακή, στις 4 Οκτωβρίου, στις 11 επίσης το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο. Του Σώματος θα προεδρεύσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής.

    Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.

    Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

    [15] Αισιόδοξος ο Αδ. Γεωργιάδης ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του

    Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το απόγευμα, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ, θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, εξέφρασε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στoν ΑΝΤ1, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 45 υπογραφές.

    «Νομίζω ότι σήμερα θα κλείσουμε και θα καταθέσω τις 50 υπογραφές. Είμαι πάνω από τις 45» δήλωσε και πρόσθεσε: «φαίνεται ότι τα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής θα μου δώσουν την εμπιστοσύνη τους και θα έχουμε μια πολύ ωραία προεκλογική περίοδο».

    Διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε υπογραφές από βουλευτές, εκτιμώντας ότι «σε αυτή τη διαδικασία όσο πιο μακριά είναι οι βουλευτές τόσο το καλύτερο, υπό την έννοια ότι αφού απευθυνόμαστε στην κοινωνία πρέπει την επομένη αυτής της διαδικασίας να είμαστε πάλι αγαπημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 8:32:30 UTC