Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον χώρο της ανασκαφής για εντοπισμό λειψάνων Ελλήνων καταδρομέων, στην Κύπρο, βρέθηκε ο Π. Καμμένος
  • [02] Ουκρανοί ακροδεξιοί προπηλάκισαν Έλληνες πρώην υπουργούς στην Οδησσό
  • [03] Παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα Volkswagen
  • [04] Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ
  • [05] Μοσκοβισί: H ΕΕ μπορεί να χρειαστεί ευελιξία στα ελλείμματα κρατών, λόγω του μεταναστευτικού
  • [06] Τι ισχύει σήμερα για τους περιορισμούς κεφαλαίων - Χρηστικός οδηγός από την ΕΕΤ
  • [07] Έκτακτη σύνοδος στρατιωτικών ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας
  • [08] Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν σε κέντρο υποδοχής του Αμβούργου
  • [09] Λαβρόφ: «Αβάσιμες» οι αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία
  • [10] Ντέιβιντ Γκρος: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τους επιστήμονές της
  • [11] Ο γιος του Θωμά Λιακουνάκου, Νικόλαος, προσήχθη στη ΓΑΔΑ
  • [12] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ
  • [13] Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω απεργίας των εργαζομένων στη διανομή Τύπου
  • [14] Μία νεαρή Ελληνίδα ελπίζει να κάνει ταξίδι στο διάστημα με ... καλό σκοπό
  • [15] Τα «τιτιβίσματα» στο Twitter από κινητές συσκευές είναι πιο εγωκεντρικά
  • [16] Φυσικό ζιζανιοκτόνο από αιθέρια έλαια έτοιμο να βγει σε βιομηχανική παραγωγή

  • [01] Στον χώρο της ανασκαφής για εντοπισμό λειψάνων Ελλήνων καταδρομέων, στην Κύπρο, βρέθηκε ο Π. Καμμένος

    Τον χώρο όπου εντοπίστηκαν, μετά από ανασκαφή, η άτρακτος του Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και οστά Ελλήνων καταδρομέων, επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος. Όπως είναι γνωστό, το αεροσκάφος κατέρριψε από λάθος η κυπριακή αεράμυνα τον Ιούλιο του 1974.

    Τον Έλληνα υπουργό ενημέρωσε διεξοδικά ο επικεφαλής της ανασκαφής, Ξενοφών Καλλής, ο οποίος είπε ότι έχουν εντοπιστεί οστά, αλλά απέφυγε να αναφέρει αριθμό. Σημείωσε, όμως, ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αναμένεται να γίνει εξέταση DNA.

    Επίσης, ο κ. Καλλής ανέφερε ότι το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος, λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί. Τόνισε, δε, ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης, το πιλοτήριο έβλεπε προς το Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος προς νότια. Τέλος, ο επικεφαλής της ανασκαφής είπε στον κ. Καμμένο ότι η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Μετά την ενημέρωση ο Έλληνας υπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    [02] Ουκρανοί ακροδεξιοί προπηλάκισαν Έλληνες πρώην υπουργούς στην Οδησσό

    Ένας εκπρόσωπος της φασιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας της Ουκρανίας παραδέχθηκε την Τετάρτη πως τα μέλη της οργάνωσης απέκλεισαν εν γνώσει τους ένα ξενοδοχείο στην Οδησσό όπου είχαν καταλύσει Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, για να τους εμποδίσουν να παρευρεθούν σε μια συνάντηση με οργανώσεις μειονοτήτων.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης τους ακολουθούσαν συνεχώς, ζητώντας τους «εξηγήσεις» για ποιο λόγο βρίσκονται στην Οδησσό.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν επίσης ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα εστιατόριο για να ξεφύγουν από τα ακροδεξιά στοιχεία και ζήτησαν τη βοήθεια του προξενείου και της ουκρανικής αστυνομίας.

    «Οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας», τόνισε η κ. Βαλαβάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ξένη αντιπροσωπεία ουσιαστικά προπηλακίζεται από ακροδεξιά στοιχεία στην Οδησσό.

    Λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχαν σήμερα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη με μέλη της ομογένειας. Οι πρώην υπουργοί θα επιστρέψουν, αύριο, στην Ελλάδα.

    «Ήταν μια ομάδα Ελλήνων της άκρας αριστεράς που ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση. Αποκλείσαμε την έξοδο του ξενοδοχείου για να τους εμποδίσουμε να πάνε σε αυτή την εκδήλωση και θα το ξανακάνουμε από όπου και αν έρθουν», δήλωσε ο Άρτεμ Σκοροπάντσκι, προσθέτοντας πως δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά πρόσθεσε πως «σίγουρα έχασαν την συνάντηση».

    [03] Παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα Volkswagen

    Ενημέρωση για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» λογισμικό, ζητά απο τις εταιρείες το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη χθες επιστολή στη Volkswagen και τις αλλες εμπλεκόμενες εταιρείες με την οποία ζητούνται στοιχεία για τον αριθμό τέτοιων αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί στην Ελλάδα και τι προτίθενται να κάνουν με αυτά οι συγκεκριμένες εταιρείες.

    [04] Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ

    Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 230 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο) ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον ο φόρος παραμείνει στα περυσινά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στα 80-85 λεπτά το λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οπότε η τιμή διαμορφώθηκε στο 1-1,1 ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η περαιτέρω μείωση του φόρου σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΠΕΚ θα οδηγήσει τη λιανική τιμή στα 60 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ακόμη ότι η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει τον περιορισμό κατά 50 % του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα και με την κλιματική ζώνη κάθε περιοχής.

    Στην επιστολή της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) "με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων".

    Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

    [05] Μοσκοβισί: H ΕΕ μπορεί να χρειαστεί ευελιξία στα ελλείμματα κρατών, λόγω του μεταναστευτικού

    Η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης, είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.

    Σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SDZ), ο Μοσκοβισί είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει ευελιξία υπό έκτακτες περιπτώσεις.«Θα προσπαθήσουμε τώρα να αναλύσουμε το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση. Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση ανθρώπων εδώ από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου» είπε.

    Κατά το Σύμφωνο, του οποίου στόχος είναι η υποστήριξη του κύρους του ευρωπαϊκού νομίσματος, τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίζουν το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 3% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), παρότι πολλά κράτη έχουν ξεπεράσει το όριο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Το κριτήριο δανεισμού είναι 60% του ΑΕΠ.

    [06] Τι ισχύει σήμερα για τους περιορισμούς κεφαλαίων - Χρηστικός οδηγός από την ΕΕΤ

    Αναθεωρημένες απαντήσεις, με βάση ό,τι ισχύει σήμερα σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

    Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

    2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

    ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

    3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

    ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

    [07] Έκτακτη σύνοδος στρατιωτικών ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα στη χώρα αυτή, δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    «Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο», είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.

    Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

    Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: «Αβάσιμες» οι αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία

    [08] Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν σε κέντρο υποδοχής του Αμβούργου

    Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν σε ένα υπερπλήρες κέντρο υποδοχής στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Die Zeit.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δύο μεγάλες ομάδες προσφύγων διαπληκτίστηκαν σε ένα κέντρο υποδοχής στο Αμβούργο. Συνολικά περισσότεροι από 200 πρόσφυγες συμμετείχαν στις ταραχές, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία αναγκάστηκε να επέμβει.Από τον καυγά μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων υπήρξαν τραυματίες, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές καθώς έσπασαν κρεβάτια και καρέκλες.

    [09] Λαβρόφ: «Αβάσιμες» οι αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις αμφιβολίες των Δυτικών, σύμφωνα με τις οποίες, οι χθεσινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αντίθετα έπληξαν θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό και μάλιστα ακριβώς τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.

    «Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Κέρι στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει «καμία πληροφορία» για θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα.

    [10] Ντέιβιντ Γκρος: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τους επιστήμονές της

    Αν η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί, πρέπει πρωτίστως να κρατήσει τους επιστήμονές της, ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός νομπελίστας Ντέιβιντ Γκρος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως είπε, στην εποχή μας «το να αγνοεί κανείς την επιστήμη και την τεχνολογία, είναι τρελό».

    Μεταξύ άλλων, θεωρεί ως πιθανότερη σημαντική ανακάλυψη του μέλλοντος, τον εντοπισμό των σωματιδίων της σκοτεινής ύλης, δηλώνει άθεος και ουμανιστής, εχθρός της θεωρίας του πολυσύμπαντος και αισιόδοξος για τη μελλοντική συμβολή της επιστήμης σε έναν καλύτερο κόσμο. Αλλά, από την άλλη, δεν αποκλείει ότι, αν δεν έχουμε βρει εξωγήινους έως τώρα, είναι ίσως επειδή η νοήμων ζωή έχει μια τάση να αυτοκαταστρέφεται οπουδήποτε στο σύμπαν.

    Ο νομπελίστας θεωρητικός φυσικός υψηλών ενεργειών Ντέιβιντ Γκρος, θα είναι ομιλητής στο αυριανό «Συμπόσιο των Επτά Σοφών» για την Κοσμολογία στο Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια θα βραβευθεί, μαζί με τους άλλους έξι διακεκριμένους συναδέλφους του, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Χθες είχε προσκληθεί και μίλησε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Λίγο πριν, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [11] Ο γιος του Θωμά Λιακουνάκου, Νικόλαος, προσήχθη στη ΓΑΔΑ

    Ο γιός του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, Νικόλαος, προσήχθη αργά χθες το βράδυ στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, για χρέος που έχει προς την εφορία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Νικόλαος Λιακουνάκος ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για το χρέος αυτό και αναμένουν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την έγγραφη επιβεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ.

    Εφόσον σταλεί αυτή η επιβεβαίωση, ο γιος του επιχειρηματία πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος.

    [12] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ

    Το πλέον συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ για την ηγεσία και την αυτονομία των σχολείων που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρείται σχετικά μεγάλη αυτονομία των σχολικών μονάδων στα θέματα των μεθόδων διδασκαλίας, της επιλογής των σχολικών εγχειριδίων ή της επιλογής των μαθητών τους με την «αξιοσημείωτη εξαίρεση της Ελλάδας όπου τα ζητήματα αυτά καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές».

    Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου τα σχολικά εγχειρίδια καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές, ενώ στη Γαλλία συμβαίνει το ίδιο μόνο για τα σχολικά εγχειρίδια των μαθημάτων επιλογής. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είναι επίσης η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν τους καθηγητές που θα καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό, καθώς και να έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα των απολύσεων και της επιλογής του διευθυντή τους.

    [13] Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω απεργίας των εργαζομένων στη διανομή Τύπου

    Καμιά εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα, καθώς το σωματείο των εργαζομένων στη διανομή Τύπου πραγματοποιεί από το απόγευμα της Τετάρτης στις 17:00 μέχρι σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, οι εργαζόμενοι διεκδικούν, υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ιρις», άμεση επιστροφή των κομμένων επιδομάτων από την «ΕΥΡΩΠΗ» και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

    [14] Μία νεαρή Ελληνίδα ελπίζει να κάνει ταξίδι στο διάστημα με ... καλό σκοπό

    Σε λίγες μέρες η 26χρονη θεσσαλονικιά Ιωάννα Φωτοπούλου θα γνωρίζει αν επιλέχθηκε στην τελική φάση ενός διεθνούς διαγωνισμού, ο νικητής -ή η νικήτρια- του οποίου θα κάνει μια πτήση στο διάστημα.

    Ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες, η Ιωάννα, απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έχοντας ήδη στην πλάτη της μια μακρά εθελοντική, ανθρωπιστική και ακτιβιστική δράση, είχε συμπεριληφθεί πρόσφατα στους 30 νέους από όλο τον κόσμο, που πέρασαν στην ημιτελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού «Rising Star Programme».

    Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την μη κυβερνητική οργάνωση «One Young World» με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με τον οργανισμό μάνατζερ Kruger Cowne. Η Ιωάννα ήταν μέλος του "One Young World" και το 2013 είχε προσκληθεί να μιλήσει κατά της διαφθοράς σε συνέδριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

    Οι τρεις φιναλίστ που τελικά θα επιλεγούν, θα ταξιδέψουν στις αρχές Οκτωβρίου στην Μπαγκόνγκ της Ταϊλάνδης, όπου μπροστά σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων και σε μια κριτική επιτροπή, θα μιλήσουν επί 15 λεπτά, ώστε να προκύψει ο τελικός νικητής. Αυτός ή αυτή -που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο- θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα δωρεάν διαστημικό ταξίδι με το νέο διθέσιο αμερικανικό διαστημοπλάνο XCOR Lynx.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιωάννα θέλει να αναδείξει, μέσα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, το YouRule (http://yourule.gr), μία ηλεκτρονική πλατφόρμα-δίκτυο για την καταγραφή των προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας, την οποία η ίδια ίδρυσε.

    Δείτε το βίντεο της συνέντευξης στη διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=j3OdUwo7axE

    [15] Τα «τιτιβίσματα» στο Twitter από κινητές συσκευές είναι πιο εγωκεντρικά

    Τα σύντομα μηνύματα (tweets) που στέλνουν οι χρήστες του Twitter από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και από άλλες φορητές συσκευές, έχουν πιο εγωκεντρικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα «τιτιβίσματα» που κάνουν από σταθερό υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιράτζ Μάρθι του Πανεπιστημίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επικοινωνίας «Journal of Communication» ανέλυσαν επί έξι εβδομάδες -με ειδικό λογισμικό και με ψυχολογικές μεθόδους- το γλωσσικό περιεχόμενο 235 εκατομμυρίων μηνυμάτων στο Twitter.

    [16] Φυσικό ζιζανιοκτόνο από αιθέρια έλαια έτοιμο να βγει σε βιομηχανική παραγωγή

    Ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο, με δραστική ουσία αιθέρια έλαια, έχει δημιουργηθεί στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης, Εργαστήριο Ζιζανιολογίας.

    Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν ο ζιζανιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ιωάννης Βασιλάκογλου και ομάδα τριών φοιτητριών από την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας που όλοι μαζί είναι συμμέτοχοι σε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει εκδοθεί και βρίσκεται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με επιχειρηματίες για να βγεί σε βιομηχανική παραγωγή με πολλαπλές χρήσιμες εφαρμογές στην βιολογική γεωργία και οφέλη για τους χειριστές του, λόγω της έλλειψης τοξικότητας.

    Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται η νανοτεχνολογία και προηγμένες τεχνικές ενθυλάκωσης με λυοφιλίωση. Η σύνθεση του φυσικού ζιζανιοκτόνου περιλαμβάνει ως βασικό συστατικό ένα αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό περισσότερων ελαίων και ένα φορέα ενθυλάκωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 8:32:20 UTC