Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρέος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κέρι
  • [02] Έκτακτη σύνοδος στρατιωτικών ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας
  • [03] Αν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ θα στείλει πίσω τους Σύρους πρόσφυγες, λέει ο Ντ. Τραμπ
  • [04] «Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τους επιστήμονές της»
  • [05] Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ σύμφωνα με τους «Τάιμς»
  • [06] Παράταση 20 ημερών για τον έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ
  • [07] Για τον «Ηφαιστίωνα» το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς
  • [08] Απονομή βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης
  • [09] Τεράστιες ουρές για φθηνά εισιτήρια του Θεάτρου Τέχνης
  • [10] Η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας στο Μέγαρο Μουσικής
  • [11] Έργα που έγραψαν ιστορία ανεβάζει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [12] Ανακαλύφθηκε μια «αχίλλειος πτέρνα» στον ιό HIV του AIDS

  • [01] Χρέος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κέρι

    Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    [02] Έκτακτη σύνοδος στρατιωτικών ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα στη χώρα αυτή, δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    «Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο», είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.

    Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

    [03] Αν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ θα στείλει πίσω τους Σύρους πρόσφυγες, λέει ο Ντ. Τραμπ

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει πίσω όλους τους Σύρους πρόσφυγες που θα δεχθούν οι ΗΠΑ, αν εκλεγεί, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες σε συγκέντρωση στο Κιν, του Νιου Χάμσαϊρ.Ο δισεκατομμυριούχος είπε ακριβώς: «Αν κερδίσω θα πάνε πίσω».

    Αυτή ήταν μια αλλαγή πολιτικής, καθώς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Fox News, σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Ωστόσο χθες το βράδυ, ο Τραμπ είπε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο γυμνάσιο του Κιν: «Ακούω ότι θέλουμε να δεχθούμε 200.000 Σύρους. Και μπορεί να είναι -ακούστε, μπορεί να είναι Isis», είπε αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος. Περιγράφοντάς τους ως έναν «στρατό 200.000 ανδρών», πρόσθεσε: «Αν κερδίσω, αν κερδίσω θα πάνε πίσω».

    [04] «Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τους επιστήμονές της»

    Αν η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί, πρέπει πρωτίστως να κρατήσει τους επιστήμονές της, ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός νομπελίστας Ντέιβιντ Γκρος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως είπε, στην εποχή μας «το να αγνοεί κανείς την επιστήμη και την τεχνολογία, είναι τρελό».

    Μεταξύ άλλων, θεωρεί ως πιθανότερη σημαντική ανακάλυψη του μέλλοντος, τον εντοπισμό των σωματιδίων της σκοτεινής ύλης, δηλώνει άθεος και ουμανιστής, εχθρός της θεωρίας του πολυσύμπαντος και αισιόδοξος για τη μελλοντική συμβολή της επιστήμης σε έναν καλύτερο κόσμο. Αλλά, από την άλλη, δεν αποκλείει ότι, αν δεν έχουμε βρει εξωγήινους έως τώρα, είναι ίσως επειδή η νοήμων ζωή έχει μια τάση να αυτοκαταστρέφεται οπουδήποτε στο σύμπαν.

    Ο νομπελίστας θεωρητικός φυσικός υψηλών ενεργειών Ντέιβιντ Γκρος, θα είναι ομιλητής στο αυριανό «Συμπόσιο των Επτά Σοφών» για την Κοσμολογία στο Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια θα βραβευθεί, μαζί με τους άλλους έξι διακεκριμένους συναδέλφους του, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Χθες είχε προσκληθεί και μίλησε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Λίγο πριν, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [05] Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ σύμφωνα με τους «Τάιμς»

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνει την καλύτερη βαθμολόγια ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών «Τάιμς» (Times Higher Education World University Rankings 2015-16), κατατασσόμενο στις θέσεις 351-400, αν και εμφάνισε υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη 2013-2014, όταν είχε βρεθεί στις θέσεις 301-350.

    Από ελληνικής πλευράς ακολουθούν στη λίστα, κατά σειρά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (401-500 - μια θετική έκπληξη), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (401-500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501-600), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601-800) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800).

    Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (Βρετανία), Στάνφορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρετανία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Πρίνστον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρετανία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ).

    [06] Παράταση 20 ημερών για τον έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ

    Παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου δόθηκε στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2014, προκειμένου να ρυθμίσουν την εκκρεμότητά τους αυτή. Συγκεκριμένα, με την παράταση των είκοσι ημερών που αποφάσισε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

    Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωση του αναφέρει, πως κατεύθυνση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, και καλεί τους πολίτες "να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους στα ΚΤΕΟ, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και οι δυσλειτουργίες της τελευταίας στιγμής". Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω ημερομηνίες εμπίπτουν στις δεσμεύσεις της χώρας, η εφαρμογή τους αποτελεί υποχρέωση της χώρας, και επομένως δεν μπορεί δυστυχώς να δοθεί νέα παράταση.

    [07] Για τον «Ηφαιστίωνα» το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς

    Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο απο τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα, είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο τον μονόφθαλμο.

    Τις νέες υποθέσεις -με βάση και πρόσφατα ευρήματα- ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου "αποκωδικοποιώντας" τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων - λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής της Αμφίπολης.

    Οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την "υπογραφή" ΑΝΤ ("υπογραφή" που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδω αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα "Ηφαιστίωνος" (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος) ...

    Τα νέα στοιχεία (και τα νέα ευρήματα) παρουσίασαν σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του πανεπιστημίου στην οποία παραβρίσκεται και μιλά η ανασκαφέας της Αμφίπολης ) με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» .

    [08] Απονομή βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης

    Η Μαρία Ξυλούρη για το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ «Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ Ντε Ζουτ» (εκδόσεις Τόπος), η Κορίνα Λάμψα και η Παυλίνα Δηράνη για το μυθιστόρημα της Κάτια Πετρόφσκαγια «Νομίζω την έλεγαν Έστερ» (εκδόσεις Καπόν) και ο Αχιλλέας Κυριακίδης για το μυθιστόρημα του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» (εκδόσεις Ίκαρος) απέσπασαν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης, που απονεμήθηκαν την Τετάρτη 30/10, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης.

    Τα βραβεία, που καλύπτουν αντιστοίχως την αγγλόφωνη, τη γερμανόφωνη και την ισπανόφωνη λογοτεχνία, απένειμαν η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.

    [09] Τεράστιες ουρές για φθηνά εισιτήρια του Θεάτρου Τέχνης

    Σκηνές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην προπώληση εισιτήριων για συναυλίες μεγάλων αστέρων που επισκέπτονται τη χώρα μας εκτυλίχθηκαν χθες (30/9) αυτή τη φορά από θεατρόφιλους. Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να διαθέσει εισιτήρια για όλες τις φετινές του παραστάσεις στην τιμή των - μόλις - 3 ευρώ.

    Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη των παραστάσεων της νέας σεζόν, από τις 17.00 έως τις 22.00, στα ταμεία και των δύο Σκηνών (Υπόγειο και Φρυνίχου 14) του Θεάτρου Τέχνης έγινε το αδιαχώρητο, καθώς περίπου 3.000 άτομα έσπευσαν για να επωφεληθούν από την προνομιακή προσφορά. Με αποτέλεσμα ατελείωτες ουρές να σχηματιστούν - ακόμα και πριν την έναρξη της προπώλησης - στο στενάκι της Φρυνίχου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στα πεζοδρόμια της Πεσμαζόγλου και της Πανεπιστημίου.

    «Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Θεάτρου Τέχνης ήταν τεράστια. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του κόσμου για το θέατρο. Μέλημα μας ήταν να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε όσους περίμεναν σήμερα εδώ», ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ οι υπεύθυνοι του ταμείου της Φρυνίχου. Ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που, ενώ έμειναν μέχρι το τέλος στα ταμεία της Πεσμαζόγλου δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν γιατί όπως ανακοινώθηκε από ανθρώπους του θεάτρου εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια της προσφοράς.

    [10] Η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας στο Μέγαρο Μουσικής

    Ένα σπουδαίο φωνητικό σύνολο από την «καρδιά» της ανατολικοευρωπαϊκής χορωδιακής παράδοσης επιλέγει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως αρχή της φετινής διεθνούς περιοδείας του. Τριάντα πέντε χορωδοί της Kρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας παρουσιάζουν, υπό τη μουσική καθοδήγηση του μαέστρου Ρόμπερτ Μιλκεγιάν, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», έργα του Κομιτάς, «πατριάρχη» της αρμενικής μουσικής, αλλά και συνθέσεις των Σνίτκε, Μπάρμπερ, Χαλατζιάν και Μιλκεγιάν.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας, περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, κύκλους συνθέσεων του Κομιτάς (1869-1935), ιδρυτή της Εθνικής Αρμενικής Σχολής και πρωτοπόρου της εθνομουσικολογίας, εμπνευσμένους από αρμενικά λαϊκά τραγούδια του γάμου, παραδοσιακές μελωδίες, τραγούδια και χορευτικούς σκοπούς. Θα ακουστεί επίσης το έργο «St?ndchen» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828), ενώ η πρώτη ενότητα θα κλείσει με το έργο χορωδιακό «Agnus Dei» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη του 20ού αιώνα Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981).

    Το δεύτερο μέρος θα αρχίσει με θρησκευτική μουσική του πολυσχιδούς Ρώσου συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε (1934-1998) και θ' ακολουθήσουν οι πολυφωνικές δημιουργίες «Gloria», «Tuba Mirum», «Patrem» και «Sanctus» του σύγχρονου Αρμένιου συνθέτη και μαέστρου Νταβίντ Χαλατζιάν. Για επίλογο της βραδιάς, η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας επέλεξε έργα για πολυφωνικό σύνολο, διασκευασμένα από τον μαέστρο της Ρόμπερτ Μιλκεγιάν.

    Η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας, που θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πολυφωνικά σύνολα δωματίου στη χώρα της, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2000. Η αρχική της ονομασία ήταν Αρμενική Χορωδία Δωματίου, αλλά μετονομάστηκε σε State Chamber Choir of Armenia (SCCA) το 2008, οπότε ανέλαβε τη καλλιτεχνική και μουσική της διεύθυνση ο πολυβραβευμένος μαέστρος Ρόμπερτ Μιλκεγιάν. Το ρεπερτόριο της Χορωδίας, η οποία αποτελείται από 35 τραγουδιστές, περιλαμβάνει έργα Γκαμπριέλλι, Μπαχ, Μπραμς, Βασκς, Σνίτκε, Μπρίττεν, Πουλένκ, Ντεμπυσσύ και άλλων γνωστών συνθετών, καθώς και έργα του Κομιτάς και σύγχρονων Αρμένιων δημιουργών, τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα.

    [11] Έργα που έγραψαν ιστορία ανεβάζει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή

    «Ανέλαβα μια εθνική όπερα, ένα λυρικό θέατρο που συγκρίνεται και συνεργάζεται με κορυφαία ευρωπαϊκά. Δεν θα επιτρέψω, όσο αυτό περνάει από το χέρι μου, αυτό το ιστορικό θέατρο, η μοναδική λυρική σκηνή της Ελλάδας, να συρρικνωθεί σε ένα επαρχιακό θίασο» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, η οποία είναι η τελευταία όπου η ΕΛΣ θα έχειγια έδρα της το ιστορικό «Ολύμπια» της Οδού Ακαδημίας.

    Λίγο πριν από τη μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιλέγει να παρουσιάσει έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια». Η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, ο «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι, ο «Βαφτιστικός» του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι είναι μερικά από τα εμβληματικά έργα τα οποία σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις επιστρέφουν φέτος στο «Ολύμπια», ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με τη μεταπολεμική Ελλάδα.

    [12] Ανακαλύφθηκε μια «αχίλλειος πτέρνα» στον ιό HIV του AIDS

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό μιας «αχίλλειας πτέρνας» στον ιό HIV του AIDS, την οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν οι γιατροί.

    Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν δύο ξεχωριστές μελέτες στο περιοδικό «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεϊνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με το κατάλληλο φάρμακο- να κατασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεϊνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 6:32:16 UTC