Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα,υποστήριζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Διμερείς συναντήσεις του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ν. Βούτσης στο Πρακτορείο FM 104,9 : Τελείωσε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης
  • [04] Με επιπλέον αναλήψεις θα «επιβραβεύονται» όσοι μεταφέρουν χρήματα από το εξωτερικό
  • [05] Συνολικά 77.0000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία από τις 16 Σεπτεμβρίου
  • [06] Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών
  • [07] Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εν αναμονή μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης από τη NASA
  • [08] Η σημαντικότερη αποστολή του Ματίας Μίλερ

  • [01] Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα,υποστήριζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα που έχει πάρει διαζύγιο από μεγάλες κατηγορίες πολιτών, αναγνώρισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο MEGA. Προέταξε την ανάγκη της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα λέγοντας ότι «οι νέοι δεν μας ψηφίζουν και δεν μας ακούν». Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ένα κόμμα γερασμένο, αλλά ο βασικός αξιακός της πυλώνας «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρος και πρέπει να προβληθεί».

    Μίλησε για ανανέωση και στα πρόσωπα και τις δομές αλλά και στο "brand" του κόμματος, υποστηρίζοντας: «δεν έχουμε καταφέρει να εκπέμψουμε ένα πραγματικό μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, να τους δώσουμε μια πραγματική ελπίδα ότι με κεντροδεξιές φιλελεύθερες πολιτικές μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο».

    Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής είπε πως βγάζει "το καπέλο" στον Βαγγέλη το Μεϊμαράκη «γιατί πράγματι επειδή δεν είχε τη νομιμοποίηση μιας εκλογής από την ίδια την κοινωνία προφανώς και δεν μπορούσε να κάνει όσα πράγματα ήθελε να κάνει» και εξέφρασε την πρόθεσή του ως πρόεδρος να αλλάξει το καταστατικό προσδιορίζοντας «ότι και ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει θητεία και πρέπει να είναι υπόλογος στο τακτικό συνέδριο κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια».

    [02] Διμερείς συναντήσεις του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

    Με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά και Χασίμ Θάτσι θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνεχίζοντας τις διμερείς επαφές του στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κοτζιάς, εκτός από τις συναντήσεις όπου θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συναντηθεί σήμερα και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε για το Κυπριακό, ενώ θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

    [03] Ν. Βούτσης στο Πρακτορείο FM 104,9 : Τελείωσε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης

    Η αριστερά απέδειξε ότι δεν είναι παρένθεση, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Πρακτορείο FM 104,9, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έγινε σαφές ότι η χώρα έχει «μία κυβέρνηση παραγωγής έργου», κάτι που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη συζήτηση για το χρέος και την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας.

    Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει μία ουσιαστική απομοίωση (του χρέους) ... πράγμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία».

    Αναφερόμενος στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι με βάση τις ευχές του ξεπουλήματος, όπως συζητιόνταν πριν από μερικά χρόνια, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων και σε μεγάλες διαρθρωτικές συμφωνίες με διασφαλισμένο το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά, το περιβάλλον, αλλά βεβαίως και το κίνητρο του επιχειρηματικού κέρδους, είτε για τον ιδιώτη είτε για τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες θα συνάψουμε αυτές τις συμφωνίες».

    [04] Με επιπλέον αναλήψεις θα «επιβραβεύονται» όσοι μεταφέρουν χρήματα από το εξωτερικό

    Με τη δυνατότητα επιπλέον αναλήψεων μετρητών θα «επιβραβεύονται» όσοι μεταφέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα τοποθετούν σε εγχώριες τράπεζες.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στα capital controls, κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των τραπεζών έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε τράπεζα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Όμως επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

    [05] Συνολικά 77.0000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Συνολικά 5.000 πρόσφυγες εισήλθαν χθες, Κυριακή, στην Κροατία και 7.000 το Σάββατο, κυρίως από τις περιοχές Μπάπσκα και Τοβάρνικ στα σύνορα με τη Σερβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η κρίση με τη μαζική εισροή προσφύγων, στην Κροατία εισήλθαν 77.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Ουγγαρία με λεωφορεία και τρένα.

    Στο κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, προς το παρόν βρίσκονται 1.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας.

    Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας, Άντε Κοτρομάνοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής προσφύγων εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας.

    [06] Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών

    Η πανσέληνος αφού φώτισε την Ακρόπολη, παιχνίδισε με τα σύννεφα για να χαθεί σταδιακά από τον ουρανό, όταν η Γη παρεμβλήθηκε ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο. Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, που σε κάποια στάδιά του ήταν ορατό και από την Αθήνα (παρά τη συννεφιά) άρχισε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και η ολική έκλειψη ξεκίνησε μία ώρα αργότερα.

    Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου από το 1982 και το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2033.

    Το φαινόμενο ήταν σπάνιο διότι η έκλειψη έγινε καθώς η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, δηλαδή στην πλησιέστερη θέση ως προς τη Γη. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο φαίνεται μεγαλύτερη κατά 14% και λαμπρότερη κατά 30%, συγκριτικά με την εικόνα της όταν βρίσκεται στο απόγειο- στην μεγαλύτερη απόσταση από τον πλανήτη μας.

    Ήταν αδύνατο να αρνηθεί κάποιος την πρόσκληση για παρατήρηση της ολικής έκλειψης της υπερπανσελήνου από τον λόφο των Νυμφών, στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας.

    Μας υποδέχτηκε η αστροφυσικός Αναστασία Μεταλληνού, υπεύθυνη για τις δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Προλάβαμε να θαυμάσουμε την υπερπανσέληνο πριν την κρύψουν τα σύννεφα, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου του Δωρίδη, που ονομάζεται έτσι προς τιμή του ανθρώπου που το δώρισε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για διοπτρικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier και έχει τοποθετηθεί σε ειδικό θόλο στην Πνύκα, κοντά στο κτήριο Σίνα του Αστεροσκοπείου.

    Δεκάδες άνθρωποι, παρότι η πρόγνωση του καιρού δεν ήταν ευνοϊκή για την παρατήρηση της έκλειψης, ξενύχτησαν και ανέβηκαν στο Θησείο και είχαν την ευκαιρία να δουν τον ουράνιο θόλο από το τηλεσκόπιο του Δωρίδη, με την βοήθεια των ερευνητών του Αστεροσκοπείου.

    Η Αναστασία Μεταλληνού μας αποζημίωσε για το ξενύχτι και παρά τη συννεφιά μας ξενάγησε στον μαγικό κόσμο των αστεριών. Μας έδωσε όμως και την δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία του Αστεροσκοπείου, από το 1840, όταν ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, τότε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, πήρε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της έρευνας στην χώρα μας. Έξι χρόνια μετά στον λόφο των Νυμφών είχε οικοδομηθεί το κτήριο Σίνα, που σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Έχουν περάσει 169 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο Γεώργιος Βούρης και το ερευνητικό κέντρο ανοίγει πλέον τακτικά τις πύλες του οργανώνοντας επισκέψεις για τους πολίτες, που αξίζει να ανεβούν στο Θησείο, ακόμα και μόνο για να θαυμάσουν το ιστορικό κτήριο του Αστεροσκοπείου.

    [07] Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εν αναμονή μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης από τη NASA

    Σε «αναταραχή» βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εν όψει της ανακοίνωσης "μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης" , η οποία αφορά τον Άρη, στην οποία θα προχωρήσει εντός της ημέρας η NASA.

    Δύο επιστήμονες υπογράφουν μελέτη που προέρχεται από την επεξεργασία φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από τροχιά και στην οποία ισχυρίζονται ότι παρουσιάζεται νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Άρη.

    Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει διεθνή μέσα ενημέρωσης να πιθανολογούν ότι η σημαντική ανακοίνωση της NASA θα αφορά την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον "κόκκινο πλανήτη".

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στους πόλους του Άρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Μία τέτοια ανακάλυψη θα είχε δραματικές συνέπειες τόσο για την πιθανότητα ανακάλυψης ζωής, όσο και για τις μελλοντικές αποστολές, περιλαμβανόμενου του στόχου της NASA για την πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στον Άρη στη δεκαετία του 2030.

    [08] Η σημαντικότερη αποστολή του Ματίας Μίλερ

    Το πρωινό της Τρίτης 15 Σεπτέμβριου, που ο Ματίας Μίλερ βρισκόταν στο πολυτελές περίπτερο της Porsche, στην 66η Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης (17-27 Σεπτεμβρίου), για να πραγματοποιήσει τη παγκόσμια παρουσίαση της νέας γενιάς της 911 και του πρωτότυπου Mission E, η φωτιά για το παράνομο λογισμικό των γερμανικών αυτοκινήτων του ομίλου VW, είχε ανάψει για τα καλά. Η Αμερική είχε ξεκινήσει την προσπάθεια της, να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη πρόσφατη ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα σκάνδαλο, που έβαλε στο μικροσκόπιο των ελέγχων 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα του ομίλου VW, τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

    Όλες οι μάρκες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της VW (VW, Audi, Skoda Seat και Porsche), ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τις εκπομπές καυσαερίων. Κυρίως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συμπεριφορά των πετρελαιοκίνητων εκδόσεων, όταν γίνεται έλεγχος στα καυσαέρια. Το παράνομο λογισμικό έχει την ικανότητα να μειώνει δραματικά, έως και 40 φορές, τις εκπομπές ρύπων, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και μόλις αντιληφθεί ότι γίνεται έλεγχος από εξωτερική πηγή.

    Ο Ματίας Μίλερ, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Porsche, μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτέμβριου, την ίδια ημέρα το εποπτικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου, του ανέθεσε την ηγεσία του ομίλου VW, μετά την αναγκαστική παραίτηση του Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων στους γερμανικούς κινητήρες ντίζελ. Ο Ματίας Μίλερ, στη πρώτη του δήλωση έδωσε έμφαση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τον γερμανικό όμιλο.

    Ο Ματίας Μίλερ, πριν φύγει από το τιμόνι της Porsche, είχε φροντίσει να δημιουργηθεί ένα υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικό υπόβαθρο για τη νέα γενιά της 911. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η μάρκα κατασκευής σπορ αυτοκινήτων, μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που έχουν άμεση σχέση με την οδηγική ευχαρίστηση, είναι η αύξηση της ισχύος των βενζινοκινητήρων Μπόξερ 3.000 κ.εκ., με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των ρύπων.

    Οι μηχανικοί για να αυξήσουν την απόδοση των υπετροφοδοτούμενων κινητήρων bi-turbo, αξιοποίησαν τις δυνατότητες των υπερσυμπιεστών καυσαερίων, αναζήτησαν τροποποιημένους συμπιεστές, πρόσθεσαν ένα ειδικό σύστημα εξαγωγής καυσαερίων και άλλαξαν τις ρυθμίσεις στο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα.

    Οι κινητήρες 3.000 κ.εκ. απέκτησαν άλλους 20 ίππους. Η 911 Carrera, παρέχει 370 ίππους και η 911 Carrera S αγγίζει τους 420 ίππους. Οι μέγιστες στροφές ανά λεπτό φτάνουν τις 7.500. Αυξήθηκε και η ροπή κατά 60,2 χλγμ., η μέγιστη τιμή της είναι 45,6 χλγμ. για την 911 Carrera και 50,8 χλγμ. για την 911 Carrera. Η ροπή παρέχεται από τις 1.700 σ.α.λ. μέχρι και τις 5.000 σ.α.λ. και στους δύο κινητήρες.

    Ανακοινώθηκε ότι ανάλογα με την έκδοση, οι κινητήρες της νέας γενιάς είναι σχεδόν 12% πιο αποδοτικοί. Η κατανάλωση καυσίμου έχει μειωθεί έως και κατά 1 λίτρο/100 χλμ. Η 911 Carrera με το κιβώτιο ταχυτήτων PDK καταναλώνει 7,4 λίτρα καυσίμου/100 χλμ. (μείωση 0,8 λ./100 χλμ.), ενώ η 911 Carrera S με το PDK καταναλώνει 7,7 λ./100 χλμ. (1λ. λιγότερο/100 χλμ.).

    Η 911 Carrera Coup? με το κιβώτιο ταχυτήτων Porsche-Doppelkupplung (PDK) και το πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,2΄΄- δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερη από την προκάτοχό της. Η 911 Carrera S με το κιβώτιο PDK και το πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono πιανει τα 100χλμ./ωρα σε 3,9 ΄΄ - ταχύτερη κατά 0.2΄΄.

    Η τελική ταχύτητα, και στα δύο μοντέλα εμφανίζεται βελτιωμένη. Η 911 Carrera έχει τελική ταχύτητα 295 χλμ./ώρα (αυξημένη κατά 6 χλμ./ώρα), ενώ η 911 Carrera S 308 χλμ./ώρα (αύξηση 4 χλμ./ώρα).

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2015 - 10:32:22 UTC