Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φουντώνει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία
  • [02] Θετικές εκτιμήσεις Λ. Κατσέλη για χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
  • [03] «Χαλάρωση» των τραπεζικών χρεώσεων ζητά η ΕΣΕΕ
  • [04] Νέες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών και μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τεμενών
  • [05] Η κόκκινη Υπερσελήνη που ηλέκτρισε τον πλανήτη
  • [06] Τα βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμέων Σχεδίων Animasyros
  • [07] Απλήρωτοι μεταφραστές την εποχή της κρίσης
  • [08] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ- ΜΠΕ του νέου βιβλίου του Νόαμ Τσόμσκι «Occupy»
  • [09] Επίτιμος δημότης Ξάνθης θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο

  • [01] Φουντώνει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία

    Με δύο σίγουρες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του κόμματος ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα για τη ΝΔ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν πάρει ήδη θέση στην κούρσα διαδοχής και τώρα μένει να δούμε αν θα υπάρξουν κι άλλα πρόσωπα που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα.

    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος δέχεται πιέσεις από βουλευτές και στελέχη να είναι υποψήφιος και αναμένεται από σήμερα και μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση.

    Αντίστοιχα οι κ.κ Μάκης Βορίδης και 'Αδωνις Γεωργιάδης θα συναποφασίσουν ποιος από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα, ενώ επιστολή προς τα μέλη της Πολιτική Επιτροπή, με την οποία τους ζητά στήριξη για μια δική του ενδεχόμενη υποψηφιότητα, έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς Μάρκος Πανέτας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος.

    Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν τις υπογραφές 50 μελών της Π.Ε. ή του 1/10 των μελών του τελευταίου συνεδρίου.

    [02] Θετικές εκτιμήσεις Λ. Κατσέλη για χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων και με την παροχή ρευστότητας από τα διευρυμένα κανάλια ρευστότητας της ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, με εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό σε μια σειρά από τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, επισήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Τ. Κατσέλη, στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα: «The Greek Crisis and Beyond» μαζί τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN Fareed Zakaria.

    Η κα Κατσέλη τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες επιμέρους ρυθμίσεων της συμφωνίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας εφόσον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτατη συναίνεση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων οι οποίες επιτρέπουν τον βιώσιμο οικονομικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.

    [03] «Χαλάρωση» των τραπεζικών χρεώσεων ζητά η ΕΣΕΕ

    Τον επανακαθορισμό των χρεώσεων των εμπορικών συναλλαγών με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

    Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: "...Εκτός από τη σταδιακή χαλάρωση των "capital controls", απαιτείται χαλάρωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις συνήθεις συναλλαγές μας με τις ελληνικές τράπεζες.

    Το κόστος των εμβασμάτων μέσω e-banking θα πρέπει αναλόγως να μειώνεται όσο αυξάνεται ο όγκος, των υποχρεωτικών πλέον, λόγω capital controls, διαδικτυακών συναλλαγών.

    Τα παράπονα εμπόρων από όλη την Ελλάδα, που δεχόμαστε για υπερβολικές χρεώσεις από τις τράπεζες, συνεχώς πληθαίνουν ιδιαίτερα για μικρά ποσά συναλλαγής, όπου πολλές φορές το κόστος της χρέωσης είναι δυσανάλογο με την αξία.

    Η ΕΣΕΕ ήδη προγραμματίζει νέο κύκλο συναντήσεων τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς, όσο και με την ΕΕΤ και την ΤτΕ με αποκλειστικό θέμα την απομείωση των χρεώσεων και προμηθειών των ελληνικών τραπεζών σε ευρωπαϊκά επίπεδα..."

    Οι χρεώσεις

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι οι χρεώσεις των τραπεζών για συνήθεις συναλλαγές και το κόστος των εμβασμάτων μέσω e-banking και ΑΤΜ ανάλογα με το ελάχιστο και μέγιστο ποσό, αντλούνται από τους τιμοκαταλόγους που έχουν αναρτήσει οι τράπεζες στο διαδίκτυο.

    Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση οι πραγματικές χρεώσεις και τα μέγιστα όρια να διαφέρουν και αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

    [04] Νέες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών και μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τεμενών

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου επικρατεί ένταση με αφορμή τον εορτασμό του εβραϊκού Σουκότ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην Πλατεία των Τεμενών αφού χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου για να διαλύσουν το πλήθος των πιστών και των νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, οι οποίοι οχυρώθηκαν στη συνέχεια μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα, το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές, οι οποίοι διανυκτέρευσαν μέσα στο τέμενος, έριξαν κοκτέιλ μολότοφ προς το μέρος στο οποίο βρισκόντουσαν οι αστυνομικοί, προκαλώντας πυρκαγιά στην είσοδο του κτιρίου. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία καταδικάζει "την κυνική εκμετάλλευση ενός ιερού χώρου".

    Στη συνέχεια όλοι οι μουσουλμάνοι πιστοί που βρισκόντουσαν στην πλατεία μετά την πρωινή προσευχή απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, η οποία είχε ανακοινώσει χθες ότι απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος στην Πλατεία των ανδρών κάτω των 50 ετών, εφαρμόζοντας τον περιορισμό αυτόν, ο οποίος επιβάλλεται τακτικά σε περιόδους έντασης.

    Αυτήν τη στιγμή έχουν κλείσει όλες οι πύλες πρόσβασης για τους μουσουλμάνους, ενώ ορισμένοι πιστοί που βρίσκονται κοντά σε αυτές φωνάζουν συνθήματα σε υπεράσπιση των τεμενών.

    [05] Η κόκκινη Υπερσελήνη που ηλέκτρισε τον πλανήτη

    Από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ινδία, περνώντας από την Ευρώπη και την Αφρική, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν την περασμένη νύκτα το θέαμα μίας Σελήνης μεγάλης και λαμπρής, βαμμένης στο κόκκινο χρώμα, ένα "ώριμο βερύκοκο" για ορισμένους, ένα "ρουμπίνι", για άλλους.

    Για λίγο περισσότερο από μία ώρα, από τις 02.11 GMT, η Σελήνη βρέθηκε στην περίγειο, στην κοντινότερη απόστασή της από την Γη και εμφανίσθηκε 30% πιο λαμπρή και 14% πιο μεγάλη. Επιπλέον, η Γη ευθυγραμμίστηκε την χθεσινή νύκτα με τη Σελήνη και τον Ήλιο, δίνοντας μία θεαματική ολική έκλειψη. Οι λίγες ακτίνες του Ηλίου που η Γη άφησε να περάσουν έδωσαν τη Σελήνη το έντονο κόκκινο χρώμα που τη συνόδευσε σε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.

    Φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το φαινόμενο έγινε ορατό σε ολόκληρη την εξέλιξή του στις περιοχές αυτές του πλανήτη όπου ο ουρανός ήταν καθαρός. Στη Νέα Υόρκη άνθρωποι βγήκαν στις πλατείες και τα πεζοδρόμια προσπαθώντας να απαθανατίσουν με τα κινητά τους την κόκκινη Σελήνη.

    Το φαινόμενο δεν ήταν ορατό στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας ερασιτέχνες κατόρθωσαν να το παρακολουθήσουν με τα τηλεσκόπιά τους.

    Η κόκκινη Σελήνη συνοδεύτηκε από τον φόβο της Αποκάλυψης για τους Μορμόνους, βάσει των προβλέψεων κάποιου συγγραφέα, όμως η εκκλησία τους εξέδωσε για την περίσταση καθησυχαστική ανακοίνωση.

    Για τους μικρότερους των 33 ετών, ήταν η πρώτη ευκαιρία να δουν "την Υπερπανσέληνο", Η τελευταία φορά που συνδυάστηκε η υπέρλαμπρη σελήνη και μία ολική έκλειψη ήταν το 1982 και, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη θα είναι το 2033.

    [06] Τα βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμέων Σχεδίων Animasyros

    Με την τελετή απονομής των βραβείων έριξε την αυλαία του το 8ο Animasyros, το επιτυχημένο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη από τις 24 εως 27 Σεπτεμβρίου.

    Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros,κέρδισε η ταινία «In the Distance» του Florian Grolig (Φλόριαν Γκλόριγκ) «για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά του. Όσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο σκηνοθέτης επιλέγει τον δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου».

    Ειδική μνεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, απέσπασε η ταινία «My Home» (Chez Moi) του Phuong Mai Nguyen (Φουόνγ Μάι Γουέν) «για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί».

    Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής ταινίας δόθηκε στo «Pineapple Calamari» της Kasia Nalewajka (Κάζια Ναλεβάσκα) «για το ξεχωριστό, παράδοξο και αστείο να αφηγηθείς μία ιστορία που εξετάζει σε βάθος την φιλία. Πόσο μαγικό: ένα άλογο μας έδειξε τι σημαίνει ανθρωπιά».

    Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, κέρδισε η ταινία «Ivan's Need» του Veronica Lingg (Βερόνικα Λινγκ) «για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική και φόρμα του, η οποία επικοινωνεί με επιτυχία την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας, με έναν τρόπο που συνδυάζει την φαντασία με τον απενοχοποιημένο αισθησιασμό».

    Tέλος, Βραβείο Κοινού για το, επίσης, νεοσύστατο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία «Pos Eso» του σκηνοθέτη Sam (Σαμ).

    Την κριτική επιτροπή του 8ου animasyros συγκρότησαν οι Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου (NOVA, FLIX.GR), η Ελληνοαμερικανίδα Αλίκη Θεοφιλόπουλος (Aliki Theofilopoulos), animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive- producer της Disney και η σπουδαία Σλοβένα animator, Σπέλα Καντέζ.

    [07] Απλήρωτοι μεταφραστές την εποχή της κρίσης

    Παρά την τεράστια σημασία της για την ενημέρωση και την αγωγή του αναγνωστικού κοινού, αλλά και για την επικοινωνία μεταξύ πολύ διαφορετικών πολιτισμών, η λογοτεχνική μετάφραση υπήρξε ανέκαθεν στην Ελλάδα μια παραγνωρισμένη δραστηριότητα.

    Σήμερα, μολονότι υπάρχει μια θεαματική άνοδος τόσο της μεταφραστικής παραγωγής όσο και του επιπέδου των μεταφραστών, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει θεαματικά.

    Πώς ακριβώς, όμως, πορεύονται η μετάφραση και οι μεταφραστές στη χώρα μας υπό συνθήκες κρίσης; Κι επίσης, ποιο είναι το παρελθόν και το παρόν του μεταφραστικού επαγγέλματος;

    «Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μεταφράσεις από τα ισπανικά έχει πέσει θεαματικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που διδάσκει μεταφρασεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι μεταφραστής, μεταξύ άλλων, του Ερνέστο Σάμπατο και του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν: «Ακόμα κι αν πάρει κανείς μετάφραση, θα πληρωθεί τα μισά από,τι πριν. Η προτίμηση για την αγγλόφωνη λογοτεχνία είναι συντριπτική, αλλά, ευτυχώς, για τους ισπανόφωνους συγγραφείς ενδιαφέρονται τώρα οι μικρότεροι εκδότες. Κυνηγώντας τα βιβλία που μου άρεσαν κι όχι τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, στράφηκα κι εγώ σε μικρούς εκδότες. Για να επιστρέψω στο θέμα της αμοιβής, κάποιες πρόσφατες μεταφράσεις μου από τα καταλανικά πληρώθηκαν καλά γιατί ήταν επιδοτούμενες, αλλά, αν πρέπει να σκεφτώ το σύνολο, από τα πενήντα περίπου βιβλία που έχω μεταφράσει, καλά πληρωμένα είναι μόνο τρία ενώ υπάρχουν και κάποιες μεταφράσεις μου οι οποίες ενώ έχουν παραδοθεί, δεν έχουν κυκλοφορήσει».

    [08] Αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ- ΜΠΕ του νέου βιβλίου του Νόαμ Τσόμσκι «Occupy»

    Αφιερωμένο στους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα κατά τις δράσεις του κινήματος Occupy (Καταλάβετε ) στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το τελευταίο βιβλίο του αμερικανού στοχαστή της Αριστεράς Νόαμ Τσόμσκι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος στις αρχές Οκτωβρίου με τίτλο «Occupy- Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, στην επανάσταση και στην αλληλεγγύη» .

    Ο καθηγητής γλωσσολογίας και θεωρητικός του κινήματος κατά της τραπεζοκρατίας, ζει σήμερα στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης και , κόντρα στην ηλικία του, κατεβαίνει σε δρόμους, σε πλατείες και σε αντισυστημικά ραδιόφωνα δίνοντας διαλέξεις κατά της επέλασης του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.

    «Το κίνημα Occupy» λέει ο Νόαμ Τσόμσκι «αποτελεί την πρώτη μεγάλη αντίδραση του κόσμου μετά από τριάντα χρόνια ταξικού πολέμου», ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε χιλιάδες άλλα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρ' όλο που τα μέλη του κινήματος βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και έρχονται αντιμέτωπα με παρενοχλήσεις, μαζικές συλλήψεις και παράνομες επιχειρήσεις,τα διεθνή δίκτυα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Occupy εξακολουθούν να καταστρώνουν σχέδια και να οργανώνουν διαμαρτυρίες εκφράζοντας ελεύθερα το όραμά τους για μια δημοκρατική κοινωνία των πολιτών.

    Ο Τσόμσκι τονίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του κινήματος ήταν η ένταξη των ανισοτήτων της καθημερινής ζωής στην εθνική ατζέντα, επηρεάζοντας τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης, το επίπεδο ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και την ίδια τη γλώσσα.

    Ο Τσόμσκι, αντλώντας στοιχεία από μια έκθεση που δημοσίευσε το Ερευνητικό Κέντρο Pew τον Ιανουάριο του 2012 σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κοινό την ταξική πάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ότι οι ανισότητες στη χώρα «έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή ιστορικά βαθμό». Από τη μελέτη του Pew προέκυπτε ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ συνειδητοποιούσε πως υπήρχαν «πολύ έντονες» ή «έντονες» συγκρούσεις ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς - μια αύξηση της τάξης του 19% σε σύγκριση με το 2009.

    Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου στην αμερικανική έκδοση, ενώ για τη μαζική οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες (με την κατάρρευση των τραπεζικών δανείων για τη στέγαση των φτωχών τάξεων) δεν συνελήφθη ούτε ένας τραπεζίτης, από τον Ιούλιο του 2013 και μετά έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 7.760 άνθρωποι σε 122 πόλεις των ΗΠΑ επειδή συμμετείχαν σε δράσεις του κινήματος.

    [09] Επίτιμος δημότης Ξάνθης θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την προσεχή Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί την Ξάνθη ως επίσημος προσκεκλημένος στις εορτές των Ελευθερίων της πόλης και της επετείου ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου του 1919.

    Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση που θα λάβει σήμερα, πρόκειται να ανακηρύξει τον κ. Παυλόπουλο επίτιμο δημότη Ξάνθης κατά την εκεί παρουσία του.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο

    Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative.

    «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση. Χαρακτήρισε το προηγούμενο Μνημόνιο κακή συνταγή, τονίζοντας ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.

    "Η συμφωνία που υπογράψαμε» σημείωσε «ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης, γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική» και πρόσθεσε: «Τώρα, πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

    «Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Υποστήριξη Κλίντον προς την Ελλάδα

    Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας, είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2015 - 8:32:19 UTC