Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από σήμερα έως τις 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την αρχηγία της ΝΔ
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει απόψε, ο Αλ. Τσίπρας με τον Βλ. Πούτιν
  • [03] Θα βοηθήσω τον πρωθυπουργό αν τα βρει "μπαστούνια" με τον Καμμένο, δηλώνει ο Β. Λεβέντης
  • [04] Ο ένας στους πέντε φοροδιαφεύγει όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι
  • [05] Σταθερός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα το γ' τρίμηνο του 2015
  • [06] 80 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από ελέγχους στη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [07] Κοινό ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή αναμένεται να εκδώσουν σήμερα Ομπάμα και Τζινπίνγκ
  • [08] Η Πολωνία αποφάσισε να χτίσει καταυλισμούς για 7.000 μετανάστες
  • [09] Η Σιγκαπούρη κατηγορεί την Ινδονησία για το επικίνδυνο νέφος εξ αιτίας πυρκαγιάς σε αγροκτήματα
  • [10] Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού
  • [11] Σύροι πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε ακατοίκητο νησί, βόρεια της Αλοννήσου
  • [12] Ανατροπή λέμβου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου
  • [13] Άμεσες παρεμβάσεις για τη Σκόπελο, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί
  • [14] Κάτω από το νερό είμαστε όλοι ίσοι, είναι το μήνυμα της υποβρύχιας χορογραφίας Drops of Breath
  • [15] Περιήγηση στην λαμπρή πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης
  • [16] Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα
  • [17] Σήμα κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν εκπέμπουν τα Άτομα με Αναπηρία
  • [18] Χαλάει ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα
  • [19] Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed
  • [20] Θαλάσσιο πάρκο στα Κύθηρα-Αντικύθηρα η πρόταση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα»
  • [21] Στ. Κοντονής: «Πλήρης εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου»

  • [01] Από σήμερα έως τις 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την αρχηγία της ΝΔ

    Απο σήμερα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μέχρι την επόμενη Παρασκευη 2 Οκτωβρίου και ωρα 18:00 ορίστηκε η προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του κόμματος, να καταθέσουν την υποψηφιότητα τους.

    Στη συνέχεια θα δοθούν άλλες δύο ημέρες προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, απο το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 14:00, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Ακολούθως θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ η οποία θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων ενώ σε επόμενη συνεδρίαση της θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων και θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει απόψε, ο Αλ. Τσίπρας με τον Βλ. Πούτιν

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να έχει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    [03] Θα βοηθήσω τον πρωθυπουργό αν τα βρει "μπαστούνια" με τον Καμμένο, δηλώνει ο Β. Λεβέντης

    Η οικονομική κρίση απελευθέρωσε το εκλογικό σώμα , ώστε να ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι για τον διορισμό και την "εξασφάλιση των τέκνων", δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, ερμηνεύοντας την επιτυχία του κόμματός του να μπει στη Βουλή μετά από 27 χρόνια πολιτικού αγώνα.

    Θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα την αξιολόγηση στον Δημόσιο τομέα για "να ξεχωρίσουν οι ευσυνείδητοι από τους αργόμισθους".

    Κρίνει ότι το μνημόνιο είναι "λάθος" γιατί εξακολουθεί να ρίχνει τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα ενώ δεν προβλέπει ούτε μια απόλυση από το Δημόσιο.

    Τέλος, κρίνει αυστηρά τον κ. Τσίπρα ότι δρομολόγησε υποσχέσεις και όνειρα που διαψεύστηκαν αλλά διαβεβαιώνει ότι θα του δώσει τη στήριξή του "αν τα βρει μπαστούνια" με τον κ. Καμένο, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα.

    [04] Ο ένας στους πέντε φοροδιαφεύγει όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι

    Ποσοστό παραβατικότητας 18% διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ειδικότερα απ' το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού ( ΔΟΥ, Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ΣΔΟΕ) διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 20%).

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    [05] Σταθερός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα το γ' τρίμηνο του 2015

    Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα δεν θα παρουσιάσει σημαντικές αποκλίσεις το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα καθώς δεν είναι μεγάλος ο αντίκτυπος από την αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές, δήλωσε σήμερα ο Σενγκ Λαϊγιούν, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους ρυθμό ανάπτυξης 7% και η αύξηση του ΑΕΠ κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα είναι αξιόπιστη, πρόσθεσε ο Σενγκ.

    Η Κίνα είναι βέβαιη ότι μπορεί να επιτύχει το φετινό στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ και η οικονομία κινείται μέσα σε ένα εύλογο εύρος, είπε ο Σενγκ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπερβάλλουν ως προς τον αντίκτυπο από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

    Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε κοντά στο 5,1% τον Αύγουστο.

    [06] 80 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από ελέγχους στη «λίστα Λαγκάρντ»

    Το ποσό των 80.000.000 ευρώ έχει αποφέρει έως σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων στα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εσαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ελέγχουν, με τη συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία Ελλήνων καταθετών στην HSBC στην Ελβετία, έχουν ταυτοποιήσει 1.725 λογαριασμούς που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρίες. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων για 170 πρόσωπα, ενώ είναι στο τελικό στάδιο η φορολογική έρευνα για άλλες 350 περιπτώσεις.

    Μέχρι τώρα, μέσω αυτών των διαδικασιών, το Δημόσιο έχει εισπράξει ποσό 80.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.788.184 περιήλθαν στα κρατικά ταμεία μετά από ρυθμίσεις που έκαναν ελεγκτέοι οφειλέτες, βάσει του νόμου Βαλαβάνη. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τέθηκαν σε ρύθμιση αφορούν συνολικό ποσό 26.023.832 ευρώ.

    [07] Κοινό ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή αναμένεται να εκδώσουν σήμερα Ομπάμα και Τζινπίνγκ

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφτασε στην Ουάσινγκτον χθες για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες αναμένεται να σκιαστούν από διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη φερόμενη ως κινεζική κατασκοπεία μέσω διαδικτύου, τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου καθώς και τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Σι και τη σύζυγό του αφού προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Άντριους, στο δεύτερο τμήμα της επταήμερης επίσκεψής τους στις ΗΠΑ που ξεκίνησε από τη πόλη Σιάτλ στη δυτική ακτή. Κατά την παραμονή του εκεί, ο Κινέζος ηγέτης επεδίωξε να καθησυχάσει τις αμερικανικές εταιρείες ότι θα δημιουργήσει ένα φιλικότερο κλίμα επενδύσεων για ξένες εταιρείες στη Κίνα.

    Σήμερα, οι δύο Πρόεδροι θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

    [08] Η Πολωνία αποφάσισε να χτίσει καταυλισμούς για 7.000 μετανάστες

    Η Πολωνία σκοπεύει να στήσει καταυλισμούς κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγραντ, τον ρωσικό θύλακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες, είπε ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού στη περιοχή χθες.Σε μια θεαματική στροφή μετά από μήνες αντίστασης, η Πολωνία ψήφισε τη Τρίτη να δεχτεί το υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κατανέμει εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Η ρωσική υπηρεσία περίπολου των συνόρων είπε στο [ρωσικό] πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι ότι ήταν ενήμερο για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας-Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο θα μετακομίσουν στην Πολωνία ως μέρος της προσπάθειας της Ένωσης να μετεγκαταστήσει περίπου 120.000 μετανάστες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισροές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

    [09] Η Σιγκαπούρη κατηγορεί την Ινδονησία για το επικίνδυνο νέφος εξ αιτίας πυρκαγιάς σε αγροκτήματα

    Η Σιγκαπούρη βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες μέσα σε μια πυκνή και επιβλαβή ομίχλη, που προέρχεται από τη γειτονική της Σουμάτρα, στην Ινδονησία, όπως συμβαίνει τακτικά αυτήν την περίοδο. Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη Σουμάτρα, τη νήσο που βρίσκεται δυτικά της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

    Οι αρχές της Σιγκαπούρης καταγγέλλουν τη "σοκαριστική" στάση της Τζακάρτας, την ώρα που αυτές είναι αναγκασμένες να κλείσουν τα σχολεία και να διανείμουν μάσκες στον κόσμο λόγω του νέφους που έχει προκληθεί από την καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη γειτονική Ινδονησία για γεωργικούς σκοπούς.

    Σήμερα δε για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρχές της Σιγκαπούρης αναγκάστηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως άλλωστε και τους παιδικούς σταθμούς

    [10] Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

    Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

    Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

    -Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

    -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

    -Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    [11] Σύροι πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε ακατοίκητο νησί, βόρεια της Αλοννήσου

    Ένας ψαράς ανακάλυψε χθες 115 Σύρους πρόσφυγες που είχαν εγκαταλειφθεί στο ακατοίκητο νησί Γιούρα, βόρεια της Αλοννήσου.

    Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου, το οποίο απέστειλε το σκάφος «Αρμενιστής» για να περισυλλέξει τους πρόσφυγες.

    Χθες το βράδυ οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο Αλοννήσου, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σήμερα, θα μεταφερθούν στις 6 το απόγευμα στο Βόλο με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς». Στο Βόλο θα ταυτοποιηθούν και θα προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

    [12] Ανατροπή λέμβου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου, μετά την ανατροπή λέμβου με οκτώ επιβαίνοντες μετανάστες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας ψαράς με το αλιευτικό σκάφος του που βρισκόταν στην περιοχή εντόπισε και περισυνέλεξε από τη θάλασσα έναν μετανάστη, ο οποίος του ανέφερε ότι επέβαινε σε μία λέμβο, με άλλα επτά άτομα, που ανετράπη.

    Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο Super puma.

    [13] Άμεσες παρεμβάσεις για τη Σκόπελο, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί

    Άμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στην πληγείσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Σκόπελο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε σύσκεψη που έγινε χθες στο νησί, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων. Η Σκόπελος θα ενισχυθεί με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα εξοπλιστεί με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως). Ταυτόχρονα θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την καταγραφή των ζημιών, ενώ θα υπάρξει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για τις αποζημιώσεις και θα εξεταστεί και η δυνατότητα να υπάρξει διευκόλυνση για τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες του νησιού που επλήγησαν σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Στην Σκόπελο μετέβησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, οι οποίοι αμέσως μετά την ορκωμοσία τους κατέφθασαν χθες στο νησί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Σκόπελο στις 22.9.2015 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

    [14] Κάτω από το νερό είμαστε όλοι ίσοι, είναι το μήνυμα της υποβρύχιας χορογραφίας Drops of Breath

    Δυνατό μήνυμα ότι «κάτω από το νερό είμαστε όλοι ίσοι», στέλνουν από το Ακρωτήρι του Σουνίου, από σήμερα το μεσημέρι ώρα 2μ.μ. και για τρεις μέρες (25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου) οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan και Αποστολία Παπαδαμάκη, οι οποίες σε συνεργασία με την Λία Χαράκη και μια πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα χώρες παρουσιάζουν για πρώτη φορά στον κόσμο, το Drops of Breath (Σταγόνες Αναπνοής) μια υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση, με υποβρύχιο κοινό.

    Στην τελική ευθεία, λίγο πριν τις παραστάσεις του το «Drops of Breath» μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας και στόχο να μεταφέρει ισχυρά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαντολλογικά μηνύματα, επέλεξε, όπως αναφέρουν τα μέλη του «τον τολμηρό, αλλά μαγικό δρόμο μιας υποβρύχιας θαλασσινής παράστασης, ως μείζονα συμβολική κίνηση ενός μικρόκοσμου που προσομοιάζει με την αιώνια μήτρα, το περιβάλλον που αποτελεί την απόλυτη κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων του πλανήτη».

    Με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το εγχείρημα, το μήνυμα του «Drops of Breath» προσδίδει άλλες διαστάσεις σε ό,τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου, την καλλιτεχνική του έκφραση, αλλά και τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη.

    [15] Περιήγηση στην λαμπρή πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης

    Τριάντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα απέχει η Αρχαία Μεσσήνη, μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

    Κάτω από το βουνό της Ιθώμης και λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι, σε μια περίμετρο 9,5 χιλιομέτρων, προστατευόμενη από κραταιά τείχη, εκτείνετο η αρχαία πολιτεία. Ναοί, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια σώζονται σήμερα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, λες κι ο χρόνος θέλησε να σεβαστεί ξεχωριστά την πόλη που οικοδομήθηκε, ταυτόχρονα με τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ. μετά τη μάχη στα Λεύκτρα της Βοιωτίας (371 π.Χ.), ως απάντηση στην επεκτατική βουλιμία των Σπαρτιατών στην Πελοπόννησο.

    «Το σχέδιο ήταν, στα σύνορα με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, να δημιουργηθούν δύο πολύ μεγάλες πόλεις που θα μείωναν τη σπαρτιατική επιρροή» μας λέει ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζίλας, ο οποίος πρόθυμα μας συνοδεύει μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη.

    [16] Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία προς την ανάπτυξη και την επίτευξη του στόχου για βιωσιμότητα του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού."

    [17] Σήμα κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν εκπέμπουν τα Άτομα με Αναπηρία

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητώντας την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των Ατόμων με Αναπηρία και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους, που όπως υποστηρίζουν έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

    «Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές» αναφέρει η επιστολή και παράλληλα καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την Κοινωνική Ενταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

    «Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό με πλήρη γνώση της κατάστασης της χώρας και τους ζητούμε χωρίς περιστροφές να προστατεύσει πρακτικά και ουσιαστικά τα 'Ατομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

    [18] Χαλάει ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα

    Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

    Σε Μακεδονία και Θράκη θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και θερμοκρασία έως 27 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο, η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη ενώ στη Θεσσαλία προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

    Λιγότερα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη δυτική Πελοπόννησο, όπου τη νύχτα οι βροχές πιθανόν τοπικά να είναι ισχυρές.

    Στην Αττική, αναμένονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ενώ καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Για αύριο Σάββατο, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα υπάρχει εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ και από τα νότια με ικρή πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές.

    [19] Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed

    Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα του οκταμήνου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζάνετ Γιέλεν που είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Τα σχόλιά της βοήθησαν να αποσαφηνισθεί το σκεπτικό της Fed, μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, η οποία προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και για εντονότερες διακυμάνσεις στις αγορές.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ανέκαμπτε μετά τις χθεσινές απώλειες καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 2,4%.

    Σύμφωνα με τον Κάρστεν Χιλκ, διαχειριστή κεφαλαίων στην Union Investment στη Φρανκφούρτη, η άνοδος της αγοράς είναι «περισσότερο ένα ράλι ανακούφισης» μετά τα σχόλια της Γιέλεν.

    [20] Θαλάσσιο πάρκο στα Κύθηρα-Αντικύθηρα η πρόταση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα»

    Με την πρόταση για διαμόρφωση Θαλάσσιου Πάρκου στην περιοχή Κυθήρων - Αντικύθηρων συμμετέχει η περιφέρεια Αττικής ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα».

    Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου τα νησιά και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει, με την αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου να αποτελέσουν πιλοτικό μοντέλο διαχείρισης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και σε άλλα σημεία της Μεσόγειου, όπως επισήμανε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Σαυροπούλου κατά την παρουσίαση της πρότασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

    [21] Στ. Κοντονής: «Πλήρης εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου»

    Κανένα θέμα αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις δεν υφίσταται, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού αθλητισμού, οι παράγοντες των τριών ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της περιόδου 2015/2016 βρέθηκαν στο γραφείο του κι άκουσαν με ξεκάθαρο τρόπο από το στόμα του ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό.

    «Μας απασχόλησε το θέμα της απόλυτης εφαρμογής της νομοθεσίας. Συζητήσαμε για διάφορα τεχνικά προβλήματα και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά κυρίως για το θέμα του νέου αθλητικού νόμου, για το οποίο θα έχω αναλυτικές συζητήσεις και με τους εκπροσώπους των άλλων ομάδων» τόνισε ο Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντηση.

    Συνέχισε λέγοντας πως «θεωρώ ότι με καλή πίστη και την κοινή λογική θα λυθούν τα προβλήματα. Και πιστεύω θα τα λύσουμε», ενώ για το ενδεχόμενο Grexit ήταν ξεκάθαρος: «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Οι φορείς του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Και οι νόμοι θα τηρηθούν».

    Επίσης, ο υφυπουργός αθλητισμού υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη και θα τα ξαναπούν την ερχόμενη εβδομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2015 - 12:32:17 UTC