Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού
  • [02] Κ. Χατζηδάκης: Η εκλογή αρχηγού είναι αφορμή για να κάνουμε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη συζήτηση
  • [03] Μήνυμα Θ. Δρίτσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
  • [04] Προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ
  • [05] Τίμερμανς: Άνοδος της Ακροδεξιάς αν δεν αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση
  • [06] Η Σερβία επέβαλε αντίμετρα στην Κροατία για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων
  • [07] Στους 25 οι νεκροί από την επίθεση σε τέμενος στην Υεμένη
  • [08] Εκατό νεκροί από ποδοπάτημα του πλήθους στη Μέκκα
  • [09] Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σκόπελο
  • [10] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε καταμαράν με 1.742 πρόσφυγες
  • [11] H Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου στην Ευρώπη
  • [12] Την έκθεση Καλατράβα για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [13] Κ. Σπ. Στάικος: Ξετυλίγοντας την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και της ελληνικής τυπογραφίας στο Ίδρυμα Ωνάση
  • [14] Π. Καμμένος: Δεν μπορεί να μένει καμία σκιά και ιδίως σε θέματα ηθικής τάξεως
  • [15] Η Μέρκελ δεν αποκλείει τον Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία
  • [16] Οι εγκέφαλοι δύο ανθρώπων συνδέθηκαν μέσω Ίντερνετ και έπαιξαν ένα νοητικό παιγνίδι ερωταπαντήσεων
  • [17] Παραπληγικός περπάτησε ξανά για λίγο με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό του

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού

    Στις 3:30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος.

    Στη συνεδρίαση θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου.

    [02] Κ. Χατζηδάκης: Η εκλογή αρχηγού είναι αφορμή για να κάνουμε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη συζήτηση

    Να αναζητήσει η Νέα Δημοκρατία αρχηγό νέο στις ιδέες και όχι στην ηλικία, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΜΕGA.

    «Το πρόβλημά μας είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με την ανανέωση της φυσιογνωμίας μας, με την ανανέωση των θέσεών μας, της στελέχωσή μας, της εικόνας μας. Είναι αφορμή η εκλογή αρχηγού να κάνουμε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη συζήτηση», τόνισε.

    Σχολιάζοντας τα περί «αντι-Τσίπρα» ο κ. Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά:

    «Φανταζόμαστε έναν καβαλάρη, ίσως, πάνω σε ένα λευκό άλογο, ο οποίος θα έρθει και θ΄ανανεώσει την παράταξη. Μα αν γύρω γύρω υπάρχουν μια σειρά παγίδες, διότι το κόμμα ως λογική δεν έχει ανανεωθεί, ο καβαλάρης αυτός πάνω στο άσπρο άλογο θα πέσει στις παγίδες».

    Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι υπάρχει «πλειάδα υποψηφίων», ενώ για τον ποιον θα στηρίξει είπε ότι δεν πρόκεται να μιλήσει «για πρόσωπα, συνειδητά, παρά μόνο στην τελική φάση».

    [03] Μήνυμα Θ. Δρίτσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

    Η ελληνική ναυτιλία, η οποία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της χώρας μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζεται θεμελιωδώς από την παρεχόμενη στην χώρα μας ναυτική εκπαίδευση, τονίζει σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2015, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

    Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι αφιερωμένος στη Ναυτική Παιδεία και Εκπαίδευση, έννοιες που είναι εξαιρετικά επίκαιρες, αν αναλογισθεί κάποιος τις ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις για την ανάδειξη του ναυτικού επαγγέλματος και την προσέλκυση των νέων στη ναυτιλία, διασφαλίζοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, εντός του οποίου καθένας μας θα πρέπει να έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας, σημειώνει ο κ. Δρίτσας και υπογραμμίζει: «Ύψιστος στόχος όλων μας είναι η αφοσίωση και εμμονή για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα, ενώ παγκοσμίως η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους ναυτικούς, έχει αυξηθεί».

    [04] Προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

    Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών για την μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος συστήματος και την αύξηση της αποδοτικότητάς του σε έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών ήδη βρίσκεται η πρόταση για την φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδήματος με μία ενιαία φορολογική κλίμακα.Σήμερα με διαφορετική φορολογική κλίμακα αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις σε σχέση με τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή τα εισοδήματα από ενοίκια.

    [05] Τίμερμανς: Άνοδος της Ακροδεξιάς αν δεν αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς προειδοποίησε σήμερα ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς στη γηραιά ήπειρο.Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ροή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή, την Ασία ή την Αφρική για να γλιτώσουν από τους πολέμους ή τη φτώχεια.

    «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες αυτές στις οποίες φτάνουν οι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι καταγράφονται, ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου στέλνονται πίσω άμεσα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC. «Αν δεν μπορέσουμε να διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό, αν δεν μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις, θα δείτε μια άνοδο της ακροδεξιάς στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε.

    [06] Η Σερβία επέβαλε αντίμετρα στην Κροατία για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων

    Σε ισχύ τέθηκαν από τα μεσάνυχτα αντίμετρα της Σερβίας στην απόφαση της Κροατίας να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία για τη μεταφορά εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.Η Σερβία «απάντησε» με απαγόρευση εισαγωγών κροατικών προϊόντων.

    Από τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο, στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι το Ζάγκρεμπ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Βελιγραδίου να επιτρέψει την διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν είμαστε ευτυχείς, αλλά είναι μέτρα, με τα οποία προστατεύουμε το κράτος μας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η κυβέρνηση της Σερβίας στην Κροατία για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των συνοριακών διαβάσεων.

    [07] Στους 25 οι νεκροί από την επίθεση σε τέμενος στην Υεμένη

    Σε 25 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής του Άιντ αλ Άντχα, σε ένα τέμενος των Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

    Σε ιστότοπο των Χούτι διευκρινίζεται ότι επρόκειτο για μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας στόχος της οποίας ήταν το τέμενος αλ Μπαλίλι, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας, στην περιοχή Σάντα αλ Σάφια. Στον ιστότοπο επισημαίνεται επίσης ότι η επίθεση έγινε την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν για τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

    [08] Εκατό νεκροί από ποδοπάτημα του πλήθους στη Μέκκα

    Εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν και 390 τραυματίσθηκαν έξω από τη Μέκκα σε ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος, μετέδωσε η τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

    [09] Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σκόπελο

    Στη Σκόπελο μεταβαίνει σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προκειμένου να έχουν επί τόπου ενημέρωση για την έκταση των καταστροφών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

    Χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν κινητοποιηθεί ήδη οι μηχανικοί της Περιφέρειας σε συνεννόηση με το υπουργείο ΥΜΕΔ.

    Επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εκτεταμένες καταστροφές στη Σκόπελο, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται πως σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χθες, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των «πληγών» που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεκάδες είναι τα σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων. Οι ορμητικοί χείμαρροι που δημιουργήθηκαν στη χώρα της Σκοπέλου, παρέσυραν στο διάβα τους πολλά αυτοκίνητα τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα ή σε κρατήρες που άνοιξαν στα οδοστρώματα. Αρκετοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και το λιμάνι.

    [10] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε καταμαράν με 1.742 πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το καταμαράν tera jet με 1.742 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι προωθήθηκαν στον ηλεκτρικό σταθμό με λεωφορεία του ΟΛΠ.Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στη Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να παραλάβει μετανάστες.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 268 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα, σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Σάμου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

    [11] H Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου στην Ευρώπη

    Η Ελλάδα, με ποσοστό 31% έναντι 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εμφανίζεται να κατέχει την πρώτη θέση στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία.Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

    Ως δεύτερο κυριότερο πρόβλημα για την Ελλάδα αναδεικνύεται η προστασία της online ιδιωτικότητας με 16%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και 21% για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

    [12] Την έκθεση Καλατράβα για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Τον ιδιαίτερο συμβολισμό του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν" της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας απόψε στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση του Σαντιάγο Καλατράβα «Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, στο "Σημείο Μηδέν"».

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος "Συν Θεώ και Ανθρώποις, το «Χριστός Ανέστη» κατά το Πάσχα του 2017 θα ψαλεί ξανά στο νέο Ελληνορθόδοξο «Εθνικό Ιερό του Αγίου Νικολάου», στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Στην ίδια, περίπου, τοποθεσία του παλαιού Ναού, τον οποίο κάλυψαν τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με την εφήμερη λάμψη του συγκεκριμένου «αμερικανικού ονείρου», όπως το έπλασε η «ανέμελη» αντίληψη του αντίστοιχου νεοϋορκέζικου νεωτερισμού».

    Μάλιστα, τόνισε ότι «Ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αρχιτεκτόνημα του Σαντιάγο Καλατράβα, ενός δημιουργού με διαχρονική αλλά και παγκόσμια συνθετική δύναμη, θ' αναδίδει την κομψή μα κι απέριττη λάμψη του "αναμμένου κεριού" ή του "λύχνου του άστρου", μεσ' από την εμφαντική βυζαντινή επιρροή κυρίως της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας.

    [13] Κ. Σπ. Στάικος: Ξετυλίγοντας την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και της ελληνικής τυπογραφίας στο Ίδρυμα Ωνάση

    Την ηλεκτρονική της τεκμηρίωση θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, που βασίζεται στην ομότιτλη συλλογή του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου.

    Η βιβλιοθήκη είναι επισκέψιμη στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Αμαλίας 56, κοντά στου Μακρυγιάννη και την Ακρόπολη, και φιλοξενεί βιβλία τα οποία αποτελούν προϊόν αποκλειστικά της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας, από το τέλος του 15ου αιώνα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα (οι γλώσσες, βεβαίως, στις οποίες έχουν τυπωθεί τα βιβλία είναι πολλές). Αρχιτέκτονας, εκδότης και ιστορικός του βιβλίου (έχει γράψει μεταξύ άλλων, την πεντάτομη «Ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό»), ο Κ. Σπ. Στάικος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους θησαυρούς της συλλογής του, τονίζοντας πως σκοπός της είναι να αναδείξει τη μεγάλη περιπέτεια ανά τους αιώνες όχι μόνο της ελληνικής λογιοσύνης, αλλά και της ελληνικής τυπογραφίας, που παραμένει αναπόσπαστα συνδεδεμένη μαζί της.

    [14] Π. Καμμένος: Δεν μπορεί να μένει καμία σκιά και ιδίως σε θέματα ηθικής τάξεως

    «Η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να κάθεται να κάνει διερευνήσεις και να χάνει έστω και ένα λεπτό από τη μάχη την οποία θα δώσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δημιουργήθηκε ένα θέμα από απαράδεκτα και ρατσιστικά tweets, τα οποία είδαν τη δημοσιότητα. Ο ίδιος τα αρνείται. Κάλεσε τον Σφακιανάκη και έχει αρχίσει ήδη η έρευνα της αστυνομίας. Μέχρι τότε, διευκόλυνε με την παραίτησή του, το έργο της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβέρνηση.

    Ο κ. Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό είναι άριστη και πρόσθεσε «δεν μπορεί να μένει καμία σκιά και ιδίως σε θέματα ηθικής τάξεως». Για τη σχέση του και τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό είπε: «Εμείς έχουμε μια άριστη συνεργασία. Όποιοι προσπαθούν να βρουν προβλήματα δεν θα βρουν. Εμείς με τον Αλέξη τον Τσίπρα θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και δεν πρόκειται να δεχτούμε μύγα στο σπαθί μας και είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει θα είμαστε μαζί».

    [15] Η Μέρκελ δεν αποκλείει τον Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν απέκλεισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από τις Βρυξέλλες τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.«Θα πρέπει να μιλήσουμε με πολλούς παράγοντες, και σε αυτό εμπλέκεται και ο Άσαντ, αλλά υπάρχουν και άλλοι» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

    Θα πρέπει να μιλήσουμε «όχι μόνον με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και με τους σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους, το Ιράν, σουνιτικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα της συριακής σύγκρουσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι «το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

    [16] Οι εγκέφαλοι δύο ανθρώπων συνδέθηκαν μέσω Ίντερνετ και έπαιξαν ένα νοητικό παιγνίδι ερωταπαντήσεων

    Δύο άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, έπαιξαν ένα παιγνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έκανε μια ερώτηση και μετά μάντευε την απάντηση που σκεφτόταν ο άλλος. Αυτό κατέστη εφικτό όχι με τηλεπάθεια, αλλά με τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων μέσω του... Ιντερνετ.

    Το εντυπωσιακό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών, μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέονται νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας μαντεύει με σχετική ακρίβεια τι έχει ο άλλος στο μυαλό του.

    [17] Παραπληγικός περπάτησε ξανά για λίγο με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό του

    Ένας παραπληγικός 26χρονος άνδρας που ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω εδώ και πέντε χρόνια, κατάφερε να κινήσει ξανά τα πόδια του και να περπατήσει σχεδόν τέσσερα μέτρα, χάρη στη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που «διαβάζει» το μυαλό του. Είναι ο πρώτος παραπληγικός, ο οποίος ειναι σε θέση να κάνει μερικά βήματα, χωρίς να εξαρτάται από ρομποτικά κάτω άκρα.

    Το επίτευγμα επιστημόνων στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μία επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη δύναμη του νου. Ένας υπολογιστής διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα και αυτά, με τη σειρά τους, στέλνουν ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μυς των ποδιών.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρο-τεχνολογίας «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», δημιούργησαν μια νέα διεπαφή (interface) εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, η οποία προκαλεί την παράλυση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2015 - 8:32:17 UTC