Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλάσιο το ποσό εκταμίευσης που ενέκρινε η ΕΤΕπ για την Ελλάδα
  • [02] Μήνυμα Θ. Δρίτσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
  • [03] Δεκαπέντε νεκροί από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στην Υεμένη
  • [04] Η Μέρκελ δεν αποκλείει τον Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία
  • [05] Τουσκ: 1 δισ. ευρώ για Σύρους που παραμένουν στη Μέση Ανατολή
  • [06] Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σκόπελο
  • [07] Παραπληγικός περπάτησε ξανά για λίγο με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό του

  • [01] Διπλάσιο το ποσό εκταμίευσης που ενέκρινε η ΕΤΕπ για την Ελλάδα

    Σε εκταμίευση δόσης 300 εκατ.ευρώ, από το δάνειο του 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Πρόκειται για υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 27 Αυγούστου, μετά από πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με στόχο τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

    Το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

    [02] Μήνυμα Θ. Δρίτσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

    Η ελληνική ναυτιλία, η οποία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της χώρας μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζεται θεμελιωδώς από την παρεχόμενη στην χώρα μας ναυτική εκπαίδευση, τονίζει σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2015, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

    Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι αφιερωμένος στη Ναυτική Παιδεία και Εκπαίδευση, έννοιες που είναι εξαιρετικά επίκαιρες, αν αναλογισθεί κάποιος τις ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις για την ανάδειξη του ναυτικού επαγγέλματος και την προσέλκυση των νέων στη ναυτιλία, διασφαλίζοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, εντός του οποίου καθένας μας θα πρέπει να έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας, σημειώνει ο κ. Δρίτσας και υπογραμμίζει: «Ύψιστος στόχος όλων μας είναι η αφοσίωση και εμμονή για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα, ενώ παγκοσμίως η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους ναυτικούς, έχει αυξηθεί».

    Τονίζει την ανάγκη της διατήρησης των παραδοσιακών ναυτικών αξιών και της τεχνογνωσίας των ναυτικών μας, ώστε η ναυτιλία να παραμείνει ένας εκ των σημαντικότερων μοχλών ανάπτυξης της χώρας και να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη εξόδου από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και καταλήγει: «Είναι χρέος μας να αναλάβουμε όλοι δράση, ώστε να παραμείνουμε πρωτοπόροι στον τομέα της ναυτιλίας και να μεριμνήσουμε ώστε η ναυτική εκπαίδευση να αναβαθμίζεται συνεχώς, προκειμένου ικανά και εξειδικευμένα στελέχη να διασφαλίσουν την ηγετική θέση που η ελληνική ναυτιλία κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία».

    [03] Δεκαπέντε νεκροί από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στην Υεμένη

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής του Άιντ αλ Άντχα, σε ένα τέμενος των ανταρτών Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

    Σε ιστότοπο των Χούτι διευκρινίζεται ότι στόχος της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας ήταν το τέμενος αλ Μπαλίλι, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας, στην περιοχή Σάντα αλ Σάφια, και επισημαίνεται ότι αυτή έγινε την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν για τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

    [04] Η Μέρκελ δεν αποκλείει τον Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν απέκλεισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από τις Βρυξέλλες τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες για μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.«Θα πρέπει να μιλήσουμε με πολλούς παράγοντες, και σε αυτό εμπλέκεται και ο Άσαντ, αλλά υπάρχουν και άλλοι» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

    Θα πρέπει να μιλήσουμε «όχι μόνον με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και με τους σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους, το Ιράν, σουνιτικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα της συριακής σύγκρουσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι «το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

    [05] Τουσκ: 1 δισ. ευρώ για Σύρους που παραμένουν στη Μέση Ανατολή

    Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

    Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι συμφωνήθηκαν μια σειρά άλλων μέτρων, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε "εξαιρετικό" κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

    Ο Τούσκ και ο Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην ΕΕ για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες

    Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο Τουσκ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

    Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

    Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

    [06] Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σκόπελο

    Στη Σκόπελο μεταβαίνει σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προκειμένου να έχουν επί τόπου ενημέρωση για την έκταση των καταστροφών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

    Χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν κινητοποιηθεί ήδη οι μηχανικοί της Περιφέρειας σε συνεννόηση με το υπουργείο ΥΜΕΔ.

    Επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εκτεταμένες καταστροφές στη Σκόπελο, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται πως σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χθες, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των «πληγών» που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεκάδες είναι τα σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων. Οι ορμητικοί χείμαρροι που δημιουργήθηκαν στη χώρα της Σκοπέλου, παρέσυραν στο διάβα τους πολλά αυτοκίνητα τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα ή σε κρατήρες που άνοιξαν στα οδοστρώματα. Αρκετοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και το λιμάνι.

    [07] Παραπληγικός περπάτησε ξανά για λίγο με τη βοήθεια συσκευής που διαβάζει το μυαλό του

    Ένας παραπληγικός 26χρονος άνδρας που ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω εδώ και πέντε χρόνια, κατάφερε να κινήσει ξανά τα πόδια του και να περπατήσει σχεδόν τέσσερα μέτρα, χάρη στη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που «διαβάζει» το μυαλό του. Είναι ο πρώτος παραπληγικός, ο οποίος ειναι σε θέση να κάνει μερικά βήματα, χωρίς να εξαρτάται από ρομποτικά κάτω άκρα.

    Το επίτευγμα επιστημόνων στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μία επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη δύναμη του νου. Ένας υπολογιστής διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα και αυτά, με τη σειρά τους, στέλνουν ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μυς των ποδιών.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρο-τεχνολογίας «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», δημιούργησαν μια νέα διεπαφή (interface) εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, η οποία προκαλεί την παράλυση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2015 - 6:32:11 UTC