Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη ενός λαού
  • [02] Γ. Πατούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Οι μισοί δήμοι διέκοψαν έργα λόγω μη εκταμίευσης από το ΕΣΠΑ
  • [03] Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: Να εφαρμοστεί η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων
  • [05] Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των Μεξικανών τουριστών που σκοτώθηκαν κατά λάθος στην Αίγυπτο
  • [06] Μογκερίνι: Πρέπει να φανούμε αξιόπιστοι στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης
  • [07] Η εταιρεία Warner έχασε τα δικαιώματά της επί του "Happy Birthday"
  • [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Σκόπελος
  • [09] Οργανωμένος καταυλισμός για ολιγόωρη παραμονή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [10] Ελεύθεροι ο πρόεδρος και ο γραμματέας οικονομικού της ΠΟΣΠΕΡΤ με εντολή εισαγγελέα
  • [11] Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης
  • [12] Μήνυμα Π. Σκουρλέτη για τις Σκουριές
  • [13] Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης απαιτεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
  • [14] Η Red Bull προειδοποιεί εκ νέου για αποχώρηση από τη Φόρμουλα Ένα
  • [15] Η VW παραδέχτηκε το λάθος της
  • [16] Περικοπές στο κόστος για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο
  • [17] «Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση» δήλωσε ο Στ. Κοντονής κατά την παράδοση-παραλαβή του υφυπουργείου Αθλητισμού

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη ενός λαού

    «Αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση είναι έννοιες που θα πρέπει να γίνουν πράξη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις 12» με τους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Εκείνο που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αυτό που εγώ τουλάχιστον εκτιμώ, είναι να αισθανθεί ότι το κράτος λειτουργεί αξιοκρατικά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Όταν ένα κράτος θα λειτουργήσει αξιοκρατικά -και να το εννοούμε αυτό που λέμε- τότε οι καλύτερες δυνάμεις που διαθέτει θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Όταν αξιοποιηθούν οι δυνάμεις, οι καλύτερες, ενός κράτους στο έπακρον, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει και καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, πιο ποιοτικά. Άρα, λοιπόν, αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση είναι έννοιες που θα πρέπει να γίνουν πράξη».

    [02] Γ. Πατούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Οι μισοί δήμοι διέκοψαν έργα λόγω μη εκταμίευσης από το ΕΣΠΑ

    Σε 166 (από σύνολο 325) ανέρχονται οι δήμοι, που μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν καταχωρήσει στο ειδικό σύστημα ενημέρωσης της ΚΕΔΕ διακοπές έργων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν εντάλματα των εργολάβων, δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα», στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης.

    «Το πρώτο, που πρέπει να κοιτάξει η νέα κυβέρνηση, είναι να τεθεί αμέσως- ακόμη και σήμερα- γραπτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την επέκταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία αλλιώς θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015», είπε ο κ. Πατούλης, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση «στα δημοψηφίσματα και τον πολύ σημαντικό ρόλο που είχε ο κ. Λαφαζάνης, που ενδεχομένως δεν πίστευε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια».

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν ισχύει η πρόθεση που είχε εκφράσει παλαιότερα να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, είπε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει και προσέθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια κεντροδεξιά, που να είναι ποιοτική, να έχει τη δυνατότητα να προσομοιάζει με αυτό που συμβαίνει απόλυτα με επιτυχημένα μοντέλα στην Ευρώπη, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι ιδέες».

    [03] Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

    Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των βαρών.

    Κατά την άτυπη παράδοση- παραλαβή μεταξύ του νυν υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αντιστοίχως, δόθηκε το στίγμα των επόμενων άμεσων κινήσεων:

    ? Να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίες, κατά τον κ. Χουλιαράκη, έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%

    ? Να ανασχεθεί η ήπια- σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη- ύφεση. «Κλειδί» είναι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτάχυνση της διαδικασίας για την άρση των capital controls

    ? Να υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του δανείου, προκειμένου να εξοφληθούν- στο βαθμό που είναι δυνατόν- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες, με προτεραιότητα τις οφειλές σε νοσοκομεία και στον τομέα υγείας. Ο κ. Χουλιαράκης προανήγγειλε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κυρίως για τις επιχειρήσεις.

    ? Η προετοιμασία για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, στηρίζεται πολύ στην τεχνική βοήθεια από τους εταίρους και ήδη υπάρχει συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, την απάλειψη των εξαιρέσεων και τον επαναπροσδιορισμό των φορολογικών συντελεστών- που σήμερα εφαρμόζονται ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος- σε πιο προοδευτική κατεύθυνση.

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: Να εφαρμοστεί η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

    Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η χθεσινή απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την είσοδό του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ. «Υπήρξε ενισχυμένη πλειοψηφία που μας επιτρέπει να επιβάλουμε αυτά που αποφασίσαμε σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι όταν μιλούν για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, το εννοούν πραγματικά.

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας (πολιτικοί πρόσφυγες) και ποιοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους.

    [05] Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των Μεξικανών τουριστών που σκοτώθηκαν κατά λάθος στην Αίγυπτο

    Οι σοροί των οκτώ Μεξικανών τουριστών που σκοτώθηκαν κατά λάθος σε αεροπορικό βομβαρδισμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων έφθασαν χθες στο Μεξικό όπου θα εξεταστούν από ιατροδικαστές.Οι τουρίστες, καθώς και τέσσερις Αιγύπτιοι που τους συνόδευαν, σκοτώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου, στην καρδιά της τεράστιας δυτικής ερήμου, που είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες.

    Άλλοι έξι Μεξικανοί που είχαν τραυματιστεί κατά την επίθεση επέστρεψαν στο Μεξικό την περασμένη εβδομάδα και νοσηλεύονται.Το υπουργείο Εξωτερικών και οι δικαστικές αρχές ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως οι σοροί έφθασαν με εμπορική πτήση έπειτα από ενδιάμεσο σταθμό στο Άμστερνταμ.Θα εξεταστούν από ιατροδικαστές προτού παραδοθούν στις οικογένειές τους.

    Η επίθεση είχε προκαλέσει την οργή της μεξικανικής κυβέρνησης η οποία απαίτησε την περασμένη εβδομάδα οικονομικές αποζημιώσεις από την Αίγυπτο για τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και τη διενέργεια εξαντλητικής έρευνας για αυτή την «αδικαιολόγητη» επίθεση.

    [06] Μογκερίνι: Πρέπει να φανούμε αξιόπιστοι στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση.

    Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η Μογκερίνι τόνισε: «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε στο εσωτερικό των συνόρων μας αυτό που ζητάμε (να γίνει) εκτός των συνόρων μας».

    «Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αυτό δεν λειτουργεί αν δεν το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, αν δεν δείχνουμε σεβασμό στις μειονότητες, ξεκινώντας από τους μουσουλμάνους», εξήγησε η ίδια.

    Ήδη ο τρόπος που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση η ΕΕ βλάπτει την εξωτερική της πολιτική. Οι εσωτερικές διαφωνίες γίνονται αντιληπτές σε όλο τον κόσμο. «Αυτό αποδυναμώνει πολύ την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό», εκτίμησε η Μογκερίνι.

    Η ΕΕ θα χάσει «την επιρροή της αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ευθύνη μας», προειδοποίησε.

    [07] Η εταιρεία Warner έχασε τα δικαιώματά της επί του "Happy Birthday"

    Επιτέλους, μπορούμε να τραγουδάμε ελεύθερα το "Happy Birthday" χωρίς την απειλή προστίμου: ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε δικαιώματα στην εταιρεία Warner Music για να μουρμουράμε γύρω από μία τούρτα γενεθλίων το διασημότερο τραγούδι στον κόσμο.

    Η Warner Chappel Music δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων του τραγουδιού, αποφάσισε ο δικαστής Τζορτζ Κινγκ, βάζοντας τέλος σε μία διετή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία, από τη μία πλευρά, έναν μουσικό και μία σκηνοθέτη, από την άλλη.

    Η Warner ζήτησε από τον μουσικό και τη σκηνοθέτη, που ετοιμάζουν μία ταινία για το τραγούδι, να της καταβάλουν 1.500 δολάρια για να έχουν το δικαίωμα αναπαραγωγής του τραγουδιού, που γράφτηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί δημόσιο αγαθό.

    Η Warner, η οποία εξαγόρασε το 1988 την εταιρεία που διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα επί του τραγουδιού, ισχυριζόταν ότι αποτελεί ιδιοκτησία της.

    Ίσως η διασημότερη παγκοσμίως ερμηνεία του τραγουδιού ανήκει στη θρυλική Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε τραγουδήσει το "Happy Birthday"στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

    [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Σκόπελος

    Εκτάκτως συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου, η οποία χθες υπέστη βιβλική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που την έπληξαν. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία.

    Στο νησί , έχει μεταβεί κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επικεφαλής τον αντιπεριφεριάρχη Σποράδων Νήσων, Νίκο Πλωμαρίτη. Παράλληλα έχει κινητοποιηθεί πλήρως ο μηχανισμός της προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατό αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα. Σ΄αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η βροχή σταμάτησε, όπως επίσης και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν.

    Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρείται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των «πληγών» που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεκάδες είναι τα σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων. Οι ορμητικοί χείμαρροι που δημιουργήθηκαν στη χώρα της Σκοπέλου, παρέσυραν στο διάβα τους πολλά αυτοκίνητα τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα ή σε κρατήρες που άνοιξαν στα οδοστρώματα. Αρκετοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και το λιμάνι.

    [09] Οργανωμένος καταυλισμός για ολιγόωρη παραμονή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Ένας οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, αναμένεται να λειτουργήσει, από αύριο, στο ύψος της Ειδομένης, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

    Στον καταυλισμό, δίπλα ακριβώς από την ουδέτερη ζώνη, σε πέντε μεγάλες σκηνές θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη.

    «Μέσα στον χώρο, θα μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο λεωφορεία, τα οποία θα αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Εκεί, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από 80 χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί ή να κάνουν, αν το επιθυμούν, ένα ντουζ. Στη συνέχεια, σε ειδικά σημεία, θα μοιράζουμε τρόφιμα και νερό και φυσικά, θα υπάρχει 24ωρη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ρεπανάς από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας.

    Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, τρεχούμενο πόσιμο νερό και wi-fi, παροχή εξαιρετικά σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν τα νέα των μελών της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα.

    [10] Ελεύθεροι ο πρόεδρος και ο γραμματέας οικονομικού της ΠΟΣΠΕΡΤ με εντολή εισαγγελέα

    Ελεύθεροι αφέθηκαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο γραμματέας Οικονομικού της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κούνης που είχαν προσαχθεί το πρωί για «παράνομη μετάδοση ραδιοφωνικού προγράμματος».

    Οι δύο συνδικαλιστές είχαν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης το πρωί έπειτα από αίτημα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την μετάδοση του προγράμματος της ERTOPEN από συχνότητα της ΕΡΤ χωρίς άδεια.

    [11] Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης

    Συνελήφθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κούνης, στα γραφεία του σταθμού ERTopen στο Γαλάτσι. Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης και αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα.

    Στα γραφεία του σταθμού πήγε το πρωί αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας επενέβη ύστερα από αίτημα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για τη μετάδοση του προγράμματος της ERTopen από τη συχνότητα 106,7 της ΕΡΤ, η οποία έβγαινε χωρίς άδεια από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.

    Ωστόσο, στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουν τη σημερινή κίνηση, λέγοντας ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις για τη νόμιμη επαναλειτουργία του σταθμού από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Σπίρτζη.

    [12] Μήνυμα Π. Σκουρλέτη για τις Σκουριές

    Μήνυμα "προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω από όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων", απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παραλαβής του υπουργείου από την υπηρεσιακή ηγεσία.

    Ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του υπουργείου και στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την προεκλογική περίοδο ειπώθηκαν πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την απόφαση αναστολής ενός μέρους των εργασιών την οποία ο ίδιος υπέγραψε πριν τις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι "δεν κινηθήκαμε με κανενός είδους προεκλογική σκοπιμότητα".

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και Γκρηκ Στρημ) είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδια πολιτική κατεύθυνση ενώ επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

    [13] Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης απαιτεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών

    «Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του, στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέθετε στα εξωτερικά σύνορά της προσωπικό και τεχνογνωσία, και η Ελλάδα θα έπρεπε να το επιτρέψει.

    Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του, τους τελευταίους μήνες, των φραστικών επιθέσεων και της άσκησης κριτικής εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Κουρτς υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις τις, οποίες η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο ίδιος παραδέχεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί.

    [14] Η Red Bull προειδοποιεί εκ νέου για αποχώρηση από τη Φόρμουλα Ένα

    Κάθε άλλο παρά... αστειεύεται η Red Bull για το ενδεχόμενο να αποσύρει και τις δύο ομάδες της (η άλλη είναι η «αδελφή» Toro Rosso) από τη Φόρμουλα Ένα, εάν δεν μπορεί να βρει μια ανταγωνιστική μονάδα ισχύος για το 2016, όπως δήλωσε σήμερα ο Χέλμουτ Μάρκο. Ο σύμβουλος μηχανοκίνητου αθλητισμού της Red Bull τόνισε στην επίσημη ιστοσελίδα της Φόρμουλα Ένα ότι αυτή η προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    «Υπάρχει μια προοπτική να σταματήσουμε από τη Φόρμουλα Ένα. Αυτό είναι ένα σενάριο. Εάν δεν έχουμε μια μονάδα ισχύος, η οποία να μας επιτρέπει να αγωνιζόμαστε για τις πρώτες θέσεις, προτιμούμε να σταματήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός και συνέχισε: «Εάν δεν έχουμε μια ανταγωνιστική μονάδα ισχύος, δεν υπάρχει μέλλον στη Φόρμουλα Ένα για τη Red Bull Racing. Η αυλαία μπορεί να πέσει μετά το Άμπου Ντάμπι (σ.σ. εκεί θα διεξαχθεί το τελευταίο γκραν πρι της τρέχουσας σεζόν στις 29 Νοεμβρίου). Αυτή είναι η γνώμη του κ. Μάτεσιτς (σ.σ. ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Red Bull). Αυτός ξέρει ότι κοστίζει το ίδιο ποσό χρημάτων για να αγωνιζόμαστε στις πρώτες θέσεις ή, όπως κάνουμε τώρα, στις "premium μεσαίες θέσεις" και δεν είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό γι' ακόμη μια σεζόν».

    Ο Μάτεσιτς έχει ήδη δηλώσει ότι η συνεργασία με τη Ρενό, η οποία παρείχε στη Red Bull τους κινητήρες, με τους οποίους η ομάδα πανηγύρισε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών (2010-13) δεν θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, παρότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται με συμβόλαιο έως το τέλος του 2016. «Η Ρενό δεν μπορούσε να μας παρέχει μια μονάδα ισχύος, η οποία θα μας έδινε την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για τις πρώτες θέσεις. Είναι τόσο απλό», υπογράμμισε ο Μάρκο.

    [15] Η VW παραδέχτηκε το λάθος της

    Η VW, δεν άντεξε την πίεση και προφανώς ακολούθησε την συμβουλή των δικηγόρων της. Παραδέχτηκε την ευθύνη της για το ειδικό λογισμικό, που φέρει μεγάλος αριθμός πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων της. Προϋπολόγισε ήδη το πόσο των 6,5 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τις πρώτες ανάγκες από το πρωτοφανές πρόβλημα. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από την VW «πλήρη διαφάνεια και γρήγορες εξηγήσεις».

    Μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωση της, δίνει μια ακόμη διάσταση σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Αποκάλυψε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν το ειδικό λογισμικό στους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια. Επίσης, διευκρίνισε ότι είναι υπό εξέταση μοντέλα όλων των μάρκων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της (Audi, Skoda, Seat και Porche).

    Το θέμα ξεκίνησε όταν η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA, Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι 482.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με τα σήματα της VW και της Audi, διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό που ξεπερνούσε τους ελέγχους των συσκευών μέτρησης που διαθέτει η υπηρεσία. Το ειδικό λογισμικό, μειώνει την ισχύ των κινητήρων και επιπλέον περιορίζει τους εκπεμπόμενους ρύπους, μόλις αντιληφθεί ότι γίνεται έλεγχος από ειδικά μηχανήματα.

    Με αυτή την τακτική, τα γερμανικά μοντέλα κάλυπταν τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων που ισχύουν στην πολιτεία της Καλιφόρνια, μόνο όταν γινόταν έλεγχος από τα αρμόδια συνεργεία. Οι αμερικάνικες αρχές έχουν ενοχληθεί κυρίως για την παραπλάνηση που έκανε η VW στις εκπομπές των οξειδίων του αζώτου (Ν0Χ), οι οποίες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των κινητήρων της VW ήταν αυξημένες έως και 40 φορές. Οι Αμερικάνοι επισημαίνουν ότι η μεγάλη ποσότητα ρύπων και κυρίως των Ν0Χ επιβαρύνουν υπέρμετρα την υγεία των κάτοικων και είναι έξω από τα πλαίσια που καθορίζει η αυστηρή νομοθεσία τους.

    Η VW πλέον κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο γύρω στα 16 δισ. ευρώ. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, που δεν αποκλείεται να παραιτηθεί. Σταμάτησαν οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων μοντέλων VW και Audi στην Αμερική και οι αντιπρόσωποι περιμένουν οδηγίες από την Γερμάνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μετοχή της VW, έπεσε κατά 20% χθες. Η Νότια Κορέα προτίθεται να ελέγξει τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων του γερμανικού ομίλου και να προβεί σε δηλώσεις.

    Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

    - Πως κάλυπτε ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει σχέση με την υγειά των ανθρώπων εδώ και έξι χρόνια;

    - Γιατί οι μηχανικοί της που θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο και έχουν ανακαλύψει τις περισσότερες διατάξεις αναβάθμισης των αυτοκινήτων, δεν έλυσαν το πρόβλημα με σωστό τρόπο;

    - Γιατί δεν συμβουλεύτηκαν τους μηχανικούς των άλλων εταιρειών, για να μάθουν τους τροπής μείωσης των ρύπων;

    Τέλος, επειδή υπάρχει το προηγούμενο με το σκάνδαλο της Τοyota, ας περιμένουμε τα τελικά πορίσματα πριν βγάλει οποιοσδήποτε την τελική απόφαση.

    Σπύρος Ρέκκας

    [16] Περικοπές στο κόστος για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

    Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Βραζιλία οδηγεί τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, να μειώσουν σημαντικά το κόστος των Τελετών Έναρξης και Λήξης, της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

    Όπως δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος για τις δύο τελετές, Λεονάρντο Καετάνο: «Δεν θα είναι γεμάτες χλιδή, αλλά αυθεντικές. Θα δαπανήσουμε λιγότερα χρήματα, αλλά θα βασισθούμε στην δημιουργικότητα, στον ρυθμό και στο πάθος».

    Το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 έχει υπολογισθεί στα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό λίγο μικρότερο απ' αυτό που δαπανήθηκε στην διοργάνωση του Λονδίνου (2012) και αισθητά χαμηλότερο απ' όσο κόστισαν οι Αγώνες στο Πεκίνο (2008).

    Αξίζει να σημειωθεί πως για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων του Ρίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 12.000 εθελοντές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τραγουδιστές και χορευτές.

    [17] «Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση» δήλωσε ο Στ. Κοντονής κατά την παράδοση-παραλαβή του υφυπουργείου Αθλητισμού

    Παρών στην παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν φυσικά και ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, που είναι η στήριξη της νομιμότητας, ο έλεγχος και η πάταξη της σπατάλης» είπε κατά την ομιλία του και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Η νομοθεσία θα εφαρμοστεί από το Α έως το Ω. Και όσοι έχουν σκοπό να παγιδεύσουν τον νόμο κάνουν μεγάλο λάθος. Δεν θα μείνουν νόμοι στα συρτάρια. Αυτό θα σταματήσει άμεσα. Επιθυμούμε διακαώς τη συνεργασία όλων των φορέων και των παραγόντων. Όμως η τήρηση της νομιμότητας είναι η βούληση του πρωθυπουργού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 September 2015 - 12:32:15 UTC