Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανυπολόγιστες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των ελέγχων ρύπων της Volkswagen
  • [02] Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
  • [03] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό
  • [04] «Έρχεται» ο Προγνώστης, ένα ντοκιμαντέρ για τον Μ. Άρμστρονγκ
  • [05] «Βία και ανεκτικότητα» στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [06] Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει στις 30 Οκτωβρίου αν ο Ρομάν Πολάνσκι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ
  • [07] Αναβάλεται η παράσταση «Τρωάδες» στο Ηρώδειο
  • [08] Ο Παναθηναϊκός τιμά τη σύγχρονη ιστορία του
  • [09] Έτοιμος να αποχωρήσει από τη F1 ο Τζένσον Μπάτον
  • [10] Μετά τον Μαραντόνα και ο Ρομάριο «επιτέθηκε» σε Πλατινί και Μπλάτερ
  • [11] Τα μυστικά του νέου VW Tiguan

  • [01] Ανυπολόγιστες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των ελέγχων ρύπων της Volkswagen

    Η κρίση στη Volkswagen λαμβάνει ανυπολόγιστες διαστάσεις καθώς ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχεται από παντού επιθέσεις, οι οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου για την παραποίηση των ελέγχων ρύπων έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές, η μετοχή του ομίλου έχει σημειώσει ήδη βουτιά άνω του 20% σήμερα, ενώ η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβλέψει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό του 2015.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen «πληρη διαφάνεια» και γρήγορες εξηγήσεις, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε πως έλεγε ψέματα για το επίπεδο των εκπομπών ρύπων ορισμένων από τα αυτοκίνητά της.

    «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

    [02] Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

    Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει». Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».

    «Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία προκειμένου να αποκατασταθεί μια συντεταγμένη διαδικασία.

    [03] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό

    Την ελπίδα ότι στο αποψινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα επιτευχθεί συμφωνία για την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, εξέφρασαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του και προεδρεύων του συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ.

    «Η λουξεμβουργιανή προεδρία εργάστηκε σκληρά για να παρουσιάσει σήμερα ένα ισορροπημένο κείμενο στους υπουργούς που θα πρέπει να οδηγήσει σε συναίνεση για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Γιαν Άσελμπορν. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

    Εξάλλου, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή η εβδομάδα είναι ένα "τέστ" για την Ευρώπη για το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα ενωμένη και με μια φωνή. «Είναι η στιγμή για όλους μας να αποδείξουμε ότι όταν μιλάμε για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά».

    Στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη υπηρεσιακή κυβέρνηση, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος προσήλθε στο συμβούλιο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    [04] «Έρχεται» ο Προγνώστης, ένα ντοκιμαντέρ για τον Μ. Άρμστρονγκ

    Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ, πρώην οικονομικός σύμβουλος, είναι ο Προγνώστης (Forecaster) στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Μάρκους Φέτερ, που ανοίγει την αυλαία του φετινού cinedoc στις 29/9.

    Ο Γερμανός σκηνοθέτης έκανε την ιστορία του θρυλικού 'Αρμστρονγκ ταινία και τον ίδιο πρωταγωνιστή.

    Κάποτε οι προβλέψεις του 'Αρμστρονγκ είχαν μεγάλη ζήτηση. Την δεκαετία του 80 ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό «π» και σε άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε, από ό,τι λέγεται, να προβλέψει με εκπληκτική ακρίβεια σημεία καμπής της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και -χωρίς δίκη - κρατήθηκε για 7 χρόνια.

    Ο 'Αρμστρονγκ προβλέπει τώρα ότι μια κρίση δημόσιου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015. Όπως και νά'ναι, αλήθεια ή ψέματα ο 'Αρμστρονγκ μαζί με τον σκηνοθέτη Μάρκους Φέτερ, θα παραστεί στην αθηναϊκή προβολή της ταινίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα συζητήσει με το κοινό, για την πρόβλεψη που έκανε το μοντέλο του πριν πολλά χρόνια.

    Η συζήτηση της Αθήνας θα μεταδοθεί ζωντανά σε έξη ακόμα χώρες, σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Ιταλία και Κύπρο). Στην Ελλάδα, η ταινία και η συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά και από το Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο. Η προβολή του CineDoc πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

    [05] «Βία και ανεκτικότητα» στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    Στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» είναι αφιερωμένες οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το 2015-16, που θα εορταστούν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συζητήσεις, αλλά και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οδυνηρά επίκαιρο το θέμα, όσο και διαχρονικό και πολυδιάστατο είτε αφορά «την πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής».

    «Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη ομοίου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

    Σκοπός των εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν σε περισσότερα από εκατό σημεία σε όλη τη χώρα είναι να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

    Κατά το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει στο www.culture.gr

    [06] Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει στις 30 Οκτωβρίου αν ο Ρομάν Πολάνσκι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

    Στις 30 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί από την πολωνική δικαιοσύνη η απόφαση σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια για μια υπόθεση παιδεραστίας που ανάγεται στο 1977.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του Πολάνσκι από την Πολωνία όταν εμφανίστηκε στη Βαρσοβία, το 2014. Ο σκηνοθέτης, που έχει τη γαλλική και την πολωνική υπηκοότητα, ζει μόνιμα στο Παρίσι, όμως διατηρεί και ένα διαμέρισμα στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας.

    Ο 82χρονος Πολάνσκι ελπίζει ότι θα γυρίσει μια ταινία στην πατρίδα του, ένα σχέδιο όμως που δεν πρόκειται να ευοδωθεί εάν εγκριθεί το αίτημα των ΗΠΑ από τις αρχές.

    Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε δηλώσει ένοχος το 1977 για σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Άντζελες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ομολογία της ενοχής του εξέτισε ποινή 42 ημερών φυλάκισης. Τον επόμενο χρόνο έφυγε από τις ΗΠΑ, καθώς πίστευε ότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεσή του θα απέρριπτε τη συμφωνία και θα τον καταδίκαζε σε πολυετή κάθειρξη.

    [07] Αναβάλεται η παράσταση «Τρωάδες» στο Ηρώδειο

    Αναβάλεται, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για σήμερα παράσταση «Τρωάδες» του Εθνικού Θεάτρου, στο Ηρώδειο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση μεταφέρεται για αύριο, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, και οι κάτοχοι εισιτηρίων που αδυνατούν να παραστούν στην αυριανή παράσταση θα ενημερωθούν, επίσης με σχετική ανακοίνωση, για τον τόπο και το χρονικό διάστημα όπου θα πραγματοποιείται η εξαργύρωση των εισιτηρίων τους.

    [08] Ο Παναθηναϊκός τιμά τη σύγχρονη ιστορία του

    Η αντίστροφη μέτρηση για τη γιορτή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ «Honouring Our Legacy», εκεί όπου θα τιμηθεί η κορυφαία «πράσινη» πεντάδα, άρχισε με τη συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ.

    Οι τιμώμενοι Στόγιαν Βράνκοβιτς, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Αντώνης Φώτσης (ο Ντέγιαν Μποντίρογκα αναμένεται αύριο στην Αθήνα) βρέθηκαν στο πάνελ των ομιλητών και μίλησαν για τη «θητεία» τους στον Παναθηναϊκό, αλλά και τον άνθρωπο που έκανε πραγματικότητα το όνειρο της «πράσινης» καταξίωσης, τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

    Προλογίζοντας, ο διευθυντής λειτουργίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Ηλίας Κατσογιάννης, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι χαρά και τιμή που κάθομαι ανάμεσα σε αυτά τα "ιερά τέρατα" του Παναθηναϊκού. Είμαι χαρούμενος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα να πω τι σημαίνει το "Honouring Our Legacy". Αυτή η γιορτή είναι μόνο η αρχή. Είναι μια σειρά εκδηλώσεων που θα συνεχιστεί στο μέλλον, να συνεχίσουμε να τιμούμε όλες τις προσωπικότητες που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό».

    [09] Έτοιμος να αποχωρήσει από τη F1 ο Τζένσον Μπάτον

    Ο Τζένσον Μπάτον «φούντωσε» τη φημολογία ότι πρόκειται να αποχωρήσει από τη Φόρμουλα Ένα, καθώς δήλωσε σε Βρετανούς δημοσιογράφους ότι λείπει η «χαρά» του αγώνα και πως πήρε μια απόφαση για το μέλλον του. Τα διεθνή ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο 35χρονος οδηγός της ΜακΛάρεν, του οποίου η σύζυγος είναι από την Ιαπωνία, είναι πιθανό να ανακοινώσει στο ιαπωνικό γκραν πρι αυτής της εβδομάδας την αποχώρησή του από τη Φόρμουλα Ένα στο τέλος της χρονιάς.

    «Η χαρά του να βρίσκεσαι μέσα στο μονοθέσιο είναι μόνο αν παλεύεις στις πρώτες θέσεις, επειδή αισθάνεσαι σαν να πετυχαίνεις κάτι», δήλωσε ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 μετά το γκραν πρι της Σιγκαπούρης και πρόσθεσε: «Εάν παλεύεις κοντά στις τελευταίες θέσεις, οδηγείς ένα μονοθέσιο Φόρμουλα Ένα, αλλά μπορείς εύκολα να πάρεις χαρά οδηγώντας κάτι άλλο. Η χαρά που παίρνεις είναι από τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για τη μάχη στις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για την πιθανότητα να σταθείς στην πρώτη θέση του βάθρου. Αυτή είναι η χαρά της Φόρμουλα Ένα».

    Και πέρυσι υπήρχε η φημολογία ότι θα αποχωρούσε ο Μπάτον, ο οποίος χάρισε στη ΜακΛάρεν την τελευταία νίκη της σε γκραν πρι το 2012, ωστόσο τελικά έμεινε στην ομάδα, με τον νεαρό Δανό Κέβιν Μάγκνουσεν, να περιορίζεται σε ρόλο οδηγού δοκιμών. Εάν τελικά αποχωρήσει ο Μπάτον, ο Μάγκνουσεν θα είναι υποψήφιος αντικαταστάτης του, μολονότι η ΜακΛάρεν διαθέτει ως οδηγό δοκιμών και τον Βέλγο Στόφελ Βάντουρν, ο οποίος είναι επικεφαλής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος GP2. Η ΜακΛάρεν, η οποία διαθέτει στις τάξεις της και τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο, που υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας, θέλει να βρει θέσεις και για τους δύο νεαρούς οδηγούς.

    Ο Μπάτον έχει συγκεντρώσει φέτος μόλις 6 βαθμούς σε 13 αγώνες, με το καλύτερο αποτέλεσμά του να είναι η όγδοη θέση στο Μονακό. Ο Βρετανός, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στη Φόρμουλα Ένα με τη Γουίλιαμς το 2000, έχει πανηγυρίσει 15 νίκες, τις οκτώ εκ των οποίων με τη ΜακΛάρεν. Στέφθηκε πρωταθλητής οδηγών με την Brawn GP, από την οποία δημιουργήθηκε η Mercedes. Οι 279 συμμετοχές του στη Φόρμουλα Ένα τον καθιστούν ως τον τρίτο πιο έμπειρο οδηγό όλων των εποχών.

    [10] Μετά τον Μαραντόνα και ο Ρομάριο «επιτέθηκε» σε Πλατινί και Μπλάτερ

    Μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα, επίθεση κατά του Μισέλ Πλατινί εξαπέλυσε και ο Ρομάριο, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport». Ο θρυλικός Βραζιλιάνος άσος δήλωσε πως «η FIFA είναι διεφθαρμένη και δεν υπάρχει διέξοδος με τον Πλατινί. Είναι της ίδιας σχολής με τον Μπλάτερ». Ο Ρομάριο τόνισε πως ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της διαφθοράς, που συγκλονίζουν την παγκόσμια συνομοσπονδία ποδοσφαίρου.

    «Δεν πιστεύω πως ο Πλατινί είναι διεφθαρμένος όπως ο Μπλάτερ, αλλά είναι της ίδιας σχολής και δεν πρόκειται να κάνει τις απαραίτητες τομές στην FIFA. Η παγκόσμια ομοσπονδία είναι βουτηγμένη στη διαφθορά. Υπάρχει ένα καρτέλ, που πρέπει να διαλυθεί. Έγιναν κάποιες συλλήψεις, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο και χρειάζονταο μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Ρομάριο, ο οποίος στηρίζει τον συμπατριώτη του Ζίκο, για την προεδρία της FIFA.

    Η FIFA στις 26 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει για να εκλέξει το νέο πρόεδρο της, στη θέση του Σεπ Μπλάτερ. Εκτός του Ζίκο και του Πλατινί, υποψήφιοι θα είναι ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας Αλι Χουσείν, ο Νοτιοκορεάτης δισεκατομμυριούχος Τσουνγκ Μονγκ Γιουν, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Λιβερίας Μούσα Μπιλίτι, ο Νταβίντ Νακχίντ από το Τρινιτάντ/Τομπάγκο και ο Νιγηριανός Σεγκούν Οντεγκμπάμι.

    [11] Τα μυστικά του νέου VW Tiguan

    Η δυσκολότερη αποστολή για κάθε αυτοκινητοβιομηχανία είναι η επανάληψη μιας εμπορικής επιτυχίας. Για παράδειγμα, η VW μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι υποψήφιοι αγοραστές στη πρώτη γενιά του Tiguan, θα προσπαθήσει και η δεύτερη γενιά αυτού του μοντέλου, να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο από τη διεθνή αγορά. Το μικρομεσαίο SUV μετράει ήδη 2.64 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο σε διάφορες εκδόσεις κινητήρων και εξοπλισμού.

    Στην 66η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της δεύτερης γενιάς του αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια νέα μελέτη η οποία όπως διαπιστώθηκε, συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων.

    Τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις γυαλισμένες λαμαρίνες του γερμανικού αυτοκινήτου είναι πολλά:

    Για πρώτη φορά σε SUV του ομίλου χρησιμοποιήθηκε μια εκδοχή της καινοτομικής πλατφόρμας MQB. Αυτό το πάτωμα έχει κοστίσει μερικά δισ. ευρώ στον όμιλο, αλλά είναι μια ανεξάντλητη πηγή εφαρμογών και δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στα νέα αυτοκίνητα.

    Συγκεκριμένα, μειώνει το βάρος της συνολικής κατασκευής, αυξάνει την στρεπτική ακαμψία με άμεσα οφέλη στην οδική συμπεριφορά και την αντοχή στις συγκρούσεις. Έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία σε αρκετά μοντέλα του γερμανικού γκρουπ, όπως το Audi A3, VW Golf, Skoda Fabia, Seat Ibiza κ.α. Το συνολικό βάρος του νέου Tiguan περιορίσθηκε κατά 50 κιλά. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με την συμβολή της νέας πλατφόρμας και την χρήση νέων ελαφρύτερων υλικών. Το μικρότερο βάρος αναδεικνύει τις ικανότητες των κινητήρων συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

    Η νέα πλατφόρμα συνέβαλε και στην αύξηση των ωφέλιμων χωρών.

    Οι επιβάτες έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεση τους ενώ στην αποθηκευτική ικανότητα προστέθηκαν άλλα 150 λίτρα περίπου. Πλέον ο χώρος των αποσκευών έχει χωρητικότητα 615 λίτρα και αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται μία ενιαία επιφάνεια που φιλοξενεί αποσκευές 1.655 λίτρων. Πλήρες πακέτο ασφάλειας από τον βασικό εξοπλισμό. Αναβαθμισμένο συστήματα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ψηφιακή κονσόλα. Αρκετά premium στοιχεία στον εξοπλισμό και στα υλικά κατασκευής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η plug-in υβριδική έκδοση, η οποία παρουσιάστηκε σαν πρωτότυπο, αλλά σύντομα θα μπει στη γραμμή παραγωγής.

    Στην Ελλάδα θα έρθει στα μέσα Απρίλιου 2016 και αρχικά θα εξοπλίζεται με δυο βενζινοκινητήρες TSI και έναν ντίζελ TDI. Η γκάμα των βενζινοκινητήρων TSI έχει δυο μέλη την μονάδα 1.400 κ.εκ. 122 ίππων και την μονάδα 1.400 κ.εκ. 150 ίππων. Η ισχυρότερη θα συνδυάζεται με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο DSG και ανακοινώθηκε ότι θα είναι η μοναδική πρόταση στην αγορά των SUV με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ντίζελ 2.000 κ.εκ. TDI ισχύος 140 ίππων, αργότερα μάλλον θα τοποθετηθεί και ο πετρελαιοκινητήρας 1.600 κ.εκ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2015 - 14:32:21 UTC