Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα ο υπουργός Εσωτερικών
  • [02] Συγχαρητήρια Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη στις εκλογές
  • [03] «Παραμένουμε όρθιοι και ενωμένοι» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • [04] Ενρίκο Λέττα: «Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Τσίπρα»
  • [05] Η επανεκλογή Τσίπρα ίσως καθησυχάσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους εκτιμά η Wall Street Journal
  • [06] Δεν αναμένεται σενάριο grexit μετά τη νίκη Τσίπρα, εκτιμούν Γερμανοί οικονομολόγοι
  • [07] Τεράστιες καταστροφές παρουσιάζει η πόλη της Σκάλας από τον ανεμοστρόβιλο
  • [08] Ανυπολόγιστες ζημιές από ανεμοστρόβιλο και στην Καλαμάτα
  • [09] Το κόμμα ούτε διαλύθηκε, ούτε το τελείωσαν αναφέρουν πηγές της ΝΔ
  • [10] Τα δημοφιλέστερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς
  • [11] Με τρεις κινητήρες το νέο Toyota RAV4 Hybrid AW

  • [01] Παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα ο υπουργός Εσωτερικών

    Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα όπως προέκυψαν από τις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία επισκέφθηκε στο γραφείο της, ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης.

    Παραλαμβάνοντας το φάκελο με τα εκλογικά αποτελέσματα, η πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πριν να έχει η ίδια ενημερωθεί επίσημα.

    Ερωτήματα προκάλεσε εξάλλου η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αποφεύγοντας να πει ότι θα τον επισκεφθεί.

    Υπήρχε δυσκολία στη διαδικασία των αποτελεσμάτων; Ήταν η πρώτη ερώτηση της κ. Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Εσωτερικών. «Όχι, οι υπηρεσίες έχουν μεγάλη εμπειρία. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά και σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Σας παραδίδω τα εκλογικά αποτελέσματα όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη και η δημοκρατία λειτουργία», της απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

    «Εγώ θα επικοινωνήσω με τη σειρά μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσω τα επίσημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες τις οποίες έμαθα από τα Μέσα Ενημέρωσης χωρίς να έχω ενημερωθεί επίσημα. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα υπηρετήσω το Σύνταγμα και το πολίτευμα μέχρι να παραδώσω», ανέφερε με τη σειρά της η πρόεδρος της Βουλής.

    [02] Συγχαρητήρια Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη στις εκλογές

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα σε τηλεγράφημά του τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές.

    Σε επίσημο τηλεγράφημα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος "εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και μια επωφελής συνεργασία" με την Αθήνα.

    Η Μόσχα επιθυμεί "να ενισχύσει τη ρωσοελληνική συνεργασία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως το εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια και τον ανθρωπιστικό (τομέα)", υπογραμμίζεται στο επίσημο τηλεγράφημα του Κρεμλίνου.

    [03] «Παραμένουμε όρθιοι και ενωμένοι» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Άδωνις Γεωργιάδης

    "Η ΝΔ παραμένει ένα συμπαγές κόμμα, παραμένουμε όρθιοι, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και ενωμένοι" σχολίασε ο επανεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του Πρακτορείου 104,9 FM.

    Όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, όλα τα προηγούμενα περί ακροδεξιάς στροφής Σαμαρά και εκστρατείας φόβου, δεν αποδείχθηκαν ως θεωρίες, αφού η ΝΔ έχασε 250.000 ψήφους.

    "Ο κ. Μεϊμαράκης εφήρμοσε απαλή μουσική" σχολίασε ο κ.Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι, αν ψήφιζαν τη ΝΔ οι ίδιοι που την ψήφισαν τον Ιανουάριο, θα είχε σήμερα ποσοστό 34%.

    Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει για τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, είπε: "Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου ήταν αλλαγή αρχηγού με εκλογή από τη βάση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτός και αν προκύψουν νωρίτερα πολιτικά γεγονόταΒ· οι εκλογές είναι ένα τέτοιο".

    [04] Ενρίκο Λέττα: «Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Τσίπρα»

    «Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, κυρίως, ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Τσίπρα», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα στο ραδιόφωνο της Rai.

    «Τρεις φορές μέσα σε εννέα μήνες οι Έλληνες διάλεξαν τον Τσίπρα, και η ψήφος αυτή του δίνει τεράστια δύναμη. Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις» πρόσθεσε ο Λέττα, σύμφωνα με τον οποίο, πάντως, η αποχή δείχνει ότι υπάρχει και μια κόπωση του εκλογικού σώματος.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε, αντικειμενικά, ότι είναι ένας ηγέτης και οι Έλληνες τον εμπιστεύθηκαν» υπογράμμισε ο Λέττα, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προβληματισθούν σχετικά με τα τόσα λάθη που έγιναν, στους χειρισμούς του ελληνικού θέματος».

    «Υπήρξε υπερβολική λιτότητα και ήταν λανθασμένη η παρουσία του ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να λύνει μόνη, με τις δυνάμεις της τα προβλήματά της. Τώρα στην Ευρώπη πρέπει να χειριστούμε καλύτερα την σχέση με την Ελλάδα και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης, πανευρωπαϊκά. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, και δίπλα στους κανόνες της λιτότητας που ίσχυσαν έως τώρα, χρειαζόμαστε μια δυναμική πολιτική ανάπτυξης, με το πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες» ολοκλήρωσε ο Ενρίκο Λέττα.

    [05] Η επανεκλογή Τσίπρα ίσως καθησυχάσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους εκτιμά η Wall Street Journal

    Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία της χώρας ύστερα από την επανεκλογή του με μια ηχηρή νίκη, μόνο που αυτή τη φορά έχει την εντολή να εφαρμόσει την σκληρή λιτότητα, την οποία στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε εκλεγεί για να πολεμήσει, αναφέρει η Wall Street Journal.

    Η διατήρηση της δημοτικότητας του Τσίπρα, εν μέσω στραβοπατημάτων και αλλαγών πορείας κατά την πρώτη ταραχώδη του θητεία στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αναφέρει η WSJ, υποδηλώνει ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να έχουν την εξουσιοδότηση για να εφαρμόσουν την συμφωνία διάσωσης που υπεγράφη με τους Ευρωπαίους εταίρους φέτος το καλοκαίρι, παρά τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει.

    [06] Δεν αναμένεται σενάριο grexit μετά τη νίκη Τσίπρα, εκτιμούν Γερμανοί οικονομολόγοι

    Μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν αναμένουν να επανέλθει στο προσκήνιο το grexit, παρόλα αυτά πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μεταδίδει η Deutsche Welle.

    «Το grexit έχει φύγει από το τραπέζι», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ.

    «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στα χαρτιά τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, όμως όπως και τα προηγούμενα χρόνια συχνά αυτές δεν εφαρμόζονται πρακτικά», εκτίμησε ο Κρέμερ.

    Γι? αυτό τον λόγο πιστεύει ότι αναμένονται συγκρούσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας. Θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, αν και η υπομονή των πιστωτών δεν φαίνεται να έχει όριο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτό το γνωρίζουν οι χρηματαγορές και δεν αναμένεται να εντυπωσιαστούν από τις διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

    «Οι Έλληνες ψήφισαν, αλλά αντίθετα από τον Ιανουάριο αυτή τη φορά δεν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά διαφορετικά πράγματα», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα της Nordea Bank Χόλγκερ Σάντε.

    «Ανεξαρτήτως από το ποιος κυβερνά το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εξάλλου στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι ανάσαναν από ανακούφιση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της VP Bank Τόμας Γκίτζελ.

    «Η ΕΕ προτιμά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τον Τσίπρα, παρά με τον Τσίπρα εναντίον της», καθώς ελπίδα των πιστωτών είναι να υπάρξει κάποια συνέχεια στην Ελλάδα, σημείωσε.

    [07] Τεράστιες καταστροφές παρουσιάζει η πόλη της Σκάλας από τον ανεμοστρόβιλο

    Απελπιστικές εικόνες καταστροφής παρουσιάζει η πόλη της Σκάλας, στα σημεία απ' όπου πέρασε ο ανεμοστρόβιλος, σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Εκτός από την πόλη της Σκάλας, ζημιές έχουν προκληθεί και στα χωριά Έλος, Λεήμονας και Αστέρι.

    Στον αστικό ιστό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις, ενώ πολλά είναι τα σπίτια των οποίων έχουν ξηλωθεί οι σκεπές κι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί στο εσωτερικό. Σε ότι αφορά τους τραυματίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, -εκτός από έναν που είναι σοβαρότερα, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του- ήταν ελαφρά τραυματισμένοι και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Επιπλέον ο κ. Παναγιωτακάκος ανέφερε ότι έχει καταστραφεί ένας καταυλισμός Ρομά στην περιοχή, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες, όπου έχουν ξηλωθεί αρκετά στρέμματα με θερμοκήπια κι έχουν ξεριζωθεί ολόκληροι μπαξέδες με πορτοκαλιές.

    Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική και υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν πέσει κι άλλου έχουν κοπεί στη μέση κολώνες της ΔΕΗ και συνεργεία της επιχείρησης έχουν φτάσει και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

    Ακόμα και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη σε κάποιους δρόμους είναι δύσκολη από τα αυτοκίνητα που έχει μετακινήσει ο ανεμοστρόβιλος, τα δένδρα που έχει κόψει και τις στέγες πολλών σπιτιών που έχει ξηλώσει και εκσφενδονίσει.

    Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία του δήμου Ευρώτα και της αντιπεριφέρειας Λακωνίας και μαζί με την Πυροσβεστική, όπου έχει φτάσει από νωρίς με δυνάμεις από τις υπηρεσίες του Γυθείου, της Αρεόπολης και της Σπάρτης, παρεμβαίνουν προκειμένου να καταγράψουν, αλλά και να αποκαταστήσουν ζημιές που έχουν προκληθεί και βέβαια να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες πολίτες.

    [08] Ανυπολόγιστες ζημιές από ανεμοστρόβιλο και στην Καλαμάτα

    Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε το πρωί, λίγο μετά τις 7 η ώρα, περιφερειακά της Καλαμάτας, χωρίς μέχρι στιγμής ν' αναφερθούν τραυματισμοί πολιτών.

    Στη Νέα Είσοδο της πόλης και στην περιοχή Ασπροχώματος, όπου επικεντρώθηκε η καταστρεπτική μανία του ανεμοστρόβιλου, οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες, ενώ ο ανεμοστρόβιλος «ξεθεμέλιωσε» ακόμη και τα μνήματα του κοιμητηρίου Ασπροχώματος.

    Αυτός ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος. Στο πέρασμά του παρέσερνε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη και βαριά μηχανήματα εκσφενδόνιζε» δήλωσε πριν λίγο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επικεφαλής συνεργείων του δήμου και τριμελούς επιτροπής από τις τεχνικές υπηρεσίες επικουρεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιφέρεια και ΕΛΓΑ) στην καταγραφή των ζημιών.

    [09] Το κόμμα ούτε διαλύθηκε, ούτε το τελείωσαν αναφέρουν πηγές της ΝΔ

    «Προχωρήσαμε σε μια εκλογική διαδικασία που κατάφερε να ενώσει τους πάντες εσωκομματικά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προχώρησε χωρίς ρήξεις. Δεν άλλαξε τίποτα γιατί η εντολή του δεν ηταν εντολή εκλογών, αλλά εσωκομματικής διαδικασίας για εκλογή αρχηγού. Οι εκλογές προέκυψαν αιφνιδιαστικά και εκείνος προχώρησε με σεβασμό στη λαϊκή βούληση» ανέφεραν πηγές της Συγγρού σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης πέτυχε τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχε ποτέ η ΝΔ.

    «Το κόμμα ούτε διαλύθηκε, ούτε το τελείωσαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ αυτή τη στιγμή ειναι η συνείδηση της παράταξης και ο καταξιωμένος πρόεδρος στην κοινή γνώμη. Είτε μείνει είτε φύγει, ειναι εγγύηση, είναι ένα κεφάλαιο για την παράταξη. Αυτό που τον απασχολεί είναι τι θα γίνει με τη χώρα» , σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

    «Να δουμε την κυβέρνηση, να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλωσεις και η στάση που θα τηρήσουμε θα είναι υποστηρικτική σε καθετί αναπτυξιακό. Κάθε νομοσχέδιο θα το κρίνουμε ξεχωριστά και θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε ότι είναι λάθος. Θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα κατά νομό και δήμο».

    Σχετικά με τα εσωκομματικά στη ΝΔ τονίζουν ότι είναι άλλη η διαδικασία εκλογής ηγεσίας και άλλο το συνέδριο. «Η διαδικασία θα ανοίξει χωρίς να ζητηθεί και όλα θα γίνουν στην ωρα τους» σημειώνουν, ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος απαντούν: «Θα δούμε».

    [10] Τα δημοφιλέστερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς

    Παρά την οικονομική κρίση και τις συνέπειες από τα capital controls, η ελληνική αγορά του αυτοκινήτου σημείωσε θετικό πρόσημο το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2015. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), ο όγκος των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων, αυξήθηκε κατά 8,7% το οκτάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2014. Συνολικά, πουλήθηκαν 53.059 καινούργια αυτοκίνητα από την 1 Ιανουαρίου 2015 έως την 31 Αυγούστου 2015. Το ίδιο χρονικό διάστημα του 2014, είχαν πάρει πινακίδες 48.790 καινούργια αυτοκίνητα.

    Αξίζει να τονισθεί ότι, τον Αύγουστο το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων ανήλθε στο 21%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πρόκειται για τον τρίτο μήνα, που σημειώθηκε αυξητική τάση, κατά την διάρκεια του οκτάμηνου. Οι προηγούμενες θετικές επιδόσεις κατεγράφησαν τον Απρίλιο 43,3% και τον Μάιο 21,6%.

    Στα επίσημα στοιχεία, περιλαμβάνονται και οι επιδόσεις των μοντέλων που διατίθενται στην ελληνική αγορά, το οκτάμηνο. Τα δημοφιλέστερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το κάθε αυτοκίνητο, το οκτάμηνο Ιανουάριου - Αυγούστου του 2015 είναι τα εξής: Toyota Yaris 3.231, Nissan Qashqai 1.665, Fiat Panda 1.289, Skoda Octavia 665, Nissan Note 613, Suzuki SX4 492, Mercedes V Class 162, Mercedes E 43, Mini Cabrio 16 και Mercedes S 10.

    Στη λίστα των δημοφιλών αυτοκινήτων που κατέλαβαν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στη κατηγορία τους, υπάρχουν τέσσερα ιαπωνικά μοντέλα, τρία γερμανικά, ένα ιταλικό, ένα τσεχικό και ένα βρετανικό μοντέλο.

    Σπύρος Ρέκκας

    [11] Με τρεις κινητήρες το νέο Toyota RAV4 Hybrid AW

    Η προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με επικίνδυνους ρύπους έχει έναν σημαντικό σύμμαχο, την υβριδική τεχνολογία. Αν και τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα αντίστοιχα αμιγώς βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα, ο όγκος των πωλήσεων των υβριδικών μοντέλων σε πολλά κράτη αυξάνεται.

    Η Toyota είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας και διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο υβριδικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Η τελευταία προσθήκη στη γκάμα της ιαπωνικής φίρμας είναι η υβριδική έκδοση του μοντέλου RAV4, η οποία εκτίθεται στην 66η Διεθνή Έκθεση Αυτοκίνητου τη Φρανκφούρτης. Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου που γίνεται στην Ευρώπη, κάθε δυο χρόνια, θα είναι ανοιχτή έως την Κυριακή 27 Σεπτέμβριου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας το οποίο διαθέτει το ιαπωνικό SUV. Παράγεται σε δυο εκδοχές όσον αφορά την μετάδοση της κίνησης. Η μια που αναμένεται να είναι και φθηνότερη μεταδίδει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και η δεύτερη η ακριβότερη έχει την δυνατότητα να δίνει κίνηση και στον πίσω άξονα.

    Η βασική υβριδική μονάδα που κινεί την δικίνητη έκδοση, απαρτίζεται από έναν αναβαθμισμένο βενζινοκινητήρα 2.500 κ.εκ. κύκλου Atkinson, έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, μία γεννήτρια, μία μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου 204 κυψελών τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα, μία μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) και μία συσκευή κατανομής ισχύος.

    Στη τετρακίνητη έκδοση AWD, έχει προστεθεί το Electric all-wheel drive (E-Four), το οποίο περιλαμβάνει και ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα υψηλής τάσης 50 kW τοποθετημένο πίσω. Η δεύτερη μονάδα που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια έχει σαν αποστολή την κίνηση των πίσω τροχών. Με αυτή την επιλογή εξασφαλίζεται η μόνιμη τετρακίνηση χωρίς να αυξάνεται σημαντικά το βάρος του αυτοκινήτου και επιπλέον αποφεύγεται η περιπλοκότητα ενός κεντρικού άξονα μετάδοσης. Η έξτρα πρόσφυση που προσφέρει το σύστημα E-Four, έχει σαν αποτέλεσμα το ιαπωνικό αυτοκίνητο να αποκτά ικανότητα ρυμούλκησης 1. 650 κιλά.

    Η συνολική ισχύς του υβριδικού συστήματος είναι 197 ίπποι. Αυτή η ισχύς επιταχύνει το RAV4 Hybrid από 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7΄΄ και του προσδίδει τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 4,9 λίτρα/100χλμ. και οι εκπομπές CO2 115 γραμ./χλμ.

    Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί την ισχύ του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα, μεγιστοποιώντας την απόδοση και των δύο μονάδων. Κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης και στο φρενάρισμα, οι ηλεκτροκινητήρες ενεργούν σαν γεννήτρια υψηλής απόδοσης με αποτέλεσμα την ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης. Η κινητική ενέργεια που συνήθως σπαταλιέται σαν θερμότητα, ανακτάται σαν ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στη μπαταρία. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση του E-CVT ελέγχεται μέσω τεχνολογίας Shift-by-Wire, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό σύστημα επιλογέα.

    Το RAV4 Hybrid διαθέτει τέσσερα προγράμματα οδήγησης κατ? επιλογή (?on-demand?) που αυξάνουν τις δυνατότητες του υβριδικού συστήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υβριδικό πρόγραμμα EV mode, το οποίο ενεργοποιεί μόνο τον ηλεκτρικό κινητήρα. Εξασφαλίζει αθόρυβη λειτουργία, για μηδενική κατανάλωση καυσίμου αφού καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και μηδενικές εκπομπές CO2, NOx και PM. Όμως έχει το μειονέκτημα της μικρής αυτονομίας. Tο νέο Toyota RAV4 Hybrid AWD, αναμένεται στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2015 - 10:32:16 UTC