Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέκυψε στα τραύματά της η μητέρα του βρέφους που είχε καεί ζωντανό από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη
  • [02] Γουατεμάλα: Ο ηθοποιός Τζίμι Μοράλες προηγείται στις προεδρικές εκλογές
  • [03] Σήμερα η δίκη του Άλεξ Ρόντου για υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων
  • [04] Διάσωση παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο, ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [05] Ι. Ιωαννίδης: Ο σοβαρός επιστήμονας δεν εποφθαλμιά τη δόξα των ποπ σταρ
  • [06] Μαίνεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο Ακόντιο Βοιωτίας
  • [07] «Πλάσματα μιας μέρας», το νέο βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ με ιστορίες ψυχοθεραπείας
  • [08] Αντιμετώπιση της ναυτίας με συσκευή ήπιας ηλεκτροθεραπείας στο κεφάλι

  • [01] Υπέκυψε στα τραύματά της η μητέρα του βρέφους που είχε καεί ζωντανό από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη

    Η Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η μητέρα του Άλι Νταουάμπσεχ, του μικρού Παλαιστίνιου ηλικίας 18 μηνών που κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι τους από εμπρησμό που αποδίδεται σε Εβραίους εξτρεμιστές, υπέκυψε στα τραύματά της τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε το ισραηλινό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η ίδια και η οικογένειά της.

    Στις 31 Ιουλίου, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν βόμβες Μολότοφ μέσα από τα ανοικτά παράθυρα του σπιτιού των Νταουάμπσεχ στο χωριό Ντούμα που περιβάλλεται από εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Άλι Νταουάμπσεχ, 18 μηνών, έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά. Οκτώ ημέρες αργότερα ο πατέρας του, Σάαντ Νταουάμπσεχ, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο τετράχρονος Άχμεντ, το άλλο παιδί της οικογένειας, νοσηλεύεται ακόμη.

    Αυτή η εγκληματική πράξη μαζί με επιγραφές στους τοίχους που παραπέμπουν στην πρακτική «το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί» πράξεις βανδαλισμού που διαπράττονται από νεαρούς εξτρεμιστές Εβραίους και πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη δολοφονία από Εβραίο εξτρεμιστή μίας εφήβου στη διάρκεια πορείας του Gay Pride στην Ιερουσαλήμ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα εδάφη και διεθνώς, για την «ατιμωρησία» την οποία απολαμβάνουν οι εξτρεμιστές.

    «Η Ρίχαμ Νταουάμπσεχ απεβίωσε τη νύχτα», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ταλ Χασόμερ του Τελ Αβίβ, όπου η νεαρή 26χρονη δασκάλα είχε εισαχθεί με εγκαύματα τρίτου βαθμού που κάλυπταν το 80% του σώματός της.

    [02] Γουατεμάλα: Ο ηθοποιός Τζίμι Μοράλες προηγείται στις προεδρικές εκλογές

    Ένας νεοεισερχόμενος στην πολιτική προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Γουατεμάλα, μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ηθοποιός Τζίμι Μοράλες θα αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο αλλά όχι με αρκετό ποσοστό ψήφων ώστε να αποφύγει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου τον Οκτώβριο.

    Η εκλογική επιτροπή της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι ο κεντρώος Μοράλες, 46 ετών, συγκεντρώνει ποσοστό 25,6% με καταμετρημένο το 12,66% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός επιχειρηματίας Μανουέλ Μπαλντισόν ακολουθεί με ποσοστό 21,2%.Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων που απαιτείται προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

    [03] Σήμερα η δίκη του Άλεξ Ρόντου για υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων

    Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση των παράνομων, κατά την κατηγορία, χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος.

    Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003 η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το Υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ.Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.

    Ενώπιον του δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί, με βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος, οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν, ανά περίπτωση, για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

    Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση, καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής. Τέλος, ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια, που διατέθηκαν στην ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .

    Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, κ. Ρόντος, πάντως απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο κατηγορούμενος δικάζεται για ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Αμφισβητεί, επίσης, μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.

    Ο κ. Ρόντος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο καθώς έχει έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στη δίκη του.

    [04] Διάσωση παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο, ανοιχτά της Μυτιλήνης

    Στη διάσωση και περισυλλογή 61 παράτυπων μεταναστών, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, στην οποία υπήρχε εισροή υδάτων, προχώρησαν τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης πλωτό του λιμενικού και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιοι από τους μετανάστες είχαν πέσει στη θάλασσα, ενώ η λέμβος λόγω του υπερβολικού αριθμού ατόμων, έβαζε νερά. Είκοσι έξι μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο blue star 1. Οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

    Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

    [05] Ι. Ιωαννίδης: Ο σοβαρός επιστήμονας δεν εποφθαλμιά τη δόξα των ποπ σταρ

    Οι γνωστοί πανεπιστημιακοί και επιστήμονες με φήμη δεν είναι κατ' ανάγκη οι πιο σοβαροί στον χώρο τους, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ιωάννης Ιωαννίδης, καθηγητής από το 2010 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανεγνωρισμένος διεθνώς ειδικός σε θέματα επιδημιολογίας, στατιστικής και έρευνας σε θέματα υγείας.

    Επισημαίνει ότι δεν είναι όλα «καλά και άγια» στον χώρο της επιστήμης, θεωρεί αναπόφευκτα τα επιστημονικά λάθη, εκτιμά ότι οι επιστημονικές απάτες είναι σχετικά σπάνιες, αλλά επιτίθεται σε όσους, ιδίως στην Ελλάδα, νοιάζονται περισσότερο για τη δημόσια προβολή τους παρά για την επιστήμη τους. Αναφέρεται στους διάφορους πειρασμούς που νιώθει ένας επιστήμονας για να «φουσκώσει» τα ερευνητικά ευρήματά του, αλλά και στις «ενδημικές» δυσκολίες που έχει ένας επιστήμονας για να κάνει ποιοτική δουλειά στη χώρα μας.

    Αφορμή γι' αυτή τη συνέντευξη υπήρξε η μελέτη-ορόσημο, που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία λιγότερες από το 40% των επιστημονικών μελετών στο πεδίο της Ψυχολογίας (Γνωστικής και Κοινωνικής) κατέστη δυνατό να επαληθευθούν, όταν επαναλήφθηκαν μετά από λίγα χρόνια από άλλους ερευνητές. Συνεπώς, σχεδόν δύο στις τρεις ψυχολογικές έρευνες και τα ευρήματά τους είναι αμφίβολης αξιοπιστίας.

    [06] Μαίνεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο Ακόντιο Βοιωτίας

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ακόντιο Βοιωτίας, ενώ έχει φτάσει πλέον έξω από τον Ορχομενό.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αυτή την ώρα 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    [07] «Πλάσματα μιας μέρας», το νέο βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ με ιστορίες ψυχοθεραπείας

    Ιδού λοιπόν, κατέφθασε και το νέο βιβλίο του υπεραγαπημένου στην Ελλάδα αμερικανού ψυχίατρου Ίρβιν Γιάλομ «Πλάσματα μιας μέρας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 'Αγρα, από τις οποίες κυκλοφορούν και τα άλλα ευπώλητα έργα του «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», «Στο ντιβάνι», «Η θεραπεία του Σοπενάουερ», «Το πρόβλημα του Σπινάζα», «Ο δήμιος του έρωτα», «Η μάνα και το νόημα της ζωής», «Στον κήπο του Επίκουρου» και άλλα δημοφιλή.

    Πρόκειται για δέκα ιστορίες ψυχοθεραπείας που αναμένεται να ενθουσιάσουν τους οπαδούς του, καθώς, όπως έχει πει ο ίδιος, στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του διεθνώς, σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού.

    [08] Αντιμετώπιση της ναυτίας με συσκευή ήπιας ηλεκτροθεραπείας στο κεφάλι

    Η ναυτία μπορεί να αποτελεί παρελθόν σε λίγα χρόνια με τη βοήθεια μιας συσκευής, που θα φοριέται στο κεφάλι και θα στέλνει ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στο κρανίο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Η συσκευή θα μπορούσε να μην είναι αυτόνομη, αλλά να ενσωματωθεί σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο και, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη εφαρμογή (app), να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω των ακουστικών του τηλεφώνου, τα οποία θα λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καντίρ Αρσάντ του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι «σε πέντε έως δέκα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν όχι χάπια αλλά μια συσκευή κατά της ναυτίας, παρόμοια με αυτή που στέλνει χαμηλής συχνότητας αναλγητικά ρεύματα («τενς») για τους πόνους της μέσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 September 2015 - 6:32:14 UTC