Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ο Αλ. Τσίπρας προβοκάρει την ίδια του την κυβέρνηση
  • [02] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το μεταναστευτικό ζητά ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] Το ολλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα
  • [06] Άνοδος 0,32% στο χρηματιστήριο
  • [07] Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM
  • [08] Στον Πειραιά θα καταπλεύσει το "Ελ. Βενιζέλος" με τους πρόσφυγες
  • [09] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξυλόκαστρο
  • [10] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα
  • [11] Δέσμευση του ΕΚΚ για άμεση αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης ταινιών
  • [12] Ο. Γεροβασίλη: Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Π. Λαφαζάνη
  • [13] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

  • [01] ΝΔ: Ο Αλ. Τσίπρας προβοκάρει την ίδια του την κυβέρνηση

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις κύκλοι της Ν.Δ. εξαπολύουν επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως με τη στάση του "προβοκάρει την ίδια του την κυβέρνηση", ενώ τον καλούν παράλληλα να βρει λύση.

    "Την ώρα που τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ψηφίζουν για τη χρηματοδότηση της χώρας και εκκρεμούν οι δόσεις από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο κ. Τσίπρας ασχολείται με τις εσωκομματικές του ισορροπίες δημιουργώντας περιβάλλον αστάθειας στη χώρα και την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας προβοκάρει την ίδια του την κυβέρνηση και οφείλει να βρει λύση" τονίζουν χαρακτηριστικά.

    [02] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το μεταναστευτικό ζητά ο Στ. Θεοδωράκης

    Η αδυναμία της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ήταν η βασική αιτία που προκάλεσε το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, αναφέρει το Ποτάμι δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την επιστολή προς τη πρόεδρο της Βουλής .

    Με αφορμή την ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και την σταθερή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου, όπως αναφέρει, για την ενημέρωση του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

    Στην επιστολή παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αλλά και τη μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Ελλάδα εμφανίζεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη ως η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει σύνορα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους παράνομους διακινητές, σε τέτοιο σημείο ώστε ενώ στην αρχή τους έτους η αναλογία εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ήταν ένα προς ήταν ένα προς εννέα (1/9), πλέον να έχει αντιστραφεί εις βάρος της Ελλάδας και να έχει γίνει ενάμιση προς ένα (1,5/1).

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις

    "Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της σχετικά με τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.Gr.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος διατυπώνει συγκεκριμένα ερωτήματα, υπογραμμίζοντας ότι "οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς".

    Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι "η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει ότι "είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής".

    "Το ερώτημα είναι απλό. Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;", ερωτά η κ. Γεροβασίλη.

    "Αν είναι συμφωνημένη" συνεχίζει, "θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα". "Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;" ερωτά η κ. Γεροβασίλη και συμπληρώνει: "Αν δεν είναι συμφωνημένη, πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;".

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως "γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου, αλλά και δάνειο-γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν" και ότι "ήθελε επίσης, όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας".

    "Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς", σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [05] Το ολλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

    Το ολλανδικό κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα την πρόταση που ζητούσε από την κυβέρνηση να μην εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά το επικύρωσε.

    Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο υπέρ ή κατά του προγράμματος ήταν περιττή, διότι η κυβέρνηση και όχι η Βουλή είναι αυτή που χαράζει την πολιτική της χώρας.

    Το κοινοβούλιο απέρριψε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει σε βάρος του Ρούτε ο ακροδεξιός βουλευτής Χέερτ Βίλντερς.

    [06] Άνοδος 0,32% στο χρηματιστήριο

    Με ήπια άνοδο, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

    Η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει έως το κλείσιμο όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της (+1,30%) που κατέγραφε μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 675,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,32%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 15 μονάδων.Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 681,91 μονάδες (+1,30%) και κατώτερη στις 667,00 μονάδες (-0,92%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 29,32 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160.690.994 τεμάχια.

    [07] Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

    «Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο MOU (μνημόνιο κατανόησης) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ» σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέβασε και σχετική φωτογραφία.

    [08] Στον Πειραιά θα καταπλεύσει το "Ελ. Βενιζέλος" με τους πρόσφυγες

    Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο τελικός προορισμός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης, παραλαμβάνοντας πρόσφυγες από τη Συρία.

    Το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

    Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο και τη Λέρο, από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.

    Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

    [09] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξυλόκαστρο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τελικά, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

    Η φωτιά αποτέφρωσε πολλά στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων - και στην κατάσβεσή της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα εναέρια μέσα, καθώς έκαιγε σε χαράδρα που ήταν δύσκολα προσεγγίσιμη.

    Επί της ουσίας, δεν υπάρχει πλέον ενεργό πύρινο μέτωπο, αλλά δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

    [10] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα

    Αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση με την φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

    Από το Καστελλόριζο έως το Αγαθονήσι, όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων (κυρίως Σύριους) οι οποίοι φθάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές καθημερινά.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν στην Τουρκία χιλιάδες ακόμα Σύριοι που επιδιώκουν να έρθουν στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες.

    Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου, έφθασαν 10.000 περίπου, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

    Κως

    Στην Κω η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ότι τις προηγούμενες μέρες όμως τα προβλήματα στο νησί παραμένουν. Σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Κω το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1700 πρόσφυγες.

    Λέρος

    Στη Λέρο επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει η κατάσταση στο νησί της Λέρου είναι εκτός ορίων.

    Αγαθονήσι

    Ακρως προβληματική είναι η κατάσταση στο Αγαθονήσι. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Ευαγγ. Κόττορος τόνισε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι επιτέλους περιμένει από την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο μικρό νησί όπως είναι το Αγαθονήσι, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αλλά και τους κατοίκους του. Στο νησί βρίσκονται σε καθημερινή βάση πάνω από 400 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, γεγονός που ανησυχεί έντονα τους λιγοστούς κατοίκους οι οποίοι αδυνατούν ακόμα και να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

    Σύμη

    Στη Σύμη ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας αποφάσισε να αναλάβει «διπλωματικές» πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου, θα ζητήσει τη συνεργασία του Καϊμακάμη του Μαρμαρίς και της Ντάτσας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε πως αυτή της στιγμή βρίσκονται στο νησί 200 πρόσφυγες και μετανάστες που θα αναχωρήσουν κατά ομάδες με την πρώτη ομάδα -αποτελούμενη από 60 άτομα- να αναχωρεί σήμερα και τη δεύτερη -με 100 άτομα- αύριο.

    Ρόδος

    Στο νησί της Ρόδου, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τις προηγούμενες μέρες, ομάδες μεταναστών και προσφύγων κατέλαβαν κεντρικά πάρκα της πόλης, για λίγες όμως ώρες. Υπήρξε άμεση παρέμβαση του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο οποίος έπεισε τους μετανάστες να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο, όπου φιλοξενούνται, φροντίζοντας μάλιστα και για την διατροφή τους.

    Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος

    Στην Χάλκη επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες αφού καθημερινά αποβιβάζονται μετανάστες ακόμη και σε δύσβατες ακτές, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στο νησί της Τήλου, στην Κάλυμνο κ.ά.

    [11] Δέσμευση του ΕΚΚ για άμεση αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης ταινιών

    Σειρά δράσεων και ενεργειών ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), μπαίνοντας σε τροχιά επανεκκίνησης μετά από πολύμηνη ακινησία, που οφειλόταν κυρίως (όπως προέκυψε και από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργεί η νέα διοίκηση με ορκωτούς λογιστές) στα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας του Κέντρου, αλλά και στην επί μακρόν έλλειψη γενικού διευθυντή.

    Στη σημερινή του ανακοίνωση, το Ε.Κ.Κ. κατ? αρχήν δεσμεύεται να προχωρήσει: σε άμεση αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματοδότηση ελληνικών ταινιών που εκκρεμούν για μεγάλο διάστημα, στην εφαρμογή του εσωτερικού του κανονισμού που δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αν και προβλέπεται από το νόμο από το 2010), όπως επίσης να προχωρήσει και στην πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των διευθύνσεων (π.χ. του Film Commision).

    Σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που συνεχίζεται, αυτός εντόπισε «προβλήματα λειτουργίας του Ε.Κ.Κ. κατά την προηγούμενη περίοδο, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» - και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και τον αν. υπουργό Πολιτισμού, το πρώτο μέρος του πορίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ, «από την ημέρα του διορισμού του, τον Μάρτιο του 2015, το παρόν Δ.Σ. αντιμετώπισε τις συνέπειες αυτής της δυσλειτουργίας (που σχετιζόταν και με την παρατεινόμενη έλλειψη Γενικού Διευθυντή), διεκπεραιώνοντας ανειλημμένες και εκκρεμείς υποχρεώσεις που υπήρχαν απέναντι στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα».

    [12] Ο. Γεροβασίλη: Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Π. Λαφαζάνη

    "Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της σχετικά με τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.Gr.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος διατυπώνει συγκεκριμένα ερωτήματα, υπογραμμίζοντας ότι "οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς".

    Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι "η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει ότι "είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής".

    "Το ερώτημα είναι απλό. Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;", ερωτά η κ. Γεροβασίλη.

    "Αν είναι συμφωνημένη" συνεχίζει, "θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα". "Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;" ερωτά η κ. Γεροβασίλη και συμπληρώνει: "Αν δεν είναι συμφωνημένη, πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;".

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως "γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου, αλλά και δάνειο-γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν" και ότι "ήθελε επίσης, όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας".

    "Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς", σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [13] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2015 - 18:32:17 UTC