Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης, ζητά ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [03] Απόψε η απόφαση του ΕΜΣ για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [04] ΤΑΙΠΕΔ: Σύντομα η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
  • [05] Άνοδος 0,32%.στο χρηματιστήριο
  • [06] Τ. Ερντογάν: Η χώρα οδεύει γρήγορα προς βουλευτικές εκλογές
  • [07] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξυλόκαστρο
  • [08] Απολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την επισκεψιμότητα μουσείων και θερινών παραστάσεων
  • [09] Δέσμευση του ΕΚΚ για άμεση αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματοδότηση ταινών
  • [10] Αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Σύρου αρχαιολόγου Καλέντ Άσαντ από τζιχαντιστές στην Παλμύρα
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος
  • [12] Δεν θα καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη το "Ελ. Βενιζέλος" με τους Σύριους πρόσφυγες

  • [01] Εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης, ζητά ο Αλ. Τσίπρας

    Την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015, ζητά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, νωρίτερα σήμερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σουλτς σχετικά με το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε θετικά για το περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλευτικών ομάδων αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός τονίζει στην επιστολή του ότι θεωρεί «πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».

    [02] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Απόψε η απόφαση του ΕΜΣ για το ελληνικό πρόγραμμα

    Στις 7 το βράδυ (8 ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφασίσει για το πρόγραμμα του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε o ΕΜΣ, με ανάρτηση που έκανε στο twitter.

    Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως 86 δισ. ευρώ.

    [04] ΤΑΙΠΕΔ: Σύντομα η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

    To τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd, η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους 30.000.000 ευρώ τον Απρίλιο 2015, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή δημοσιεύματα.

    Η πρόσφατη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, τονίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

    [05] Άνοδος 0,32%.στο χρηματιστήριο

    Με ήπια άνοδο, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

    Η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει έως το κλείσιμο όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της (+1,30%) που κατέγραφε μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 675,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,32%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 15 μονάδων.Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 681,91 μονάδες (+1,30%) και κατώτερη στις 667,00 μονάδες (-0,92%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 29,32 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160.690.994 τεμάχια.

    [06] Τ. Ερντογάν: Η χώρα οδεύει γρήγορα προς βουλευτικές εκλογές

    Η Τουρκία «οδεύει τάχιστα» προς νέες εκλογές έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Οδεύουμε γρήγορα προς τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με αιρετούς αξιωματούχους, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Το πολιτικό αδιέξοδο, συνέχισε ο Ερντογάν, θα αρθεί μόνο με την προσφυγή στη «βούληση του λαού».

    «Λόγω της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση με τη βούληση του λαού», σημείωσε.

    [07] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξυλόκαστρο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τελικά, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

    Η φωτιά αποτέφρωσε πολλά στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων - και στην κατάσβεσή της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα εναέρια μέσα, καθώς έκαιγε σε χαράδρα που ήταν δύσκολα προσεγγίσιμη.

    Επί της ουσίας, δεν υπάρχει πλέον ενεργό πύρινο μέτωπο, αλλά δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

    [08] Απολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την επισκεψιμότητα μουσείων και θερινών παραστάσεων

    Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτό ακριβώς το καλοκαίρι των πιο δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η ελληνική κοινωνία στηρίζει τον πολιτισμό και στηρίζεται από αυτόν, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. «Πολύ περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν φέτος με διευρυμένο ωράριο. Ορισμένα μουσεία αποδόθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Αύξηση επισκεπτών διαπιστώνεται σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μεγάλα μουσεία. Επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι προστίθενται στον τουριστικό χάρτη. Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται η προσέλευση στις παραστάσεις των Επιδαυρίων. Πλήρεις κοινού οι χώροι του Φεστιβάλ Αθηνών για αρκετές από τις παραστάσεις και τις συναυλίες της φετινής διοργάνωσης», είναι μερικά από τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη και ενθαρρύνουν αυτή την υπέρβαση».

    [09] Δέσμευση του ΕΚΚ για άμεση αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματοδότηση ταινών

    Σειρά δράσεων και ενεργειών ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), μπαίνοντας σε τροχιά επανεκκίνησης μετά από πολύμηνη ακινησία, που οφειλόταν κυρίως (όπως προέκυψε και από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργεί η νέα διοίκηση με ορκωτούς λογιστές) στα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας του Κέντρου, αλλά και στην επί μακρόν έλλειψη γενικού διευθυντή.

    Στη σημερινή του ανακοίνωση, το Ε.Κ.Κ. κατ? αρχήν δεσμεύεται να προχωρήσει: σε άμεση αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματοδότηση ελληνικών ταινιών που εκκρεμούν για μεγάλο διάστημα, στην εφαρμογή του εσωτερικού του κανονισμού που δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αν και προβλέπεται από το νόμο από το 2010), όπως επίσης να προχωρήσει και στην πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των διευθύνσεων (π.χ. του Film Commision).

    Σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που συνεχίζεται, αυτός εντόπισε «προβλήματα λειτουργίας του Ε.Κ.Κ. κατά την προηγούμενη περίοδο, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» - και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και τον αν. υπουργό Πολιτισμού, το πρώτο μέρος του πορίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ, «από την ημέρα του διορισμού του, τον Μάρτιο του 2015, το παρόν Δ.Σ. αντιμετώπισε τις συνέπειες αυτής της δυσλειτουργίας (που σχετιζόταν και με την παρατεινόμενη έλλειψη Γενικού Διευθυντή), διεκπεραιώνοντας ανειλημμένες και εκκρεμείς υποχρεώσεις που υπήρχαν απέναντι στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα».

    [10] Αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Σύρου αρχαιολόγου Καλέντ Άσαντ από τζιχαντιστές στην Παλμύρα

    Η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους «τη βαθιά τους θλίψη και τον αποτροπιασμό για την τραγική κατάληξη του σπουδαίου Σύρου αρχαιολόγου Khaled Asaad στην Παλμύρα, ο οποίος σε ηλικία 82 ετών δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους».

    Ο Καλέντ Άσαντ, επιστήμων διεθνούς κύρους, προσέφερε περισσότερα από πενήντα χρόνια της ζωής του στην ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, η οποία αποτελεί ένα αρχαιολογικό τόπο εξέχουσας σημασίας και έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

    «Η Ελλάδα καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες», αναφέρει η ανακοίνωση «και στέκει πάντα στο πλευρό των κρατών που καλούνται να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σε περιόδους κρίσης, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα η χώρα μας πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνασπισμού με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους.

    Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μείζον ηθικό ζήτημα για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, και η Ελλάδα στρατεύεται με συνέπεια στον αγώνα για τη διατήρηση του παγκόσμιου πολιτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος

    Διεξοδική συζήτηση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου που έχουν γίνει και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την εξέλιξη αναφορικά με την παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    [12] Δεν θα καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη το "Ελ. Βενιζέλος" με τους Σύριους πρόσφυγες

    Δεν θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τελικώς, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μεταφέρει Σύριους πρόσφυγες, όπως ανακοινώθηκε μετά από άτυπη σύσκεψη που είχε στο ΥΜΑ-Θ, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Λεπτομέρειες για την αλλαγή του σχεδιασμού δεν ανακοινώθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2015 - 16:32:24 UTC