Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σάμο, σήμερα και αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Ν. Φίλης: «Πρέπει να δοθεί ενωτική κατεύθυνση»
  • [03] Ν. Βούτσης: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς»
  • [04] Με πτώση 1,70% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] Παραδόθηκαν στο Δημόσιο τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πρίνο
  • [06] Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους 100 δισεκ. ευρώ, εκτιμά το ινστιτούτο NIESR
  • [07] Π. Λαφαζάνης: Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο
  • [08] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»
  • [09] Ποταμοί εκτός του Πηνειού χρήσιμοι για τους κατοίκους και την πόλη των Τρικάλων
  • [10] Καταιγίδα έπληξε την Κοζάνη

  • [01] Στη Σάμο, σήμερα και αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Στην Σάμο μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την 191η επέτειο από την ναυμαχία της Σάμου άλλα και να παρευρεθεί στην εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου, ενώ το βράδυ θα παραστεί στην αναπαράσταση της ναυμαχίας που θα γίνει στο λιμάνι του νησιού.

    Την Πέμπτη, ο κ. Παυλόπουλος θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο νησί και μετά θα μεταβεί στο δημαρχείο, όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της Σάμου.

    [02] Ν. Φίλης: «Πρέπει να δοθεί ενωτική κατεύθυνση»

    Αναλυτική συνέντευξη παραχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην ιταλική αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο.

    Σε σχέση με την πιθανή προσφυγή σε εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση ενωτική» συζητώντας, μέσα στο κόμμα, τις διαφορές που υπάρχουν. «Είμαστε ώριμοι να εμφανίσουμε έναελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και να συμφωνήσουμε ότι θα το προωθήσουμε με βάση την λαϊκή υποστήριξη; Αυτό είναι το ανοικτό στοίχημα, το οποίο αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπληρώνει.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιβληθεί το αίτημα των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και για να μην μπουν οριστικά στο περιθώριο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι η Ελλάδα θα αναφερθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ερωτηθείς για τη συμβολή που μπορεί να προσφέρει η ιταλική αριστερά, απαντά: «Υπάρχει μια μακρά, κοινή πορεία αλληλεγγύης» και «η ενίσχυση της ιταλικής αριστεράς - πολιτικής και των κινημάτων- θα βοηθήσει οπωσδήποτε την Ιταλία να αποκτήσει ξανά μια φωνή στο ευρωπαϊκό προσκήνιο».

    [03] Ν. Βούτσης: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς»

    «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

    Με δήλωσή του στο real.gr, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «Ο εκλογικός νόμος θα άλλαζε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις εξαγγελίες του, θα καθιερώσει την απλή αναλογική συνταγματικά, ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αλλάξει» σημειώνει ο κ. Βούτσης.

    [04] Με πτώση 1,70% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι και σήμερα αρνητικοί πρωταγωνιστές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 648,73 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,70%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,32 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,44%.

    [05] Παραδόθηκαν στο Δημόσιο τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πρίνο

    Παραδόθηκαν χθες στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που διεξήγαγε στον Πρίνο η Energean Oil & Gas.

    Η παράδοση των δεδομένων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Περιοχής Εκμετάλλευσης του Πρίνου και δίνει τη δυνατότητα για πληρέστερη αξιολόγηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή, που είναι η μοναδική από την οποία παράγεται σήμερα πετρέλαιο στην Ελλάδα.

    Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές συνολικής έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με στόχο τη βέλτιστη εκτέλεση του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και τον εντοπισμός πιθανών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της παραχώρησης του Πρίνου.

    [06] Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους 100 δισεκ. ευρώ, εκτιμά το ινστιτούτο NIESR

    Η Ελλάδα χρειάζεται μια απομείωση χρέους σχεδόν 100 δισεκ. ευρώ προκειμένου να έχει μια ευκαιρία να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση" (depression), επισημαίνει έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου National Institute of Economic and Social Research (NIESR) σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

    Στην ανάλυσή του το NIESR τονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στο ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, έως τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

    «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα», ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR.

    Παράλληλα το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    [07] Π. Λαφαζάνης: Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο

    Δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το ίδιο φαντάζεται ότι θα πράξουν όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τόνισε πως αν ψηφιστεί, θα συνεχίσουν την πορεία τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευμένοι, όμως, με το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν είναι μονόδρομος η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είμαστε δεσμευμένοι με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε δεσμευμένοι με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Αυτές εμείς υλοποιούμε, αυτές προωθούμε, αυτές στηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο, δεν στηρίζουμε Μνημόνια, δεν στηρίζουμε μνημονιακές ρυθμίσεις. Εμείς δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα για να καταργήσει τα Μνημόνια και όχι για να φέρει νέο Μνημόνιο».

    Ο πρώην υπουργός περιόδευσε σε χώρους εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνει όταν έρθει στη Βουλή η νέα συμφωνία με τους Θεσμούς είπε: «Όταν έρθει νέο Μνημόνιο στη Βουλή, εγώ, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να το ψηφίσω και φαντάζομαι όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσουν».

    [08] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»

    Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

    Σήμερα θα γίνει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων - με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων - οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

    Διαβάστε επίσης:

    Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου

    [09] Ποταμοί εκτός του Πηνειού χρήσιμοι για τους κατοίκους και την πόλη των Τρικάλων

    Μπορεί η περιοχή του δήμου Τρικκαίων να ανήκει στην υδρολογική λεκάνη του Πηνειού με κύριο υδάτινο αγωγό τον Πηνειό ποταμό, ωστόσο τα επιφανειακά υδάτινα συστήματα, στο σύνολο της έκτασης του δήμου, αφορούν και άλλους ποταμούς. Με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση στρατηγικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων παρουσιάζουμε αυτούς τους "μικρούς", αλλά χρήσιμους για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι μόνο, μικρούς ποταμούς ή και επιφανειακά ρέματα του δήμου Τρικκαίων.

    Ο Ληθαίος ποταμός

    Ο Ληθαίος ποταμός, αναφέρεται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τοπίου της πόλης των Τρικάλων. Η πορεία του ξεκινά από τα δυτικά του Δήμου Καλαμπάκας, περνάει βόρεια του οικισμού της Ράξας, συναντάει τα υδατορεύματα του Μετσόβου και του Ασμανίου και με διεύθυνση νοτιοανατολική διέρχεται από την πόλη των Τρικάλων για να εκβάλει στον Πηνειό. Μέσα στην πόλη των Τρικάλων και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, το ποτάμι διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην παλαιά κοίτη, που αναπτύσσεται παράλληλα με τον Πηνειό ποταμό, και η οποία εκβάλλει κοντά σον οικισμό του Κλοκωτού. Και στη νέα κοίτη, που αποτελεί αντιπλημμυρική τάφρο, η οποία δημιουργήθηκε κάθετα προς τον Αγιαμονιώτη ποταμό, κοντά στον οικισμό του Φλαμουλίου και στη συνέχεια εκβάλλει, από κοινού, στον Πηνειό ποταμό.

    O Αγιαμονιώτης ποταμός

    Πρόκειται για επιφανειακό ρέμα, που διασχίζει αξιόλογο τμήμα του δυτικού πεδινού χώρου του δήμου Τρικκαίων, με ροή από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Ο Αγιαμονιώτης ενώνεται με τον Κουμέρκη ποταμό κοντά στο ίχνος της περιφερειακής οδού των Τρικάλων και στη συνέχεια ως ένα ρεύμα συναντούν τον Πηνειό ποταμό. Δημιουργεί, όπως αναφέρεται από το σχέδιο, πολλούς επιμέρους μαιάνδρους, μέσα ή και στις παρυφές του πολεοδομικού ιστού, καθώς επίσης και μικρής έκτασης υγρότοπους με ικανοποιητικό πλάτος υδρόφιλης βλάστησης. Στο βορειοδυτικό τμήμα των παρυφών της πόλης διακλαδώνεται σε πολλά επιμέρους ρεύματα, με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αξιόλογο, από οικολογική και αισθητική άποψη, ημιαστικό- αγροτικό τοπίο.

    Ο Κουμέρκης ποταμός

    Πρόκειται, επίσης, για επιφανειακό ρέμα, που διασχίζει δυτικά αξιόλογο τμήμα του πεδινού χώρου του δήμου Τρικκαίων, με ροή από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Ο Κουμέρκης ποταμός, συναντά τον Αγιαμονιώτη ποταμό κοντά στο ίχνος της περιφερειακής οδού των Τρικάλων και στη συνέχεια ως ένα ρεύμα συναντούν τον Πηνειό ποταμό. Δεν παρουσιάζει αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά και έχει δεχτεί αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις.

    Υπό διαβούλευση

    Τον λόγο έχει πλέον ο δημότης, ο κάτοικος των Τρικάλων και των χωριών του δήμου Τρικκαίων, αναφέρει ο δήμος Τρικκαίων για το υπό διαβούλευση, στρατηγικό σχέδιο. Τώρα, προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να συνδιαμορφώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος για την επόμενη δεκαετία, με ενδιάμεσες δράσεις για την επόμενη πενταετία.

    [10] Καταιγίδα έπληξε την Κοζάνη

    Καλοκαιρινό μπουρίνι έπληξε νωρίτερα την Κοζάνη. Ισχυρή βροχόπτωση, που συνοδεύτηκε από χαλάζι και δυνατούς ανέμους, πλημμύρισε δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και τελικώς χρειάστηκε να επέμβει σε δύο περιπτώσεις. Άλλες δύο επεμβάσεις αφορούσαν σε κοπές δένδρων.

    Ακόμα, Ι.Χ. αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε σε δρόμο, έξω από την Κοζάνη, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα. Οι τρεις επιβάτες δεν κινδύνευσαν και κατάφεραν να βγουν μόνοι τους από το αυτοκίνητο.

    Πάντως, η καταιγίδα? δρόσισε το νομό, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους 23 - 24 βαθμούς Κελσίου.

    Να σημειωθεί ότι καταιγίδες έπληξαν χθες την Καστοριά, την Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται επί ποδός για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. Εκτός από τη νεροποντή, στις παραπάνω περιοχές έπεσε και χαλάζι. Κατά τόπους αναφέρθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2015 - 10:32:23 UTC