Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με πτώση 1,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [02] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»
  • [03] Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία
  • [04] Έρευνα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος για το «plan B»
  • [05] Ολ. Γεροβασίλη: Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μείνει η χώρα όρθια
  • [06] Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου

  • [01] Με πτώση 1,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σημάδια εξομάλυνσης και αυτοσυντήρησης, με εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές, έδειξε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα» που οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση (-16,23%) από το 1987.

    Η αγορά ουσιαστικά κινήθηκε με δύο ταχύτητες. Οι τραπεζικές μετοχές και σήμερα κατέγραψαν νέα δραματική υποχώρηση, ενώ τα μη τραπεζικά blue chips αντέδρασαν ανοδικά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 659,94 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,22%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 635,06 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 4,94%.

    Η αξία των συναλλαγών και σήμερα, τηρουμένων των περιορισμών που υπάρχουν, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανήλθε στα 64,10 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,78%.

    [02] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»

    Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

    Αύριο θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων- με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων- οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

    Διαβάστε επίσης:

    Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου

    [03] Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία

    Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Ειδικότερα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λόγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, στην περιοχή Μέλισσα Λεχαινών. Επί τόπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

    Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 4.30 στην περιοχή Μάτεσι του Δήμου Ανδραβίδας-Κρεστένων. Εκεί οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

    [04] Έρευνα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος για το «plan B»

    Έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει απόπειρα παρέμβασης ή παρέμβαση στο σύστημα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, θα διενεργήσει η διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τυχόν εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο αποκαλούμενο «plan B» του κ.Βαρουφάκη έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο του ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη να διενεργήσει τη σχετική έρευνα.

    Η Εισαγγελία, παρόλο που η ίδια υπόθεση διερευνάται και στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης μετά από εντολή της Γ.Γ Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, έκρινε σκόπιμο να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από η διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος γιατί αφενός μπορεί να την ολοκληρώσει πιο γρήγορα και αφετέρου γιατί θέλει να έχει στα χέρια της δύο πραγματογνωμοσύνες από διαφορετικά όργανα.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και οι πρώτοι μάρτυρες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε μετά από μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι οποίοι θα προέρχονται αρχικά από τον πολιτικό χώρο.

    [05] Ολ. Γεροβασίλη: Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μείνει η χώρα όρθια

    «Εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, νομίζω ότι μέχρι τις 18 του μηνός θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκαϊ, όπου μίλησε για τις διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο εκλογών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προλαβαίνει να κλείσει η συμφωνία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης και ξεκινά η δεύτερη, η οποία έχει τις λεπτομέρειες της σύνταξης. Όπως ειδικότερα ανέφερε για αυτό το δεύτερο στάδιο, «από αύριο ξεκινά η διαδικασία, η συγγραφή με λεπτομέρειες».

    «Πιστεύω ότι εάν τα δύο μέρη τηρήσουν αυτό που διατυπώνεται σε όλους τους τόνους, και από εμάς, αλλά όχι μόνο. Εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, νομίζω ότι μέχρι τις 18 του μηνός θα έχουμε μια συμφωνία», είπε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπει σε μια σκληρή διαδικασία. Έχουμε κάνει σκληρές επιλογές, προκειμένου να μην συμβεί στη χώρα το χειρότερο, και είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε τη συμφωνία, κατά το δυνατόν. Βεβαίως, με σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται καθημερινά, μέχρι την τελευταία στιγμή», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα με νέα προαπαιτούμενα ή με δάνειο-γέφυρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής, σε όλη τη διαπραγματευτική περίοδο, δεν έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε με τον πιο ομαλό τρόπο. Έχουμε συνηθίσει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται σε μια τελική στιγμή της συγκεκριμένης διανυόμενης φάσης, τόσο πιο πολύ επιτείνονται και οι πιέσεις, άρα αλλάζει και το τοπίο. Αυτό έχουμε δει μέχρι σήμερα».

    Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι το θέμα της συμφωνίας δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και μια άλλη πλευρά. Είναι θέμα εν μέσω συσχετισμών στην ΕΕ, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μέσα στην ΕΕ, πέραν της Ελλάδας. «Βλέπουμε τους θεσμούς να μην έχουν ταυτίσεις, να συγκρούονται και μεταξύ τους και εδώ επεμβαίνουν και χώρες», προσέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο ερώτημα δε αν η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια είπε: «αυτό είναι σαφές ότι γίνεται, ότι κάποιοι υπονομεύουν τέτοιες προσπάθειες».

    Ερωτηθείσα για το θέμα του Grexit, η κ. Γεροβασίλη είπε πως αυτό το κεφάλαιο δεν ήταν και δεν είναι ποτέ στις προθέσεις της. «Έγινε ένας τεράστιος επικοινωνιακός πόλεμος τον τελευταίο καιρό, ο οποίος γίνεται και απ' έξω. Υπάρχουν συνομιλητές από το εσωτερικό με κάποιους και από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ήθελαν να μην υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη, ενώ σε ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο κόμμα μας υπάρχει μια ιδεολογική άποψη, μια πολιτική άποψη, η οποία υπήρχε και από παλαιότερα, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που καθόρισε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ». Συμπλήρωσε δε ότι «είναι άλλο πράγμα να έχω πολιτική άποψη ότι συμφέρει την Ελλάδα να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το διατυπώνω αυτό δημοσίως και να το συζητώ, και είναι τελείως διαφορετικό να υπονομεύω». Έκανε μάλιστα λόγο «για κύκλους ισχυρών συμφερόντων, οι οποίοι θέλουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομικούς λόγους. Το οποίο υπονομεύει την προσπάθεια».

    [06] Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη ενότητα των διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία αφορούσε στη δημιουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο «δάνειο-γέφυρα».

    Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα».

    Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις οποίες συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, συνεχίζονται, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, έως το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς αρχίζει άμεσα η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς, Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της ελληνικής πλευράς και εκείνης των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2015 - 16:32:28 UTC