Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρειάζεται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες, δηλώνουν οι νέοι υπουργοί
  • [02] Η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • [03] Ο Μ. Σαπέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χαιρετίζω το θάρρος του ΑΛ. Τσίπρα για την επίτευξη της συμφωνίας
  • [04] Ο Ζ. Γκάμπριελ είχε ενημερωθεί μόνο σε γενικές γραμμές για το "προσωρινό Grexit" του Σόιμπλε
  • [05] «Θανατηφόρο» για την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση, αναφέρει ο Στρος Καν
  • [06] Ο Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι Grexit θα ήταν δυνατό μόνο με την συγκατάθεση της Ελλάδας, δηλώνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του CDU/CSU
  • [07] Διπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Palmos Analysis

  • [01] Χρειάζεται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες, δηλώνουν οι νέοι υπουργοί

    Η αντιστροφή του κλίματος και η προσπάθεια εξεύρεσης αντίρροπων μέτρων στα κατά γενική παραδοχή σκληρά μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία, κατεγράφη ως πρόθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που ορκίστηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα και με τις πρώτες δηλώσεις των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου στις οποίες προέβησαν προσερχόμενα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Οι στιγμές είναι δύσκολες, η δουλειά μας θα μετρηθεί και είναι κρίσιμη περίοδος για την χώρα γι' αυτό τα λόγια είναι φτωχά αυτόν τον καιρό και ειδικά σήμερα, (καθώς) είμαστε από χθες με πολλούς συμπολίτες μας να πλήττονται πραγματικά και από τις πυρκαγιές και νομίζω ότι είναι ώρα το επόμενο διάστημα να αντιστρέψουμε το αίσθημα των ανθρώπων, (ώστε) να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.Υπογράμμισε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι μετρήσιμη ως προς το αποτέλεσμα.

    «Νέες προκλήσεις και μάλλον το σημαντικότερο πεδίο μάχης για την εφαρμογή της νέας συμφωνίας γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «όπως δώσαμε όρθιοι την μάχη της διαπραγμάτευσης, θα δώσουμε όρθιοι και την μάχη ώστε αυτά τα οποία θα εφαρμόσουμε να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο που οι νέες συνθήκες επιβάλλουν κοινωνικά δίκαια. Αυτή είναι η αποστολή μας. Είμαστε μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά».Τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και για τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας «όχι μόνο για να κλείσει, που θα κλείσει, αλλά για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές αόριστες έννοιες στο κείμενο, η εξειδίκευση των οποίων θα είναι πεδίο μάχης».Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις, είπε ότι «η αριστερά είναι με τις κινητοποιήσεις, η αριστερά θέλει τον κόσμο στους δρόμους».

    «Είναι ένα Σαββατοκύριακο που απαλλαγμένοι από τα άγχη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μπορούμε να σχεδιάσουμε όλα αυτά με τα οποία δεσμευτήκαμε, εγώ δεν λέω ότι είναι εύκολα, σκληρά μέτρα είναι, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε σε τρία χρόνια τι έχουμε να πάρουμε, τι έχουμε να επενδύσουμε και με μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται προ παντός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια μάχη» δήλωσε ο κ. Κουΐκ.

    Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου δεν ανέμενε να είναι στο κυβερνητικό σχήμα και δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, βέβαια είναι σε μια τόσο δύσκολη στιγμή που δεν προλαβαίνουμε ούτε να σκεφθούμε αυτό που έχει συμβεί».

    «Το μόνο που μου ζήτησε ο Πρωθυπουργός είναι να κάνω ότι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα» είπε στην συνέχεια, προσθέτοντας ότι η ορκωμοσία «γίνεται σε δύσκολη στιγμή, έχουμε τις πληττόμενες περιοχές, αυτό είναι το σημαντικό, ελπίζω να δούμε καλύτερες μέρες».

    «Η χώρα χρειάζεται ηρεμία, σταθερότητα και στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις και παντού, για να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ορκωμοσία, ο υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Παύλος Χαΐκάλης. Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ψηφοφορία της Τετάρτης και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ομάδα των ΑΝΕΛ είναι συμπαγής «γιατί έχουμε δει πραγματικά την κατάσταση που περνά η χώρα και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε διαφορετικά».

    [02] Η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας από τον απελθόντα Κώστα Ήσυχο στο νέο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα.

    Στην ομιλία του ο κ. Ήσυχος εξήρε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανιδιοτέλεια τους, τη βαθιά προσήλωση στο καθήκον και την αυταπάρνηση τους.

    «Μην τολμήσεις να αναζητήσεις καλούς δεξιούς και αριστερούς, όπως δεν τόλμησα και εγώ. Να βλέπεις ικανότητες και επαγγελματισμό. Την αγνότητα των συναισθημάτων τους τη βλέπεις στα μάτια τους. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ από καρδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος τόσο προς το νέο αναπληρωτή υπουργό όσο και προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο κ. Ήσυχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ύψιστη τιμή να έχει αυτή «την ευχάριστη ολιγόμηνη εμπειρία» στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και αρνήθηκε να αναφερθεί στους λόγους που υπέβαλλε την παραίτηση του.

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας μίλησε για το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διέπει την εργασία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύναμη αποτροπής αλλά έχουν και μεγάλη κοινωνική προσφορά και εξέφρασε τη στήριξη του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Τόσκας αφού ευχαρίστησε τον κ. Ήσυχο για τη μεταξύ τους συνεργασία ανέφερε ότι οφείλουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε για να μπορέσει η χώρα να βγει από τη βαλτώδη κατάσταση και να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης.

    Τις ευχαριστίες τους προς τον κ, Ήσυχο για τη μεταξύ τους συνεργασία εξέφρασαν επίσης ο γ.γ. Γιάννης Ταφύλλης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος

    [03] Ο Μ. Σαπέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χαιρετίζω το θάρρος του ΑΛ. Τσίπρα για την επίτευξη της συμφωνίας

    «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

    Ο Γάλλος υπουργός σημειώνει ότι για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους...Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

    «Η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στο ευρώ», δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

    [04] Ο Ζ. Γκάμπριελ είχε ενημερωθεί μόνο σε γενικές γραμμές για το "προσωρινό Grexit" του Σόιμπλε

    Την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πρόταση για «προσωρινό Grexit» υπεβλήθη σε συνεννόηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απορρίπτει ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί αύριο από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

    Ο κ. Σόιμπλε έκανε αυτή την πρόταση την προηγούμενη Παρασκευή στις 17:00, δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ: «Ενημερώθηκα από την κυρία Μέρκελ την Τρίτη το πρωί σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούμε για αυτό, παρακαλούμε τους ανθρώπους του Σόιμπλε να μας ενημερώσουν για αυτό και μας ενημερώνουν μόλις το Σάββατο στις 14:54, όταν αυτό βρισκόταν ήδη στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε την οργή του SPD στο πρόσωπό του, καθώς «η υποβολή της ιδέας ενός προσωρινού Grexit ως γερμανική πρόταση από τη δική μου σκοπιά δεν ήταν συνετή».

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκάμπριελ απορρίπτει και την κριτική για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας. Η κριτική ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα δεν ισχύει, εξηγεί: «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση. Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα». Υπό αυτή την έννοια είναι σωστό να ζητά κανείς από την Ελλάδα αλλαγές, εκτιμά, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τότε θα φανεί ότι ο δρόμος είναι σωστός», τονίζει.

    [05] «Θανατηφόρο» για την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση, αναφέρει ο Στρος Καν

    «Προς τους φίλους μου Γερμανούς», απευθύνεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και στο κείμενο υπογραμμίζει τις καταστροφικές και «θανατηφόρες» συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη, του τρόπου με τον οποίο οι πιστωτές αντιμετώπισαν την ελληνική κρίση.

    «Ο Ολάντ, κράτησε καλά», ξεκινάει το κείμενό του. «Η Μέρκελ αψήφησε αυτούς που δεν ήθελαν, με καμία δύναμη, μια συμφωνία. Τιμή και στους δύο».

    «Μια συμφωνία που έχει αρκετές πιθανότητες εφαρμογής, απομακρύνοντας ή διαγράφοντας τους κινδύνους του Grexit. Δεν είναι επαρκής, αλλά είναι καλό που επιτεύχθηκε» αναφέρει ο ΝΣΚ και προσθέτει :

    «Σε ό,τι αφορά όμως τις συνθήκες διαπραγμάτευσης για την επίτευξη της συμφωνίας, αυτές είναι ξεκάθαρα τρομακτικές, για όποιον θέλει ακόμα να πιστεύει στο μέλλον της Ευρώπης» υπογραμμίζει.

    Ο Ντομινίκ Στρος Καν κάνει στη συνέχεια μια ιστορική ανάλυση για το «τι είναι πραγματικά η Ευρώπη» για τους λαούς της μέσα από το πέρασμα των αιώνων, για να φθάσει στο σήμερα και να απευθυνθεί σε όσους πιστεύουν, όπως ο ίδιος , «στην ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού».

    «Αυτός ο πολιτισμός έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο κράμα (...) αυτό που ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας ονομάζει «αλληλεγγύη πολιτών» (...) Αυτού του πολιτισμού είμαστε θεματοφύλακες» τονίζει.

    [06] Ο Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι Grexit θα ήταν δυνατό μόνο με την συγκατάθεση της Ελλάδας, δηλώνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του CDU/CSU

    Την κριτική που ασκείται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την θέση του σχετικά με ένα «προσωρινό Grexit», απορρίπτει ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν δυνατή μόνο εφόσον έδινε την συγκατάθεσή της η Ελλάδα - και η Αθήνα δεν θα το έκανε ποτέ.

    Ο κ. Κάουντερ λέει και πάλι «όχι» σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι όλοι οι βουλευτές του CDU συμφωνούν σε αυτό με τον κ. Σόιμπλε.

    Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς είναι αρκετά δύσκολες, δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του η οποία θα μεταδοθεί αύριο από την Γερμανική Ραδιοφωνία και προσθέτει ότι τώρα που έχουν ληφθεί οι αρχικές αποφάσεις στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι αν η Αθήνα θα εφαρμόσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να γίνουν τώρα. Είναι πραγματικά η "ενδεκάτη ώρα" για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την πρακτική υλοποίηση», τονίζει και αναφέρεται ειδικά στον μεγάλο δημόσιο τομέα, στην έλλειψη υποδομής για οικονομική ανάπτυξη και στην έλλειψη φορολογικών υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τον κ. Κάουντερ όλες οι χώρες στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές και η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει σε αυτό, ενώ ακόμη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να κάνουν τη χώρα όσο ανταγωνιστική χρειάζεται να είναι στην Ευρώπη.

    [07] Διπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Palmos Analysis

    Με 21 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 42,5%, έναντι 21,5% της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Παρά την υπογραφή της επαχθούς συμφωνίας, φαίνεται πως αν γίνονταν αύριο εκλογές, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία στη Βουλή με 164 έδρες. Στο ερώτημα ποιά είναι η καλύτερη κυβέρνηση αυτή την στιγμή από την παρούσα Βουλή το 24% απαντά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επίσης 24% απαντά οικουμενική και μόνο 6% απαντά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, ενώ 36% απαντά «άλλο».

    Το 73% θέλει το νόμισμα της χώρας να παραμείνει το ευρώ (το 66% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 92% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.), έναντι του 20% που επιθυμεί την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, την οποία επιλέγουν το 26% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 5% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.

    Η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει ποσοστό 21,5% (και 58 έδρες), ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 8%. Η Χ.Α. ακολουθεί με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6,0%, το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου 3%.

    Επιπλέον το 70% των ερωτηθέντων φέρεται να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με σκληρούς όρους (το 63% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 89% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.), ενώ υπέρ της εξόδου από το ευρώ και της χρεοκοπίας τάσσεται το 24%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 July 2015 - 20:32:12 UTC