Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Χ. Σπίρτζης, για τις καταστροφές στην Νεάπολη Λακωνίας και τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ
  • [02] Π.Κ.Πάντοαν:Καλούμε τους εταίρους να δείξουν πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
  • [03] Ανοίγουν την Δευτέρα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών
  • [04] Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο αγοράζουν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας
  • [05] Μεγάλη πυρκαγιά στο Καλαμάκι της Ζακύνθου
  • [06] Άνοιξε μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
  • [07] Τέλος στην αντιδικία, ελεύθερη η κυκλοφορία του γκράφικ νόβελ «Αϊβαλί»
  • [08] «Αντίποδες»: Oι εκδότες Θ. Δρίτσας και Κ. Σαπαθαράκης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Ο Χ. Σπίρτζης, για τις καταστροφές στην Νεάπολη Λακωνίας και τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ

    Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές και πολύ μεγάλες καταστροφές στην ζωική παραγωγή, στην κτηνοτροφία δηλαδή και στις καλλιέργειες των κατοίκων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Χρίστος Σπίρτζης, στην ΕΡΤ αναφορικά με την πυρκαγιά στην Νεάπολη Λακωνίας.

    Υπάρχουν καταστροφές και σε κτίρια, ευτυχώς δεν είναι τόσο μεγάλες. Μέχρι στιγμής έχουμε από πληροφορίες, στους οικισμούς περίπου 40 κατοικίες να έχουν καεί και για αυτό τη Δευτέρα ή την Τρίτη το αργότερο, συνεργεία του υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας θα είναι στην περιοχή για να κάνουν τις καταγραφές και το συντομότερο δυνατό να μπορέσει το κράτος και οι υπηρεσίες να συνδράμουν στους πολίτες, είπε ο κ. Σπίρτζης.

    Ανέφερε ακόμη ότι είναι σε επικοινωνία, με τον αρμόδιο υπουργό για να συνδράμει το κράτος τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες, στο να υπάρχουν ζωοτροφές και να μπορέσουν οι άνθρωποι να προστατεύσουν τις περιουσίες και την παραγωγή τους.

    Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση των Κυθήρων είπε ότι δίνεται μια μάχη από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου σήμερα ή αύριο το πολύ να αποκατασταθεί η κύρια γραμμή ηλεκτροδότησης και να ηλεκτροδοτηθούν όλα τα Κύθηρα. Το ίδιο ισχύει και με την Ελαφόνησο.

    Σε ερώτηση πότε θα αυξηθούν τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε ο κ Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Φθινόπωρο.

    Για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων ο κ. Σπίρτζης είπε ότι είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί και ανέφερε πως οι αστικές συγκοινωνίες ήταν στο πλευρό του πολίτη στις κρίσιμες ημέρες.

    «Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε ομάδες των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη, να μεταφέρονται δωρεάν. Επομένως όλοι μας πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πνεύμα γύρω από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    [02] Π.Κ.Πάντοαν:Καλούμε τους εταίρους να δείξουν πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

    Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εγκρίνει την χορήγηση, επί της αρχής, χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα με τη μορφή ενός προγράμματος δανείου, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

    Στην δήλωσή του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι τονίζει:

    «Με την απόφαση που ελήφθη στο συμβούλιο των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ξεκινά μια νέα φάση. Τις τελευταίες εβδομάδες ενθαρρύναμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, την οποία η χώρα χρειάζεται άμεσα, εφαρμόζοντας τις δομικές αλλαγές και καλέσαμε, συγχρόνως, τους εταίρους να δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ.

    Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου, η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου και η συμφωνία των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μας επιτρέπουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός σημαντικού προγράμματος χρηματοοικονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα περιμένουμε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

    Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει τόσο μέτρα για μια βιώσιμη πορεία της δημόσιας οικονομίας, όσο και μέτρα που να προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα είναι μια κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να λάβει υπόψη τα μαθήματα των εμπειριών του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η ολοκλήρωση στην ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [03] Ανοίγουν την Δευτέρα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών

    Ανοίγουν από τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των τραπεζών, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της «τραπεζικής αργίας».

    Παραμένουν όμως σε ισχύ τα capital controls, καθώς το όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, δίδεται το προνόμιο της σωρευτικής εβδομαδιαίας ανάληψης, δηλαδή μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες, μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα. Μετά την εβδομάδα το δικαίωμα χάνεται.

    Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.

    Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται η καταβολή, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό.

    Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

    Με βάση την ΠΝΠ, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

    Παράλληλα, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.

    Όπως απαγορεύεται και η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης αποκλειστικά και μόνο για ισόποση εξόφληση:

    α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,

    β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

    ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

    Λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τις εξής περιπτώσεις:

    α. πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,

    β. πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

    γ. καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

    δ. εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),

    ε. εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,

    στ. εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

    ζ. κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    η. άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

    θ. πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

    ι. αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.

    Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στην ΠΝΠ ότι με πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δύναται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα το ανώτατο επιτρεπτό όριο για μετάβαση στο εξωτερικό είναι οι 10.000 ευρώ και υπάρχει φημολογία για μείωσή του, εάν χρειαστεί, στα 1.000 ευρώ.

    Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ, παρατείνονται έως και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Εφορίες.

    Σημειώνεται τέλος, ότι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δύναται να αίρονται, τροποποιούνται ή καταργούνται περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΠΝΠ, ή να προστίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών ή πράξεων και να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα.

    [04] Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο αγοράζουν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας

    Ο Αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ και ο Ιταλός εκατομμυριούχος Αλεσάντρο Πρότο αγόρασαν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας Proto Group Ltd, που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate.

    Η αγορά ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο θα κάνουν ανάπτυξη ακινήτων στο νησί.

    Το νησί καλύπτει έκταση 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Για τον Αλεσάντρο Πρότο, μέτοχο μαζί με τον Κάρλος Σλιμ των New York Times, είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή σε ακίνητα με τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος λέει: "Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να επενδύσουν".

    [05] Μεγάλη πυρκαγιά στο Καλαμάκι της Ζακύνθου

    Μεγάλη πυρκαγιά καίει από τις απογευματινές ώρες δασική έκταση στο βουνό Σκοπός, στο Καλαμάκι, χωρίς να απειλούνται κατοικίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν καεί 500 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Ζακύνθου προσπαθούν να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα το εκκλησάκι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας, στην κορυφή του βουνού.

    Στο σημείο βρίσκονται 10 οχήματα με 25 άντρες ενώ στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και δύο καναντέρ.

    Σύμμαχος της πυρκαγιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

    Είναι η δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ημέρες στο σημείο, καθώς την προηγούμενη Κυριακή κάηκαν 100 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης.

    [06] Άνοιξε μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

    Μετά από 17 χρόνια άνοιξε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 και την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

    Σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Marlene Kaminsky, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα ,την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και 5 χορεύτριες κλασικού χορου. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

    Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης λειτουργεί συμβολικά για δύο παραστάσεις στις 17 και 18 Ιουλίου , μετά τη θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην εισήγηση -αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στον χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

    Οι παραστάσεις ήταν στις 7 το απόγευμα με το φως της μέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος. Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, καθώς προς λειτουργία δόθηκαν 4 κερκίδες στο κάτω διάζωμα του θεάτρου, ενώ η διαδρομή προς τον χώρο θα είναι συγκεκριμένη.Την Κυριακή, η παράσταση θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στις 9 το βράδυ

    [07] Τέλος στην αντιδικία, ελεύθερη η κυκλοφορία του γκράφικ νόβελ «Αϊβαλί»

    Έληξε η αντιδικία που είχε οδηγήσει στα δικαστήρια τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου, -Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο- και τον σκιτσογράφο Αντώνη Νκολόπουλο (Soloup), για το γκράφικ νόβελ του, «Αϊβαλί» (εκδ. Κέδρος).

    Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος αναφέρει ότι οι δύο πλευρές «κατέληξαν, μετά από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σε κλίμα καλής θέλησης, σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την υπογραφή μιας έντιμης και ισότιμης συμφωνίας». Και πως επίσης , «δηλώνουν ότι με την υπογραφή του συμφωνητικού θέτουν οριστικό τέλος στην αντιδικία τους και εκφράζουν την χαρά τους για την ευτυχή κατάληξη της υποθέσεως καθώς και την αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό τους».

    Τέλος ο εκδοτικός οίκος Κέδρος «ευχαριστεί τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου για την συμβολή τους στην ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου».

    [08] «Αντίποδες»: Oι εκδότες Θ. Δρίτσας και Κ. Σαπαθαράκης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πριν από μερικές ημέρες οι εκδόσεις Scripta, που τροφοδότησαν επί χρόνια την αγορά με σημαντικούς τίτλους από τον χώρο της θεωρίας, του δοκιμίου και της λογοτεχνίας, ανακοίνωσαν τον τερματισμό της δραστηριότητάς τους. Η κρίση έχει χτυπήσει τους εκδότες, αλλά την ώρα που κάποιοι αναγκάζονται να αποσυρθούν, κάποιοι άλλοι βρίσκουν το θάρρος να αναλάβουν καινούργιες πρωτοβουλίες.

    Πριν από μερικούς μόλις μήνες δυο νέοι άνθρωποι, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Κώστας Σαπαθαράκης, που θέλουν να κάνουν «χιούμορ με τα σοβαρά πράγματα», έστησαν ένα μικρό εκδοτικό οίκο ο οποίος έχει ήδη ξεχωρίσει με τα βιβλία του. Ο λόγος είναι για τις εκδόσεις «Αντίποδες», που έχουν τυπώσει, ανάμεσα σε άλλα, το «Περί βάθους» του Αλεξάντερ Πόουπ, ενός από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς του 18ου αιώνα, το «Φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ, ενός σπουδαίου ρώσου μυθιστοριογράφου, που παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστος στην Ελλάδα, και τη συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, που συζητήθηκε πολύ από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κοινό.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τους δύο εκδότες, ρωτώντας για τις επιλογές τους και για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τη γραμμή τους. «Προσπαθήσαμε με τις πρώτες μας επιλογές», λέει ο Θοδωρής Δρίτσας, «να οριοθετήσουμε ένα πεδίο που να εκτείνεται από τον Πόουπ μέχρι τη σύγχρονή μας λογοτεχνική παραγωγή. Ένα πεδίο με τη μέγιστη δυνατή ευρύτητα, που όμως θα διατηρεί την ενότητά του και την ένταση με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

    Πώς αντιλαμβάνονται οι Αντίποδες τη θέση τους στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο σε μια τόσο δύσκολη εποχή; «Η βασική μας επιδίωξη», παρατηρεί ο Κώστας Σπαθαράκης, «είναι να φτιάξουμε μια ενιαία σειρά στην οποία η λογοτεχνία, κλασική και σύγχρονη, ελληνική και ξένη, θα συνυπάρχει και θα συνομιλεί με τη φιλοσοφία και την ιστορία».

    Οι Αντίποδες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής μιαν έντονη προτίμηση για την ελληνική λογοτεχνία και ιδίως για νέους ή και για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. «Είχαμε τη μεγάλη τύχη να ξεκινήσουμε με το ?Γκιακ'? του Δημοσθένη Παπαμάρκου», σημειώνει ο Κ. Σπαθαράκης: «Ένα βιβλίο στο οποίο πιστεύαμε πολύ, όσο ακόμη γραφόταν, και του οποίου η μεγάλη επιτυχία μάς βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μας βήματα».

    «Μετά από τους πρώτους αυτούς μήνες με τον καταιγιστικό ρυθμό», λέει ο Θ. Δρίτσας, «πρέπει τώρα να αρχίσουμε να καταστρώνουμε λίγο πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκδώσουμε λιγότερα βιβλία. Αντίθετα, τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εντάσσουμε σταδιακά στο λογοτεχνικό μας πρόγραμμα και κείμενα θεωρίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 July 2015 - 18:32:13 UTC