Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ για τον ELA
  • [02] Επιμένει στο Grexit ο Σόιμπλε παρά το «Ναι» από την ελληνική Βουλή
  • [03] Έκκληση Μ. Σάλλα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • [04] Εγκρίθηκε από το Eurogroup «δάνειο-γέφυρα» 7 δισ. ευρώ
  • [05] Λε Μοντ: «Τιμωρητικό, ασταθές και ριψοκίνδυνο», κρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα τέσσερις διεθνείς οικονομολόγοι
  • [06] Σ. Γκότζι: Χωρίς τη στήριξη Ρέντσι και Ολάντ η Ελλάδα θα ήταν έξω από το ευρώ
  • [07] «Ντι Βελτ»: Ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος εταίρος των Ευρωπαίων
  • [08] Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Εurogroup
  • [09] Επιφυλάξεις ΕΣΕΕ για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ
  • [10] Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Νικ Καλάθης
  • [11] Πήρε Χάκετ ο Ολυμπιακός

  • [01] Αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ για τον ELA

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), μεταδίδει το Bloomberg.

    Δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει ότι η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να πείσει την ΕΚΤ να κάνει μία συμβολική κίνηση και να αυξήσει τον ELA, κάτι που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι τράπεζες και να επανέλθει κάποια κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

    «Η αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιη και θα ήταν σε κάθε περίπτωση περιορισμένη, θέτοντας πιθανόν όρια στις τραπεζικές συναλλαγές», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει: «Οι αναλήψεις μετρητών αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, τουλάχιστον έως ότου εγκριθεί το πρόγραμμα βοήθειας και οι τράπεζες πάρουν τουλάχιστον μέρος από τα 25 δισεκ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους».

    Πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η αύξηση του ELA θα εξαρτιόταν από την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από τη χορήγηση στην Ελλάδα από την Ευρώπη μίας προσωρινής χρηματοδότησης - «γέφυρας», ύψους 7 δισεκ. ευρώ, που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στην ΕΚΤ τη Δευτέρα (20 Ιουλίου) το ποσό των 3,5 δισεκ. ευρώ (για ομόλογά της που λήγουν) συν τους τόκους.

    [02] Επιμένει στο Grexit ο Σόιμπλε παρά το «Ναι» από την ελληνική Βουλή

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανάφερε στη συζήτηση και πάλι σήμερα το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της χωρίς ένα κούρεμα του χρέους της.

    «Όμως ένα κούρεμα δεν ταιριάζει με τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση», είπε ο Σόιμπλε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

    Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκαν από τα 10 στα 80 δισεκ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτή είναι η κατάσταση», επεσήμανε.

    Ήδη χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους.

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ένα προσωρινό Grexit θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα.

    Πάντως αναφερόμενος στην υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχαν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα».

    «Προχωρήσαμε ένα βήμα. Γίνονται δύσκολες συζητήσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες πριν από μερικές ημέρες ψήφισαν το αντίθετο από αυτό που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο.

    [03] Έκκληση Μ. Σάλλα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

    Έκκληση στην πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας και τα αποτελέσματα που δημιουργεί, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, από μια νέα αρχή. Πρέπει να δούμε όλοι, και του Ναι και του Όχι, τη νέα Συμφωνία ως ευκαιρία για την εξυγίανση των Δημόσιων Οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας».

    [04] Εγκρίθηκε από το Eurogroup «δάνειο-γέφυρα» 7 δισ. ευρώ

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της απόφασης.

    Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    [05] Λε Μοντ: «Τιμωρητικό, ασταθές και ριψοκίνδυνο», κρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα τέσσερις διεθνείς οικονομολόγοι

    « Παραληρηματικό» και «μη ρεαλιστικό», κρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα τέσσερις διεθνείς οικονομολόγοι, τις απόψεις των οποίων προβάλλει σήμερα η εφημερίδα Le Monde.

    «Τιμωρητικό, ασταθές και ριψοκίνδυνο» είναι οι επιπλέον χαρακτηρισμοί των οικονομολόγων που «αμφισβητούν τις πιθανότητες επιτυχίας του συμβιβασμού με την Αθήνα, ενώ δεν έχει ακόμα εγκριθεί η τελική έκδοση της συμφωνίας».

    Επιπλέον, οι οικονομολόγοι «αμφισβητούν τις δυνατότητές να δώσει η συμφωνία αυτή, μια νέα πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη: «Ορισμένα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, είμαι όμως πολύ απαισιόδοξος σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία», αναλύει ο Gabriel Sterne οικονομολόγος στην Oxford Economics και πρώην του ΔΝΤ.

    «Ο φόβος μου είναι ότι το νέο πρόγραμμα μεγαλώνει την αγωνία της ελληνικής οικονομίας αντί να την αφουγκρασθεί και να την μειώσει», προσθέτει ο οικονομολόγος κάνοντας αναφορά στα λάθη του ΔΝΤ το 2013 τα οποία και αναγνώρισε.

    Ως «δρακόντια» χαρακτηρίζονται τα μέτρα που αναγκάσθηκε να υιοθετήσει η Αθήνα σε αντάλλαγμα, ανάμεσα στα οποία, η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η ανύψωση του ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις... Εν αναμονή μάλιστα της έγκρισης από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για αυτόματες περικοπές στις δαπάνες, στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν εκπληρώνονται, επισημαίνει το δημοσίευμα.

    Επιπλέον, η πρώην τρόικα, θα έχει λόγο στις βασικές νομοθεσίες που θα υποβάλλει σε ψηφοφορία η χώρα, αναφέρει η Μοντ και υπογραμμίζει : « Πρόκειται για μια (εθνική) παρέμβαση, την οποία μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ευρωπαϊκής αριστεράς χαρακτηρίζει ως «ανυπόφορη κηδεμονία», θέση που συμμερίζονται και πολλοί εμπειρογνώμονες».

    [06] Σ. Γκότζι: Χωρίς τη στήριξη Ρέντσι και Ολάντ η Ελλάδα θα ήταν έξω από το ευρώ

    Αν δεν υπήρχαν ο Ματτέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ να στηρίξουν, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν έξω από το Ευρώ, με Grexit, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

    «Αντιτάσσομαι στον Σόϊμπλε από το 1995 όταν προωθούσε την θεωρία του σκληρού πυρήνα που ήθελε να διώξει την Ιταλία. Με τον ίδιο τρόπο αντιταχθήκαμε τώρα στην προσπάθεια αποκλεισμού της Ελλάδας», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.

    [07] «Ντι Βελτ»: Ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος εταίρος των Ευρωπαίων

    Είτε το θέλει η Ευρώπη είτε όχι, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος για τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Τσίπρας κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις του, επισημαίνει η Welt.

    Μπορεί κανείς να απαιτήσει από τον Τσίπρα να χαιρετίσει ικανοποιημένος την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε με τους πιστωτές της Αθήνας, όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε αντίθεση με την αριστερή ιδεολογία του, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

    Μπορεί να περιμένει κανείς από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τις πουλήσει ως τις καλύτερες ιδέες που είχαν οι πιστωτές και ο ίδιος, την ώρα που μερικές ημέρες νωρίτερα είχε ζητήσει από τους Έλληνες να απορρίψουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων; Ποιος θα τον πίστευε;

    Όμως, τονίζει η Welt, μπορεί κανείς να περιμένει από τον Τσίπρα να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Να τις εφαρμόσει τηρώντας τις διορίες. Να μην σαμποτάρει τις προϋποθέσεις. Και αυτό το έκανε.

    Παρά τις διαφωνίες από το εσωτερικό του κόμματός του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ομιλία του στην ελληνική βουλή και τελικά κατάφερε να το περάσει και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    [08] Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Εurogroup

    Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και την έγκριση της πρώτης δέσμης των μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    [09] Επιφυλάξεις ΕΣΕΕ για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

    Διατηρεί ο εμπορικός κόσμος τις ενστάσεις του ως προς τις ρυθμίσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία της αγοράς, θεωρεί ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι δευτερεύουσας σημασίας καθώς προέχει «να συνεχίσει να υπάρχει ελληνικό εμπόριο και μικρομεσαία επιχείρηση μετά τα φορομπηχτικά μέτρα».

    «Εάν το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία και οι Κυριακές είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα σώσουν την Ελλάδα, θα τις διαχειριστούμε ανάλογα. Στόχος μας είναι να ανοίξουν πρώτα οι Τράπεζες τις καθημερινές και για το άνοιγμα των Κυριακών, στην ΕΣΕΕ δεν αλλάζουμε θέση, αλλά σίγουρα θα αλλάξουμε τακτική αντιμετώπισης του θέματος, όπως πρέπει και όταν πρέπει», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

    [10] Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Νικ Καλάθης

    Μόνο η ανακοίνωση αναμενόταν για την επισημοποίηση της επιστροφής του Νικ Καλάθη στον Παναθηναϊκό, κάτι που έπραξε η «πράσινη» ΚΑΕ. Ο Ελληνοαμερικανός διεθνής πόιντ γκαρντ θα φορέσει γι? ακόμη τρεις σεζόν την πράσινη φανέλα, μετά από δύο χρόνια στο ΝΒΑ. Η πρώτη θητεία του στο «τριφύλλι» διήρκεσε επίσης τρεις σεζόν και συγκεκριμένα από το 2009 έως το 2012.

    [11] Πήρε Χάκετ ο Ολυμπιακός

    Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ. Ο 27χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ έστειλε υπογεγραμμένο το διετές συμβόλαιο που του πρόσφερε η διοίκηση του Ολυμπιακού και πλέον ανήκει στους «ερυθρόλευκους». Στη διάρκεια της καριέρας του ο ύψους 1,98 μέτρων άσος έχει αγωνιστεί στις Μπενετόν Τρεβίζο (2009-2010), Σκαβολίνι Πέζαρο (2010-2012), Σιένα (2012-2013) και Αρμάνι Μιλάνο (2013-2015).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2015 - 10:32:18 UTC