Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Τσακαλώτος: Ζητάμε την εξουσιοδότηση για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση
  • [02] Εγκρίθηκε από τη Βουλή η διαδικασία του κατεπείγοντος
  • [03] Κ. Μπαργιώτας: Το Ποτάμι ψηφίζει «Ναι» και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση
  • [04] Ρ. Μακρή: Θα καταψηφίσω το σχέδιο για συμφωνία
  • [05] Τζ. Λιου: Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά σε συμφωνία
  • [06] Π. Παντοάν:Σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα
  • [07] Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών
  • [08] Ολ. Μπλανσάρ: Υπάρχει έδαφος να προχωρήσουμε μπροστά
  • [09] Η αυστριακή Βουλή θα μπορούσε να εγκρίνει άμεσα τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [10] Απεβίωσε ο Ομάρ Σαρίφ
  • [11] Δεν θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης
  • [12] Αντιφατικές οι πρώτες αντιδράσεις γερμανών βουλευτών στις ελληνικές προτάσεις
  • [13] Μ. Βαλς: Στιβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

  • [01] Ευ. Τσακαλώτος: Ζητάμε την εξουσιοδότηση για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση

    «Ζητάμε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζητάμε, είναι πολύ απλό. Αν και μετά το 61% του δημοψηφίσματος δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί είχαμε πιο ισχυρή θέση, ωστόσο το θέλουμε για να γίνει ακόμα ισχυρότερη».

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιπτώσεις των capital controls γιατί όπως είπε «σε όλη τη γκάμα δεν είναι ίδια περίπτωση με την Κύπρο και αυτό έχει μια καλή πλευρά ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε».

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή.

    [02] Εγκρίθηκε από τη Βουλή η διαδικασία του κατεπείγοντος

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η διεξαγωγή της συζήτησης με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, της συζήτησης του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να διαπραγματευτεί προκειμένου να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ (αν και με διαφορετικό σκεπτικό), ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πως δεν υπήρξε, ούτε επιβλήθηκε ανάλογο αίτημα από τους Θεσμούς.

    [03] Κ. Μπαργιώτας: Το Ποτάμι ψηφίζει «Ναι» και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση

    «Για το Ποτάμι η απάντηση είναι εύκολη. Ψηφίζει «Ναι» καθαρά και ξάστερα και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτας, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών επί του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μπαργιώτας, το Ποτάμι με κόστος έσπευσε να δηλώσει από την αρχή πως θα υπερψηφίσει την όποια Συμφωνία θα υπογράψει ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δε σημαίνει πως συντασσόμαστε χωρίς όρους, δεν σημαίνει πως προσχωρούμε σε πολιτικές και νοοτροπίες που ήδη έχουμε καταγγείλει πολλαπλώς».

    [04] Ρ. Μακρή: Θα καταψηφίσω το σχέδιο για συμφωνία

    «Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη. Δεν ξέρω αν την διαθέτετε εσείς, αυτό θα το αποδείξει η ιστορία».

    Με αυτή τη δήλωση, έκλεισε την ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ενώ νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι η στάση της θα είναι όχι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Καλούμαστε να επικυρώσουμε μια διαπραγμάτευση που δεν δύναται να υπερβεί την εντολή, ούτε αυτήν των εκλογών, ούτε αυτήν του Δημοψηφίσματος . Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε άλλοθι στο να μειωθούν οι συντάξεις των γερόντων, να αυξηθεί ο φόρος ακινήτων. Δεν θα σας εξουσιοδοτήσω να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα των αεροδρομίων , του ΑΔΜΗΕ. Η όποια εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα ψηφίσω όχι στην έγκριση ενός πακέτου που το 80% ταυτίζεται με το πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ».

    [05] Τζ. Λιου: Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά σε συμφωνία

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι έχει κρίσιμη σημασία η χώρα να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν ότι το χρέος της, που δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εν μέρει.

    Ο Λιού διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί "μεγάλες αναταράξεις" εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.

    "Αν δείτε τη πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, βεβαίως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει περισσότερο (σε μια συμφωνία) σήμερα", δήλωσε ο Λιού σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ιστότοπος Politico.

    «Έχει κρίσιμη σημασία η Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Τζακ Λιού.

    Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

    [06] Π. Παντοάν:Σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα

    Στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν με ανάρτησή του στο Twitter.

    Ο ιταλός υπουργός σημειώνει: "Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση που να προσανατολίζεται προς βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση".

    [07] Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών

    Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση των θεσμών πάνω στις ελληνικές προτάσεις, η οποία αυτήν την ώρα συγγράφεται και θα αποσταλεί στο Eurogroup.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη μέλη.

    [08] Ολ. Μπλανσάρ: Υπάρχει έδαφος να προχωρήσουμε μπροστά

    «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται για την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης, προκαλώντας έντονη συζήτηση και κάποιες αιχμηρές επικρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΔΝΤ», επισημαίνει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για τα προγράμματα του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα σε άρθρο του στο «The IMF Blog» ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναφέρει:

    «Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι κάποιες σκέψεις σχετικά με τις βασικές επικρίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευκρινιστούν ορισμένα βασικά σημεία διαφωνίας, καθώς και να λάμψει ένα φως σε μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός».

    [09] Η αυστριακή Βουλή θα μπορούσε να εγκρίνει άμεσα τη συμφωνία για την Ελλάδα

    Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία, η Αυστρία θα μπορούσε να δώσει άμεσα τη συγκατάθεσή της για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης - και εάν η συμφωνία επιτευχθεί το βράδυ της Κυριακής στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεωρητικά μια απόφαση της αυστριακής Βουλής θα ήταν δυνατή, ήδη μέσα στη Δευτέρα, όπως αναφερόταν σήμερα στη Βιέννη.

    Από το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, διευκρινιζόταν ότι η σχετική πρόταση πρέπει να αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο και να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία θα την καταθέσει στη συνέχεια προς ψήφιση στην Ολομέλεια, που θα πρέπει να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς χθες συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν τις θερινές διακοπές.

    Εκτός της Αυστρίας, τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στο πλαίσιο του ΕΜΣ, πρέπει να επικυρώσουν τα Κοινοβούλια σε άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης - στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία, στην Εσθονία και στη Φινλανδία.

    [10] Απεβίωσε ο Ομάρ Σαρίφ

    Ο θρυλικός Όμαρ Σαρίφ, άφησε σήμερα σε ηλικία 83 ετών την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Καΐρου, μετά από καρδιακή προσβολή.

    Ο Σαρίφ Αλί του «Λώρενς της Αραβίας» (1962), ο γοητευτικός και επικός «δόκτωρ Ζιβάγκο»(1965), ο τζογαδόρος Νίκι Αρνστάιν στο «Ενα αστείο κορίτσι» (1968), ο αξέχαστος Ομάρ Σαρίφ, γεννήθηκε το 1932 στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, κι η καταγωγή του από χριστιανική οικογένεια ρωμαιοκαθολική στο δόγμα. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εργάστηκε κατ΄αρχάς στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του.Στη συνέχεια σπούδασε σε δραματική σχολή του Λονδίνου και στράφηκε στον κινηματογράφο το 1953, με πρώτη εμφάνιση σε μια αιγυπτιακή ταινία (Μάχη στην Κοιλάδα) για ν' ακολουθήσουν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές, ρομαντικές ταινίες .Στη φιλμογραφία του, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ταινίες «Οι Καλύτερές μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959), κι η διασκευή της 'Αννα Καρένινα με τίτλο Ο Ποταμός της Αγάπης (1961).

    Ήταν το 1962 όταν ο Ομάρ Σαρίφ υποδύθηκε τον Σαρίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέηβιντ Λιν, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία στην οποία συμμετείχε με μια ερμηνεία που του εξασφάλισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου, βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας σε κινηματογραφική ταινία και «Πολλά Υποσχόμενου 'Ανδρα Ηθοποιού» και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.

    Ο Ομάρ Σαρίφ, μετά από μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», του Φρανσουά Ντιπερόν. Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.

    Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού.

    [11] Δεν θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης

    «Το ό,τι, δεν θα είμαι στη Βουλή απόψε να ψηφίσω δια ζώσης, οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους (προλαμβάνω τις διάφορες ερμηνείες)», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής, οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο όταν βρίσκονται σε αποστολή της Κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό.

    [12] Αντιφατικές οι πρώτες αντιδράσεις γερμανών βουλευτών στις ελληνικές προτάσεις

    Αντικρουόμενες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να εκφράζουν επιφυλάξεις και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της SPD Κάρστεν Σνάιντερ, με δήλωσή του στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφέρει ότι «οι προτάσεις δείχνουν για πρώτη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να καταβάλει η ίδια σοβαρές προσπάθειες».

    «Πόσο πιστευτό είναι ότι αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί, ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο ZDF, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους και απέρριψε το ενδεχόμενο η γερμανική Βουλή να εγκρίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

    Η Αντιπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τους δανειστές για εκβιασμό της Ελλάδας και δηλώνει ότι η λίστα που υπέβαλε η Αθήνα αντιπροσωπεύει στον μεγαλύτερο βαθμό τα σχέδια περικοπών που απέρριψε το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα.

    «Εάν αποφασιστεί έτσι το πρόγραμμα, τότε η ελληνική τραγωδία πηγαίνει απλώς σε νέα παράταση», τονίζει η κυρία Βάγκενκνεχτ, η οποία, σε επιστολή της προς την Καγκελάριο Μέρκελ την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Bild», σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «πακέτο βοήθειας», μόνο και μόνο, όπως λέει, για να αποπληρώσει πάλι παλιά χρέη με νέα χρέη.

    «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ?κούρεμα' χρέους. Πρέπει να απελευθερωθεί για τα επόμενα τουλάχιστον τρία ως πέντε χρόνια από την πίεση του να πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει με τις δικές της δυνάμεις. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη περισσότερες κοινωνικές περικοπές, αλλά επενδύσεις και μια δυνατή συνεισφορά περιουσίας των ολιγαρχών της.

    [13] Μ. Βαλς: Στιβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

    «Στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» έκρινε τις ελληνικές προτάσεις, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, με την ευκαιρία μετακίνησής του στη γαλλική Βρετάνη ( Ουεσάν).

    Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς» και «επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός αρνήθηκε πιθανή διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το θέμα: «Οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού για την εξεύρεση λύσεων» τόνισε σχετικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 16:32:24 UTC