Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»
  • [02] Δ. Βίτσας: Βρισκόμαστε λίγο πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας
  • [03] Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ
  • [04] Για «έναν συμβιβασμό, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής
  • [05] Ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού της Νότιας Ροής
  • [06] Κατάργηση εξίσωσης στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προανήγγειλε ο Δ. Μάρδας
  • [07] Εγκέφαλοι πειραματόζωων συνδέθηκαν σε ένα ενιαίο δίκτυο
  • [08] Έκλεισαν πέντε αεροδρόμια στην Ινδονησία λόγω έκρηξης ηφαιστείου
  • [09] Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητεί να σταματήσει η «γενοκτονία» των χριστιανών στη Μ. Ανατολή
  • [10] Γερμανία: Αντιδράσεις από το CDU/CSU για τις νέες προτάσεις της Ελλάδας
  • [11] Νεκρός αστυνομικός, από ανατροπή περιπολικού, στον Βόλο
  • [12] «Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις»
  • [13] Ο γερμανικός Τύπος για την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»

    του Τάσου Τσακίρογλου*

    Το «ελληνικό ζήτημα» έφερε στο προσκήνιο τη βαθιά υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά τις αξίες και τις αρχές της, οι οποίες παραβιάζονται βάναυσα από τις επιλογές των κυρίαρχων ελίτ, με επικεφαλής τη γερμανική. Η γηραιά ήπειρος βιώνει έναν νέο πόλεμο στο έδαφός της, προς το παρόν πολιτικό και κοινωνικό, ο οποίος όμως βάζει τις χειρότερες υποθήκες για το μέλλον.

    Η προχθεσινή συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο έδειξε τη διχοστασία που επικρατεί, αφού από τη μια υπήρξε η άποψη του Βερολίνου και των δορυφόρων του, η οποία συνοψίζεται στο δόγμα της αέναης λιτότητας, και από την άλλη, η άποψη αρκετών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν να ξαναδούν την Ευρώπη να βαδίζει στον δρόμο του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με προτεραιότητα τον άνθρωπο.

    Αυτοί οι δύο δρόμοι είναι ασύμβατοι και γεννούν το παρόν δίλημμα. Φυσικά, υπάρχει και ο «τρίτος δρόμος», όχι αυτός της κάλπικης σοσιαλδημοκρατίας, αλλά εκείνος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του φασισμού. Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική της κυρίας Μέρκελ και των συν αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί ακριβώς αυτών των εξτρεμιστικών δυνάμεων, οι οποίες αιματοκύλισαν την ήπειρο επανειλημμένα. Η πολιτική της ταπείνωσης και του εξευτελισμού χωρών όπως η Ελλάδα είναι η καλύτερη στήριξη στην προεκλογική εκστρατεία της Μαρί Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ.

    Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» υπήρξε χρήσιμη, προκειμένου να αντιληφθούμε τα όρια και τους περιορισμούς της όποιας σύγκρουσης με το χρηματοπιστωτικό ιερατείο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ και τη λιτότητα ως μέσα κυριαρχίας και διακυβέρνησης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της περιόδου, διότι βαδίζουμε σαν υπνοβάτες στο γκρεμό. Η αφύπνιση των μαζικών κινημάτων είναι ζωτική παράμετρος για τις εξελίξεις, αφού μόνον ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να κάνει τη διαφορά, πανευρωπαϊκά. Το «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες.

    Ήδη στη Βρετανία, οργανώσεις της Αριστεράς το θέτουν ως συμβολικό αίτημα απέναντι στον βαμπιρικό θατσερισμό του Ντέιβιντ Κάμερον. Το ερώτημα παραμένει: «Μπορούμε;».

  • Ο Τάσος Τσακίρογλου είναι πολιτικός συντάκτης στη «Journalists' Journal» και αρχισυντάκτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Δ. Βίτσας: Βρισκόμαστε λίγο πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας

    «Την Κυριακή οι πολίτες δεν απέρριψαν το ένα μέτρο και είπαν "ναι" στο άλλο, αλλά κυρίως ψήφισαν βάσει της λογικής ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγο πριν από την έναρξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Όπως εκτίμησε, «βρισκόμαστε λίγο πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας» και ότι το πλαίσιο συμφωνίας περιέχει τρεις βασικές παραμέτρους:

    - Δημοσιονομικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με μέτρα που έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αν και «περιέχουν βάρη που δεν θα θέλαμε ως κυβέρνηση να υπάρχουν».

    - Συμφωνία για έναρξη τον Οκτώβριο διαλόγου για αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο «όλοι παραδέχονται ότι είναι μη βιώσιμο».

    - «Σαφείς αναφορές» για το αναπτυξιακό πακέτο που «τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

    [03] Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

    Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, που συνεδριάζει στις 12:00 θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πλουσιότερα και πιο τουριστικά νησιά καθώς και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες κατα 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, θέματα με τα οποία ο πρόεδρος του κόμματος είχε εκφράσει διαφωνίες.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Ο κ. Καμμένος δεν υπέγραψε γιατί θέλει να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά και οι αμυντικές δαπάνες και να υπάρξει συναπόφαση για την περαιτέρω στάση και θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε στον ΑΝΤ1.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ να διαφοροποιηθούν και να μην ψηφίσουν, η κα Χρυσοβελώνη απάντησε: «Μην μιλάμε για υποθετικά σενάρια.Και μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία υπογραφή σε μία πρόταση, δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό που σας είπα. Έχουμε στηρίξει όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και θα περιμένουμε ο Πρόεδρος να θέσει υπόψη μας όλα τα δεδομένα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό αυτή τη στιγμή».

    [04] Για «έναν συμβιβασμό, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής

    «Όλοι αντιλαμβάνονται κάτω από ποιες συνθήκες γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες, τις πιέσεις και όχι μόνο.. Από εκεί και πέρα πας σε έναν συμβιβασμό, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» τόνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι «το "όχι" των πολιτών την προηγούμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα, ήταν "όχι" σε πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τόσο απλό να ωραιοποιήσουμε και να εξωραΐσουμε κάποια πράγματα τα οποία όμως συντελούνται κάτω από συνθήκες, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν κάποιο άλλο περιθώριο, συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και απειλής».

    «Με τα εν λόγω μέτρα δεν συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση, καθώς δε έχουμε μείωση συντάξεων και μισθών» εκτίμησε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ ανέφερε ότι η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις θα πάει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

    [05] Ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού της Νότιας Ροής

    Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την ιταλική εταιρία Saipem, σχετικά με την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

    Πρόκειται για τον αγωγό της Νότιας Ροής Φυσικού Αερίου, ενώ η ακύρωση του συμβολαίου, γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της συνόδου των BRICS στην Ούφα της Ρωσίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η τύχη του αγωγού αυτού, δεν εξαρτάται από την ακύρωση της συμφωνίας, καθώς οι συμμετέχοντες στην κατασκευή του αγωγού, δεν έχουν αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.

    Η ακύρωση του συμβολαίου έγινε μετά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν μεταξύ της Gazprom και της Saipem, σε οικονομικά και επιχειρησιακά ζητήματα για την πρώτη φάση κατασκευής του αγωγού.Ο αγωγός αυτός, θα μεταφέρει φυσικό άεριο από τη Ρωσία, υπό τη Μαύρη Θάλασσα στη βορειοδυτική Τουρκία, ενώ μέσω Ελλάδας, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

    [06] Κατάργηση εξίσωσης στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προανήγγειλε ο Δ. Μάρδας

    Διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

    Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, θα καταργηθεί η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης θα καθοριστεί στα 6 λεπτά ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει "κλειδώσει" όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

    Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Μάρδας και ως προς τα έσοδα που θα επιφέρει αυτή η ρύθμιση, η οποία θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους από τον Οκτώβριο.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό, που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.

    [07] Εγκέφαλοι πειραματόζωων συνδέθηκαν σε ένα ενιαίο δίκτυο

    Οι νευροεπιστήμονες έκαναν άλλο ένα τολμηρό βήμα για τη «συγχώνευση» και ένταξη των εγκεφάλων σε ένα ενιαίο δίκτυο, έναν υπερ-εγκέφαλο με συλλογική νοημοσύνη, που αποκτά έτσι πολλαπλά αυξημένες ικανότητες σε σχέση με τους μεμονωμένους εγκεφάλους.

    Το νέο επίτευγμα αφορά την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διασύνδεση των εγκεφάλων πειραματόζωων -μαϊμούδων και αρουραίων- δημιουργώντας ένα είδος οργανικού υπολογιστικού δικτύου (brainet). Είναι περιττό να ειπωθεί ότι το αδιανόητο έρχεται πιο κοντά: η στιγμή που οι εγκέφαλοι των ανθρώπων δεν θα είναι για πάντα καταδικασμένοι στην απομόνωση, αλλά θα επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους και θα συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων.

    Η νέα πρόοδος οφείλεται και πάλι στον πρωτοπόρο αυτών των πειραμάτων, τον βραζιλιανικής (και ολίγον ελληνικής) καταγωγής νευροβιολόγο Μιγκουέλ Νικολέλης του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε δύο ξεχωριστά πειράματα, που παρουσίασε στο περιοδικό «Scientific Reports». Ο ίδιος νευροεπιστήμονας έχει καινοτομήσει για τη δημιουργία διεπαφών (interfaces) μεταξύ ανθρωπίνων εγκεφάλων, υπολογιστών και μηχανών όπως τα ρομποτικά άκρα ή οι εξωσκελετοί για παράλυτους.

    [08] Έκλεισαν πέντε αεροδρόμια στην Ινδονησία λόγω έκρηξης ηφαιστείου

    Οι ινδονησιακές αρχές έκλεισαν σήμερα πέντε αεροδρόμια, ανάμεσά τους το Νγκουράχ Ράι του Μπαλί, του πιο δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ραούνγκ στην Ανατολική Ιάβα, στην κεντρική χώρα, με χιλιάδες τουρίστες να έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας Garuda Indonesia στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

    Το όρος Ραούνγκ εκρήγνυται σχεδόν εδώ και μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί 112 πτήσεις από και προς Μπαλί. Αυστραλιανές αεροπορικές εταιρίες επίσης ακύρωσαν πτήσεις τους προς και από το νησί αυτό, το πιο τουριστικό της χώρας. Το Μπαλί είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Αυστραλών. Εκατοντάδες ξένοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, περιμένοντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους.

    Επίσης το αεροδρόμιο του Λομπόκ, γειτονικού νησιού του Μπαλί, έκλεισε, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου από το οποίο αναδύονταν πυκνά σύννεφα στάχτης, δήλωσε ο Τζ.Α. Μπαράτα, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

    Το επίπεδο συναγερμού στο βουνό Ραούνγκ, ένα ηφαίστειο με υψόμετρο περίπου 3.300 μέτρων αυξήθηκε, μόλις πριν από το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, στο τέλος του Ιουνίου, αφότου το ηφαίστειο άρχισε να εκτοξεύει λάβα και πυκνά σύννεφα στάχτης να καλύπτουν τον ουρανό.

    [09] Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητεί να σταματήσει η «γενοκτονία» των χριστιανών στη Μ. Ανατολή

    Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα από τη Βολιβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη να σταματήσει η «γενοκτονία» εναντίον των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, πέμπτη ημέρα της περιοδείας του στη Νότια Αμερική.

    «Σήμερα βλέπουμε με τρόμο πώς στη Μέση Ανατολή και αλλού διώκονται, βασανίζονται πολλοί χριστιανοί αδελφοί», δήλωσε ο Ποντίφικας κατά τη διάρκεια μιας Παγκόσμιας Συνάντησης Λαϊκών Κινημάτων στη Σάντα Κρουζ.«Πρέπει επίσης να το καταγγείλουμε αυτό: σε αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται τμηματικά και τον οποίο βιώνουμε, διαπράττεται ένα είδος γενοκτονίας που πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο πρώτος ιησουίτης και λατινοαμερικανός Πάπας στην ιστορία.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρεται με τόσο σκληρούς όρους στην κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι υφίστανται διώξεις λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Πάπας για πρώτη φορά μίλησε για έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται τμηματικά» όταν εξέφραζε τη λύπη του για την άναρχη βία που επικρατούσε στον κόσμο.

    [10] Γερμανία: Αντιδράσεις από το CDU/CSU για τις νέες προτάσεις της Ελλάδας

    Υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους διερωτήθηκε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF: «Πόσο αξιόπιστο είναι να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων;».

    Ουσιαστικά περιέχει προηγούμενες ευρωπαϊκές προτάσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, πρόσθεσε.

    «Από εκεί εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας», εξήγησε ο Μπρίνκχαους.

    Ο άλλος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Μίχαελ Φουξ δήλωσε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες απέρριψαν μέσω του δημοψηφίσματος τα μέτρα λιτότητας.

    «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, δυσκολεύομαι λίγο να πιστέψω (τις προτάσεις), γιατί ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και της σημερινής ημέρας;», διερωτήθηκε ο Φουξ. «Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά αυτών των μέτρων», πρόσθεσε.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τώρα εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, αν αυτό δεν λειτουργεί δεν έχει νόημα», κατέληξε.

    Ο βουλευτής του CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επέκρινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη», είπε. Στο θέμα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε «επίσης να στείλει μια παλιά εφημερίδα, υπογεγραμμένη και τότε κάποιοι θα έλεγαν ?ωραία, ωραία?. Αυτή είναι τώρα η βάση», σημείωσε ο Φρίντριχ.

    «Είτε η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες της είτε (κοροϊδεύει) εμάς και πάλι», κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κράμερ ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Με εξαίρεση μερικές διακοσμητικές διορθώσεις, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία πριν μία εβδομάδα είχε συστήσει στους πολίτες της να απορρίψουν», εξήγησε.

    Παρόλα αυτά ο Κράμερ εκτίμησε ότι «μια συμφωνία είναι πλέον κατά τι πιο πιθανή, αν και κανείς θα πρέπει να έχει στο νου του ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Διότι η Ελλάδα υποσχέθηκε όπως συνήθως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συχνά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν».

    [11] Νεκρός αστυνομικός, από ανατροπή περιπολικού, στον Βόλο

    Ενας αστυνομικός της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη συνάδελφος του τραυματίσθηκε σοβαρά, όταν το περιπολικό αυτοκίνητο που επέβαιναν εν ώρα υπηρεσίας ανατράπηκε λίγο έξω από τον Βόλο.

    Νεκρός είναι ο 37χρονος αστυνομικός που οδηγούσε το αστυνομικό αυτοκίνητο και σοβαρά τραυματισμένος ο συνάδελφός του που καθόταν στη θέση του συνοδηγού-συνεπιβάτη.

    Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, στην εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, στο ύψος της Μεγάλης Βελανιδιάς. Οπως έγινε γνωστό, ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος προσπάθησε να αποφύγει κάποιο ζώο που πετάχτηκε μπροστά του, με αποτέλεσμα την εκτροπή και ανατροπή του αυτοκινήτου. Η πρόσκρουση στο οδόστρωμα ήταν τόσο σφοδρή που ο οδηγός, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτινάχθηκε έξω από το περιπολικό. Διερχόμενοι οδηγοί κάλεσαν άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου τους δύο αστυνομικούς. Για τον 37χρονο αστυνομικό της ΟΠΚΕ ήταν ήδη αργά, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική.

    O άτυχος αστυνομικός ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών.

    [12] «Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις»

    Σε περιγραφή της κατάστασης και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΓ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση πήρε εντολή να φέρει μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με το τελεσίγραφο που της είχε δoθεί στο Eurogroup και ότι δεν πήρε εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις» και πως «αυτό που έχει σημασία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», συμπληρώνοντας ότι «εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί» και πως «ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

    Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς την ΚΟ για την πρόταση που ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο και εστάλη στους θεσμούς.

    [13] Ο γερμανικός Τύπος για την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση

    «Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί έπρεπε να αναμένουν για πολύ καιρό συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα. Όμως αυτή τη φορά το μέιλ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην ώρα του, και είναι η τελευταία ευκαιρία.

    Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει ότι «Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων». Οι προτάσεις για περικοπές που υπέβαλε η Αθήνα έφτασαν στην ώρα τους στις Βρυξέλλες, εξηγεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών.

    Εξάλλου η Zeit σημειώνει ότι μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός, όμως σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, όμως δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

    «Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δισ. ευρώ», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Περικοπές σε συντάξεις, αυξημένη φορολογία: οι νέες προτάσεις των Ελλήνων συγκλίνουν με τις μέχρι τώρα απαιτήσει των πιστωτών. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

    Η FAZ εξηγεί ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, μένει να φανεί αν οι πιστωτές θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η είσπραξη φόρων. Παράλληλα, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαφωνίες και από το εσωτερικό του κόμματός του.

    Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η Αθήνα παραδίδει και ζητεί 53,5 δισεκ. ευρώ». Η Αθήνα συγκλίνει με τις προτάσεις των πιστωτών σε πολλά σημεία, όπως η φορολογία και οι συντάξεις, τονίζει η εφημερίδα. Σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί νέα βοήθεια. Αρκούν αυτά για μια συμφωνία, διερωτάται η Handelsblatt.

    «Η Ελλάδα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ήδη από σήμερα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει η Αθήνα νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξηγεί η εφημερίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 8:32:25 UTC