Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
  • [02] Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης
  • [03] Θετικά αξιολογούν οι θεσμοί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης
  • [04] «Όχι» στη ρήξη,«ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης
  • [05] Π. Λαφαζάνης: Ψήφισα «παρών» αλλά στηρίζω την κυβέρνηση
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για τη διαπραγμάτευση
  • [07] Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το «ναι» δεν είναι «ναι» σε μέτρα λιτότητας

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

    Σημείωναν επίσης ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

    Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [02] Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την πρόταση της Ελλάδας για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει, σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί από τους πιστωτές της.

    «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έκανε το βήμα να στείλει μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά είναι μια (πρόταση) που οι πιστωτές της θα πρέπει να αξιολογήσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι έχει κρίσιμη σημασία η χώρα να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν ότι το χρέος της, που δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εν μέρει.

    Ο Λιού διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί «μεγάλες αναταράξεις» εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.

    «Αν δείτε τη πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, βεβαίως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει περισσότερο (σε μια συμφωνία) σήμερα", δήλωσε ο Λιού σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ιστότοπος Politico.

    «Έχει κρίσιμη σημασία η Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Τζακ Λιού.

    Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

    [03] Θετικά αξιολογούν οι θεσμοί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς.

    Οι τρεις θεσμοί κλήθηκαν από το μηχανισμό ESM να μελετήσουν τις προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη.

    [04] «Όχι» στη ρήξη,«ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης

    «Όχι» στη ρήξη και το Grexit, «ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και τη ζώνη του ευρώ, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.«Τα διλήμματα είναι δραματικά και χρειάζονται λύσεις δύσκολες και σωτήριες, ελάχιστες ώρες παραμένουν. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», είπε.

    Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης , όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας, την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Έχετε εντολή για λύση, έχετε χρέος να κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία για τη χώρα χωρίς συμφωνία».

    [05] Π. Λαφαζάνης: Ψήφισα «παρών» αλλά στηρίζω την κυβέρνηση

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά το «παρών» στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

    Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας".

    [06] Αλ. Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για τη διαπραγμάτευση

    «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» και καταλήγει: «Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγέςυπογράμμιζαν νωρίτερα ότι εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης.Σημείωναν επίσης ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

    Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [07] Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το «ναι» δεν είναι «ναι» σε μέτρα λιτότητας

    Δήλωση με την οποία επισημαίνουν ότι το σημερινό τους «ναι» υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Λίτσα Αμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κότσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή.

    Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση προς τους θεσμούς, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση ζητάει την ψήφο τους ως εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευθεί τους βρίσκει ριζικά αντίθετους. «Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και να επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας» τονίζουν.

    «Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 July 2015 - 15:05:42 UTC