Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνάψτε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό
  • [02] Το ηχηρό μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος
  • [03] Ν. Κοτζιάς: Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία με το Ισραήλ
  • [04] Σόιμπλε: Το κούρεμα του χρέους αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη στήριξη χωρών
  • [05] Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Δυνατή η απομείωση του χρέους αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις
  • [06] Αγνοούνται 17 μετανάστες μετά από το ναυάγιο σκάφους του Αγαθονησίου
  • [07] «Σε 15 - 20 χρόνια τα ρομπότ θα βρίσκονται γύρω μας»
  • [08] Άνχελ Γκουρία: Η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές
  • [09] Μοσκοβισί: Ένα Grexit θα ήταν συλλογική αποτυχία
  • [10] Μάρτιν Σουλτς: Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση

  • [01] Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνάψτε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό

    του Γκρέγκορι Κλες*

    To να αφεθεί ή ακόμη χειρότερα να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα είναι μία τρομερή και αμετάκλητη απόφαση.

    Μία σαφής πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αποφάσισε να αρνηθεί την πρόταση των δανειστών που ήταν στο τραπέζι στις 25 Ιουνίου. Το εν λόγω αποτέλεσμα δεν πρέπει νααποτελέσει αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών και πρέπει να ληφθεί ως έχει, ένα σαφές όχι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και απέτυχαν να αποτρέψουν μία ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 25% και μία δραματική αύξηση της ανεργίας κατά 25%. Δεν θα πρέπει καθόλου να εκληφθεί ως ένα «όχι» στη συμμετοχή στο ευρώ, καθώς οι Έλληνες, σε δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, διαβεβαίωσαν χωρίς καμία αμφιβολία τη βούλησή τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

    Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν ορισμένες ιστορικές αποφάσεις την τρέχουσα εβδομάδα. Ακόμη και αν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν την προηγούμενη εβδομάδα να επαναδιαμορφώσουν το δημοψήφισμα σαν μία ψήφο εντός ή εκτός ευρώ, ώστε να ωθήσουν τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι», αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε το ερώτημα που υποβλήθηκε στους Έλληνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να το αναγνωρίσουν και να είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM με την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, στην οποία δόθηκε σαφής εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μία καλύτερη συμφωνία από εκείνη που ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών στις 25 Ιουνίου.

    Το να εκπέμψουν σήμα στην ΕΚΤ ότι επιθυμούν την επίτευξη μίας συμφωνίας γρήγορα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σε πρώτη φάση αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ τουλάχιστον να διατηρήσει στο τρέχον επίπεδο τον ELA στις ελληνικές τράπεζες. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσει τί θα πράξει με τον ELA.Ηαπόσυρση των χρημάτων που δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αναπληρώσουντις μαζικές εκροές καταθέσεων, που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του τραπεζικού τομέα και θα υποχρεώσει τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν νέο νόμισμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, με de facto επακόλουθοτην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική πολιτική απόφαση που δεν πρέπει να ληφθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, πριν τη σύνοδο της Τρίτης. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να το αποφύγουν καινα επισημάνουν στην ΕΚΤ άμεσα ότι είναi έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε δεύτερη φάση, αν εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό γίνει σαφές στην ΕΚΤ, τότε η Τράπεζα θα επιτρέψει την αύξηση του ELA διαδραματίζοντας και πάλι το ρόλο του ύστατου δανειστή. Με δεδομένη την ήδη περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με το πάγωμα του ELA, μπορεί οι τράπεζες να ξεμείνουν άμεσα από μετρητά. Για αυτό το λόγο η αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

    Επιτρέποντας ή, ακόμη χειρότερα, αναγκάζοντας την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη θαείναι μια φοβερή και αμετάκλητη απόφαση. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θαείναι δραματικό για τους Έλληνες, με δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά που θα προκύψουν από μια περαιτέρω κατάρρευση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Όμως, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για την υπόλοιπη ευρωζώνη καθώς θα φανεί ότι το ευρώ είναι ένα ασταθές νόμισμα και ότι η υπόσχεση της ΕΚΤ ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη .

    Θα είναι δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο τώρα. Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δείξουν πολύ γρήγορα ότι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, ότι είναι μεγαλόψυχοι και θα πρέπει να ξεχάσουν τη διχαστική ρητορική χρησιμοποιήθηκε συχνά από την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.Με τον τρόπο αυτό, θα καταδείξουν επίσης ότι λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας, έστω και αν προέρχεται από μια μικρή χώρα στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά του Τσίπρα και της κυβέρνησής του, παρόλο που μόλις επέτυχαν μια μεγάλη εκλογική νίκη, θα πρέπει να είναι ταπεινοί και να αποδείξουν ότι μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων τους προτείνοντας τελικά σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα είναι αφενός συμβατές με την πλατφόρμα τους (π.χ. σχετικά με το δικαστικό σύστημα, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, και σχετικά με το ρόλο της ολιγαρχίας) και αφετέρου, με την εκ νέου εντολή που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό την Κυριακή, με σκοπό να τεθεί η ελληνική οικονομία και η κοινωνία και πάλι στο προσκήνιο.

  • Ο Γκρέγκορι Κλες είναι ερευνητής στο think tank Bruegel των Βρυξελλών

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Το ηχηρό μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

    του Αντώνη Λιάκου*

    Η συντριπτική νίκη του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα έχει πολλαπλή σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Σε μια εποχή που θα την χαρακτηρίζαμε αντι- ηρωϊκή, κανείς δεν περίμενε ότι με κλειστές τις τράπεζες, εξαιτίας της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και με ευθείες απειλές από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών για έξωση από την ευρωζώνη και την ΕΕ, οι πολίτες της Ελλάδας θα έδιναν αυτή την ευρεία νίκη στο ΟΧΙ. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια σαφής πρόκληση προς το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες κορυφής, στις οποίες τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου έχουν αποκτήσει σαφή προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η απάντηση του ελληνικού δημοψηφίσματος θέτει με δύναμη το ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ποια προοπτική για τις κοινωνίες μας; Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν απάντησε μόνο στην ταπείνωση και στον εκφοβισμό που δέχτηκε ένας ολόκληρος λαός. Θέτει επίσης τα ερωτήματα: Έχει λόγο η δημοκρατία στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η οικονομική πολιτική; Πώς ορίζεται η κυριαρχία; Μέσω της έκφρασης της βούλησης του λαού ή μέσω της εμπιστοσύνης των αγορών και των κλειστών κύκλων των τραπεζιτών; Αυτά τα βασικά ερωτήματα αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Από την αρχή της κρίσης, υπάρχει στα διεθνή μέσα μια εσφαλμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών πιστεύουν ότι οι Έλληνες δανείστηκαν και δανείζονται γιατί ζουν πλουσιοπάροχα και δεν παράγουν. Η αλήθεια είναι ότι έως τώρα, τα δάνεια σε ποσοστό 90% δόθηκαν για να στηρίξουν τις τράπεζες και κυρίως για να δημιουργήσουν μια ζώνη ώστε να μην μολυνθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την ελληνική. Δάνεια επί δανείων δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξέλθει. Τώρα, θα τεθεί το δίλημμα: Να δημιουργηθεί μια υγειονομική ζώνη γύρω από την Ελλάδα, ώστε να μην επεκταθεί η αμφισβήτηση και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ή να τεθούν οι βάσεις μιας βιώσιμης αντιμετώπισης της κρίσης; «Καλύτερα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, παρά ο κίνδυνος μετάδοσης της πολιτικής ενάντια στις μεταρρυθμίσεις» γράφει το κύριο άρθρο της Wall Street Journal, ενώ οι New York Times υποστηρίζουν πως «αν οι Ευρωπαίοι ανεχτούν τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, θα θέσουν ένα κακό παράδειγμα για οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να αμφισβητήσει τις δομές της ΕΕ. Αν αρνηθούν, θα καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η χώρα θα βγει από το ευρώ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ευρωζώνη είναι εύθραυστη.» [Now Europe Must Decide Whether to Make an Example of Greece].

    Είναι σίγουρο, ότι η πρώτη επιλογή δεν θα στοιχίσει λιγότερο από τη δεύτερη. Ίσα-ίσα το αντίθετο, όπως έδειξε η πεντάχρονη ιστορία της κρίσης. Η δεύτερη όμως, ανταποκρίνεται περισσότερο στα συμφέροντα του γερμανικού κατεστημένου, και της ευρωγραφειοκρατίας. Ωστόσο, το «ελληνικό κακό» (mal grec) δεν πρόκειται να περιοριστεί στα ελληνικά σύνορα. Το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι υπερβολικά ηχηρό, για να αποσιωπηθεί.

  • Ο Αντώνης Λιάκος είναι ιστορικός.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Ν. Κοτζιάς: Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία με το Ισραήλ

    Οι κοινές στρατηγικές σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι, τους υπουργούς Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, Μετανάστευσης και Παλαιστινιακού Σιλβάν Σαλόμ, και τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, αλλά και μια σειρά από συμβούλους του πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την Τζίπι Λίβνι από την αντιπολίτευση.

    Το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς για την πορεία της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ήταν μεγάλο, ενώ, όπως διευκρίνισε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ.

    «Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές μας».

    Βασικό σημείο σύγκλισης απόψεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή. Σε όλες τις συναντήσεις τού κ. Κοτζιά τονίστηκε η «ανάγκη να συμβάλλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ οι δύο πλευρές εξέτασαν «πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».

    [04] Σόιμπλε: Το κούρεμα του χρέους αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη στήριξη χωρών

    Το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.

    [05] Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Δυνατή η απομείωση του χρέους αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις

    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

    Θα μπορούσαμε «να συζητήσουμε για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γκάμπριελ.

    «Αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε», εκτίμησε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

    Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος εμφανίστηκε σίγουρος ότι «τελικά θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα».

    Ο Γκάμπριελ πάντως τόνισε ότι δεν ανησυχεί για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία ενός Grexit. «Η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», τόνισε.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Stern.

    «Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».

    [06] Αγνοούνται 17 μετανάστες μετά από το ναυάγιο σκάφους του Αγαθονησίου

    Ιστιοπλοϊκό που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθανησίου. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης τους από το Λιμενικό αλλά και τις τουρκικές αρχές.Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού, το σκάφος μετέφερε συνολικά 33 με 37 άτομα, εκ των οποίων αγνοούνται τουλάχιστον 17.

    Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 16 άτομα, 10 από τουρκική ακταιωρό και 6 από το ελληνικό ελικόπτερο σούπερ-πούμα που επιχειρεί στην περιοχή, μαζί με 2 σκάφη του Λιμενικού και με την συνδρομή ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η έρευνα και διάσωση των μεταναστών συνεχίζεται.

    [07] «Σε 15 - 20 χρόνια τα ρομπότ θα βρίσκονται γύρω μας»

    Ένας Έλληνας ειδικός της ρομποτικής είναι ο δημιουργός ενός εξελιγμένου ανθρωπόμορφου ρομπότ που φτιάχθηκε στην Ιταλία και πρόσφατα συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό στην Καλιφόρνια, που διοργάνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

    Ο Νίκος Τσαγκαράκης, επικεφαλής ερευνητής του Τμήματος Προωθημένης Ρομποτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας (ΙΙΤ) στη Γένοβα, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα ρομπότ, ανθρωπόμορφα και μη, για τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους τους, καθώς και για την πιθανότητα κάποτε να ερωτευθούμε ένα από αυτά.

    Ο κ. Τσαγκαράκης σχεδίασε και ανέπτυξε το ανθρωποειδές ρομπότ COMAN και πιο πρόσφατα το υψηλής απόδοσης ανθρωποειδές Walk-Man.

    [08] Άνχελ Γκουρία: Η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές

    Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, καθώς το πιθανό τίμημα μίας αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης 'Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Υπάρχουν παρά πολλοί που έχουν πολλά να διακινδυνεύσουν, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί και πολύ έξυπνοι και όλοι θέλουν μία συμφωνία», δήλωσε ο Γκουρία, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε το κόστος κάποιων λύσεων. Δεν γνωρίζουμε το κόστος του να μην υπάρξει λύση».

    «Όλοι έχουν περιορισμούς. Το μυστικό είναι σε ποια έκταση οι συμβαλλόμενοι καταλαβαίνουν τους περιορισμούς των άλλων και πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν», συνέχισε ο Γκουρία που διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής του Μεξικού κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών της, πριν γίνει Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ το 2006. «Δεν βλέπω να φεύγει κανείς από το ευρώ, βλέπω κόσμο που θέλει να μπει στο ευρώ», σημείωσε.

    [09] Μοσκοβισί: Ένα Grexit θα ήταν συλλογική αποτυχία

    Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική γιατί πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τις Ελλάδα, καθώς και για τις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

    Θα εξετάσουμε αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, είπε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συνολικές, συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα.

    «Το Grexit θα ήταν μια τρομερή αποτυχία», συνέχισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν πώς επιθυμούν να κινηθούν για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, το οποίο η Επιτροπή δεν επιθυμεί.

    «Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί και κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τα πολιτικά παιχνίδια, για το καλό της Ελλάδας και για το καλό της ευρωζώνης. Όπως είπε, υπάρχουν πιθανές τεχνικές λύσεις, όμως η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, η Ελλάδα πρέπει να μας πει τί είναι αυτό που θέλει. Πρέπει πάνω απ? όλα οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος να είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε ότι μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να δούμε πως θα βρούμε λύσεις.

    O επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε επίσης, ότι θα συναντήσει κατ΄ ιδίαν πριν τη συνεδρίαση το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Θα το πάρουμε βήμα-βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

    Εφόσον ο ελληνικός λαός απέρριψε τις παλιές προτάσεις, είπε, το Eurogroup αναμένει νέες, οι οποίες όμως πρέπει να αξιολογηθούν ως αξιόπιστες, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί να βρεθεί λύση. Τέλος είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για διαφυλάξει τη σταθερότητά της και γι? αυτό δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

    [10] Μάρτιν Σουλτς: Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση

    Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Ελπίζουμε να συγκεραστούν οι προτάσεις των δύο πλευρών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

    Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει προτάσεις και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ένα Grexit».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 12:32:26 UTC