Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Το 61,3% είπε, φτάνει, αυτό είναι το όριο μας
  • [02] Άνχελ Γκουρία: Η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές
  • [03] Γκ. Έτινγκερ: Η ενότητα στην Αθήνα ενισχύει τις ελπίδες για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [04] Γιουνκέρ: «Σταματήστε να φλυαρείτε, ανταλλάσσω μηνύματα με τον Τσίπρα»
  • [05] Ασαφή και σοβαρή εκτιμά την κατάσταση με την Ελλάδα, ο Βέρνερ Φάιμαν
  • [06] 'Εφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ισλαμικό τέμενος, στη Νιγηρία
  • [07] Κολομβία: Ο Σάντος απομάκρυνε αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων
  • [08] Μάρτιν Σουλτς: Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση
  • [09] Π. Καμμένος: Πρώτη φορά ο λαός με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκιο του
  • [10] Μέχρι και την Τετάρτη κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [11] Αντόνιο Κόστα: Η νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Το 61,3% είπε, φτάνει, αυτό είναι το όριο μας

    «Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μετά από πέντε μήνες δυσκολιών, το 61,3% είπε, φτάνει αυτό είναι το όριό μας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, το πρωί στoν ΑΝΤ1.

    Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης αναγνώρισε ότι πλέον «την ευθύνη στη διαπραγμάτευση την έχει η κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν μέρος σήμερα στις Βρυξέλλες, σε λιγότερο από ένα 48ώρο μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι «η περήφανη στάση του κόσμου έκανε και τις πιο δύσκολες κυβερνήσεις να πουν ότι η Κυριακή δεν είναι το τέλος του κόσμου».

    Σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής - μετά και από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων είχαμε καταφέρει να συγκλίνουμε σε κάποια πράγματα κι αυτή είναι η βάση του τελευταίου κύκλου της διαπραγμάτευσης. Εκ των ου άνευ είναι η συζήτηση για το θέμα του χρέους». Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί να σταθεί μόνο στο δημοσιονομικό σκέλος «χωρίς τη συνολική εικόνα της συμφωνίας».

    [02] Άνχελ Γκουρία: Η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές

    Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, καθώς το πιθανό τίμημα μίας αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης 'Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Υπάρχουν παρά πολλοί που έχουν πολλά να διακινδυνεύσουν, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί και πολύ έξυπνοι και όλοι θέλουν μία συμφωνία», δήλωσε ο Γκουρία, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε το κόστος κάποιων λύσεων. Δεν γνωρίζουμε το κόστος του να μην υπάρξει λύση».

    «Όλοι έχουν περιορισμούς. Το μυστικό είναι σε ποια έκταση οι συμβαλλόμενοι καταλαβαίνουν τους περιορισμούς των άλλων και πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν», συνέχισε ο Γκουρία που διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής του Μεξικού κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών της, πριν γίνει Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ το 2006. «Δεν βλέπω να φεύγει κανείς από το ευρώ, βλέπω κόσμο που θέλει να μπει στο ευρώ», σημείωσε.

    [03] Γκ. Έτινγκερ: Η ενότητα στην Αθήνα ενισχύει τις ελπίδες για τη Σύνοδο Κορυφής

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ.

    «Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση», είπε ο Έτινγκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutshlandfunk. «Άρα πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».

    Ο Έτινγκερ, που είναι ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία, ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη σημερινή σύνοδο με αξιόλογες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις: «Πρέπει να υπάρξει το μίνιμουμ των μεταρρυθμίσεων» είπε.

    Ερωτηθείς για το διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Έτινγκερ είπε: «Δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές όπως ο προκάτοχός του».

    «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο Έτινγκερ. «Είμαστε εταίροι της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη».

    [04] Γιουνκέρ: «Σταματήστε να φλυαρείτε, ανταλλάσσω μηνύματα με τον Τσίπρα»

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε στους ευρωβουλευτές που τον επέκριναν ότι είναι κολλημένος στο κινητό του λέγοντας ότι στέλνει μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα.

    «Σταματήστε να φλυαρείτε και να μού λέτε κοιτάζω το κινητό του. Είμαι σε texting, όπως λέμε στα γαλλικά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό... δεν ξέρω αν έχετε την ευκαιρία να κάνετε το ίδιο, αλλά εγώ πρέπει να το κάνω σήμερα... κάνω τη δουλειά μου», είπε.

    «Επίσης, το να δίνουμε για την Επιτροπή και την Ευρώπη την ιδέα ότι βρισκόμαστε στα χρυσά σαλόνια μας και ότι δεν βλέπουμε από κοντά τις συνθήκες ζωής των πολιτών μας είναι παραλογισμός του κοινού λαϊκισμού, νοσηρή δημαγωγία, εγώ μιλάω κάθε βδομάδα με Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απευθυνόταν προς την Κριστίνα Μορβάι, του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος Jobbik, η οποία είχε κάνει παρατήρηση στον πρόεδρος της Κομισιόν ότι είναι κολλημένος στο κινητό του και δεν γνωρίζει «τα προβλήματα των κοινών ανθρώπων».

    [05] Ασαφή και σοβαρή εκτιμά την κατάσταση με την Ελλάδα, ο Βέρνερ Φάιμαν

    Ως ασαφή και σοβαρή, αυτή τη στιγμή, εκτιμά την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

    Όπως είπε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βιέννη, επείγει τώρα η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα.

    Ο ίδιος, δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τώρα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε, ενώ διερωτήθηκε από πού θα μπορέσει να έλθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

    Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις συμβιβασμοί, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα, και όπως σημείωσε για συμβιβασμούς φαίνεται να έχει εντολή ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο Βέρνερ Φάιμαν παρατήρησε, στη συνέντευξή του, ότι είναι πολύ δύσκολη η διακυβέρνηση στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλές δυσκολίες προήλθαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν προέκυψαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν μπορεί κανείς να του επιρρίπτει τις ευθύνες, ωστόσο θα πρέπει τώρα να κάνει συμβιβασμούς για να υπάρξουν αποτελέσματα.

    [06] 'Εφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ισλαμικό τέμενος, στη Νιγηρία

    Μια έφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ένα τέμενος χθες βράδυ σε μια προφανή επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κάνο, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νιγηρίας, είπε η αστυνομία.Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μαγκάτζι Ματζίγια είπε ότι μάλλον η έφηβη στόχευε το ισλαμικό τέμενος Ουμάρ Ιμπν Αλ-Χατάμπ, και ότι αυτή ήταν το μόνο θύμα.

    Η προσπάθεια επίθεσης έμοιαζε με αυτές των μαχητών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα κύμα βίας που την περασμένη εβδομάδα επέφερε το θάνατο σε 200 άτομα. Τη Κυριακή, τουλάχιστον 44 άτομα σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στη κεντρική πόλη Τζος.Η Κάνο δεν έχει υποστεί επίθεση από τον Φεβρουάριο φέτος, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε ένα σταθμό λεωφορείων και ανατινάχθηκαν σκοτώνοντας 10 άτομα.

    [07] Κολομβία: Ο Σάντος απομάκρυνε αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων

    Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε χθες ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων, μετά τις αποκαλύψεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με τις οποίες στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να γνώριζαν για εκτελέσεις που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

    «Οι αλλαγές αυτές είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία» δήλωσε ο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού ξηράς, στρατηγό Χάιμε Αλφόνσο Λασπρίγια, τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχο Ερνάντο Ουίλς, και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχο Γκιγέρμο Λεόν.

    [08] Μάρτιν Σουλτς: Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση

    Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Ελπίζουμε να συγκεραστούν οι προτάσεις των δύο πλευρών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

    Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει προτάσεις και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ένα Grexit».

    [09] Π. Καμμένος: Πρώτη φορά ο λαός με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκιο του

    «Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ευχαρίστησα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους βουλευτές μας, για τη μάχη την οποία έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα και τους ζήτησα να ευχαριστήσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι απέδειξαν μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού - κατ' αρχήν το 62% του δημοψηφίσματος - ότι οι Έλληνες δεν τρομοκρατούνται, δεν απειλούνται, δεν εκφοβίζονται» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

    «Είναι σημαντική πολιτική νίκη της χώρας, στην οποία συμβάλλαμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο να βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, οπλισμένος όχι μόνο με το 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε στο δημοψήφισμα, αλλά και με τη υπογραφή όλων των κομμάτων - πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος - που στηρίζουν την ελληνική θέση, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ Καμμένος.

    «Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός, με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκαιό του, μία λύση η οποία θα φέρει πάλι την ανάπτυξη, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερά μονοπάτια και θα αποδείξει ακόμα μία φορά ότι στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί και όχι τα κέντρα εξουσίας», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    [10] Μέχρι και την Τετάρτη κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουλίου αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της από 6.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α? 65/28.06.2015), παρατείνεται αντίστοιχα η από 29.6.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως προς τα ακόλουθα:

    α) να παραμείνει κλειστή, η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) εναλλακτική αγορά,

    β) να παραμείνει κλειστή, η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων,

    γ) να εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων,

    δ) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας εκκαθάρισης από την εταιρεία εκκαθάρισης για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

    ε) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας του χρηματικού διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ως άνω παράταση ισχύει μέχρι και την 8η Ιουλίου 2015.

    [11] Αντόνιο Κόστα: Η νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί

    «Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να βρούμε νέες εναλλακτικές πολιτικές, αντί της λιτότητας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Αντόνιο Κόστα. «Η νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για μια νέα προσέγγιση στην κρίση της ευρωζώνης» τόνισε.

    «Είναι λάθος να προσπαθούν κάποιοι να απομονώσουν την κατάσταση της Ελλάδα από ότι συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της» πρόσθεσε ο Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο να ερμηνευτεί η απόρριψη της πρότασης των πιστωτών, ως απόρριψη της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

    Ο Αντόνιο Κόστα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου στην Πορτογαλία, τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και να σεβόμαστε και την ελευθερία του ελληνικού λαού να αποφασίσει το μέλλον του σε ένα δημοψήφισμα. Προειδοποίησε ότι «όσοι επιμένουν στη συνέχιση μιας εσφαλμένης στρατηγικής στην ΕΕ, οδηγούν αποκλειστικά και μόνο στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων της και υπονομεύουν το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος «είναι επειγόντως απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σταθερότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, να υπάρξει μια κατηγορηματική απόρριψη κάθε Grexit».

    Ερωτηθείς για τη σκληρή κριτική προς την Ελλάδα, από Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, όπως ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, Μάρτιν Σουλτς, ο Αντόνιο Κόστα εκτιμά ότι «δεν εκφράζουν τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών». Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε περισσότερο ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παρά ως Ευρωπαίος σοσιαλιστής».

    Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αναφέρει ότι o Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης υπερασπίστηκε μεν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως τόνισε στη συνέντευξή του «το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάθε κόμμα και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της επιλογές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 10:32:19 UTC