Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είτε μνημόνιο είτε grexit θα είναι σε βάρος του λαού, δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
  • [02] Επικροτώ το ΟΧΙ των Ελλήνων, δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς
  • [03] Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη συμφωνίας
  • [04] Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA και τις ελληνικές τράπεζες
  • [05] Ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας Τζ. Όζμπορν καλεί την Αθήνα και την ευρωζώνη να καταλήξουν σε συμφωνία
  • [06] Παράταση τραπεζικής αργίας μέχρι Τετάρτη βράδυ
  • [07] Στις 20:00 ορκίζεται ως νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [08] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν θα αρνηθούμε βοήθεια στους Έλληνες
  • [09] Αλλαγή πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, ζητά ο Ματέο Ρέντσι
  • [10] Μέχρι την Παρασκευή δωρεάν τα ΜΜΜ
  • [11] Το «Textilen» της Μ. Ευσταθιάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [12] Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί

  • [01] Είτε μνημόνιο είτε grexit θα είναι σε βάρος του λαού, δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

    «Εκφράσαμε ξεκάθαρα, για μια ακόμη φορά, τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή την λυκοσυμμαχία της ΕΕ με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας και του λαού μας συνολικότερα», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική πολιτική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και η διαφωνία μας έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις του πως αντιλαμβανόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χθες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στην γενική της κατεύθυνση» πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για λαό μας και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».

    [02] Επικροτώ το ΟΧΙ των Ελλήνων, δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2016, εξέφρασε την στήριξή του προς τους Έλληνες που καταψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τις απαιτήσεις των πιστωτών για μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα νέα δάνεια, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico.

    «Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας που είπε ΟΧΙ σε περισσότερη λιτότητα για τους φτωχούς, τα παιδιά, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους», ανέφερε ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του.

    «Σε ένα κόσμο μαζικού πλούτου και εισοδηματικής ανισότητας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να οικοδομήσει μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, όχι περισσότερη ανεργία και βάσανα» προσθέτει στη δήλωσή του ο Σάντερς, ο οποίος δηλώνει δημοκρατικός σοσιαλιστής και εκλέγεται ως ανεξάρτητος.

    [03] Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη συμφωνίας

    Ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας

    Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

    Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

    Β· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

    Β· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

    Β· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

    Β· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

    Β· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

    Β· Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

    Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ' ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν' αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

    Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί -με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

    «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

    Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

    Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

    Β· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

    Β· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

    Β· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

    Β· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

    Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

    Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

    Στην ανάγκη συνεννόησης και στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην ΚΚΕ- κατά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου δίχως δηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ανέφερε ότι "προσήλθα με διάθεση συνεννόησης", και πρόσθεσε ότι "μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή , η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων". Εξέφρασε την άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό και πρόσθεσε: " Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Είναι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή".

    Η λύση είναι μονόδρομος δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμμένος ανέφερε: "Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχουμε κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι μία μεγάλη ημέρα.

    Η επόμενη ημέρα της Μεταπολίτευσης που το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλήν ΚΚΕ, δίνουμε την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ευρώπης ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα με ανάπτυξη.

    Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Σημείωσε ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα και για την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το δημοψήφισμα αλλά και για το τι θα διεκδικήσουμε. Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι πολύ κρίσιμη. Υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί μία λύση στα αδιέξοδα.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.

    Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη

    «Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

    Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού». «Την εντολή, δηλαδή», όπως σημείωσε,«για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών».

    [04] Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA και τις ελληνικές τράπεζες

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πραγματοποιεί από τις 18:00 ώρα Φραγκφούρτης (19:00 ώρα Ελλάδας) μια τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τραπεζικές πηγές.

    Η συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00, σύμφωνα με πηγές στην ΕΚΤ.Ο ELA παραμένει μέχρι στιγμής στο όριο των 89 δισεκ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου και η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει πώς θα χειριστεί τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές.

    [05] Ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας Τζ. Όζμπορν καλεί την Αθήνα και την ευρωζώνη να καταλήξουν σε συμφωνία

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν εκτίμησε σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς μετά την απόρριψη της πρότασης των πιστωτών για τους όρους του πακέτου στήριξης της οικονομίας της και κάλεσε την Αθήνα και την ευρωζώνη να καταλήξουν σε μια νέα βιώσιμη συμφωνία.

    «Εάν δεν υπάρξει καμιά ένδειξη από τις συναντήσεις αυτές (σ.σ. το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής αύριο) ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη είναι έτοιμες να καθίσουν ξανά στο τραπέζι μπορούμε να αναμένουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ταχύτατα», ανέφερε ο Όζμπορν σε μια δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    «Χρειάζεται να επιδείξουμε ρεαλισμό, οι προοπτικές μιας ευτυχούς διευθέτησης αυτής της κρίσης δυστυχώς μειώνονται», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον.

    Ακόμη, ο Τζορτζ Όζμπορν τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους για την βρετανική οικονομία.

    [06] Παράταση τραπεζικής αργίας μέχρι Τετάρτη βράδυ

    Παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο ακόμα ημέρες (Τρίτη-Τετάρτη) η τραπεζική αργία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στη διάρκεια των δύο επομένων ημερών (Τρίτη-Τετάρτη), θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Η κα Λούκα Κατσέλη επεσήμανε, επίσης ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

    [07] Στις 20:00 ορκίζεται ως νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα ορκισθεί, σήμερα και ώρα 20:00, με πολιτικό όρκο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών.Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20:30.

    [08] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν θα αρνηθούμε βοήθεια στους Έλληνες

    «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από βοήθεια και δεν θα τους την αρνηθούμε, μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο ότι επίκειται οριστική αδυναμία πληρωμών της χώρας. Ωστόσο, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση των ανθρώπων στην Ελλάδα τον θλίβει.

    «Για τον ελληνικό λαό η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Η οριστική αδυναμία πληρωμών της χώρας πλησιάζει και η οικονομική ζωή θα έλθει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο πολύ σε στασιμότητα», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η νίκη της κυβέρνησης να εξελιχθεί σε ήττα» για τους ανθρώπους. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό (...) Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς, πιθανότατα θα ασχοληθεί με το θέμα, αύριο, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επανάληψη της προσπάθειας για συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Γκάμπριελ ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, «να καταθέσει γρήγορα μια σημαντική προφορά, η οποία θα υπερβαίνει την μέχρι τώρα διάθεση» και υπενθύμισε ότι η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες «και αυτές είναι Δημοκρατίες». Επισήμανε δε ότι αν απαιτούσε κάθε χώρα ειδικούς όρους, όπως η Ελλάδα, τότε θα διαλυόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Αλλαγή πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, ζητά ο Ματέο Ρέντσι

    «Να βρεθεί οριστικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας» ζητά μέσω της σελίδας του στο Facebook o Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    Πιο συγκεκριμένα ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός γράφει:

    «Υπάρχουν δυο ανοιχτά εργοτάξια με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε γρήγορα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

    Το πρώτο αφορά την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη, σαφώς, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι αυριανές συναντήσεις θα πρέπει να υποδείξουν έναν οριστικό τρόπο για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Το δεύτερο, ακόμη πιο σαγηνευτικό και δύσκολο, αλλά που δεν παίρνει άλλη αναβολή, είναι το εργοτάξιο της Ευρώπης. Εδώ και μήνες επιμένουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνον για λιτότητα και προϋπολογισμούς, αλλά για ανάπτυξη, υποδομές, κοινές πολιτικές για την μετανάστευση, τον εκσυγχρονισμό, το περιβάλλον. Με μια λέξη: πολιτική, όχι μόνον παραμέτρους. Αξίες, όχι μόνον αριθμούς.

    Αν μείνουμε ακίνητοι, εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατίες και κανονισμούς, η Ευρώπη τέλειωσε.

    Το να ανοικοδομήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσουμε να το πράξουμε, όλοι μαζί. Η Ιταλία θα καταβάλλει την προσπάθεια που της αναλογεί.

    [10] Μέχρι την Παρασκευή δωρεάν τα ΜΜΜ

    Παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

    Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

    Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική Υπουργική Απόφαση.

    [11] Το «Textilen» της Μ. Ευσταθιάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Μια πλούσια αστική οικογένεια σε αποσύνθεση. Τρεις γενιές επί σκηνής. Σχέσεις διαρρηγμένες και υποκριτικές αναδεικνύουν μέσα από την αλληγορία τους τον μηχανισμό που «υφαίνει» τα νήματα στην ιστορία της νεοελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Παιδικά τραγουδάκια με χιούμορ και ασώματες φωνές επιτηρούν και σχολιάζουν τη δράση, τα ένοχα πάθη και την κρυμμένη βιαιότητα. Όλα αυτά συνθέτουν το σύμπαν του «Textilen» (2012), του νεόκοπου θεατρικού έργου της Μαρίας Ευσταθιάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σήμερα (6 Ιουλίου), στην «Πειραιώς 260» (Κτίριο Η).

    Πολυσχιδής η Μαρία Ευσταθιάδη, έχει θητεύσει δόκιμα στην πεζογραφία, στη μετάφραση, στο θέατρο. Αυτή τη φορά η συγγραφέας με διακειμενικές αναφορές στην ελληνική μυθολογία αλλά και στο ποίημα «Κούφιοι Άνθρωποι» του Τ.Σ. Έλιοτ, αποπειράται μια ανάγνωση της σύγχρονης ελληνικής αστικής κοινωνίας μέσα στο ευρύτερο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό τοπίο, ενώ συγχρόνως υπαινίσσεται την ενδεχόμενη ανατροπή του.

    Ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης προσεγγίζει τον κόσμο της Μαρίας Ευσταθιάδη συνθέτοντας ένα μωσαϊκό στιγμών από τη διαδρομή της αστικής τάξης στον 20ο αιώνα, όπου «συνυφαίνονται» ο λόγος, η μελωδία και η κίνηση. Και καθοδηγεί επί σκηνής τους Περικλή Μουστάκη, Θέμιδα Μπαζάκα, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένη Μακρή, Σοφία Σεϊρλή και Μάνο Σταλάκη.

    Η Μαρία Ευσταθιάδη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «Textilen», την ελληνική οικογένεια ως ένα «μηχανισμό ακραίας βίας»,τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία που τα τελευταία χρόνια «σημειώνει μία σαφή άνθηση», για το «κουκούλι της ομοιομορφίας και της εξομοίωσηςπου χτίζεταισήμερα με ρυθμούς υστερίας» και τονίζει πως «είναι επείγον να ξανακοιτάξουμε γύρω μας και πριν να είναι πολύ αργά ο φόβος να αλλάξει αποδέκτη».

    [12] Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί

    Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα "εάν του ζητηθεί", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σε δήλωση της αναφέρει: «Το ΔΝΤ έχει λάβει υπόψη το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας το ζητήσει ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 16:32:26 UTC